Τετάρτη

Persona - Alter Ego – Avatar

Τετάρτη Η περσόνα είναι ένας κοινωνικός ρόλος , ένας χαρακτήρας στο προσωπικό μας θέατρο, αναφέρει η wikipedia και ως λέξη προέρχεται από το Ετρουσκικό «phersu» αντίστοιχης ερμηνείας.

Ως περσόνα θεωρείται η μορφή και συμπεριφορά που παρουσιάζεται στον κόσμο γύρω, σε αντιπαραβολή με ό,τι υφίσταται στην ιδιωτική καθημερινότητα. Η διαδικτυακή περσόνα όμως δεν αποτελεί εξωγενές δημιούργημα , ανεξάρτητο και άσχετο από την συμβατική ψυχοσύνθεση του ατόμου. Πρόκειται μάλλον για μία προέκταση των δυνατοτήτων οι οποίες περιορίζονται συμβατικά μόνο από τους κανόνες ηθικής συμπεριφοράς και μόνο εάν παραστεί ανάγκη συμβατικής εμφάνισης. Ο ρόλος των διαδικτυακών χρηστών , η εικόνα που επιλέγουν να επιδείξουν δεν είναι κίβδηλη παρουσία σε πλείστες περιπτώσεις. Μάλλον καταπιεσμένες ορμές που ενώ γεννήθηκαν ταυτόχρονα με την υπόλοιπη ψυχοσύνθεση, καταστέλλονται για τους γνωστούς κοινωνιολογικούς λόγους. Πρόκειται για μία υπάρχουσα και ισχυρή δυναμική, με μόνη επικινδυνότητα την ανικανότητα – όταν παραστεί ανάγκη- ισχυροποίησης αυτής στην αποκαθήλωση με μία face to face συνάντηση.


Συχνά οι κατηγορίες για το «έτερον» της προσωπικότητας ενεργοποιούν τα alert κοινωνικοποίησης στο net αλλά μία μακρά εμπειρία στους διαδικτυακούς χώρους αποδεικνύει πως το ψεύτικο παύει να συντηρείται οπτικά και λεκτικά μετά την πάροδο συγκεκριμένου χρόνου. Αυτό που παραμένει είναι το Επιθυμητό Εγώ και άρα το Δυνατό σε ικανότητα. Μόνο η εφαρμογή δια των συμβατικών πλεγμάτων της καθημερινότητας καθίσταται ικανή να αμαυρώσει την ειλικρινή δήλωση ταυτότητας.

Οι εικονικές συμπεριφορές δεν διαφέρουν από τις πραγματικές παρά μόνο στην ποικιλία εναλλακτικών έκφρασης. Οι αντιδράσεις διαφοροποιούνται κατά περίσταση και όλο το σκηνικό του Ρόλου δημιουργεί σιγά σιγά τον εικονικό κόσμο της Επιλογής.

Το alter ego αναλαμβάνει πλέον πρωτοβουλίες. Δεν διαχωρίζει εαυτόν από το οφθαλμοφανές. Σχιζοφρενικά θα επισήμαινε κανείς – εφόσον η ανακάλυψη της «δεύτερης προσωπικότητας» συνέβη στις αρχές του 19 ου αιώνα με την περιγραφή της Σχιζοφρένειας.

Ο όρος alter ego σε αντίθεση με ό,τι μπορεί να πιστεύει κανείς, στη λογοτεχνία υποδηλώνει παρόμοιους χαρακτήρες και όχι διαφορετικούς. Άλλωστε η ανάγκη γέννησης μίας σειράς διαφορετικών συμπεριφορών προκύπτει διάφανα από τα κενά έκφρασης της υπαρκτής και συνήθους σειράς αντιδράσεων. Άρα αποτελεί συμπλήρωμα με την έννοια της πρόσθεσης και όχι με την έννοια της πιθανότητας.

Το άβαταρ σπουδαία κίνηση δήλωσης του εικονικού Status. Avatar ή avatara κατά τους Ινδουϊστές σημαίνει την ενσάρκωση υπό την έννοια της σωματικής εκδήλωσης ενός σπουδαιότερου όντος (deva- σύμπτωση;!!) στον πλανήτη Γη (Wikipedia). Σανσκριτικά η λέξη avatāra =κάθοδος υποδηλώνει την κάθοδο των ανωτάτων όντων σε χαμηλότερα επίπεδα με συγκεκριμένους σκοπούς.

[Οι εικόνες που αναρτώ παρουσιάζουν την..εξέλιξη της περσόνας μου:-]
5 Τόλμησαν:

koulpa είπε...

παπα δε σας προλαβαίνω..:):)
τρώγω και επανέρχομαι δια τα περαιτέρω..:):)
Μια καληνύχτα ακόμα:):)

koulpa είπε...

Πήγα και διάβασα την ιστορία του κινήματος του ΑΤ Βελος.. κόλλησα και δε προλαβαίνω να κοιμηθώ..:):)
Μιά (βιαστική) καλημέρα:):)

diva είπε...

koulpa μου
χαχαχ
ναι ναι..τρέχω με χίλια (ποιος φώναξε "κάποιος να την περδικλώσει;!" εε;-)
Τι ακριβώς διαβάσατε;..και δεν προλάβατε να κοιμηθείτε;
Τι κακό κι αυτό..πώς το κατορθώνετε; Ποτέ δεν ξεχνώ να φάω και να κοιμηθώ..υπάρχει κόλπο άραγε;
Καλημέρα:-)

Φράνσις είπε...

Εγω μία σταθερά εντοπίζω σ΄όλη αυτη την εξέλιξη... την υπεροχη κορμάρα! Γιατι ανεβαζεις τετοιες συλφίδες και με πιάνει το σιλουετικο-καταθλιπιτκό μου; Ευτυχώς που δεν υπαρχει σοκολάτα κοντα μου τώρα, δόξα τη βασίλισσα των ξωτικών.

diva είπε...

Miss auburn
χαχαχ
μη νομίζεις πως κι εγώ έχω κανένα τέεεελιο σώμα..εντάξει..με πολύυυ γυμναστική και πολύυυυυ συγκρατημένη διατροφή όλα γίνονται καλύτερα:-)
Στις σοκολάτες έχω και εγώ τρελή αδυναμία για αυτό και προσπαθώ να μην τις φιλοξενώ εντός οικίας χαχαχαχ