Πέμπτη

Η αβάσταχτη ελαφρότητα των social network (Ram Μαρτίου)

Πέμπτη Updated:


[Το ακόλουθο κείμενο γράφτηκε προ τριών περίπου μηνών και δημοσιεύεται στο Ram Μαρτίου που κυκλοφορεί - το οποίο παρεμπιπτόντως αυτή τη φορά είναι ό,τι εξαιρετικότερο έχω δει τα τελευταία 10 χρόνια. Αν αποφασίσουν στο ακατανόμαστο να ασχοληθούν και με τα blogs , νομίζω πως θα έχουν κάνει το δεύτερο μεγάλο βήμα Μπροστά. - Έχω την .. άδεια της συντάκτριας για την αναδημοσίευση του αποσπάσματος:-]


Τα διαδικτυακά άσυλα ασφυκτιούν , νέα δημιουργούνται συνεχώς και τα ποδοβολητά συνεχίζουν την νοσηρή πορεία στην αυτοκαταστροφική νόηση του ανθρωπίνου γένους.

Την τελευταία δεκαετία – περίπου- το web έχει ανοίξει τις πύλες του με ποικίλους τρόπους στο ευρύ διαδικτυακό κοινό. Η εμφάνιση των social network ή αλλιώς mash up έχει οδηγήσει τον κάθε πληγέντα από ανία διαδικτυακό χρήστη σε τουλάχιστον δύο απονενοημένα sign up. Διότι μπροστά στην στασιμότητα των forum και chat room, οι ανοικτοί ορίζοντες του web 3.0 έλκυσαν πολλά βλέμματα και ώθησαν πολλούς wannabe στην δυνατότητα, των άνω των 15 δευτερολέπτων, δημοσιότητας τους.

........


Το πανδαιμόνιο ενισχύθηκε βέβαια και από την δυνατότητα μιας ζωής beyond every dream εφόσον διαδικτυακά ο καθένας μπορεί πλέον να «είναι» ό,τι επιθυμεί, προβάλλοντας ό,τι είναι ευάρεστο και συμφέρον , εκπαιδεύοντας εαυτόν μάλιστα να συντηρεί στην πορεία με τέτοια ιερή προσήλωση το fake profile ώστε να καταλήγει σθεναρή πίστη η κίβδηλη προβολή.

Ελάχιστοι οι συνειδητοποιημένοι χρήστες. Κι ακόμα λιγότεροι οι σώφρονες που θα έβρισκαν το σθένος να παραμείνουν ανεπηρέαστοι από την πλημμυρισμένη αίθουσα των χειροκροτητών. [Είναι πρόδηλο πως το «αντικείμενο» δεν χαρακτηρίζεται σαχλό παρά μόνο εάν η χρήση του καταλήγει μωροφιλόδοξη.]

Οι περικοκλάδες των διαδικτυακών κοινοτήτων έντεχνα δυσχεραίνουν την αντίληψη κι όταν το πλήθος ξεκινά τον μαραθώνιο του easy ride, αρετές και λογικές υποκύπτουν ευχερώς στα ποδοβολητά και τις ιαχές των καταπιεσμένων.

Είναι μεγάλο ντοπάρισμα η ευκαιρία να δηλώνει κανείς την Υποθετικά αντικειμενική του εικόνα. Εντός ολίγων ωρών το κοινό έχει παραταχθεί επικροτώντας και συντηρώντας κάθε ψευδαίσθηση. Ο φαύλος κύκλος ξεκινά τις στροφές του και μετά τον τρίτο γύρο ο κάθε Τυχαίος απλός θνητός καθίσταται μεγάλη Persona ενός ελλειμματικού κοινοβίου.

