Σάββατο

Χρόνος, αυτό το παράδοξο πράγμα

ΣάββατοΌπως συμβαίνει με όλες τις εκφράσεις της μανίας που λέγεται «μεράκι» , έτσι και αυτή τη φορά ήταν πολλές οι μέρες που τριγύριζε στο μυαλό η ιδέα του επόμενου ποστ.

Χρόνος ..τι παράδοξο πράγμα..

Δυσκολεύτηκα να βρω το κατάλληλο..χωροχρονικό μου διάστιχο όμως γιατί ο περιβάλλοντας χώρος απαιτούσε την προσοχή που του άρμοζε κι όλο άφηνα για αργότερα την στιγμή (;) που δεν θα μπορούσα πια να ακινητοποιήσω τα δάχτυλα πάνω στα πλήκτρα.

Το έχω δηλώσει άλλωστε και παλιότερα πως πλέον μου είναι αδύνατον να γράψω με στυλό. Το μολύβι το θυμήθηκα φέτος που έπρεπε να κρατώ κάποιες σημειώσεις στις άκρες των βιβλίων μα με κούρασε πολύ η ξύστρα που έπρεπε συνεχώς να απασχολεί τα τεχνολογικά μου άκρα (χα!)

Αναζήτηση: Χρόνος

Στη Βικιπαιδεία η πρώτη αναφορά..

Σύμφωνα με το Λεξικό της Οξφόρδης με τον όρο χρόνος εννοείται "η ακαθόριστη κίνηση της ύπαρξης και των γεγονότων στο παρελθόν, το παρόν, και το μέλλον, θεωρούμενη ως σύνολο".

Πράγματι, ακριβής ορισμός

Εμείς κινούμαστε. Ο χρόνος μένει στάσιμος. Παρατηρητής, φύλακας, δαίμονας, διαιτητής ή δήμιος. Δαψιλής…σε όλα του ακόμα κι αν απαιτεί…

Οι καθημερινές εμπειρίες αποδεικνύουν πως ο χρόνος "κυλάει" με τον ίδιο πάντα ρυθμό και μόνο προς μια κατεύθυνση - από το παρελθόν προς το μέλλον. Η κίνηση γενικότερα ούτε μπορεί να διακοπεί αλλά και ούτε να αντιστραφεί στην έννοια του χρόνου. Παρά ταύτα, όπως εξηγεί η ειδική θεωρία της σχετικότητας, αυτή η κίνηση μπορεί να επιβραδυνθεί με ασύλληπτα μεγάλες ταχύτητες.

Είχα διαβάσει πως για κάποιον που μένει ακίνητος ο χρόνος κυλά αργά. Ενίοτε βασανιστικά, είχα σκεφτεί. Τυραννά ,αγχώνει.

Αν πεις πως τρέχεις όμως, αρχίσεις και κινείς πόδια , χέρια και μυαλό.. είναι γρήγορος σαν αστραπή.. τυφώνας ... Περνά και σε στροβιλίζει

Καμιά φορά τα μπερδεύει κανείς. Νομίζει πως ζαλισμένος δεν μπορεί να αντιδρά και άγεται..

Ποτέ.

Αιτιατό πέρα για πέρα το τέρμα της ροής

Και ο σκοπός δικό μας «γούστο» και «γλέντι». Καλά..καμιά φορά κι ανάγκη αλλά κι αυτή η ανάγκη κάποιον σκοπό υπηρετεί. Κάτι που ίσως το’χουμε καλά κρυμμένο και κωδικοποιημένο στο πίσω πίσω μέρος, κι ούτε που ξέρουμε πως είναι εκεί και αγωνιά…

Αν θέλεις βέβαια γιατί αν δεν θέλεις...θα τύχει καμιά default επιλογή κι άντε να επιστρέψεις ..

Για την φυσική ο χρόνος είναι διάσταση που επιτρέπει σε δύο ταυτόσημα γεγονότα που συμβαίνουν στο ίδιο σημείο στον χώρο, να διακρίνονται μεταξύ τους

Χμμ..ο Χρόνος μου λοιπόν , συνάρτηση του δικού σας

Εμ, με τόσα αλισβερίσια στα μπλόγκια πώς να αντικρούσεις το συμπέρασμα της συνάρτησης;! (χα!)

Λογικό μου ακούγεται λοιπόν εφόσον ούτε καν μια σιωπηλή στιγμή δεν υφίσταται χωρίς σκέψη που να αφορά κάτι ..πράγμα..ενέργεια..άτομο..αίσθηση που φέρει μια μνήμη..

Ήδη από την εποχή της δημοσίευσης της ειδικής θεωρίας της σχετικότητας το 1905, θεωρήθηκε ότι ο Άλμπερτ Αϊνστάιν εγκατέλειψε την έννοια του απόλυτου χρόνου. Σε αυτό το εννοιολογικό πλαίσιο ο απόλυτος χρόνος εννοείται ως 'ο χρόνος που κυλά ισοδύναμα και ανεξάρτητα από την κατάσταση κίνησης του παρατηρητή'.

Ύποπτη επισήμανση. Μου θυμίζει αυτό που έγραψα για την default επιλογή. Ό,τι κι αν επιχειρήσουμε, κάτι πρόκειται να συμβεί. Άλλοτε κραυγαλέα σαν γλάστρα που σκάει στο πλακόστρωτο κι άλλοτε άηχα σχεδόν σαν την αναπνοή ενός χρυσόψαρου μέσα στη γυάλα όταν αλλάζεις το νερό..

