Σάββατο

Οι (κατά)δικοί μου κανόνες για το Blogging

Σάββατο Μετά από την σύντομη (ούτε χρόνος) διαμονή μου στην μπλογκόσφαιρα , μέσα από χαρές , πίκρες, απογοητεύσεις αλλά και κατορθώματα, τόσο δικά μου όσο και άλλων blogger που με τιμούν όχι μόνο με τις επισκέψεις αλλά και με τη φιλία τους, πιστεύω πως είμαι σε θέση να παραθέσω τους δικούς μου κανόνες για το Blogging οι οποίοι καθορίζονται από την δική μου συνείδηση , είναι υποκειμενικά προσδιορισμένοι και φυσικά δεν βρίσκονται στο απυρόβλητο κρίσεων.


1. Ο καθένας έχει δικαίωμα στην ανωνυμία
Κι επειδή αυτή η ανωνυμία είναι η Δύναμη συμβουλεύω τους νέους bloggers να είναι ιδιαίτερα φειδωλοί στην έκθεση προσωπικών στοιχείων είτε αυτά αφορούν τους ίδιους είτε άλλους.

2. Η επικοινωνία είναι το κλειδί
Φροντίστε να εμφανίζεται το email σας στη σελίδα του προφίλ. Συχνά κάποιος θα χρειάζεται την βοήθεια σας. Μην τον αναγκάσετε να αφήσει ένα σχόλιο – ικεσίας, μπροστά σε όλους. Σεβαστείτε την απόφαση του να αποταθεί μόνο σε εσάς. Σε άλλες περιπτώσεις η δυνατότητα επικοινωνίας ίσως προλάβει κάποια παρεξήγηση που μπορεί να μετατρέψει τον χώρο των σχολίων σε πεδίο μάχης, αν και υπάρχουν βέβαια οι περιπτώσεις ανοήτων που ή δεν γνωρίζουν πώς να χρησιμοποιήσουν αυτό το e-mail ή απλώς μονομαχούν με ανεμόμυλους.

3. Η ευγένεια είναι πολιτισμός
Τον πρώτο καιρό που κυκλοφορούσα στα ιστολόγια θεωρούσα κι εγώ την κολακεία ως ένα πολύ σημαντικό αποτρεπτικό στοιχείο συμμετοχής. Στην πορεία αντιλήφθηκα πως όταν κάποιος με τιμά με την επίσκεψη του στο χώρο μου, οφείλω αν μη τι άλλο να είμαι ευγενής. Το ίδιο ισχύει με ακόμα μεγαλύτερη βαρύτητα όταν επισκέπτομαι εγώ κάποιον. Ακόμα και η διαφωνία μπορεί να ακολουθεί κανόνες ευγένειας. Ας μην ξεχνάμε πως η απαξίωση είναι πολύ εύκολη με την επιλογή της μη πρόσβασης. Εάν ενοχλείστε ή αποδοκιμάζετε ένα ιστολόγιο , απλά μην το επισκέπτεστε.

4. Ο μετριασμός σχολίων είναι δικαίωμα
Ο κάθε blogger επιτρέπει ή απαγορεύει την πρόσβαση και τον σχολιασμό στο χώρο του δικαιωματικά και δεν οφείλει σε κανέναν να δικαιολογηθεί για αυτή του την επιλογή. Σκεφτήκατε ποτέ αν ο μετριασμός παραδείγματος χάριν που επέλεξα εγώ την στιγμή που δεχόμουν άνανδρες επιθέσεις άτοπων προσβολών, προστάτευσε τελικά τον ηθικό αυτουργό της αποδοκιμασίας μου περισσότερο και όχι εμένα; Είδατε πουθενά στο blog μου προσβλητικά σχόλια εναντίον του; Λέτε αυτό να συνέβη επειδή όλοι συμφωνούσαν με το μένος του; Ε, όχι δα!

5. Ιδιαίτερη προσοχή στα spam comments
Πολύ συχνά – συχνότερα τον τελευταίο καιρό- οι bloggers κινητοποιούνται σε μαζικές εκδηλώσεις αντίδρασης. Ένας εύκολος τρόπος ενημέρωσης είναι οπωσδήποτε η «τοιχοκόλληση» της είδησης στον χώρο σχολίων γνωστών ή άγνωστων γειτόνων blogger. Η ευγένεια απαιτεί να αποφεύγεται μία τέτοια οικειοποίηση χώρου. Θα κολλούσατε ποτέ από μία αφίσα στις πόρτες των γειτόνων σας χωρίς να τους ρωτήσετε;

6. Προστατεύστε την προσωπική σας ζωή
Υπάρχουν ιστολόγια τα οποία συντηρούνται αποκλειστικά και μόνο για ένα είδος ρομαντικής αφήγησης προς σύντροφο- εραστή συν-blogger, παρόλα αυτά είναι δημοσίως εκτεθειμένα στο διαδίκτυο. Υπάρχει τρόπος η είσοδος στο ιστολόγιο σας να επιτρέπεται σε συγκεκριμένους αναγνώστες , εάν όμως δεν επιθυμείτε κάτι τέτοιο, οφείλετε να λάβετε υπόψη σας πως ο συγκεκριμένος άνθρωπος ίσως δεν επιθυμεί μία τέτοια προσωπική και εμφανή αντιστοιχία σχέσης. Σκεφτείτε πως ακόμα κι αν ο ίδιος δεν ενοχλείται ίσως αυτό δημιουργεί μία δυσαρέσκεια στους επισκέπτες του, αναλόγως φυσικά με το τι προβάλλεται αυτόβουλα στο προσωπικό του blog. Συζητήστε το πρώτα μαζί του και οπωσδήποτε προετοιμαστείτε για όσα θα επακολουθήσουν.

7. Δημιουργήστε link list (λίστες συνδέσμων)
Πρόκειται για ενός είδους ανταπόδοσης τιμής, όταν κάποιος σας επισκέπτεται συχνά, να του «χαρίσετε» στο χώρο σας, μία δική του γωνιά. Συχνότερα επισκεπτόμαστε βέβαια κάποιον από το προφίλ του στο οποίο οδηγούμαστε από κάποιο σχόλιο, αλλά δώστε μία ευκαιρία ακόμα. Δεν κοστίζει τίποτα περισσότερο από 2 λεπτά του χρόνου σας.

