Κυριακή

(Παρ) Αισθησιο-Λογικές Παραδοχές

Κυριακή

Είχα δει τυχαία κάποια στιγμή στην τηλεόραση την εκπομπή «Το Σύμπαν που αγάπησα» (των κυρίων Δανέζη, Θεοδοσίου) κι ομολογώ πως έμεινα εντυπωσιασμένη να παρακολουθώ.

Δυστυχώς δεν παρακολουθώ όμως συχνά τηλεόραση και ούτε θυμόμουν την ημέρα και ώρα προβολής των επεισοδίων.

Στο Web όμως, η γνώση μάλλον λειτουργεί με έναν πειθαρχημένο κβαντισμό κι ό,τι χάσαμε κάποια στιγμή είναι εδώ ή παραπέρα και μας περιμένει. Να το παρακολουθήσουμε, να το κατανοήσουμε, ακόμα και να το μεταλλάξουμε (ή να το απορροφήσουμε) με συνειρμούς, επιτρέποντας άλλοτε να είμαστε βαθιά φιλοσοφημένοι, άλλοτε υπερεαλιστές και άλλοτε απλά ευδιάθετοι με τα φαιδρά παράγωγα της σκέψης των προσωπικών μας βιωμάτων. Μιας σκέψης, η οποία συχνά προλαμβάνει κάθε αντίληψη νοητικού προσδιορισμού.

Όσοι αντέξετε να παρακολουθήσετε το 27 περίπου λεπτών επεισόδιο Η πλάνη των αισθήσεων δεν θα το μετανιώσετε. Όσοι πάλι δεν διαθέτετε τον χρόνο ή την υπομονή ή επιμένετε να διαβάσετε τα παράγωγα επί του βίου μου [άλλωστε αυτό είναι ένα προσωπικό ιστολόγιο] μπορείτε να πάρετε μια «γεύση» από όσα σημείωσα μαζί με τις προσωπικές μου παρατηρήσεις.