Κάτι συμβαίνει όπου κι αν στεκόμαστε..πριν καν αποφασίσουμε να στρίψουμε ή να μουλαρώσουμε σε μια γωνιά

Εξετάζοντας το ταυτόχρονο ο Αϊνστάιν χρησιμοποίησε ουσιαστικά ένα νοητικό πείραμα. Ως αποτέλεσμα του πειράματος, κατά την άποψή του, έπρεπε να εγκαταλειφθεί η έννοια του ταυτόχρονου. Το σύμπαν του είναι αιτιατό και σε ένα αιτιατό σύμπαν δεν υπάρχει το ταυτόχρονο, όπως και δεν υπάρχουν ταυτόχρονα γεγονότα. Τα γεγονότα έχουν καθορισμένη τάξη, βασισμένη στην αιτιατή σειρά τους,η οποία δεν είναι δυνατόν να αλλαχθεί.

Για όλα υπάρχει ένας σκοπός. Είμαι απολύτως πεπεισμένη.

Κι ό,τι επιλέγουμε, μας οδηγεί στο σημείο που βρισκόμαστε. Πάντα με δίκαιη κατάληξη κι ας ακούγεται σκληρό. Ό,τι αφήνεται να θεωρείται χαμένο δεν είναι παρά ένα μικρό λιθαράκι στο μονοπάτι που στρώνουμε για να το περπατήσουμε άλλοτε περήφανα κι άλλοτε θλιμμένα

«Μα, κυρία που θα μας χρειαστούν αυτά;» ρωτούν συχνά οι μαθητές είτε για τα μαθηματικά είτε για άλλα..

«Όλα όσα πέφτουν πάνω μας, θα βρεθούν ξανά μπροστά μας ίσως την πιο αδιανόητη στιγμή» Είμαι απόλυτη όταν απαντώ.

Τίποτα δεν είναι ξοφλημένο. Τίποτα νεκρό. Απλά κάποια στέκονται στην άκρη κι αφήνουν τους υπόλοιπους να τρέξουν . Σαν να δίνουν τη θέση τους , τη δύναμη τους για να γίνει πιο εύκολα μια εξέλιξη κι ας είναι ένα απλό χαμόγελο αυτή , ένας αναστεναγμός, ή ένα βίαιο τράβηγμα του δέρματος πάνω στις φλέβες.

Όλα κάπου εδώ τριγυρίζουν σαν κι εμάς , παρατηρητές του Χρόνου να μας δείχνουν τη συνέχεια του δρόμου..μέχρι να’ρθει η στιγμή που θα δείξουμε εμείς..

Το αίνιγμα του χρόνου είναι εν μέρει το αίνιγμα της έναρξης, γιατί εκεί βρίσκεται η βάση του παρελθόντος. Η έναρξη είναι το παρελθόν. Ωστόσο, καθημερινά γίνεται μια νέα έναρξη μέσα στην περιοδική κίνηση της ημέρας. Βάσει τη σύλληψης του Γκίνγκελ τo σύνολο όλων αυτών των επαναλαμβανόμενων ενάρξεων το αποκαλούμε χρόνο. Ζούμε στο χρόνο και καθημερινά βιώνουμε τη νέα έναρξη σε κάθε έργο που αναλαμβάνουμε να εκπληρώσουμε. Εκείνο που λείπει κατά την άποψή του είναι το γεγονός ότι η ανθρωπότητα δεν κατανοεί τη μαγεία της νέας έναρξης, δηλαδή την αέναη μετάβαση από το παρελθόν στο παρόν.

Κάθε βλεφάρισμα μια εκκίνηση λοιπόν. Δεκτό. Μια Πρωτοχρονιά σε κάθε αναπνοή που ψελλίζει «Πάμε. Προχώρα» και πώς να αντισταθείς σε τέτοια προτροπή;

Ο αυθεντικός χώρος δεν είναι μια επιφάνεια που μπορεί να διαιρεθεί, κατά τον ίδιο τρόπο που δεν μπορεί να διαιρεθεί ο αυθεντικός χρόνος. Από φιλοσοφικής άποψης ο χώρος δεν βιώνεται ως συνεχές, αλλά ως ένας αριθμός νησίδων ανάμεσα στις οποίες υπάρχει μόνον κενό.

Χμμ..μόνο αν Κενό είναι οι στιγμές που κάποιοι δρόμοι διασταυρώνονται..και σε μία απολύτως ακίνητη παύση, οι άνθρωποι συναντούν ο ένας τον άλλο σαν να’ταν κανονισμένο το ραντεβού από γεννησιμιού τους.. Κανονισμένο από άλλους που μεσολάβησαν ή Για άλλους που περιμένουν να στρώσουν τον δικό τους μονοπάτι..

Ό,τι έζησα στη ζωή μου, με οδήγησε σε αυτό εδώ το σημείο

Υπηρέτη Χρόνων και Χώρων όλων όσων συνάντησα και άγγιξα

Και έτσι θα συνεχίζω

Με κάθε μου βήμα να’ναι μια Πρωτοχρονιά

Αυτή είναι η δήλωση μου αγαπητό 2008 και ....

u better watch out ‘cause I reeeeeally mean it


Υ.Φ. (χα!) «Απειλήθηκα» πως ό,τι δηλώνω can and will be used against me in the court of..net

Ιδού η απάντηση μου λοιπόν και πέραν τούτου ουδέν :-)Καλή Χρονιά σε όλους μας

Με Χαμόγελο

no matter what

57 Τόλμησαν:

koulpa είπε...

Xρόνος.. χώρος.. χρήμα.. επίκαιρα ζητούμενα..
Χρόνος ανύπαρκτος σε κληστό αδρανές σύστημα..
Χρόνος.. από τη πρώτη μου μνήμη ως την τελευταία μου αναπνοή..
Καλή χρονιά.. (αν θέλει ας κάνει αλλιώς..:):))

koulpa είπε...