8. Υιοθετείστε την συνήθεια της παραπομπής
Η δύναμη – η αρχική ίσως- του διαδικτύου ήταν η δυνατότητα της υπερσύνδεσης. Να «κοιτάς» με το βέλος του ποντικιού μία λέξη και να οδηγείσαι σε έναν άλλο κόσμο. Μία δυνατότητα την οποία δεν θα αποκτήσουν ποτέ τα έντυπα εκτός και αν αρχίσει η «εκτύπωση» στα ηλεκτρονικά χαρτιά. Κάθε φορά που θα αναφέρεστε σε έναν άλλο blogger, ή σε κάποιο post αυτού, εισάγετε μία υπερσύνδεση βοηθώντας τους επισκέπτες σας – μην ξεχνάτε πως πάντα υπάρχουν νέοι- να αντιληφθούν την ιδιαίτερη σχέση ενός κειμένου με ένα άλλο, ή απλά βοηθήστε τους να βρουν πιο εύκολα την πόρτα στη γνώση.

9. Μην λειτουργείτε επιλεκτικά στις απαντήσεις σας
Η απόφαση ανταπάντησης στα σχόλια των επισκεπτών είναι προσωπική σας επιλογή. Μην προάγεται όμως την προσβολή επιλέγοντας να απαντήσετε μόνο σε μερικούς από αυτούς. Όλοι σας τίμησαν το ίδιο και δήλωσαν ό,τι οι ίδιοι επέλεξαν με συνείδηση πως μιλούν αποκλειστικά σε εσάς.

10. Μην λειτουργείτε ως «θρυαλλίδες» αγένειας ή διαπληκτισμού
Η επιλογή να απαντήσετε στον χώρο σχολίων όχι στον ιδιοκτήτη του blog αλλά σε άλλο σχολιαστή πρέπει να γίνεται πολύ προσεκτικά διότι ακόμα και αν το blog προάγει τον διάλογο, δεν είναι Forum και ο χώρος στον οποίο αποφασίζετε να συζητήσετε δεν είναι δικός σας χώρος αλλά χώρος κάποιου που σας φιλοξενεί.

11. Αποφύγετε την παγίδα της προσωπικής αντιπαράθεσης
Το blog δεν είναι χώρος προσωπικών αντιπαραθέσεων αλλά προσωπικών σκέψεων. Μην καλλιεργείτε το βρεφικό σύνδρομο απόσπασης προσοχής και μην το συντηρείτε για απεριόριστο χρόνο. Το πιθανότερο είναι να μην ενδιαφέρει κανέναν!

12. Προστατεύστε τους επισκέπτες- σχολιαστές σας
Ακόμα και αν διαφωνείτε με έναν σχολιαστή οφείλετε να τον προστατεύσετε εάν δεχθεί στον χώρο σας μία προσβολή. Αποδείξτε πως το ιστολόγιο σας έχει ηγέτη και όχι απλά ιδιοκτήτη. Τιμήστε όσους σας εκτιμούν. Απαξιώστε όσους αδιαφορούν. Αποκεφαλίστε όσους προσβάλλουν.

13. Εκτιμήστε το δικαίωμα στην άρνηση
Συχνή διασκέδαση στη μπλογκόσφαιρα είναι η αλυσιδωτή εξάπλωση κάποιου παιγνιδιού που προτρέπει σε ένα συγκεκριμένου τύπου post. Λάβετε υπόψη σας το δικαίωμα στην άρνηση του προτεινόμενου προς συμμετοχή. Σεβαστείτε την επωνυμία του – εάν αυτή υφίσταται- και την εικόνα που ο ίδιος έχει επιλέξει να συντηρεί. Προσέξτε τις εκφράσεις στις οποίες τον προσκαλείτε να συμμετάσχει , συνδέοντας αυτές στο παιγνίδισμα της νέας αλγοριθμικής ανάρτησης. Είναι προσωπική μου γνώμη πως αυτά τα αλυσιδωτά μπλογκοπαιγνίδια συχνότερα λειτουργούν ως κίνητρα έμπνευσης. Ας μην αναιρούμε την βασική αιτία δημιουργίας ενός blog που είναι η ελεύθερη συχνά άναρχη επιλογή θεμάτων ακόμα και εκφράσεων. Μην επιβάλλεστε. Προτείνετε.

14. Να ανταποδίδετε τις επισκέψεις
Δεν είναι απαραίτητη η συμμετοχή σας με σχόλιο σε κάθε post. Όλοι όσοι βρίσκονται στην μπλογκόσφαιρα πολύ καιρό , ξέρουν πως οι επισκέψεις απαιτούν χρόνο και συχνά οι bloggers αναρτούν συνεχώς νέα post – καλή ώρα η αφεντιά μου. Κατανοήστε οι μεν την έλλειψη χρόνου αλλά επισκεφτείτε οι δε, όσο πιο σύντομα μπορείτε τους «γείτονες» σας.


«Γράφω επειδή δεν μπορώ να κάνω αλλιώς. Συνεχίζω να γράφω επειδή εσείς με κάνετε να το επιθυμώ»

Ε.Β.

Ένας φαύλος κύκλος δημιουργίας...
Για λίγες ημέρες e-diVa σας θα ξαποστάσει. Οι απαντήσεις στα σχόλια και στα e-mail θα συνεχίζονται αλλά οι αναρτήσεις θα πάψουν.

Γιατί.. ακόμα και μία diva έχει ανάγκη για λίγο να αφεθεί..
76 Τόλμησαν:

Aντώνης είπε...

Ήρθες, παλουκοθήκαμε, καθήσαμε διαβάσαμε και τους κανόνες και τώρα αποσύρεσαι και γειά χαρά σας, μάγκες...Αχ, ντίβα είσαι παιδί μου, ντίβα και με τα όλα σου!! καλή ξεκούραση!!

koulpa είπε...