  1. Ό,τι αντιλαμβανόμαστε δεν είναι η ακριβής πραγματικότητα αλλά το αποτέλεσμα της πλάνης των αισθήσεων. [Αυτό που βλέπουμε δεν υφίσταται όπως το βλέπουμε. Ίσως λοιπόν ορθά η διαίσθηση συχνά μας προμηνύει δονήσεις διαφορετικής προσέγγισης. Ομολογώ πως αρκετές φορές τα βιώματα μου αυτό τον καιρό αλλά και παλαιότερα ,επιβεβαίωσαν την «παράδοξη» κατανόηση. Αυτό που βλέπω δεν είναι αληθές. Ούτε αυτό που αντιλαμβάνομαι. Αυτό που νοιώθω έχει περισσότερες πιθανότητες να καταλήξει πραγματικό.]
  2. Υπεύθυνοι της πλάνης των αισθήσεων ,ο εγκέφαλος και το dna. [Βλέπουμε και δεχόμαστε ό,τι έχει προαποφασιστεί. Κι αυτό δεν αλλάζει. Το πείραμα που αναφέρεται στο επεισόδιο με τον Στράντον (αν έχω κάνει λάθος στο όνομα, ας με διορθώσει κάποιος) ο οποίος δοκιμάζοντας με καθρέφτη να μάθει τον εγκέφαλο του να βλέπει ανάποδα – για το μάτι , κανονικά- αντιμετώπισε την αμετακίνητη απόφαση του εγκεφάλου, ύστερα από ελάχιστο χρόνο προσαρμογής , να βλέπει όπως εκείνος είχε ήδη προαποφασίσει. Μήπως αυτό επιβεβαιώνει την υποψία πως οι άνθρωποι δεν αλλάζουν; Πως αυτό που κάποιος είναι δεν μπορεί να αποκρυφθεί, ούτε να καλυφθεί με φίλτρα; Πως ό,τι μας απογοητεύει ήταν δυνητικά ικανό και αποφασισμένο πάντα να μας απογοητεύσει κι εμείς στην πλάνη των αισθήσεων προσπαθούσαμε απλά να μάθουμε τον εγκέφαλο να βλέπει ανάποδα; Κι όποιος ήταν πάντα ικανός να μας ικανοποιήσει, θα ήταν πάντα έτσι; Όποια κι αν ήταν η δική μας δράση κι όσες αντιδράσεις κι αν προκαλούσε αυτή; Η επίκτητη διαμόρφωση προσωπικότητας τελικά ακολουθεί το pattern μίας προδιαγεγραμμένης δυναμικής χαρακτήρα;]
  3. Ό,τι δεν βλέπουμε δε σημαίνει πως δεν υπάρχει. [ Θυμίζει το αναπόδεικτο ή αυταπόδεικτο της ύπαρξης Θεού. Αν και στην εποχή μας πιστεύω οι περισσότεροι επιλέγουν τον Θεό ως σημείο αναφοράς και συγκέντρωσης πίστης κι όχι σαν ιδέα απόκοσμου ηγέτη γεννήσεων και βίων. Ό,τι βλέπουμε λοιπόν είναι πλάνη. Κι ό,τι δεν βλέπουμε αλλά υποψιαζόμαστε μέσα από περίεργες εσωτερικές αντιδράσεις ή μέσα από τον λόγο , ίσως τελικά υφίσταται; Νομίζω κάθε συνειδητοποίηση και αποδοχή των παραπάνω είναι ικανή να μας οδηγήσει στην παραδοχή «Δεν πιστεύω (σε) τίποτα. No trust. No distrust.» Φαντάζει απελευθερωτικό αλλά δεν καταλήγει και πολύ σκληρό;]
  4. Ψεύτικος ο κόσμος που μας περιβάλλει. [ Όταν ειπώθηκε η φράση στο επεισόδιο, ένοιωσα ένα ψήγμα τρόμου. Επιλέγω μια χειροκίνητη πλάνη αντίληψης σε αυτό το σημείο και το αποκρύπτω ως επικίνδυνο απαλοιφής ελπίδας.]
  5. Το μάτι βλέπει αυτό που ο εγκέφαλος το διατάζει να βλέπει. [Άρα δεν μπορώ να με μάθω να βλέπω αλλιώς. Θα βλέπω και θα αντιλαμβάνομαι αυτό που φέρει ο εγκέφαλος μέσα από το dna μου. Επίσης απογοητευτική η παραδοχή. Κι αν πρέπει να μάθω να βλέπω αλλιώς;]
  6. Με ανεστραμμένες τις απολήξεις στο οπτικό και ακουστικό κέντρο του εγκεφάλου, θα βλέπουμε τους ήχους και θα ακούμε τα χρώματα (συναισθησία) [ Ακολουθεί φαιδρότης: Κάτι τέτοιο αλλά ανώμαλα παραλλαγμένο συμβαίνει σε τουλάχιστον τρία άτομα που γνώρισα πρόσφατα, εφόσον άλλα έβλεπαν, άλλα καταλάβαιναν , άλλα έγραφαν και άλλα άκουγαν. Το ευτυχές είναι πως σε αυτούς οι συναισθησιακές επιπτώσεις οδηγούσαν σε ύπνο και όχι σε ..rave party-lol]Είμαι καλά. Μην ανησυχείτε. Απλά γράφω Antitech αυτές τις ημέρες και το "κουσούρι" βρίσκεται σε έξαρση:-)
26 Τόλμησαν:

Kaveiros είπε...

Τη παρακολουθω 2 χρονια τωρα αυτη την εκπομπη!Μου ελυσε αρκετες αποριες,
η αληθεια ειναι*αλλωστε 2000 χρονια πριν τα ειπε και ο Αριστοτελης
και 40 χρονια πριν ο Αρθουρ Κλαρκ
(τα παραπανω ειναι πληροφοριακα)
Απο τοτε που τα ξερω,καλλιτερα νιωθω..

ΣΠΙΘΑΣ είπε...