..Και επηδή με στήλατε βόλτα στο νετ.. γύρισα με δωράκι.. που δε ξέρω ποιόν μπορεί να ενδιαφέρει..
Play it again Al..
..Και καλημέρα έστω και αργά..:):)

xkont είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.
xkont είπε...

"Τα γεγονότα έχουν καθορισμένη τάξη, βασισμένη στην αιτιατή σειρά τους"

αιτία και αιτιατό υπάρχουν αποκλειστικά και μόνο λόγο της υπάρξεως του χρόνου σε συνδιασμό με τον άνθρωπο που "αναγνωρίζει" το σχήμα "αιτίας - αιτιατού".

ο άνθρωπος είναι το μέτρο όλων, αφού είναι αυτός που μετρά.

το ότι οι παρατηρήσεις μας και η συνείδησή μας είναι χρονικά προσδιορισμένες, δεν νομίζω να αναιρεί τη δυνατότητα της ύπαρξης του ταυτόχρονου. μάλιστα αυτό που πιστεύω είναι ότι το σύνολο του χρόνου μπορεί να ειδωθεί ως μία ταυτοχρονία μόνο που η συνείδησή μας δεν μπορεί να αντιληφθεί τίποτα υπό αυτή την οπτική γωνία...

γι'αυτό, και επεκτείνοντας αυτή τη σκέψη και τη σχέση της με το χώρο (στο post μου για τον "υπερχόνο") καταλήγω στο ότι ίσως το big-bang να μην έχει γίνει ακόμα και όλο μας το σύμπαν παραμένει ακόμα μέσα σε ένα σημείο ενός άλλου σύμπαντος που δεν μπορούμε ούτε να φανταστούμε.

ελπίζω να μην είμαι αρκετά μεγάλος έτσι ώστε να προλάβω όσα περισσότερα μπορώ, τώρα που η επιτάχυνση της εξέλιξης της συνείδησης ετοιμάζεται να πάρει την πιο ενδιαφέρουσα κλήση της....

ΣΠΙΘΑΣ είπε...

Diva μου...καλημέρα.
Μελετώντας τη "θεωρία της σχετικότητας" ..θα τη βγάλουμε πρωτοχρονιάτικα!
:-))

kakaskimos είπε...

Ο χρόνος μπορεί να μην υπάρχει (Godel)
Ο χρόνος είναι μια ψευδαίσθηση (Hawking)
Το ταυτόχρονο είναι μια ψευδαίσθηση, γι'αυτό και την βιώνουν μόνο οι ερωτευμένοι (kakaskimos)

Απόδειξη:

Δεν υπάρχει αρχή. Αν υπήρχε, θα έπρεπε να απέχουμε "πεπερασμένο" χρόνο απο αυτήν. Αλλά με ένα απλό μετασχηματισμό, πάλι θα "απομακρυνόμασταν" άπειρο χρόνο απο αυτή την αρχη. Με τέτοια αρχή τι να περιμένεις απο το τώρα ...

Οταν είμαστε ακίνητοι έχουμε την πιο αργή αίσθηση του χρόνου. Οταν κινούμαστε ο χρόνος επιβραδύνεται. Οσο πιο γρήγορα κινούμαστε, τόσο πιο αργά κυλά ο χρόνος. Αν μπορούσαμε να κινηθούμε με την ταχύτητα του φωτός, ο χρόνος θα ήταν ακίνητος!!!
Γι'αυτό και δεν έχουν χρόνο όσοι κάνουν κάτι. Οποιος δεν κάνει τίποτα, έχει πολύ χρόνο (και δεν έχουμε διάθεση να κάνουμε και τίποτα).

Οσο για το αίτιο και το αιτιατό. Ολες μας οι αποφάσεις οδηγούν κάπου. Είτε κάνουμε κάτι, είτε δεν κάνουμε. Το ότι δεν κάναμε κάτι για να αποφευχθεί αυτό που επρόκειτο να συμβεί αν δεν κάναμε κάτι, είναι κι αυτό μια απόφαση. Δεν μας αθωώνει απο τίποτα. Π.χ. αν δεν κάνουμε τίποτα για την αλλαγή του κλίματος στον πλανήτη γη, δεν μας αθωώνει.
Οχι ότι αν κάνουμε κάτι θα γίνει αυτό που ελπίζαμε. Μπορεί και να μην γίνει. Μπορεί και να γίνει κάτι "τυχαίο". Η ερώτηση (πιστεύω ότι) είναι αν θέλουμε να προσπαθήσουμε να αλλάξουμε. Οχι τους άλλους, αλλά τους εαυτούς μας.

Δεν υπάρχει παρελθόν. Αν δεν μας έχει ακουμπήσει, τότε δεν υπάρχει. Αν μας έχει ακουμπήσει, μας έχει σημαδέψει, οπότε το κουβαλάμε μαζί μας, δεν είναι παρελθόν, αλλά παρόν. Αρα όλα είναι ταυτόχρονα. Η αντίληψή μας τα κάνει να φαίνονται σε διαφορετικούς χρόνους. Αρα ο χρόνος δεν υπάρχει, είναι μια ψευδαίσθηση. Οταν αισθανόμαστε ότι συμβαίνει το ταυτόχρονο, σε αντιδιαστολή με τα ετερόχρονα, έχουμε μια ψευδαίσθηση.

Για να έχεις τη μέγιστη ψευδαίσθηση, πρέπει να είσαι "στον κόσμο σου, μαζί με άλλον". Αρα ερωτευμένος. Και φυσικά να ειναι και ο/η άλλος/η ερωτευμένος/η μαζί σου. Μόνο τότε έχουμε τη μέγιστη ψευδαίσθηση, δηλαδή το ταυτόχρονο.