Κατάδικοι? Όχι δα!
1. Το nikname μου είναι ισοδύναμο με το ονομά μου. Μεταξύ των γνωστών μου, γνωστό, μεταξύ των αγνώστων άγνωστο. Με προστατεύει ίσως από κάποιον που θα ήθελε να με πίσει για τις θέσεις του σπάζοντας μου το κεφάλι..
2.Το ριμαδοe-mail μου αυθαδιάζει! Δεν έχω καταφέρει να αναμετρηθώ μαζί του ακόμα..
3.Η ευγένεια συνχέεται με την αδυναμία καί η συμπάθεια με την κολακεία, εν τούτεις επιμένω "καλός καί αγαθός" κι ας έχει αποκτήσει επιτιμητική χροιά..
4.Ο μερτιασμός μου τσακίζει το ρυθμό.. αλλά αναγκαίο κακό για την τάξη των πραγμάτων..
5.Οι αγελαίες κινήσεις με καταπιέζουν γενικά..
6.Δε θημάμαι κάτι για το οποίο ντρεπομαι (ίσως έχω επιλεκτική μνήμη)..
7.Links? Θα το παλέψω..
8.Παραπομπές? Έπρεπε να το κάνω αλλά δε ήξερα πως.. ήταν καί δύσκολη η ώρα.. Θα πρσπαθήσω να το διορθώσω..
9.Ελιτισμός? Άπαπα.. εξάλου εμπίπτει καί στον 3ο κανόνα..
10.Κατάλυψη ιδιοτικού χώρου? Δε μου το επιτρέπει η ανατροφή μου..
11.Δε προτίθεμαι να κουνήσω το δακτυλάκι μου για να αλλαξοπιστήσω οποιονδήποτε.. στο κάτω κάτω άμα δε μου αρέσει ντύνομαι και φεύγω..
12.Αποκεφαλισμός? Έχετε μια εμμονή όμως..:)
13.Δε διαπραγματεύομαι το δικαίωμα στην άρνηση..
14.Ανταπόδοση? Εννοήται.. πάλι στον 3ο επανερχόμαστε..
15.Spelcheck σίγουρα δε μου εγκατέστησαν στο εργοστάσιο (κλεμένο από sorolop) καί επιδή είμαι καί παλιό μοντέλο δεν υπάρχουν καί αναβαθμήσεις..
Γενικά συμφωνούμε.. κι άν δεν έχουμε δίκιο τουλαχιστον είμαστε συμβατοί..:)
Ούπς.. Αρμένικη βίζιτα? (εμπίπτει σε ελεύθερη απόδοση στο 10ο κανόνα?) Μηπως έπρεπε το κάνω πόστ αντί για σχόλιο?
Καλησπέρα σας:):)

diva είπε...

aντώνη μου εδώ θα είμαι πάλι:-) ..
Είναι μια καλή ευκαιρία να ασχοληθώ λίγο περισσότερο μαζί σας:-)
Σε ευχαριστώ πολύ
Keep blogging
Love your style!

diva είπε...

koulpa μου,
1. χα!
2. εδώ είμαι εγώ:-)
3. μαζί σας
4. έεετσι
5. μη μου καταπιέζεστε!
6. επιλεκτική αμνησία..την έχω κι εγώ
7. υπάρχει στη βοήθεια του sidebar μου, link list
8. πρόσθεσα ήδη ένα παλαιότερο post στο sidebar ώστε να δείτε πως θα προσθέσετε link σε post
9. όχι εδώ
10. μόνο όταν μας παρακαλούν, ε;-)
11. χα, σοφόν το σαφές!
12. έχω έχω
13. μαζί σας
14. η επανάληψη είναι αρχή της μάθησης
15. μαζί με τον firefox που προτείνω να εγκαταστήσετε θα σας δώσω σε λίγο καιρό - ή όποτε θέλετε- και το link για το spell check

Είστε έτοιμος για μεγάλες στιγμές στην μπλογκόσφαιρα!
:-)

CyberEddie είπε...

Με βρίσκεις σύμφωνο. Ειδικά η ευγενία σου επιτρέπει να διαφωνίσεις όσο θες αλλά στην τελική να έχεις και τον σεβασμό, του ατόμου με το οποίο διαφώνισες...

diva είπε...

cybereddie μου έτσι ακριβώς, αλλά όπως έμαθα εγώ από εσάς τους παλαιότερους, έτσι φροντίζω να συμβουλεύσω και όσους έρχονται, για να μη πω πως συχνά πρέπει να τα υπενθυμίζουμε και στους εαυτούς μας όλα αυτά..
:-)

Suspect είπε...

ο καλυτερος τροπος για να κανεις λαθος ειναι να πιστεψεις οτι το ελεγχεις..

koulpa είπε...

Ναι ναι τη χρησημποίησα τη βοήθεια, βάλθηκα να σας κάνω υπερήφανη δασκάλα..:):)

Ανώνυμος είπε...

κ.Βουτσκόγλου έχετε δίκιο σε όσα γράφετε στο post αυτό.....

και τώρα κάτι...surreal

κάτι άλλο που ήθελα να σας πω είναι πως,επειδή άκουσα το podcast σας με την ιστορία του domain,έχω κάποιες ενστάσεις ως προς ένα σημείο του.Και αναφέρομαι στο σημείο που λέτε στο ότι ενοχλήστε όταν δέχεστε e-mail χωρίς να φαίνονται τα επίθετα των ανθρώπων που σας τα στέλνουν ή.....κάτι τέτοιο (αναφερθήκατε στο ότι σε κανένα e-mail που έχετε δεχτεί δεν αναφέρεται το επίθετο του sender).Επί αυτού-και με αφορμή την online γνωριμία μας και επειδή είμαι και φανατικός αναγνώστης των στηλών σας στο ακατανόμαστο,(μια μέρα το ακατανόμαστο θα γίνει ατάκα μου φαίνεται) σκέφτομαι να σας στείλω e-mail εκθέτοντας σας την δίκη μου άποψη επί του συγκεκριμένου θέματος.Και αυτό επειδή έχω την εντύπωση πως (και το λέω εντελώς καλοπροαίρετα,με όλη την καλή διάθεση και χωρίς ίχνος κακοήθειας εκ μέρους μου) έχετε εν μέρει δίκιο σαυτό το ζήτημα....