Diva...
Έχω την συν-αίσθηση, ότι καλά τα λές.
Αυτά που διαβάζω, όμως δεν τα καταλαβαίνω.
Τι συμβαίνει τώρα ;

koulpa είπε...

xaxa κι εγώ τυχαία..(παιζει μια τιβι παντα γύρω..) άκουσα την ώρα που διαβαζα στην ετ3 περίπου τις ίδιες απορίες.. περι αισθήσεων..
απορίες περί αισθήσεων και πως μεταφράζονται είχα καταθέσει κι εγώ πολλές στους ατυχους γύρω μου σαν παιδάκι προσπαθόντας να ερμινεύσω τον κόσμο γύρω μου.. μήπως ζω σε ένα όνειρο;.. χειρότερα.. μηπως είμαι σε ένα όνειρό κάποιου άλλου;.. οι απαντήσεις ανεπαρκείς όπως πάντα.. κατέληξα σε μια παραδοχή για να πάω πιό κάτω.. ότι μπορεί ο κάθέ εγκέφαλος να ερμινεύει μοναδικά τα δεδομένα των αιθήσεων.. αλλά εφόσων καταφέρνουμε να βρούμε μιά φόρμουλα να αντιστιχούμε αμφιμονοσύμαντα κάποια λίγα πράγματα μπορούμε να συζητήσουμε..:):)
δεν είδα το λινκ.. αργότερα..:):)
χαχα μου θημίσατε το τραγουδι του μάρκου ψευτικος είναι ο ντούνιας.. δόστε βάση στη πενιά.. μάλον στούς στοίχοι..:):)
παω να δω το λίνκ και επανέρχομαι αν προκέιψει κάτι νέο..:):)
Την (προσωρηνή) καληνύχτα μου:):)

Sardonian είπε...

εμένα αυτό με τον χότζα με ανησύχησε
να γκαρίζω λες ή όχι;

και τι ειναι ολα αυτα τα παλαβιαρικα τωρα;

δεν ειναι δηλαδη Τοπίο το Τοπίο που βλέπω;
και τι είναι;
ιμαμ μπαϊλντι;

και δεν ειναι ευκαιροι κι οι κλικαδωροι να βοηθησουν την κατασταση..

diva είπε...

kaveiros
Είναι πράγματι καταπληκτική εκπομπή με καταπληκτικούς αφηγητές/παρουσιαστές.
Πρόκειται για σπουδαία μαθήματα φυσικής, κοσμολογίας, τέχνης, δημοσιογραφίας και πολλά άλλα.
Όσα ακούγονται και εξηγούνται είναι όσα - πολύ φοβάμαι- δεν κατόρθωσαν ποτέ να "μας" μάθουν στο σχολείο.
Να είσαι καλά
Καλό βράδυ

diva είπε...

Oh! Μα αγαπημένε μου Σπίθα:-)
Άλλοι τα λένε..εγώ απλώς χάρισα στον εαυτό μου λίγα λεπτά "άσκοπης" (;) σκέψης.
Πού και πού δεν είναι κακό να αναρωτιέσαι. Είναι;-)

diva είπε...

koulpa μου
Τι τραγούδι..χαρωπό ήταν αυτό;! Αμάν! Αμάν!
χαχαχαχαχαχ
Είχατε σαν παιδάκι τέτοιες απορίες;!
!!
Ίσως ναι..ο κάθε εγκέφαλος να αντιλαμβάνεται μοναδικά (αν και σε μερικούς αδυνατώ να εντοπίσω περιεχόμενο) και σίγουρα να λέμε ευτυχώς που κάποια πράγματα τα αναγνωρίζουμε όμοια. Φαντάζεστε εσείς να μου φέρνατε την συρταριέρα κι εγώ να την έβλεπα πολυθρόνα;! Ποιος σας έσωζε!
Καλή διαδικτυο-θέαση κουλπίε μου:-)
Εγώ εμμένω σε αυτά που νοιώθω πρωτίστως και ύστερα αναζητώ τα..γυαλιά μου:-)
Καλό βράδυ

diva είπε...