Η μουσική βιομηχανία σύμμαχος και κρυφός συνένοχος αλλά πάντα ενεργός συμμετέχων, που τόσο απασχολεί ενοχοποιώντας κάθε κακόμοιρο χρήστη ανερυθρίαστα, παρουσιάζει το ερμαφρόδιτο πρόσωπο της. Κάθε εμπόρευμα , κάθε μορφής εκδίδεται σε όλες τις διαδικτυακές σφιγκοφωλιές (μία πρόσφατη εγγραφή στο νέο social network Piczo με έπεισε απόλυτα) παρουσίαζοντας οξύμωρα στο μεν web το πρόσωπο της φιληδονίας, στα δε έντυπα και ηλεκτρονικά ΜΜΕ έναν σπαραξικάρδιο κομμό στα κόκκινα φανάρια. [Δεν πληρώνω original cd. Δεν πληρώνω]

Όλες οι επιφυλάξεις και οι δυσανασχετήσεις για την ασφάλεια των προσωπικών δεδομένων φορτώνονται σε έναν εικονικό κόκορα λοιπόν όπου Ημείς αναλαμβάνουμε το marketing & management των ευφυών και πονηρών επιδεικνύοντας διαδικτυακή παρρησία στα virtualized μπαλκόνια, περιχαρείς μέσα στον πνιγηρό κιρκάδιο ρυθμό μας, για τα αστραποβόλα κομφετί που πετούν όσοι γειτνιάζουν με την παλαβομάρα μας!

......

Η χρήση των εφαρμογών των mash up φέρει δυνατότητες προβολής σοβαρότητας, και γνώσης, είναι ικανή να δώσει ευκαιρίες εργασίας, μάθησης, κοινωνικοποίησης και μίξης αντιλήψεων. Όταν όμως όλα αυτά περιτυλίγονται με σαχλές κορδέλες αυθαίρετων και αυθάδικων συχνά δημοσιεύσεων ,όπου κανείς δεν ελέγχει την ανικανότητα διαχείρισης της ατομικής ελευθερίας τόσο προς τον εαυτό του όσο και προς τους υπόλοιπους, κάθε στοιχείο αίγλης υποκύπτει και αναιρείται μέσα σε ένα βόρβορο όπου το ύπαρ παραδίδεται αμαχητί στο όναρ και η ηθική υποτάσσεται στην ατέρμονη ανάγκη για αποδοχή.


[50 Cent AYO Technology feat Justin Timberlake]

Επιμύθιο: Και τώρα θεωρούμε ζήτημα αιδημοσύνης το να μη θέλουμε να τα βλέπουμε όλα γυμνά. Friedrich Nietzsche
35 Τόλμησαν:

koulpa είπε...

Γυρήσατεεε;..:):)
με μύδρων και λίθων συνέχεια..:):)
..η σηρά μου να φύγω..:):)
ραντεβού άυριο βράδυ..:):)
Την καλημέρα μου (και καλησπέρα και καληνύχτα..:):))

diva είπε...

koulpa μου
Καλημέρα , Καλησπέρα και Καληνύχτα
κι από εμένα τότε, γιατί το πιθανότερο είναι πως θα απουσιάσω ξανά από αύριο
:-)

ΣΠΙΘΑΣ είπε...

Καλημέρα..
-)
diva μου
Σε τιμώ και σε εκτιμώ, εσένα, το ξέρεις.

diva είπε...

Σπίθα μου
..Η επανάληψη Σπίθα μου..είναι ανάγκη..
Καλή μας ημέρα αγαπημένε μου

diva είπε...

Επ'ευκαιρία να στείλω κι ένα μήνυμα στη συντάκτρια του Ram που έγραψε πως τα blog δεν είναι real time:
Σε λάθος blog συχνάζετε.. κυρία μου

Ανώνυμος είπε...

Καλημέρα με ένα υπέροχο ήλιο σήμερα! Η ηθική συνίσταται από πολλά πράγματα καί πρέπει να συνοδεύεται από παιδεία, όχι τόσο από πολιτισμό αλλά από παιδεία.
Τελικά πόσο λεπτές ισορροπίες διαχωρίζουν την ηθική την τιμή μα καί τα προσωπικά όρια έ diVa μου;

ΣΠΙΘΑΣ είπε...