ΟΕΔ

Καλή χρονιά

Υ.Γ. κι ας μην είναι γλυκό το σχόλιο ;-)

kakaskimos είπε...

Υ.Γ. Για τους μαθητές σας και για την ερώτηση: "Μα, κυρία που θα μας χρειαστούν αυτά;"
Χρειάζονται όσο χρειάζεται ένας πίνακας του Νταλί κι ένα τραγούδι του Βαμβακάρη.
Για να εξοικειονώμαστε με την ομορφιά που υπάρχει γύρω μας. Και να μην τα βλέπουμε όλα μαύρα.

bidibis είπε...

Καλά, αμα δε σκάσει μύτη και σε αυτό το ποστ ο πόντικας, πάει να πει ότι τον ξέκανες κακούργα.

Δεν το λέω τυχαία, ξέρω τι λέω εγώ. Σε κάτι τέτοια θέματα και φωτό ο πόντικας δε μπορεί να αντισταθεί. Η αλήθεια είναι ότι έλαβα πρόσφατα κάτι ευχές αλλά κανείς δε μπορεί να με διαβεβαιώσει ότι εστάλθησαν από τον ίδιο.

Απολογήσου Δίβα.

Mr.Di είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.
tyharpastos είπε...

Κάθε βήμα και μια πρωτοχρονιά!! η καλή μέχρις ανησυχίας μαθηματικός. Αυτό θα πει κουράγιο. Εμένα μία το χρόνο μου τυχαίνει και με γοαντίζει:-)
Καλές πρωτοχρονιές για σας και για μας τους υπόλοιπους καλή πρωτοχρονιά

CyberEddie είπε...

Ο χρόνος είναι η μοναδική μετρήσιμη ποσότητα που θέλουμε-δεν θέλουμε την μετράμε...

Κι ας προτιμούμε να την ξεχάσουμε!

Shades είπε...

Μ' αρέσει όταν δεν σε καταλαβαίνω απόλυτα.. όχι δεν είμαι (ξανθός) απλά σε διαβάζω και χάνομαι που και που... ξέρεις τώρα έχω και τα δικά μου κλπ κλπ!! κάνω και κακές παρέες!!!!
..κάπου διάβασα "τίποτα δεν είναι τυχαίο" και το κράτησα!!
Δεν ξέρω τελικά αν υπάρχει χρόνος ή αν κι αυτό είναι μια ανθρώπινη επινόηση.
Μου έβαλες δύσκολα μέρες που είναι χεχε!!
Καλή χρονιά να έχεις και υγεία!!! τα υπόλοιπα τα νικάς "χαλαρά" όπως λέτε κι εσείς στο βορά!!!

ΥΓ. φιλιά στο τοπιο-κατακτητή!!

ΣΠΙΘΑΣ είπε...

Να τι κάνουν οι νυκτερινές επισκέψεις..
συναντάς..shades..-))
shades..παρόντος
καληνυχτίζω σας -))

diva είπε...

koulpa μου
..γίνεστε και ποιητής!!
(εκτός από εξερευνητής, βιβλιοφάγος και μάστορας:-)
Το βιντεάκι εξαιρετικό θα αναρτηθεί άμεσα στις Δανειοδοτήσεις:-)
Καλημέρα (ποτέ δεν είναι αργά) και Καλή Χρονιά (να τολμήσει να κάνει αλλιώς; ε όχι βέβαια..θα βάλουμε όλους τους friends από τα social network να επιτεθούν!!)

diva είπε...

xkont μου

"αιτία και αιτιατό υπάρχουν αποκλειστικά και μόνο λόγο της υπάρξεως του χρόνου σε συνδυασμό με τον άνθρωπο"
..αποκλειστικά εξαιτίας της αναγκαστικής κίνησης του ανθρώπου θα έλεγα (εκτός αν μιλάμε για ακίνητους Μεξικανούς)..ο άνθρωπος κάνει το βήμα (αιτία) και αν δεν ξέρει , σίγουρα υποψιάζεται το τέρμα του..έτσι προχωρά και προσπερνά τον χρόνο, πιστεύοντας με αφέλεια πως όλοι οι υπόλοιποι είναι ακίνητοι παρατηρητές με πεδίο όρασης (και αντίληψης) πολλών χιλιάδων μοιρών (διότι συχνότατα στριφογυρίζουμε απλά γύρω από τον εαυτούλη μας..καημένε Χρόνε..θα πρέπει να πλήττει αφόρητα τότε)

"το σύνολο του χρόνου μπορεί να ειδωθεί ως μία ταυτοχρονία μόνο που η συνείδησή μας δεν μπορεί να αντιληφθεί τίποτα υπό αυτή την οπτική γωνία.."
Κι εγώ το πιστεύω αυτό..η όποια κατάσταση ταυτόχρονου είναι ουσιαστικά αδιανόητη αυτή τη στιγμή στη συνείδηση μας

"(στο post μου για τον "υπερχόνο") καταλήγω στο ότι ίσως το big-bang να μην έχει γίνει ακόμα και όλο μας το σύμπαν παραμένει ακόμα μέσα σε ένα σημείο ενός άλλου σύμπαντος που δεν μπορούμε ούτε να φανταστούμε."
Αν συνεχίσετε εσείς αυτά τα ποστ κι αρχίσω κι εγώ να σας μιμούμαι (με επηρεάζετε σαφώς και ποικιλοτρόπως), πολύ φοβάμαι πως τουλάχιστον ένα BANG! θα ακουστεί εντός μπλογκόσφαιρας:-))

"ελπίζω να μην είμαι αρκετά μεγάλος έτσι ώστε να προλάβω όσα περισσότερα μπορώ, τώρα που η επιτάχυνση της εξέλιξης της συνείδησης ετοιμάζεται να πάρει την πιο ενδιαφέρουσα κλήση της...."
Πρέπει να παραδεχτείτε πως μια αρκετά καμπυλοειδή κλίση , την έχει ήδη η..συλλογική συνείδηση

Καλή Χρονιά δεν θα μου πείτε; Δεν νιώθετε ακόμα έτοιμος για ευχές;-)
Θα σας πω εγώ λοιπόν
ΚΑΛΗ ΧΡΟΝΙΑ!

diva είπε...

