Σάββατο

Περί Ανωνυμίας

Σάββατο

Ο καθένας φέρει το βάρος (με το θάρρος) της γνώμης του η οποία όταν στηρίζεται σε ένα όνομα - όχι απαραίτητα το συμβατικό αλλά έστω κι ένα διαδικτυακό το οποίο παραπέμπει σε έναν χώρο που αποκαλύπτει "Τι είσαι" , "Τι πρεσβεύεις"- , όπως και να το κάνουμε, είναι μεγαλύτερης πρόκλησης και ισχύος.

Παρόλα αυτά η εκτίμηση και αποδοχή της Ανώνυμης Γνώμης - μη παραπέμπουσας έστω σε εικονική αποκάλυψη ταυτότητας- στο διαδίκτυο , αποτελεί ιδιαίτερο δείγμα Ελευθερίας Έκφρασης του μέσου που το μόνο που "απαιτεί" είναι διακριτικότητα.

29 Τόλμησαν:

Ανώνυμος είπε...

Το δικαίωμα στην ανωνυμία είναι (και πρέπει να παραμείνει) σεβαστό.

Όμως είναι αυτό που λες: τα λόγια κάποιου που βγαίνει με ονοματεπώνυμο ή με ένα nickname πίσω από το οποίο βρίσκεται μια προσωπικότητα* προσωπικά τα θεωρώ πιο έγκυρα.

(* με αυτό εννοώ μια σειρά από δραστηριότητες που εξηγούν ποιος είναι και τι κάνει π.χ. ανεβάζει μια σειρά από φωτογραφίες στο Flickr και τις δείχνει, ακούει μουσική και το δηλώνει, συμμετέχει σε 1-2 forum κλπ. Όλα αυτά και πολλά άλλα κατασκευάζουν ένα πρόσωπο, το οποίο έχει μια υπόσταση πραγματική.)

Όλα αυτά αλλάζουν αν κάποιος δε χρησιμοποιεί το Web μόνο για να χαλαρώσει, αλλά και για να δείξει π.χ. την επαγγελματική του δραστηριότητα. Εκεί πιστεύω ότι απαιτείται να δηλώσει ονοματεπώνυμο.

Χρειαζόμαστε την ανωνυμία. Τι θα γινόταν αν π.χ. έπρεπε να ψηφίζουμε στις εκλογές δηλώνοντας το όνομά μας; Χαμός. Όμως πρέπει και να την προσέχουμε γιατί είναι ο τέλειος χώρος ώστε να γίνουν και πολύ άσχημα πράγματα.

(Aυτό το σχόλιο είναι πιο μεγάλο από το post :-S - δε θα επαναληφθεί)

Markos είπε...

Η ουσία βρίσκεται στο τι λέγεται και όχι στο ποιος το λέει.
Συμφωνώ.
Καλημέρα.

CyberEddie είπε...

Είναι θέμα παιδείας και αυτοσεβασμού το να αυτολογοκρίνεσαι και να ξέρεις μεχρι που μπορείς να φτάσεις. Και να προσθέσω και γεναιότητας γιατί η αλήθεια του ποιος πραγματικά είσαι, είναι σκληρή και δεν τον αντέχουν όλοι τον εαυτό τους.

Γι αυτό κρύβονται...

diva είπε...

porcupine το θέτεις σωστά. Με το post ήθελα να δηλώσω πως δεν είναι απαραίτητη η συμβατική επωνυμία που τελικά δεν είναι και απαραίτητη- χωρίς βέβαια να υπονοώ πως είναι μεμπτή- αλλά πως "χρειάζεται" μία διαδικτυακή αποκάλυψη έστω του εικονικού "Είμαι".
Θα ήθελα να γνωρίζω τι πρεσβεύει κανείς όταν σχολιάζει ή εκθέτει.
Το δικό μου post ήταν μικρό , και όχι το δικό σου σχόλιο μεγάλο:-)

diva είπε...

Μάρκο ενίοτε έχουν σημασία και τα δύο αλλά το "τι" σχεδόν πάντα προσδιορίζει το "ποιος" ενώ το "ποιος" πολύ συχνά απογοητεύει ως προς το "τι".

diva είπε...

cybereddie ως πολίτες του διαδικτύου επιτρέπουμε την απόκρυψη της ταυτότητας και σεβόμαστε τους λόγους όποιοι κι αν είναι αυτοί, αλλά ακριβώς για αυτό δικαιούμαστε τον αντίστοιχο σεβασμό από τους ανώνυμους -"μη υπαρκτούς" θα τους ονομάσω αναφερόμενη στο γεγονός πως δεν μπορώ να προσδιορίσω ποιοι είναι ως φιλοσοφία, ως στάση ζωής..

diva είπε...