Βρε μπερμπάντη Πρόεδρε Sardonian
Πάλι το μυαλό σου στα Τοπία;
Δεν είπαμε βρε τώρα που είμαστε στην Αθήνα θα είμαστε σοβαροί;
[Μέχρι δυο ο δεσμός και δεν θέλω άλλη πρόσθεση!]
Αυτό με τον Χότζα να το θυμάσαι καλά..ειδικά για τα Τοπία που τάχα δήθεν τα βλέπεις..αλλιώς...
;-)

faraona είπε...

Diva
καλωσευρισκω...ε ναι σε διαβαζω καιρο τωρα...Συνηθως μπαινω απο την Ταλισκερ.

Σημερα ομως μ αρεσε ιδιαιτερα το ποστ σου.
Και ξερεις γιατι ?
Επειδη υπαρχουν κατι περιεργοι ξερολες που νομιζουν οτι τα βλεπουν ολα...την τυφλα τους δεν βλεπουν αλλα τεσπα...πολυ θα χαρω να μπει κανενας τετοιος να το διαβασει...αλλα επειδη η ξερολιαση παει μαζι με την απολυτη βλακεια το πιθανοτερο ειναι να πουν «σιγα μην ειναι κι ετσι»

...εγω λεω πως ετσι μονον ειναι.

την καλησπερα μου

koulpa είπε...

xaxa αν το ακούσετε όλο θα δήτε ότι μέσα απο τα φιλοσοφικά ερωτήματα.. το δια ταύτα είναι χαρούμενο..:):)
ε ναι μπήκα νωρίς στις φιλοσοφικές αναζητήσεις.. ίσως γιατί είχα άτομα γύρω μου που με ανέχονταν.. και με αντιμετόπιζαν σαν ίσο από τα 3-4..:):)
πολύ ενδιαφέρον το βιντάκι.. μέχρι την μέση εκνευρίστικα που δε μπορούσα να διατυπώσω τις αντιρήσεις μου.. από τη μέση και μετά τις διατύπωσαν μόνοι τους.. θα δώ και τα υπόλοιπα σιγά σιγά..:):)
για τον στράτον.. έχω την αίσθηση ότι καταλάβαμε διαφορετικά πράγματα.. θα το ξαναδώ.. το ίδιο πρωτήνω και σε εσάς:):)
Την (ξανα)καληνύχτα μου:):)

ZouZouna είπε...

Mερικά απο αυτά τα μάθαμε στο σχολείο αλλά αν δεν το ψάχνεις και λίγο ύστερα, αν δεν είσαι στην τάξη την συγκεκριμένη ώρα...ε! Το θέμα είναι πως μετά έρχονται άλλα και άλλα και άλλα και θάβονται πολλές γνώσεις. Μάτς καληνύχτα σας

ΣΠΙΘΑΣ είπε...

"Αύριο θα ρωτήσουμε και τους υπόλοιπους, να μας πληροφορήσουν. θα μάθουμε περισσότερα...Θα τα μάθουμε, όλα!!
Θάχουμε, πλήρη και ακριβή εικόνα των γεγονότων στο ποταμόπλοιο, τα πάντα θα πούμε μεταξύ μας.
Ξέχασα ....το ποταμόπλοιο λέγεται.... "ΖΩΗ".
Θα φτιάξουμε την ολοκληρώμενη εικόνα, όλων των εκδηλώσεων, ίσως και των παρασκηνίων ακόμη. Σίγουρα θα έχει και αυτό, το παρασκήνιό του...τα μυστικά του...τις δικές του ιστορίες.
Κάποιος θα βρεί την πλήρη εικόνα της "ΖΩΗΣ", των γεγονότων και των εκδηλώσεων που παρουσίασε το ποταμόπλοιο δωρεάν."