Σπίθα μου
ε, ποτέ!!
:-))
Καλημέρα Sir
(άκου εκεί να περάσουμε την Πρωτοχρονιά μιλώντας για την θεωρία της σχετικότητας..τσκ τσκ τσκ..μα ήθελα να'ξερα ποιος ασχολείται γιορτινές μέρες με τέτοια θέματα! Κάποια γνωστή μας λέτε; Χμμ..να τη μαλώσουμε;-)

diva είπε...

kakaskimos
αντιπαρέρχομαι του ..ιδιόρυθμου χιούμορ πως κι εγώ αν ήμουν στη θέση του Hawking θα υποστήριζα πως ο χρόνος είναι μία ψευδαίσθηση και προχωρώ με χαρωπή διάθεση:-)

"Δεν υπάρχει αρχή. Αν υπήρχε, θα έπρεπε να απέχουμε "πεπερασμένο" χρόνο απο αυτήν. Αλλά με ένα απλό μετασχηματισμό, πάλι θα "απομακρυνόμασταν" άπειρο χρόνο απο αυτή την αρχη. Με τέτοια αρχή τι να περιμένεις απο το τώρα .."
Επειδή δηλαδή απέχουμε μακράν ..αυτή η αρχή δεν υφίσταται; Χάνει την σημαντικότητα και την ύπαρξη του ό,τι απομακρύνεται από εμάς (ή για να ακριβολογούμε, από ό,τι απομακρυνόμαστε Εμείς;) ..Ίσως αποδυναμώνεται μόνο ..

"Οσο πιο γρήγορα κινούμαστε, τόσο πιο αργά κυλά ο χρόνος"
Οι έννοιες "αργός", "γρήγορος", "χρόνος" αποτελούν οξύμωρο σχήμα έκφρασης..

"Γι'αυτό και δεν έχουν χρόνο όσοι κάνουν κάτι. Οποιος δεν κάνει τίποτα, έχει πολύ χρόνο"
Το συμπέρασμα σας πάντως ευφυές!
:-))

Αθώοι είμαστε όταν η "κατάληξη" μιας σειράς κινήσεων ανατρέπεται με οποιοδήποτε τρόπο από καταλυτικές συμβολές κινήσεων κάποιου ή κάποιων άλλων. Τότε (να με συγχωρείτε αλλά) θεωρώ εαυτόν αθωότατο!

"Δεν υπάρχει παρελθόν. Αν δεν μας έχει ακουμπήσει, τότε δεν υπάρχει."
Δεν υπάρχει παρελθόν που να μη μας έχει ακουμπήσει. Η λανθάσουσα απόκλιση εμφανίζεται όταν μας..κάθεται στο σβέρκο αυτό το παρελθόν κι όχι μόνο το φορτωνόμαστε και το κουβαλάμε αλλά θεωρούμε δεδομένη απαίτηση να μας βοηθούν και οι συνοδοιπόροι μας στη μεταφορά του "βάρους"!

"Για να έχεις τη μέγιστη ψευδαίσθηση, πρέπει να είσαι "στον κόσμο σου, μαζί με άλλον". Αρα ερωτευμένος. Και φυσικά να ειναι και ο/η άλλος/η ερωτευμένος/η μαζί σου."
Ζω μία Ψευδαίσθηση:-)) Όλες μου οι μέρες τον τελευταίο καιρό είναι μία αιώνια επαναλαμβανόμενη απολύτως ευτυχισμένη ..Στιγμή

Καλή Χρονιά:-)

Υ.Φ.1 Αν μου αφήσετε ποτέ γλυκό σχόλιο, το πιθανότερο να φανταστώ πως κάποιος έκλεψε τον κωδικό του μπλογκ σας και μου κάνει πλάκα!
Υ.Φ.2 Δεν θεωρώ αρκετά πειστική απάντηση αλλά συχνά δηλώνω με ύφος..μπλόγκερ πως τα Μαθηματικά είναι Ποίηση:-) Άλλες φορές τους λέω (μαθητές) "Ακούστε..σας μιλούν.." και λαμβάνω την απάντηση "Να σας δει κανένας γιατρός γιατί εμείς δεν ακούμε τίποτα!"χαχαχα

diva είπε...

bidibis
Έλαβα το ίδιο μήνυμα και πέραν τούτου ουδέν..πολύ φοβούμαι πως έχει απαχθεί από τη Λαίδη και σε αυτή ταύτη την περίπτωση αδυνατώ να επέμβω:-)
Καλή Μουσική Χρονιά!

diva είπε...

Πολυαγαπημένε μου Τυχάρπαστε επιστρέψατε!
:-)))
Ε, πώς να μη θεωρώ κάθε βλεφάρισμα μια Πρωτοχρονιά;-)
Σας εύχομαι ό,τι επιθυμείτε και..χαμόγελα..πολλά χαμόγελα..

diva είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.
diva είπε...