Καλημέρα σε όλους. Σήμερα είναι μια ακόμα καινούργια ημέρα, "Scarlets" :-)
Μη παρεξηγηθώ:-) Το Scarlets πάει με την ατάκα κι όχι με προσωπικό προσδιορισμό:-)

Ανώνυμος είπε...

με φώναξε κανείς ;
:) :) :)

Ανώνυμος είπε...

ξεχασα... τα ανώνυμα σχόλια είναι όπως οι ψήφοι , δεν γνωρίζουμε την προέλευση και την αιτία της προσέγγισης.
οι πολιτικοί όμως τόσα χρόνια τα καταφέρνουν και με ανώνυμη "συμπαράσταση"
:)

Ανώνυμος είπε...

Ευτυχώς επιτρέπεις και σ' εμάς τους "ανώνυμους" να σου αφήνουμε σχόλια. Δεν έχω αφήσει πολλές φορές ανώνυμα σχόλια αλλά όταν το κάνω σέβομαι 1) την αδυναμία του δέκτη που δεν έχει τη δυνατότητα να με γνωρίσει-ταυτίσει και 2) τη τολμηρή διάθεση του, έχοντας επιτρέψει ελεύθερα κάθε είδους σχόλιο από σχολιαστές ποικίλων διαθέσεων.

TF ;)

diva είπε...

Πραγματικά Ανώνυμε η πολιτική είναι πλέον το trafficking της ανώνυμης ψήφου. Οποίο πλήγμα για την δημοκρατία της ανωνυμίας...
Όσο για τα ανώνυμα σχόλια, δεν με ενοχλεί η αφηρημένη αιτία προσέγγισης που τολμούν αλλά η βδελυρότητα με την οποία πομπωδώς δηλώνουν απόψεις. Διακριτικά και με επιχειρήματα, δέχομαι τα πάντα από τους πάντες.
Δεν ξέρω αν σας φώναξα..αλλά σίγουρα χαίρομαι που μου απαντήσατε:-)

diva είπε...

Ανώνυμε tf μου θύμισες το "Δεν συμφωνώ με τις απόψεις σου, αλλά θα υπερασπίζομαι, και με το τίμημα της ζωής μου ακόμη, ελεύθερα να λες όσα πιστεύεις" του Βολταίρου:-)

Shades είπε...

Με κάλυψε απόλυτα ο porcupine.. γράφοντας και δηλώνοντας ένα νικ έχεις πίσω σου μια πορεία στο νετ, και υπογράφοντας έχεις το θάρρος της γνώμης σου.. όσο κι αν είναι ανώνυμο αυτό κάπου υπάρχεις.

diva είπε...

Shades very well spoken, indeed:-)

Tf είπε...

Τρέχω να διορθώσω τον Προυστ! ;)

Ασκαρδαμυκτί είπε...

Στο μπλογκ μου "φιλοσοφούμεν..." ήρθε ένας ανώνυμος μαθητής... τον ονόμασα Τοτό!

Kapetanios είπε...

Η προσωπική αντιπαράθεση σε χώρους "ξένους" και η με ονόματα καταγγελία επιβάλουν την επωνυμία έστω και υπό την μορφή ψευδώνυμου.
Η παράθεση μιας γενικής και μόνο άποψης από ανώνυμο δεν ενοχλεί κανέναν.
"Μάρκο" έχει ΠΟΛΥ μεγάλη σημασία ποιος τα λέει.
Σε περιπτώσεις δε μεγαλύτερη κι από τι λέει.
Καλησπέρα Vouts

diva είπε...

tf ανακάλυψες επιτέλους με ποια ιστορική προσωπικότητα ταυτίζεσαι;-)
(την ανώνυμη;glad to serve you guy lol)

diva είπε...

Ασκαρδαμυκτί, κι αν έρθουν πολλοί τέτοιο Τοτοί; Θα προκύψει ανέκδοτο;
..Αλλά προφανώς αυτό θα εξαρτηθεί από το pitching δηλαδή από τις φιλοσοφικές ατάκες:-)

diva είπε...

Καπετάνιε μου:
"..Η προσωπική αντιπαράθεση σε χώρους "ξένους" και η με ονόματα καταγγελία επιβάλουν την επωνυμία έστω και υπό την μορφή ψευδώνυμου..." Συμφωνώ απόλυτα.