ίσως να σας ενοχλήσουν (μάλλον) οι απόψεις μου αλλά,πιστέψτε με,τις προσεχείς μέρες,θα δείτε (στο e-mail) μια διαφορετική άποψη....:)

ναστε καλά,καλά μπάνια,καλά να περνάτε :)

δεν ξέρω αν θα πάτε κάπου για να σας ευχηθώ καλό ταξίδι,εγώ εδώ θα είμαι πάντως...ενοοώ πως και τις επόμενες μέρες θα γράφω στο blog μου...

ζητώ συγγνώμη για το μακρόσυρτο comment.Απλά αισθάνθηκα πως έπρεπε να σας τα γράψω αυτά...:)

Kapetanios είπε...

Ευτυχώς που ασχολούμαι εδώ και κανένα 6μηνο με το μπλογκινκ ( αφήνοντας σε δεύτερη μοίρα , κατά κάποιον τρόπο, τα φόρουμ[1]) και έχω κάπως ηρεμήσει με τους κανόνες ( καθημερινό θέμα συζητήσεων αλλά και μεγάλων εντάσεων τα τελευταία 3 χρόνια) της διαδικτυακής επικοινωνίας και ενημέρωσης.
Εδώ τα πράγματα ( μιλώντας πάντα για τον διάλογο που αναπτύσσεται με τα σχόλια) παρά είναι απλά για να χρειαστεί κάποιος να βάλει κανόνες.
Ο "μετριασμός σχολίου" φτάνει για να καλύψει τις περισσότερες από τις περιπτώσεις που μπορούν να αποβούν εις βάρος του μπλογκ και των επισκεπτών του.
Εφόσον δε ο σχολιαστής δεν είναι και ανώνυμος ( με την δικτυακή έννοια) ούτε καν χρειάζεται να του περιορίσεις τον λόγο μιας και τα γραπτά μας πολλές φορές μας εκθέτουν, από μόνα τους, ανεπανόρθωτα.
[1] Δεν υπάρχει χειρότερο πράγμα από το να είσαι διαχειριστής ή συντονιστής σε φόρουμ με πολλά μέλη!!
Δεν σου μένει φίλος στο τέλος και είναι ΟΟΟΟΟΛΟΙ δυσαρεστημένοι!!

Shades είπε...

Οι κανόνες στο blogging είναι ότι δεν υπάρχουν κανόνες.. και σε αφήνει ελεύθερο να γράψεις ότι γουστάρεις.. να λογοκρίνεις όποιον θες και σε καλύπτει με την ανωνυμία του..
Αν ασχολείσαι με το σπορ όμως.. αργά ή γρήγορα θα βγάλεις το χαρακτήρα σου και ανάλογα με την παιδεία σου θα κριθείς.
Τους κανόνες τους βάζει ο καθένας μας ξεχωριστά.. καλό είναι να υπάρχει μια άτυπη δεοντολογία.
Diva.. συμφωνώ με τα περισσότερα.

diva είπε...

suspect δεν είναι κακό να αυτο-οριοθετείσαι ειδικά όταν αυτό γίνεται κατά συνείδηση.
Επιλέγω να μην άγομαι και να μην φέρομαι, χωρίς όμως αυτό να σημαίνει πως βρίσκομαι στο απυρόβλητο. Το έγραψα άλλωστε.

diva είπε...

koulpa σας παρακολουθώ στενά:-))
Μα τι ωραίο νερατζάκι ήταν αυτό;-)

diva είπε...

Βασίλη μου μάλλον δεν έγινα κατανοητή.
Στο podcast δεν αναφέρομαι στην ηλεκτρονική επικοινωνία δύο "τυχαίων" διαδικτυακών χρηστών αλλά στην επικοινωνία ανάμεσα σε μία Εταιρεία και έναν Πελάτη.
(Και δεν ενοχλούμαι από τις απόψεις:-)

diva είπε...

Καπετάνιε σας καταλαβαίνω απόλυτα:-)
Εγώ έθεσα τους κανόνες αφενός σαν προσωπική δήλωση παρουσίας - αυτό δεν το κάνουμε συχνά όλοι οι ιστογράφοι;- και αφετέρου ως απάντηση σε φίλους που με ρώτησαν.."τι γίνεται αν κάνω μπλογκ?"
That's all:-)
και πολύ θα ήθελα τώρα μια βόλτα στη θάλασσα..

diva είπε...

Shades είμαι σίγουρη πως κατάλαβες το πνεύμα μου:-)
Κι έχεις δίκιο..με τον καιρό αναπόφευκτα ο καθένας προβάλλει θέλοντας και μη τον πραγματικό χαρακτήρα του.

Αθανασία είπε...

Σε διαβαζω παρα πολυ συχνα(ζητω συγνωμη για τον ενικο,ως diVa θα επρεπε να σου μιλω στον πληθυντικο,αλλα δεν μου "βγαινει"), αλλα ποτε δεν θεωρησα οτι το σχολιο μου θα ηταν επαρκες.

Οι κανονες του μπλογκινγκ πολυ μου αρεσαν..

Ετσι,βαλτους ολους σε ταξη!!

Καλο καλοκαιρι

paraxeno είπε...

γκουχ, συμφωνώ σε γενικές γραμμές, αλλά μπορώ στα ποστ να μην ειμαι ευγενική όταν με πιάνει το δαιμονι μου???

στα σχόλια μάλλον τα καταφέρνω ή έτσι αυταπατώμαι

γράφε εσύ κι εμείς εδώ ειμαστε να ενισχύουμε την επιθυμία σου αυτή ;)

καλημέρα φιλη V :)

paraxeno είπε...

να ζητήσω μια χάρη?

το χαριτωμένο widget με την ψηφοφορία που το βρήκες? αν δεν σου κάνει κόπο άφησέ μου ενα λινκ αν ειναι απ το ιντερνετ και δεν το εφτιαξες μόνη σου

Ανώνυμος είπε...