Α, γλυκέ μου φίλε Shades:-)
Εγώ ξέρω
πως εσύ ξέρεις
σχεδόν πάντα , τι ακριβώς θέλω να πω:-)
Απλά είναι που είσαι στα σύννεφα αυτό το καιρό και κάνει διακοπές η σύνδεση:-)
Ώστε "τίποτα δεν είναι τυχαίο" ε; Ποιος σου το είπε μωρέ αυτό;-))
[Τα φιλιά εδόθησαν!]
Καλή Χρονιά!

diva είπε...

Σπίθα μου
μακάρι όλες οι Σκιές να ήταν έτσι!
Καλημέρα :-)ξανά και ξανά και ξανά:-)

diva είπε...

cybereddie μου
Οι μετρήσεις είναι ιδιαίτερη μανία του ανθρώπινου είδους. Είναι η πρωταρχική αντίληψη εξουσίας επί του περιβάλλοντος χώρου..
Καλή Χρονιά!

ΣΠΙΘΑΣ είπε...

diva μου
"μακάρι όλες οι Σκιές να ήταν έτσι!"
(δεν υπολείπομαι της άποψης σου!)
καθόλου -), μα καθόλου -)
Γνωστό είναι...στον shades.
Kαι τα λοιπά, λοιπά είναι!
Καλή σου μέρα -))
:-)

CyberEddie είπε...

Το ανθρώπινο είδος είναι ενα μάτσο μανιακοί λοιπόν! Παρήγορη σκέψη...να μην αισθάνομαι και μόνος!!

kakaskimos είπε...

Ως μαθηματικός, ξέρετε την ονομαζόμενη "εις άτοπο απαγωγή" μέθοδο απόδειξης.
Η ύπαρξη αρχής (αλλιώς big bang), είναι "φιλοσοφική" θεώρηση. Και οδηγεί σε αρκετά παράδοξα (ανέφερα ένα απο αυτά).

Οι έννοιες "αργός", "γρήγορος", "χρόνος" αποτελούν οξύμωρο σχήμα έκφρασης...
Επαναλαμβάνω: ο χρόνος έχει σχέση με μας. Πως τον αισθανόμαστε. Και η ειδική θεωρία της σχετικότητας λέει ότι "Οσο πιο γρήγορα κινούμαστε, τόσο πιο αργά κυλά ο χρόνος"
Ο καθένας κουβαλάει το παρελθόν του μόνος τους. Το ταυτόχρονο είναι αυτό που επηρρεάζει τους γύρω του.

Σας εύχομαι να ζείτε στην ψευδαίσθηση της υπόλοιπης ζωής σας, την στιγμιαία ψευδαίσθηση που ζείτε τώρα :)

Καλημέρα

Υ.Φ.1 Προφιτερόλ Ανδριάς, γαλακτομπούρεκο Ασημακόπουλοι :p

Υ.Φ.2 Στείλτε τους μαθητές σας σε γιατρό. Αν και η βλάβη συνήθως είναι ανήκεστος. Λαμβάνει χώρα σε πολύ μικρή ηλικία, και δεν μπορεί να επανέλθει ο "ασθενής"

diva είπε...

Σπίθα μου
Γνωστός ως Σκιά και Φίλος τολμώ να δηλώσω ο Shades
Καλό απόγευμα πια..εις αύριον τα σπουδαιότερα

diva είπε...

cybereddie μου
μεταξύ μας
αν δεν έχει κανείς 2-3 μανίες..σαν κάπως βαρετός δεν θα'ναι;-)

diva είπε...

kakaskimos
"Το ταυτόχρονο είναι αυτό που επηρεάζει τους γύρω του"
χμμ..είναι δηλαδή όπως τότε που Ταυτόχρονα έγραψα εγώ κάτι και κάποιος αποφάσισε να το καταλάβει..μάλιστα μάλιστα..σας κατάλαβα πλήρως:-)
[εντελώς παιδική διάθεση σκανταλιάς]
Χα! Μία Ψευδαίσθηση δώσε μου Σύμπαν και σου κάνω εγώ τον Χρόνο , τόπι να γυρίζει πέρα δώθε σαν ζαλισμένο κοτόπουλο!

Καλό απόγευμα

Υ.Φ.1 ..προφιτερόλ με σοκολάτα ..μαύρη υγείας;-ρ

kakaskimos είπε...

Μπορεί και να το είχε καταλάβει πριν το γράψετε (ώριμη διάθεση σκανταλιάς)

Οταν ζεις σε ψευδαίσθηση τι νόημα έχει ο χρόνος?

Καλό απόγευμα

Υ.Φ. Με σοκολάτα υγείας, αλλά εμπλουτισμένη με την κατάλληλη δόση λιπαρότητας και σε ημιρευστη κατάσταση. Δεν έχει μόνο η ξεσσαλονίκη ωραία γλυκά

diva είπε...

kakaskimos
η διορατικότητα , λέτε να αυξάνει με την..ηλικία;
(πωπω τελευταίες μέρες του χρόνου τι γράααφω!)
χαχα

Χρόνος; Ποιος Χρόνος;
Δεν γυρίζουν όλα γύρω από μένα κι αυτόν;
χαχα

Απαιτώ να μου υποσχεθείτε πως κάθε φορά που θα μου αφήνετε σχόλιο, θα αναφέρετε και ένα τουλάχιστον γλυκάκι!
(..γιατί αλλιώς "γλυκό" δεν βλέπω.. :-)

kakaskimos είπε...

Με την ηλικία αυξάνουν οι προκαταλήψεις και ο κυνισμός, άρα αυξάνεται η διορατικότητα.

Ολοι γυρίζουμε γώρα σας? Γι'αυτό ζαλίζομαι τελευταία?