"Η παράθεση μιας γενικής και μόνο άποψης από ανώνυμο δεν ενοχλεί κανέναν." Εξαρτάται, διότι συχνά οι απόψεις μας εμπεριέχουν έμμεσες κρίσεις και άρα χρειάζεται προσοχή για αυτό κι επισημαίνω την αρετή της "διακριτικότητας".

Για τις περιπτώσεις όπου το "ΠΟΙΟΣ" λέει "τι" πιστεύω πως η σημασία αθροίζεται από το α) ποιος ακούει και β) πόσα ανάξια "τι" έχει στο ενεργητικό του αυτός ο ΠΟΙΟΣ
Καλησπέρα και από εμένα:-)

Ανώνυμος είπε...

το Internet είναι μια παράλληλη με την πραγματική καθημερινότητα,συνεχώς αλλάζει.Είτε ανώνυμος είσαι είτε επώνυμος αλληλεπιδράς με ένα ανοιχτό σύμπαν μέσα στον κυβερνοχώρο.Αυτό των ανθρώπων από όλο τον κόσμο.Στο Internet μπορεί να γίνεις ανώνυμος ή επώνυμος με τα υπέρ τα κατά και τις.....συνέπειες.Το Internet αποτελεί τον παράδεισο των απανταχού εγκληματιών και ανώμαλων,δεν είναι τυχαίο.

βρίθει από ιστορίες η σκέψεις που κανείς δεν θα μπορούσε να κάνει στην φίλη του ή στην γυναίκα του.Ένα γεμάτο σύμπαν από kinky sex & underground καταστάσεις.Οι σκοτεινές όπως και οι προσωπικές πλευρές των ανθρώπων προβάλλονται στο internet.Μπορεί οι άνθρωποι να εξιτάρονται από αυτό αλλά πάντα ελλοχεύει ο κίνδυνος του privacy σαν αρχή που διέπει το προνόμιο της ανθρώπινης αξιοπρέπειας και τον σεβασμό της ιδιωτικής ζωής.

από εκεί και πέρα τίθεται κίνδυνος από την.....overexposure του ανθρώπου σαν virtual οντότητα στο αχανές internet.

εγώ πιστεύω πως το ανθρωποκεντρικό web 2.0 θα βρίσκεται σε τεντωμένο σχοινί ως προς το privacy των μετεχόντων χρηστών σε αυτό.

από την άλλη δεν θέλει κανείς ο έλεγχος του internet να υπόκειται σε κυβερνήσεις.

Σπύρος Σεραφείμ είπε...

χρειάζεται σεβασμός και θάρρος από τον blogger για να επιτρέψει ελεύθερα κάθε είδους σχόλιο από σχολιαστές "ποικίλων διαθέσεων".
Ίσως αυτή να είναι η μεγαλύτερη Δημοκρατία του μέσου

david santos είπε...

Amália Kalyvinou until always!

diva είπε...

Βασίλη η ανάλυση σου είναι σωστή. Τα υπέρ και κατά της επωνυμίας κυρίως..το overexposure...το δικαίωμα του stop στην ιδιωτική ζωή όπως την ορίζει κανείς..και οπωσδήποτε η πέραν κομματικών και κυβερνητικών ελέγχων Ελευθερία..
Τελικά χρειάζεται αυτοπεριορισμός να συμπληρώσω εγώ.

diva είπε...

Σπύρο πολύ σωστή παρατήρηση! Μιλώντας για το δικαίωμα στην ανωνυμία και την αυτο-οριοθέτηση της ξέχασα την γενναιότητα αποδοχής της έκθεσης απόψεων των απανταχού ανώνυμων. Εξαιρετική συμπλήρωση my friend:-) Zoro

diva είπε...

david Greek Bloggers will not stop shouting.

diva είπε...

Το πρώτο Σαββατόβραδο του Ιούνη πέρασε..Το φεγγάρι θανατηφόρα λαμπερό σήμερα..και το euphoria που επέλεξα..συμπλήρωσε κι αυτό σωστά όσα με ακολούθησαν στο μυαλό και στη βόλτα μου..Καλό βράδυ..time to be turned off

CyberEddie είπε...

πολύ το ξενυχτάς κοπέλα, βρες κάνα αγόρι για να κοιμάσαι πιο νωρίς: κάνει καό στην επιδερμίδα!

diva είπε...

Cybereddie:
1. αγόρια πολλά (από ποσότητα πάμε καλά, από ποιότητα ολισθαίνουμε:-)
2. όπως θα παρατηρείς από την ώρα του σχολίου, δεν είμαι του ύπνου (δυστυχώς για πολλούς που με προτιμούν ..κοιμισμένη:-)

Καλημέρα:-)))