είσαι αρκετά εξυπνη για να βάζεις περιορισμούς.
τα φρικτά σχόλια μπορεί να τα κάνει καποιος ενελώς ασχετος με το μπλογκ σου και την προσωπικότητα σου.
οι αναγνώστες σου σε συμπαθούν ασχέτως σχολίων.
όταν πρωτομπήκα στα μπλόγκς διασκεδαζα εκνευρίζοντας μπλοκγερς που δούλευαν πολύ για να ανεβασουν ένα ποστ.
πως να το πω , η καφρίλα ακολουθεί το μάστ , όπως τα κουνούπια το καλοκαίρι.
μη μου πεις πως δεν αρέσει το καλοκαίρι για τα κουνούπια;
:)

Ανώνυμος είπε...

συμφωνούμε με όλα!

μπορούμε να κάνουμε και αλλιώς;
οι «αποκεφαλισμοί» είναι μόλις ένα post away...

αν και δεν μου έχει χρησιμεύσει πάρα πολύ, λέω να το κρατήσω λίγο ακόμα.

προτινόμενο video για εμπέδωση του παρόντος:
http://www.youtube.com/watch?v=gu8_JxwbL9I
προσοχή όμως γιατί η σχετικότητα είναι μετά το τέλος των τίτλων τέλους...

diva είπε...

Αθανασία καλώς ήρθες στην παρέα μας και να μου μιλάς όπως σου προκύπτει:-)
Θα τα λέμε πιο συχνά τώρα ε;
(και μην ξανακούσω για..ανεπαρκή σχόλια..άκου εκεί..λες κι εδώ είμαστε μαζεμένοι όλοι οι Σοφοί της μπλογκόσφαιρας:-)
Σε ευχαριστώ για την ψήφο εμπιστοσύνης στους κανόνες:-)
Ούτως ή άλλως δεν τους επέβαλα σε κανέναν!

diva είπε...

paraxeno μου στα post να γράφεις γλυκιά μου ό,τι μα ο,τι θέλεις και όπως θέλεις!
:-))
Την ψηφοφορία θα την βρεις στα Στοιχεία Σελίδας στην Διάταξη (page elements - layout) είναι καινούργιο add on betablogger
Αν δυσκολευτείς ..σφύρα μου:-)

diva είπε...

Πραγματικά Ανώνυμε
:-)
κατανοώ
ότι
κατανοείς
:-)
Ύστερα είναι και που αν δεν έχουμε κάποιους κανόνες..ε..τότε τι υπερβάσεις θα μπορέσουμε να κάνουμε;
Σπάσε κι εσύ έναν κανόνα, μπορείς. Νομίζω αυτό πρέπει να το αναλύσει ο Sardo:-)
Καλώς ήρθες και πάλι. Μας έλειψες.

diva είπε...

xkont
lol
το βιντεάκι ..θανατηφόρο:-))))
Για τα μηνύματα..τι να πω..αυτοσαρκάζομαι και ξεκαρδίζομαι:-))
Μη φοβάστε. Ένα post away είναι tooo far away.
"Please remain calm. There's no need to panic"
LOL

Ανώνυμος είπε...

κ.Βουτσκόγλου οκ sorry i made a mistake....

νόμισα πως έχετε πρόβλημα με όσους σας στέλνουν e-mail χωρίς να αναφέρουν το επίθετο τους....

ακόμα και έτσι θα σας στείλω ένα e-mail με τις απόψεις μου...

take care :)

diva είπε...

Βασίλη μου να στείλεις e-mail όποτε θέλεις:-)

Ανώνυμος είπε...

α κ.Βουτσκόγλου ξέχασα κάτι,αν δεν βγείτε σήμερα το βράδυ να καθίσετε να δείτε το "dead poets society"....

Φιλαλήθης είπε...

Respect!!!
Αν και είναι γνωστή η αντίθεσή μου ,για οποιονδήποτε κώδικα ,κανόνα ή οτι άλλο αναιρεί την "ασύδοτη ελευθερία" με την οποία τρώγομαι από συστάσεως του "τσαρδιού" μου.
Respect όπως και νά'χει ,πάντως!

diva είπε...

Βασίλη το έβλεπα μέχρι λίγο..
Πολύ φοβάμαι πως το Carpe Diem ..ανήκει σε αυτούς που έχουν την πολυτέλεια ή την αφέλεια να ονειρεύονται. Η ζωή κάνει πολλές τρίπλες για να την αδράξεις..όχι όμως πως δεν αξίζει μια - ή και περισσότερες- προσπάθειες:-)

diva είπε...

Φιλαλήθη μου:-) κι εγώ που το είχα σίγουρο πως θα με μαλώνατε:-))
Μεταξύ μας πάντως..όλο και κάποιον κανόνα παραβιάζω ε;-)

Mr.Di είπε...

Ο Mr. Di διάβασε πολλές φορές προσεκτικά το κείμενο με τους κανόνες. Αν και ευγενής από καταγωγή, οι κανόνες αυτοί δεν περιλαμβάνονταν στην αγωγή του, γιατί στο στάδιο της εκπαίδευσής του, δεν υπήρχε δίκτυο και blogs. Υπόχρεος για μια ακόμη φορά.
Καλημέρα σας.

Ανώνυμος είπε...

Συνέχιζε να γράφεις επειδή μας κάνεις να επιθυμούμε...

javapapo είπε...

ο κανόνας που ξέχασες αγαπητή!

δεν βαζουμε σε κάθε post videaki απο το youtube- δηλαδή show some mercy!

Ανώνυμος είπε...

έχετε δίκιο κ.Βουτσκόγλου,έχετε δίκιο....

diva είπε...

Πολυαγαπημένε μου Mr.Di, εγώ μαθαίνω από εσάς:-)

diva είπε...

Αλέξανδρε μου, αμοιβαία λειτουργούμε:-)

diva είπε...

Πάρη LOL!
Κάθε φορά που ανεβάζω βίντεο..άπατη πάει η έμπνευση αφού σε ακούω σα φάντασμα "όχι άλλο βίιιιιιντεοοο"
Ορίστε. Τα έβγαλα όσα είχα στο post και υπόσχομαι να είμαι πιο φειδωλή στο μέλλον:-)
[Αυτό όμως στο sidebar δεν το βγάζω]
:-)

diva είπε...