..ανάγκη, αβίαστα επιβεβλημμένη.
Καλή μας μέρα.
diva μου
:))

diva είπε...

Ο κύριος με τα σού
Πράγματι υπέροχη μέρα..ίσως ο ήλιος καταστεί ιαματικός ..ποικιλοτρόπως

Η ηθική -συμφωνώ- πρέπει να συνοδεύεται από παιδεία.
Κι η παιδεία πρέπει να προάγει την Κρίση, την Συνειδητότητα και φυσικά τον Πολιτισμό

Για την Τιμή είχα σκοπό να "ανεβάσω" post τις επόμενες ημέρες αλλά μια και μου δίνετε την ευκαιρία , θα παραθέσω τώρα κάποιες απόψεις:

Η Τιμή είναι η πανοπλία της προσωπικότητας. Χωρίς αυτή είναι αδύνατη η εμφάνιση όποιας ηθικής.

Τα προσωπικά όρια τίθενται ανάλογα με την περίσταση αλλά πρωτίστως προκύπτουν από την αυτοεκτίμηση αλλά και τον σεβασμό που θέλουμε να επιδείξουμε στους Σημαντικούς μας Άλλους.

Όταν Δεν υπάρχει Αντίληψη και Συνείδηση Τιμής, όλα - ηθικά κι ανήθικα- υποκύπτουν σε ένα έντονο blur - πιθανότατα βέβαια επειδή δεν θεωρούμε αρκετά σημαντικό τον δέκτη.

Κι είναι δύσκολες οι ισορροπίες αλλά πόσο ανεκτίμητη μπορεί να είναι μία σχέση - επικοινωνίας, συντροφικότητας, συναδελφικότητας..κοινωνικοποίησης- αν δεν Προσπαθούμε Συνεχώς να προλάβουμε τους σκοπέλους της Α-σέβειας και της Α-τιμίας , αίροντας αυτές τις Δυσκολίες;


έ Κύριε μου;

diva είπε...

Σπίθα μου
..Το ξέρω πως με καταλαβαίνεις..πάντα το ήξερα και το ένιωθα

Ανώνυμος είπε...

Mόλις γύρισα καί απαντώ πάραυτα.
Σαν αμόρφωτο άτομο πού είμαι καί ως εκ τούτου έχων δυσκολία να εκφραστώ έτσι όπως θα ήθελα (αναλύοντας),παραδέχομαι πως δεν μπορώ παρά να υποκλιθώ στα ανωτέρω γραφόμενά σου. Συντάσσομαι μεθ' εσού καί επιφυλάσσομαι να διαφωνήσω μαζί σου στην πρώτη δοθείσα ευκαιρία!!!:-)
ΥΓ. Είμαι blogger καί είμαι καλά!!

Ανώνυμος είπε...

Ειρήνη μου, η έλλειψη σοβαρότητας είναι ίδιον της φυλής. Ειδικά, όμως όταν γίνεται και σε κοινή θέα...σώζει μόνο από την κατάθλιψη. Εξαιρειτικό κείμενο, αν και περιμένω το πλήρες σώμα που θα είναι καταπέλτης, απ' ό,τι φαντάζομαι :) Καλό σου μεσημέρι.

Mr.Di είπε...

o mr.Di ναρωτιέται μεγαλοφώνως πώς κατορθώνουν οι λάτρεις της divas να προλαβαίνουν τον καταιγιστικό ρυθμό των αναρτήσεων και καθώς φοβάται ότι, μεταξύ των υπολοίπων του εκκλησιάσματος, θα καταλήξει κάτωθεν και της τελευταίας οπής του άσκαυλου, αναζητάει κατάλληλο εκγυμναστήριο για την βελτίωση της νοητικής του ικανότητας. Πάσα προσφορά δεκτή.

diva είπε...