Post "πλωτή όπερα"βιβλία

Μην αρχίζεις και φωνάζεις που δεν κάνω λινκ σε σχόλιο. Το ξέρω τόδειξες..
Δεν ασχολήθηκα.! Άσε κάτω το σπάθί.-)

Καλημέρα...

diva είπε...

Faraona
Καλώς ήρθες
Καλλιτέχνης είδα:-)

Ανέκαθεν υποστήριζα πως κανείς δεν τα ξέρει όλα. Συχνά μάλιστα και ..αποδεδειγμένοι πανεπιστήμονες παρουσιάζουν κενά σε διάφορους τομείς γνώσης.
Διότι Γνώση δεν είναι μόνο η Πληροφορία ή η Θεωρητική ανάλυση αλλά και η Αντίληψη, η Σκέψη..

Εγώ ανήκω στους "διψασμένους"..

Καλημέρα και Καλή εβδομάδα

diva είπε...

koulpa
Ολόκληρο το άκουσα:-) Τι; Μισό;!
Είχατε λοιπόν πολύ ενδιαφέρουσα και σίγουρα πρωτότυπη παιδική ζωή...

χαχαχ
Εκνευριστήκατε με το βιντεάκι;

Και γιατί κατάλαβαμε διαφορετικά πράγματα από το πείραμα;
Ο άνθρωπος προσπάθησε να μάθει στον εγκέφαλο του να συνηθίσει να βλέπει "αλλιώς". Τα κατάφερε για πολύ λίγο. Ο εγκέφαλος επανήρθε στην αρχική του κατάσταση μόλις πέρασε η επίδραση του "τρίτου" φίλτρου.

[Τρεις φορές το είδα. Δεν το ξαναβλέπω κουλπίε μου. Θα δω κάτι άλλο την επόμενη φορά:-]
Καλή μας ημέρα και καλή εβδομάδα

diva είπε...

Γλυκο-Κερασο-Ζουζούνα μου
Εμείς στο σχολείο..δεν (αλλά ίσως είμαι και πιο μεγάλη, για αυτό:-)
Ύστερα..ακόμα και η Γνώση θέλει το σωστό timing. Όπως και η σκέψη. Το ίδιο και η αντίληψη.
Σε κάποιες περιόδους παρουσιάζουμε άρνηση κατανόησης..σε άλλες αδιαφορία..σε άλλες αντίδραση και σε άλλες...εμμονή:-)
Ματς
Καλημέρα και καλή εβδομάδα:-)

diva είπε...

Σπίθα
Το θυμάμαι αυτό το post σου και φυσικά δεν πρόκειται να σε ..αποκεφαλίσω επειδή δεν έβαλες link!
[Jesus άνθρωποι! Δεν είμαι δα και τόσο αυστηρή!!]

Και δεν πιστεύω πως μαθαίνεται η Ζωή. Απλά καλό είναι να κοιτάζουμε λίγο πιο προσεκτικά όσα υπάρχουν γύρω μας.
Η Ζωή δεν είναι απλή Θέα από ένα ποταμόπλοιο..αλίμονο αν ήταν..
Η Ζωή είναι κάθε μας κίνηση και κάθε μας πρόθεση.

Καλημέρα και καλή εβδομάδα:-)

ZouZouna είπε...

Μπου χα χα χα! Σιγά που θα μας πεις πως είσαι μεγαλύτερη απο εμένα. Μπου χα χα χα! επαναλαμβάνω.... Καλήμέρα και καλή εβδομάδα!

Φράνσις είπε...