Οσο για τα γλυκά, θα το κάνω ανά post δικό σας, και όχι ανά σχόλιο δικό μου. Οπως βλέπετε έχω διδάξει κι εγώ ;-)
Και δεν είστε καθηγήτρια εδώ για να απαιτείτε :p

Μονά - Ζυγά είπε...

“Για εκείνους που ευτυχούν, όλη η ζωή είναι σύντομη - μα για όσους δυστυχούν,και μια νύχτα είναι χρόνος απέραντος” Παλατινή Ανθολογία

Η σχετικότης του χρόνου γνωστή, ευτυχώς, και πριν από τη διατύπωσή της θεωρίας της, ώστε να την κατανοούν κι όσοι ήταν απρόσεκτοι στις παραδόσεις...

koulpa είπε...

Τώρα μαζεύτηκα.. σχετικός ο χρόνος..:):)
Την καληνύχτα μου:):)

Φράνσις είπε...

θα πω μια κακία, είναι ο καιρός της μαλλον(!)Η έξοχη Νικόλ κρύβει το χρόνο προσεκτικά κατω απ΄το δέρμα της με ενεσουλες μποτόξ... Τ εχει δηλώσει η ίδια.Αρνούμαι να τη σκεφτώ γριά, με μη αλάβαστρο δέρμα, εχω βασανιστει πολύ με την εννοια του χρόνου,ο κύριος Μπόρχες μου ε΄χει προσφερει πολλες ώρες απόλαυσης πάνω σ'αυτο το θεμα.Τι ζήλεψα το ποστ σου,έχω κενα στο χρόνο... επι του παρόντος εχω καταλήξει σε δύο συμπεράσματα: ότι για όλα, μα για όλα υπάρχει η κατάλληλη στιγμή, ή περίοδος, και αν κανεις το λαθος να μην τη σεβαστεις, σου ρίχνει μια ξεγυρισμενη χαστούκα, η στιγμή ή οι μετέχοντες στο παιχνίδι της. Και το δευτερο είναι πως προαισθάνομαι τις κακές στιγμες, ο χρονος για μενα είναι στασιμος στην ουσία του, αν δεν είχαμε εφευρει ολα αυτα τα γκατζετακια και τις εννοιες για να τον τεμαχίσουμε σαν μπακλαβά, θα είχαμε αυτοκτονήσει ίσως απο αφόρητη αδρανεια, ή αθ χαλαρώναμε αυτομάτως γιατι θα νομιζαμε πως εχουμε απειρο χρόνο στη διαθεσή μας.Πάντως ο Πάνος Σταθογιαννης στο βιβλιο του ΤΟ ΠΙΘΑΡΙ ΜΕ ΤΙς ΠΡΟΘΥΜΕς ΓΥΝΑΙΚΕΣ, ρωταει: ο χρονος οταν φεύγει που πηγαίνει;Φεύγει; Εμεις φεύγουμε μου φαίνεται. Παραληρώ πρωινιάτικα, τελευταια μερα του 2007, χμμμ,το 2008 να σας μπει καλά!( Με το συμπάθειο!).

Ανώνυμος είπε...

μιλάς τόσο πολύ για το χρόνο γιατί είναι τόσες πολλές οι αλλαγές στη ζωή σου. (αυτό το χρόνο...)
για πόσο θα μπορείς να επιπλέεις στη σχεδία του χρόνου ; και ... θα αποφεύγεις τη σαιζλογκ του καταστρώματος;
:)
hepiniwyiar
:)
thelastrlanwnymous

Σπύρος Σεραφείμ είπε...

όσα φέρνει η ώρα, δεν τα φέρνει ο χρόνος.
Καλή ώρα, λοιπόν!

είσαι η καλύτερη γειτόνισσα που είχα ποτέ!

takis είπε...

Tι μανία και αυτή με τον χρόνο!!
αμαν πια!..
εγω πάντως μετά τα λίφτινγς και τα μπότοξ που αναφέρει η Auburn Kate σταμάτησε να με απασχολεί το θέμα χρόνια τώρα!...

Ρε γμτ, ξεχάστηκα ..τι μέρα είναι σήμερα ? 31.12.2007?
Αντε πάω να ετοιμαστώ για τον καινούργιο χρόνο

Να είστε καλά κα γειτόνισσα και απολαύστε τη κάθε στιγμή του χρόνου σας!

Λέμε τώρα....

ΣΠΙΘΑΣ είπε...

Καλή χρονιά ..εύχομαι !
diva μου.
:)

Ανώνυμος είπε...

Απεχθάνομαι να μετράω τον χρόν, την ώρα, αποφεύγω ακόμα και ρολόι να φοράω, εξάλλου όλα γύρω μας μας μετράνε. Φιλιά Καλή χρονιά ντίβα και χρόνια σου πολλά

diva είπε...

kakaskimos
:-)
Πρωτοχρονιάτικο σιροπιαστό φιλί
:-)
[Σ'αυτό το "σπίτι" που ήρθατε , τίποτα δεν απαιτείται:-]

diva είπε...

Μονά - Ζυγά
Ομολογώ εις άφεση αμαρτιών (των άλλων) πως αν και ευτυχώ, βιώνω μία διάρκεια αξιοσημείωτη και ουδόλως θεωρώ σύντομο το συναίσθημα:-)
Η σχετικότης του χρόνου μάλλον θέλγει τον ανθρώπινο νου ως προς τα παρελκ(υ)όμενα της και όχι ως προς την συνειδητότητα της σημασίας της..
Καλή Χρονιά:-)
[Να περάσω λέτε το βράδυ της Παραμονής, μελετώντας Παλατινή Ανθολογία; Αχ και να διαβάσετε στο Antitech Φεβρουαρίου πού αλλού κόντεψα να καταλήξω στο web!]

diva είπε...

koulpa μου
κι εγώ τώρα μαζεύτηκα:-)
απαπα..σουρτούκω! θα έλεγε η συγχωρεμένη η γιαγιά μου:-)
Καλή Χρονιά (καλή βραδιά:-)

diva είπε...