ο κύριος με τα σού
:-)
Θέλετε κοπλιμέντα μου φαίνεται
:-)
Η γραφή σας είναι μοναδική και για αυτό άλλωστε σας επισκέπτομαι.
Είναι η περηφάνια μου και το καμάρι μου αυτό..πως οι "γείτονες" που Εγώ Επέλεξα να έχω εδώ στον μπλογκοχώρο είναι όλοι τους..unique
..
Θα αναμένω την διαφωνία σας:-)
Καλό Σαββατοκύριακο λίγο πιο νωρίς αυτή τη φορά.
Ξανά μαζί - αμάν σαν τηλεοπτική περσόνα ακούγομαι- την Κυριακή:-)

diva είπε...

Dora μου
Το ότι η έλλειψη σοβαρότητας σώζει μόνο από την κατάθλιψη - εξαιρετική σκέψη- μου θύμισε ένα πρόσφατο post στο wall του facebook όπου απάντησα στην ερώτηση της Magica αν έπρεπε να "διαγραφεί" από το social network:
"..δυστυχώς κάποιοι χώροι - included the humans- θυμίζουν τον χαρακτηρισμό "καμένο χαρτί" που αποδίδεται σε..γκόμενο. Ούτε διασκεδαστικός δηλαδή, ούτε σοβαρός!"
..
Σε ευχαριστώ πολύ για την θετική ψήφο:-) Είναι σαφές πιστεύω πως το κείμενο γράφτηκε με απόλυτη επίγνωση της κατάστασης των mash up και απόλυτη συνείδηση της αγανάκτησης μου.
Καλή Τσικνοπέμπτη:-)

diva είπε...

A, Mr.Di μου:-)
Είναι πασιφανές νομίζω πως, ο ρυθμός ποσταρισμάτων ακολουθεί την αγνή ανάγκη εξιλέωσης αυτού εδώ του ταπεινού..avatar που οι καταστάσεις του net το κατέληξαν ..diVa:-)
Η νοητική σας ικανότητα συχνά με αφήνει πίσω , όχι καταϊδρωμένη αλλά ..σαν "τσαντισμένη" παιδούλα που δεν καταφέρνει να τρέξει όπως εσείς.
Σας φιλώ

Ανώνυμος είπε...

Καλά να περνάτε κυρία μου
Γιάννης

alekos είπε...

Διαβάζοντας ειδήσεις έπεσα πάνω σε αυτό http://timesonline.typepad.com
/technology/2008/02/
whats-the-crime.html

Βέβαια αποτελεί μια ιδιάζουσα περίπτωση αλλά νομίζω πως κολλάει με το ποστ.
Δεν έχω εντοπίσει ακόμα την χρησιμότητα των social network με εξαίρεση αυτή του linkedin. Πάντως έχει πλάκα να βλέπεις τους ανθρώπους να μοιράζονται απλόχερα τα δεδομένα τους στον πρώτο τυχόντα.
Τώρα εγώ τι αν πω καλημέρα ή καληνύχτα τέτοια ώρα. Άλλο ένα θέμα προς ανάλυση :)

Ραψωδία είπε...

Καλημέρα αγαπητή Diva :)
Λίγες μέρες απουσίας και για μένα (η ώρα ποσταρίσματος -1 το επεξηγεί νομίζω επαρκώς =) )

cortlinux είπε...

Βασικά δεν το βρίσκω αρνητικό ότι υπάρχουν τόσα πολλά επιπλέον και άχρηστα στο διαδίχτυο. Άμα λειτουργούσαμε με τη λογική του ακριβώς εύχρηστου θα είμασταν ακόμη στις σπηλιές με τα γίδια. Ο πλεονασμός είναι δείγμα πολιτισμού άλλωστε και παραγωγής σκέψης, αλλά ο υπερπλεονασμός(sic) οδηγεί στην μαλάκυνση. :-p

το θέμα είναι το ποσοστό που οδηγείται στο τελευταίο να είναι το ελάχιστο δυνατό.

Η πρώτη εικόνα όλα τα ρέστα. Δυναμική ντίβα να μας φτιάχνει την ημέρα :-D

KitsosMitsos είπε...