Βασίλη το θέμα στη ζωή δεν είναι ποιος έχει δίκιο - αφού μόνη της και η ίδια είναι άδικη- αλλά τι τελικά συμβαίνει. Παίζει όμως μεγάλο ρόλο και ποιες είναι οι επιλογές μας.

.liketobite είπε...

Να περνάς καλά με χαμόγελα πολλά!

Ανώνυμος είπε...

δεν κανεις κανενα podcast καλυτερα που ολο τεμπελιαζεις τον τελευταιο καιρο....

...φυσικα και αστειευομαι :)

Ανώνυμος είπε...

πάντως τέτοιες τόσο διδακτικές (και τόσο δυνατές) ταινίες πρέπει να παίζονται για να παίρνουμε και εμείς τα μαθήματά μας από τα νοήματά τους.

καλό απόγευμα.

ο δείμος του πολίτη είπε...

Σε γενικές γραμμές θα συμφωνήσω με όλες τις συμβουλές σου. Ανάλογα με το ρόλο που θέλει κάποιος να παίξει στο διαδίκτυο ή ακόμα και πόσο ώριμα βλέπει της λειτουργία του στο παγκόσμιο χωριό, μπορεί ή όχι να έχει επώνυμο.

Ωστόσο, επώνυμος σχολιαστής είναι πάντα εκείνος που έχει ένα χώρο δικό του, ένα ιστολόγιο ή μια ιστοσελίδα, και εκθέτει τις ιδέες και τους προβληματισμούς του. Η diVa για μένα είναι επώνυμη. Ο δείμος του πολίτη, όμως, από τη στιγμή είναι πολιτικό, επιστημονικό και γενικά βαρύτερο ιστολόγιο είναι αναγκαίο να μένει κυριολεκτικά επώνυμο επειδή αυτό όχι προσθέτει κύρος, αλλά κυρίως σοβαρότητα στις θέσεις που παίρνει. Όσοι όμως βλέπουν ανώριμα και επιπόλαια το διαδίκτυο, καλό είναι να μένουν ανώνυμοι -όπως λες.

Στα υπόλοιπα συμφωνώ (περί συνδέσεων, ανταπόδοσης επισκέψεων -και ας μη σχολιάσει ο επισκέπτης, αν κι εγώ προσπαθώ να το κάνω-, περί ευγένειας κτλ).

diva είπε...

Αγαπημένε μας κύριε liketobite σας ευχαριστώ πάρα πολύ:-)

diva είπε...

32μπιτε μάτια μου πριν λίγες ημέρες ανέβασα το podcast για το domain! Πάλι;;! Θα με βαρεθείτε:-))

diva είπε...

Βασίλη μου πρέπει να έχουμε εναλλακτικές οπτικές και τέτοιες ταινίες βοηθούν.
Καλό απόγευμα και σε σένα.

diva είπε...

Δείμε του Πολίτη με βρίσκετε σύμφωνη.Η επωνυμία προσδίδει κύρος και η ανωνυμία μπορεί να εμπεριέχει μία αφελή ελαφρότητα. Αυτές βέβαια είναι οι ακραίες περιπτώσεις.
Τελικά σημασία έχει πως αντιλαμβανόμαστε εμείς οι ίδιοι τη δυνατότητα που έχουμε.
Μεγάλη κουβέντα..ικανή για post:-)
Να είστε καλά

diva είπε...

Εδώ βρίσκεται το video της Μελίνας που τραγουδά συγκλονιστικά το "Χάρτινο το φεγγαράκι" το πιο αγαπημένο μου τραγούδι. Το video θα αφαιρεθεί από το post αύριο το βράδυ.

koulpa είπε...

Πα πα.. δε θα την πεις ευειδή ούτε καλλικέλαδο.. αλλά ζώσα Diva.. you need one to know one.. Πολυαγαπημένο τραγούδι.. μου είχε κολλήσει χθες το βράδυ.. Αλήθεια γιατί "όχι άλλο βίντεο"? Δεν εναπόκηται στη διακριτική μας ευχέρια να πατήσουμε το play?:):)

Ανώνυμος είπε...

ενα problem-less χαλαρο podcast...

diva είπε...

koulpa μου είδες πόσο έντονα φωτίζουν οι πραγματικές ντίβες; Σε υποτάσσουν..
Είπαμε λιγότερα βίντεο γιατί κάποιες συνδέσεις ή κάποια λειτουργικά (ωχ ποιος ακούει τον μέντορα τώρα) δυσκολεύονται να φορτώσουν το μπλογκ μου εξαιτίας των πολλών αυτών στοιχείων.
Είπαμε λοιπόν λιγότερα:-) Δεν είπαμε καθόλου:-)

diva είπε...

32μπιτε μου αύριο βγάζω τα ράμματα:-)
Επειδή εσύ το ζήτησες λοιπόν:-)
ναι..θα ετοιμάσω ένα χαλαρό podcast, αν μου υποσχεθείς πως θα μου στείλεις audio comment.
Σύμφωνοι;-)

maya είπε...

ωραίο. ούτε πολύ αυστηρό, ούτε μπάτε σκύλοι αλέστε. δεν έχω κανένα θέμα να σχολιάσω. μια χαρά σε βρίσκω.
σου εύχομαι άπειρη ξεκούραση, φευγάτες σκέψεις, πολλή έμπνευση.
καλό ταξίιιιιιιδι!
χ

Ανώνυμος είπε...

αμε με βαρια αμερικανο-θεσσαλονικιοτικη προφορα deal;

ο δείμος του πολίτη είπε...

Στο λεκτικό σου λίγο θα μείνω. Η ανωνυμία δεν προσθέτει αφέλεια, αλλά μειώνει την αξιοπιστία μίας έρευνας -πιστεύω. Ωστόσο, θα επιμείνω ότι επώνυμος είναι όποιος εκτίθεται στα σχόλια και τις αντιρρήσεις ή τους επαίνους των άλλων.

σορολόπ είπε...