Κυρία μου, την εκπομπη δεν τη εχω παρακολουθήσει, τουλαχιστον όχι συνειδητα, ίσως δηλαδή να την εχω δει καποια στιγμη και να ξέχασα κατοπιν να την ψαξω στο προγραμμα της τηλεόρασης για να ξερω τι παρακολουθούσα! Αν σου πω οτι σπανιως παρακολουθώ τηλεοραση.. μονο για dvd monitor τη χρησιμοποιω,και για ντοκιμαντερς. Αλλα αυτο δεν το εχω δει. Παντως συμφωνω οριζοντίως και καθετως με τη τριτη κυρίως διαπίστωσή σας. Και εχω βιβλιον να σας προτείνω: Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗς ΑΝΑΓΝΩΣΗΣ- Alberto Manguel(εκδ. ΝΕΑ ΣΥΝΟΡΑ ΛΙΒΑΝΗ-ΦΙΛΟΣΟΦΙΑ/ΚΟΣΜΟΣ,μετάφραση: Λύο Καλοβυρνάς) Τ-Ε-Λ-Ε-Ι-Ο. Τώρα το διαβάζω, ίδανικος τροπος να "μουρλαθεις" απ΄την μεταθεωρητικη προσέγγιση της πραξης της αναγνωσης.(Οσο για την ρήση που λιγουρεύεσαι απ΄το προηγουμενο σχόλιο μου, πρωτον τιμή μου, δέυτερον βεβαιως και δεχομαι να τη χρησιμοποιήσεις εφοσον αναφερεις τη πηγή, και τριτον σιγα μωρε τη φράση που έγραψα! Εχετε γραψει καλύτερες κυρία μου). Χαιρετώ σας με ευχές για αποδοτική βδομάδα( και χωρις καύσωνα).

diva είπε...

Γλυκο-Κερασο-Ζουζούνα μου
..ε άντε..συνομίληκες:-)
[Έπρεπε να ανεβάσω post για το επεισόδιο με τον χρόνο..δεν υπάρχει Ζουζούνα μου χρόνος..]
Φιλιά πολλά χαρούμενα:-)

diva είπε...

Miss auburn
..να το διαβάσω το βιβλίο αν και μάλλον πρέπει να το δωρίσω:-) Διότι η "λάθος" ανάγνωση υποκρύπτει λάθος αντιλήψεις και ελλοχεύει κινδύνους επικοινωνίας..
Κάπου το έχω ξανασυναντήσει το βιβλίο αυτό..είμαι σίγουρη..αλλά αυτή τη στιγμή η μνήμη μου δε με βοηθά..

Η δανειζόμενη φράση κατοχυρώθηκε λοιπόν:-)
Σας ευχαριστώ πολύ
Καλή μας εβδομάδα (κοχλάζουσα προμηνύεται)

λολιτα είπε...

εγω παλι δεν την εχω δει ποτε μου αυτη την εκπομπη...χιχιχι

καλημερα!

diva είπε...

Λολίτα μου
καλά..μη φανταστείς πως κάνει καλό και το overdose από Δανέζη (lol)
Καλημέρα φάτσα:-)

philos είπε...

Από τις ωραιότερες εκπομπές.
Και μπορείς μάλιστα και να τις δεις όλες και μέσω web. Πέρσι το καλοκαίρι τις είχα δει όλες.

Και ο μικρός δεν σου ζωγράφισε... αλλά έκανε κάτι άλλο!
Αφιερωμένο!

diva είπε...

philos
όλες μαζεμένες δεν μπορώ να τις δω..είναι και τα κουσούρια βλέπεις:-)
Αλλά είδα δυο τρεις αυτή τη φορά και άφησα τις άλλες για ένα άλλο ΣΚ.

Ευχαριστώ πάρα πολύ για την κατασκευή/αφιέρωση:-)
Την είδα:-)
Καλημέρα

xkont είπε...

Το μάτι βλέπει αυτό που ο εγκέφαλος το διατάζει να βλέπει

κάνε και μία σχετική αναζήτηση για να ανακαλύψεις ότι ο εγκέφαλος «βλέπει» με μνήμη cache και όχι συνέχεια και real-time...

το τί τελικά βλέπουμε είναι το μεγάλο ερώτημα.

άστα...

diva είπε...

xkont
Το θέμα της βραχυπρόθεσμης όρασης το γνώριζα..βλέπουμε αυτό που υπήρχε..πριν...
Πολύ αργοπορημένοι είμαστε δάσκαλε..ή μήπως καθυστερημένοι;