Όλοι θέλουμε να δικτυωνόμαστε, να ξεφεύγουμε, να υποδυόμαστε. Και τώρα δίνονται μεγαλύτερες ευκαιρίες με τα σύγχρονα μέσα.
Το θέμα της ηθικής είναι όντως περίεργο όριο για μεγάλη κουβέντα.
Την καλημέρα μου.

koulpa είπε...

"..δε μπορεί δε μπορεί
κάπου θα συναντηθούμε..":):)
Ήλθα και ξαναφεύγω..:):)
Καλημέρα και καλό μήνα:):)

Μετεωρίτης είπε...

ΣΑΣ ΒΓΑΖΩ ΤΟ ΚΑΠΕΛΟ,
DIVA
(και περιττό να πω πως φοράω μόνο αυτό!!!!!!!!!!!!)

(τα σέβη μου)

Kapetanios είπε...

Κατ αρχήν καλό μήνα τεκνο μου :))
Κατά δεύτερον μερικές ενστάσεις ( γιατί άλλο θα έγραφα εγώ ένας κακός δηλαδή)
1 Δεν υπάρχει καμία στασιμότητα στα forum( εάν δεν παινέψεις το σπίτι σου :)) και εξακολουθώ να πιστεύω ότι αφορούν πολύ περισσότερο κόσμο από ότι τα μπλογκς
2.η δημοσιότητα παραμένει ζητούμενο( εκτός εάν ονομάζουμε δημοσιότητα την κουβέντα με 5 φίλους) και ασφαλώς τα 15 δευτερόλεπτα είναι-για τους περισσότερους- έτσι κι αλλιώς το όριο της , ακόμη και στο διαδίκτυο
3. το δικό μου ήπαρ παραδίδεται αμαχητί σε μια λιπώδη διήθηση ( αποτέλεσμα μιας καταναλωτικής ζωής ) και η ηθική μου υποτάσσεται στην ατέρμονη μεγαλομανία, ανάγκη -και αποτέλεσμα ταυτόχρονα - της οποίας παραμένει η ανηθικότητα η οποία και καθορίζει την δικτυακή ή άλλη μου περσόνα.
"Ο κακός"

diva είπε...

Αγαπημένε μου Γιάννη:-)
Σε Ευχαριστώ πάρα πολύ:-)

diva είπε...

alekos
(Θα δω το link)
Οι κοινωνικοποιήσεις είναι αναγκαίες τόσο για την εξέλιξη της προσωπικότητας μας όσο και για την διατήρηση πολλών ειδών ισορροπιών..
Είναι δύσκολη πολύ η Διαχείριση του Εαυτού μας όμως..
Για το linkedin έχω γράψει κι εγώ , πως αποτελεί το μόνο σοβαρό social network (αλλά ποιος τολμά να μπει εκεί; εκεί βρίσκεις συνεργάτες..όχι γκόμενες!:-ρ)
Για τα προσωπικά δεδομένα έγραψα αρκετά αυτές τις μέρες..
Εύκολο το "ξεβράκωμα" κι έχει αποδειχτεί περίτρανα.-
Εγώ πάντως θα πω καλημέρα:-) και καλό μήνα (έστω 2/3) εφόσον χτες δεν πρόλαβα..

diva είπε...

Ραψωδία μου:-)
Πάντα χαίρομαι πάρα πολύ όταν σε "βλέπω":-)
Να "χτυπάς" την πόρτα μου συχνά..σε έχω στο μυαλό μου:-)

diva είπε...