... συμφωνώ με όλα, ίσως έχει να κάνει με τη μεστή και συγκροτημένη διατύπωση που ακυρώνει οποιαδήποτε αντίρρηση...

...επίσης χαίρομαι που μετά από πολύ καιρό ξαναβρίσκω συνδίκτυους που πιστεύουν ότι η επικοινωνία στο διαδίκτυο - μέσω blog αυτή τη φορά - μπορεί να είναι πολιτισμένη και η ανταλλαγή απόψεων να μην γίνεται αφορμή για προσωπικές αντιπαραθέσεις... το τελευταίο με απομάκρυνε από τα fora που συμμετείχα τα προηγούμενα χρόνια...

diVa, καλή ξεκούραση :)

takis είπε...

Θα πω μόνο καλή ξεκούραση και καλά να αφεθείς, όπως λες,.. όπου αφεθείς..

diva είπε...

maya μου σε ευχαριστώ κι εσύ να μας φιλήσεις τα κορίτσια σου και να μας χαρίζεις πάντα όμορφες σκέψεις:-)

diva είπε...

32μπιτε μάτια μου, LOL!
;-)

diva είπε...

Δείμε του Πολίτη επιμένω - με χαμόγελο φυσικά - πως συνηθέστερα η ανωνυμία εμπεριέχει μία αφέλεια η οποία μάλιστα επιβεβαιώνεται δια του δικαιώματος στην άναρχη ανωνυμία. Κοινώς "δεν με ξέρεις ο,τι θέλεις λέω".
Ο επώνυμος από την άλλη φυσικά και κρίνεται. Επιδοκιμάζεται και αποδοκιμάζεται. Αυτό όμως δεν λειτουργεί με ισοδυναμία, εφόσον όλοι κρινόμαστε εφόσον εκθέτουμε απόψεις αλλά δεν είμαστε όλοι επώνυμοι. Τι ποσοστό πιστεύετε θα αναρτούσε κείμενα απόψεων - για όποιο θέμα- εάν υπέγραφε με ονοματεπώνυμο..φορολογικής δήλωσης;-)

diva είπε...

σορολόπ μου θέλω να πιστεύω πως οι Έλληνες εκτονωνόμαστε αποκλειστικά στους δημόσιους χώρους και στα τηλεοπτικά παράθυρα. Εδώ στα blog ειλικρινά αφουγκράζομαι μία ανώτερη πνευματική ισορροπία. Με τις φυσιολογικές για τους κανόνες βέβαια εξαιρέσεις:-)
Σε ευχαριστώ πολύ

diva είπε...

takis σας ευχαριστώ πολύ:-)
Ίσως ονειρευτώ κι εγώ κάποιο ταξίδι στην ..Παταγωνία:-)

Tf είπε...

Διακοπεδίζω κι εγώ με τους δικούς μου κανόνες. ;)

Α! Κι αν αφεθείς τόσο πολύ ώστε να μη θέλεις κι άλλο, εεε.... "κάνε κάτι"!

:)

diva είπε...

tf καμάρι μου..διακοπεδίζεις;!
τσ τσ τσ
Με άφησες άγαλμα!
Κάνε κάτι! LOL Αυτό το βίντεο του απόλυτου..χύμα να το πω..όχι δεν θα το πω..πρέπει να το βλέπουν όσοι πάσχουν από κατάθλιψη. Τρεις φορές τη μέρα προ και μετά φαγητού.

koulpa είπε...

"Γλυκάθηκε η γριά στο μέλι κι ήθελε όλο το βαρέλι" κι εγώ δε μου έφτανε το ένα ήθελα κι άλλο.. Δε ξέρω αν θα σας ενδιαφέρει η θεματολογία αλλά κάθε παρατήρηση θα εκτίμηθεί..
Καλή σας νύχτα:)
(Δεν είναι κατ'ανάγκη γιά δημοσίευση, μήπως έπρεπε να στείλω e-mail?)

Kapetanios είπε...

Θα συμφωνήσω με τον "δείμο" μιας και η Επωνυμία αποτρέπει( με δεδομένες τις εξαιρέσεις) τον χρήστη να λειτουργεί υπό το πρίσμα "δεν με ξέρεις ο,τι θέλω λέω" μιας και εκτίθεται πραγματικά ( με την πραγματική και όχι virtual υπόσταση ) στην βάσανο της κριτικής.
Βεβαίως και όλων μας ( επώνυμων τε ανωνύμων) οι απόψεις κρίνονται, αλλά όχι οι προσωπικότητες μας η γνώση των οποίων αντικατοπτρίζει κατά κάποιον τρόπο την συμφωνία απόψεων (vs) πράξεων.
Σε επιστημονικό και πολιτικό επίπεδο η ανωνυμία ακυρώνει σε μεγάλο βαθμό το κύρος της εκφρασμένης άποψης διότι στην προκειμένη περίπτωση το σλόγκαν ό,τι δηλώσεις είσαι παύει ( με δεδομένες τις εξαιρέσεις ξαναλεω ) να ισχύει.
Και ντίβα μου ( μιας και έχω πολλά….. ράμματα για την γούνα σας :)) το θέμα δεν είναι ποσοτικό ( πόσοι θα έλεγαν.....) αλλά πρώτιστα ποιοτικό. Εξάλλου εκατοντάδες χιλιάδες δημοσιογράφοι , πολιτικοί, άνθρωποι του πνεύματος, καλλιτέχνες εκφράζονται δημόσια με το επώνυμο τους χωρίς αυτό να τους εμποδίζει σε τίποτα.
Καληνύχτα σας :)

diva είπε...

Αγαπημένε μου Καπετάνιε

"η Επωνυμία αποτρέπει( με δεδομένες τις εξαιρέσεις) τον χρήστη να λειτουργεί υπό το πρίσμα "δεν με ξέρεις ο,τι θέλω λέω" μιας και εκτίθεται πραγματικά ( με την πραγματική και όχι virtual υπόσταση ) στην βάσανο της κριτικής"
Δεν είπα τίποτα διαφορετικό. Υπό διαφορετικό πρίσμα ίσως.