Miss auburn
δεν σε αποκαλώ αφελώς Σιδηρά Κυρία (μου επιτρέπεις τον ενικό ελπίζω:-)
Μια χαρά τα λες και καθόλου δεν παραληρείς. Ο χρόνος στάσιμος. Εμείς υπερ-κινητικοί σε δυνατότητα και αδρανείς ενίοτε σε εφαρμογή. Κι όποιος αντέχει , προχωρά..και Ζει
Ανταποδίδω την ευχή:-)
Καλή μας Χρονιά:-)

diva είπε...

Αγαπημένε μου Πραγματικά Ανώνυμε
παρ'όλες τις αλλαγές ο Χρόνος φάνηκε απλή ακίνητη σταγόνα πρωϊνής δροσιάς σε ένα ανθάκι. Εγώ όμως, ένιωσα πως έτρεξα αγώνα δρόμου..ανωμάλου στο μεγαλύτερο μέρος του κι ενώ αγκομαχούσα να μη χάσω τον δρόμο , κατέληξα σε ένα λιβάδι παραδείσου.
Ευτυχές το Νέο Έτος και (μα τον Θεό Gates) είναι η πρώτη μου φορά που το εννοώ
:-)^^
[Να μην ξεχνιόμαστε:-]

diva είπε...

Σπύρο ομορφιά μου:-)
Φίλε μου και Γείτονα
σου εύχομαι μέσα από την καρδιά μου ,ο Νέος Χρόνος να σου φέρει μαζεμένα όλα όσα σου χρωστά. Να σε πλημμυρίσει με αγάπη και έμπνευση. Έχεις αποδείξει πως είσαι ικανότερος πολλών και περιμένω ακόμα περισσότερες επιτυχίες σου το 2008
Καλή Χρονιά Φίλε μου!

diva είπε...

Φίλτατε Γείτονα takis
(αρχίζει να θυμίζει ο κομεντοχώρος δημοτικό συμβούλιο χαχαχα)
Σας εύχομαι Υγεία και Εμπνεύσεις..πολλές εμπνεύσεις..ιδεολογικές και ..Τοπιολογικές (εε κάτι έμαθα κι εγώ από τον Σκίουρο:-)

Καλή μας Χρονιά!

diva είπε...

Σπίθα μου , αγαπημένε:-))
Σου εύχομαι ό,τι επιθυμείς μάτια μου..κι όλα όπως τα επιθυμείς και όποτε..με δύναμη , αντοχή και περηφάνια
Καλή Χρονιά με Πρωτοχρονιάτικο φιλί:-)

diva είπε...

Βασίλη μου
εγώ δυστυχώς λόγω εργασίας (της καθημερινής εννοώ) κινούμαι υπό τις διαταγάς των δεικτών του ρολογιού..ίσως για αυτό τις στιγμές της ευτυχίας μου , ακυρώνω κάθε έννοια Χρόνου
Πολλά φιλιά αγαπημένε μου φίλε
Καλή Χρονιά με ό,τι ονειρεύεσαι να πέφτει στα πόδια σου κάθε στιγμή που το αναζητάς

diva είπε...

~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~
Πάντα πίστευα στη δύναμη της θετικής σκέψης. Στο χαμόγελο και την αγάπη.
...Ακόμα κι όταν όλα γύρω μου με απογοήτευαν.
Εμπρός..
Εκπλήξτε ..
Τρομάξτε το 2008.
Χαμογελάστε του διάπλατα!!!
:-]
Καλή Πρωτοχρονιά fellow bloggers

~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~

ΣΠΙΘΑΣ είπε...

:-] :-]

diva είπε...

Σπίθα μου
:-)
το πρώτο σχόλιο της χρονιάς
:-)

kakaskimos είπε...

Καλημέρα και καλή χρονιά. Με σεμνό (:p) φιλί

diva είπε...

kakaskimos
εγώ πάλι..όπως θα ακούσετε στο podcast..ανταποδίδω με σιροπιαστό φιλί:-)
Καλή Χρονιά!

Ανώνυμος είπε...

ΚΑΛΗ ΧΡΟΝΙΑ ΣΕ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ.
Ειναι και το πρωτο μου σχολιο εδω.Παιδευτικα και λιγο μεχρι να βρω το κολπο να γραψω
Αλλα απο τωρα και στο εξης αφου βρηκα το κολπο θα γραφω περισσοτερα.
ΥΓΕΙΑ ΚΑΙ ΕΥΤΗΧΙΑ ΣΤΗ ΝΤΙΒΑ !!
ΕΙΣΑΙ ΠΑΝΤΑ ΕΝΑ ΑΣΤΕΡΙ

diva είπε...

Ανώνυμε
καλώς ήρθες λοιπόν
και καλή χρονιά
[Γιατί άργησες να βρεις τρόπο να σχολιάσεις. Το βιβλιαράκι για τα μπλογκ για ποιον το έγραψα εγώ ε;-)
Να μάθεις και να "υπογράφεις" με ψευδώνυμο έστω:-)
Σε ευχαριστώ πάρα πολύ

MICHAEL είπε...

Μου αρεσει η Νικολ Κιτμαν.
Παρε να δεις την ταινεια της τα γενεθλια.
Οποτε θα σου κανω μια εγγραφη. Δεν υπαρχει μονο ενας χρονος.