Γλυκό μου παιδί cortlinux:-)
[άργησες να ακούσεις τις ευχές στο podcast αλλά στο επόμενο σε θέλω στις επάλξεις![
Συμφωνώ μαζί σου. Δεν είναι το εύχρηστο που απαιτείται. Είναι η κακοδιαχείριση των πολλών επιλογών που μας οδηγεί πίσω στην εξέλιξη.
[Εννοείς τη φωτό ..του ram? του avatar? :-) Δεν είναι η diVa στην εικόνα αγαπημένε μου..είναι καιρός να το αντιμετωπίσουμε:-]

diva είπε...

kitsosmitsos
Κάθε φορά που πρέπει να αναλάβουμε εμείς την Εξέλιξη μας και όχι η Φύση..φοβάμαι πως τα κάνουμε μαντάρα!
Η Ηθική δυστυχώς..έχει πάψει να υπάρχει..απλά..κι όσοι την υπηρετούν ή προσπαθούν..καταλήγουν στον πάγκο των κοινωνικοποιήσεων δυστυχείς και απογοητευμένοι εφόσον κανείς - μα κανείς- δεν εκτιμά πλέον το αξιοπρεπές..

diva είπε...

koulpa μου
..να προσέχετε τι εύχεστε:-)
Καλημέρα και Καλό μήνα

diva είπε...

Μετεωρίτη μου!
χαχαχα
Ξεκίνησε το ..μπάτσελορ;!
χαχαχα
Φιλιά πολλά!

diva είπε...

Πατέρα kapetanie
Μου έλειψες..και ειδικά χτες που ταξίδευα σε σκεφτόμουν πολύ..σκεφτόμουν ένα σχόλιο που μου είχες αφήσει πριν καιρό..(ας μην επεκταθώ:-)

1. Θέλω να ασχοληθώ με τα forum τώρα. Ελπίζω να με βοηθήσεις:-)
2. Υπονοείς πως..δεν είμαι ακόμα διάσημη;;!!
3.Να αφήσεις το ήπαρ σου..ανήσυχο![Εμένα θα μου επιτρέψεις να μη συμμετέχω σε ..λιπώδεις ανηθικότητες. Είναι ο έρωτας βλέπεις, το γυμναστήριο και ο ευσεβής πόθος της διασημότητας που δημιουργούν ένα παράδοξο πλέγμα απαιτήσεων:-]

Φιλί γλυκό για καλημέρα και καλό μήνα

diva είπε...

Ανακοίνωση:-)
Έλαμψαν δια της απουσίας τους τα podcast μου - εφόσον και μόνο η αναφορά τους οδήγησε κάποιους επισκέπτες μου στην αναζήτηση των ηχητικών εγχειρημάτων μου αποδεικνύοντας πως όοοοοοταν εγώ έβαζα link-άκια με απαξιώνατε απόλυτα:-ρ
Για αυτό απόψε θα σας τιμωρήσω.
Μέχρι το μεσημέρι θα ανεβάσω νέο podcast με link εδώ στο blog. Άντε να δω ποιοι θα το πάρουν "μυρωδιά":-)

βασίλης είπε...

Eλπίζω όσα συμβαινουν και ακούγονται για τον χωρο των μπλογκς να λειτουργήσουν θετικά για τον χώρο μας. Τα social networks είναι μια web- επαφή που ζητά από σένα υποχρεώσεις και δεν έχει προσδοκίες ικανότητας γραφής. Απλά επικονωνείς. Μαζικά και σε ένα πλαίσιο που φαίνεται παιχνίδι. Καλημέρα ανθισμένη. Καλο σου μήνα

diva είπε...

Βασίλη μου
Το άσχημο με τον "ντόρο" γύρω από τα blog είναι πως ο κόσμος που Δεν τα γνωρίζει , τα αντιλαμβάνεται ως κάτι άσχημο. Κι αυτό με ενοχλεί.
Για τα social networks συμφωνώ μαζί σου αλλά οπουδήποτε εμπλέκονται : Γραπτός λόγος, Προσωπικά δεδομένα και ..ευκολία προβολής, απαιτείται Σωστή Διαχείριση.

Καλό μήνα αγαπημένε μου φίλε:-)

koulpa είπε...

χαχα.. ακατονώμστο.. από κουνια;:):)
νάμαι πάλι..:):)
την καληνύχτα μου:):)