"όλων μας ( επώνυμων τε ανωνύμων) οι απόψεις κρίνονται, αλλά όχι οι προσωπικότητες μας"
Και οι προσωπικότητες μας κρίνονται αλλά εάν είναι κάποιος ανώνυμος, ε, κανείς δε δίνει δεκάρα για το επικίνδυνο ή το ρηχό της προσωπικότητας του.

Στα υπόλοιπα πολύ εύστοχα που αναλύετε, ασχολείστε με το αντίστροφο της συνάρτησης.
Ανωνυμία--> Άποψη
ενώ - μπορεί βέβαια να έκανα εγώ λάθος- η κυρίως συνάρτηση που με απασχόλησε ήταν
Άποψη--> Ανωνυμία

Εξαιρέσεις υπάρχουν πάντα. Ευτυχώς αλλιώς ποιο θα ήταν το μέτρο σύγκρισης;
Καλό μήνα:-)

diva είπε...

Koulpa μου:-))) πολύ φοβάμαι πως είναι όλη η ευθύνη δική μου που μετατράπηκε αυτός ο χώρος σε forum.
Κι αν δεν επιστρέψω σύντομα με κάποιο post θα είμαι πρώτα εγώ και όχι εσείς που θα προάγω την άσχετη θεματολογία:-)

Καλό μας μήνα

aniaris είπε...

Ζηλεύω σοβαρούς bloggers που απαντάνε όπως θέλουν, αν θέλουν και σ'οποιον θέλουν στα σχόλιά τους. Που δεν έχουν καθόλου λινκ ή που αυτά που έχουν δεν είναι για ανταπόδωση τιμής(ή διατήρηση και αύξηση των αναγνωστών) αλλά αυτά που πραγματικά τους αρέσουν. Συμφωνώ για την ευγένεια, για τα spam. Συμφωνώ με τον κανόνα Νο6(αν και ποτέ δεν έχω πετύχει τέτοιο μπλογκ) και με τις παραπομπές. Με το Νο11,12,13 απλά δεν έχω πρόβλημα. Στο μετριασμό των σχολίων διαφωνώ. Είναι ένα είδος λογοκρισίας. Με το να προστατεύεις το μπλογκ σου από κάποιον ηλίθιο που ούτως ή άλλως θα παραγκωνιστεί από όλους τους μπλόγκερς, περνάς από έγκριση κι όλους τους υπόλοιπους οι οποίοι είναι πολύ περισσότεροι. Νομίζω ότι πάντα υπάρχει τρόπος πριν την έσχατη λύση.

diva είπε...

aniaris
"Ζηλεύω σοβαρούς bloggers που απαντάνε όπως θέλουν, αν θέλουν και σ'οποιον θέλουν στα σχόλιά τους
Αυτοί που απαντούν όπου και όποτε θέλουν θεωρούνται σοβαροί ή μήπως αν είσαι σοβαρός (?) κάνεις ό,τι θέλεις;;

Καθένας πράττει κατά συνείδηση, λέω εγώ.

"λινκ ή που αυτά που έχουν δεν είναι για ανταπόδωση τιμής(ή διατήρηση και αύξηση των αναγνωστών) αλλά αυτά που πραγματικά τους αρέσουν
Τους προσθέτω σχεδόν όλους. Διατηρώ όσους με επισκέπτονται και άρα ταιριάζουν μαζί μου και τους επισκέπτομαι ΟΛΟΥΣ.

"Στο μετριασμό των σχολίων διαφωνώ. Είναι ένα είδος λογοκρισίας. Με το να προστατεύεις το μπλογκ σου από κάποιον ηλίθιο που ούτως ή άλλως θα παραγκωνιστεί από όλους τους μπλόγκερς, περνάς από έγκριση κι όλους τους υπόλοιπους οι οποίοι είναι πολύ περισσότεροι
Όταν (και εάν ποτέ) αποφασίσεις να γράψεις επώνυμα, θα ήθελα να το ξαναδούμε αυτό.

Ο μετριασμός σχολίων είναι δικαίωμα, δεν είναι λύση.

Ανώνυμος είπε...

Σωστότατη η Ντίβα και αγαπημένη (ευλόγως) του Προεδροσκιούρου. Συμφωνώ απόλυτα μαζί σας. :-)

diva είπε...

doratsirka καλώς ήρθατε:-)
και ευχαριστώ πολύ και για την δική σας ψήφο εμπιστοσύνης

[Ο σκίουρος μόνο αγαπημένες έχει. Δεν τον προλαβαίνουμε!]

Ανώνυμος είπε...

euxomai na vro mia kali kai idaniki parea edo gia na ksexaso auto pou vasanizei toso kosmo.thn monaksia.

Tali είπε...

Aυτο το λινκ θα το παρω και θα το βαλω στα λινκ μου..
Το οτι θα επιστρεψω μετα απο ενα μηνα διακοπες και θα γραψω πρωτα σε σενα παρα στο μπλοκ μου λεγεται καπως...
αλλα δεν μπορω να σκεφτω τωρα ..εχω δεκα βαλιτσες που με περιμενουν να τακτοποιηθουν ..

σου γραφω λοιπον βιαστικα με την εννοια να σε προλαβω και να σου ευχηθω καλες διακοπες
και εις το επανιδειν...


(συντομα ομως ..ναι??? πολυ???
ναι!!)

φιλια my Diva .. μου ελειψες...
για πολλα!!

Koupakia είπε...

Βρε μανία με τους κανόνες!
Να ήταν τουλάχιστον για εισπρακτικούς λόγους,όπως οι νέοι κανόνες του Κ.Ο.Κ., να το καταλάβω!

gregg είπε...

diVa,
αν και δεν συμφωνώ με όλους τους κανόνες που αναφέρεις, σε γενκές γραμμές τις βρίσκω μια πολύ καλή βάση για συζήτηση περι της δεοντολογίας και της ηθικής στην προσπάθεια του καθενός που θέλει να εκφράσει τη γνώμη του.
COUPAKIA,
θα μου επιτρέψεις να διαφωνήσω μαζί σου, αφού δε σημαίνει ότι αυτοί οι κανόνες δεν έχουν εισπρακτικό όφελος δεν πρέπει να τους αποδίδεται η πρέπεουσα σημασία.