Σάββατο

"Οδηγός επιτυχίας στις πανελλήνιες" (κατόπιν keyword απαίτησης)

ΣάββατοΠαρατηρώ εδώ και μέρες μία αναζήτηση στο google της φράσης «Οδηγός επιτυχίας στις πανελλήνιες». Κι επειδή παλαιότερα (συγκεκριμένα, ένα χρόνο πριν) είχα «ανεβάσει» ένα γράμμα που απευθυνόταν στους αθλητές της γνώσης (ντοπαρισμένους και μη), είπα φέτος να το επαναλάβω με έναν διαφορετικό τρόπο.


Καταρχήν , μερικές αξιωματικές παραδοχές.

 1. Η προετοιμασία για τις πανελλήνιες εξετάσεις δεν είναι ταυτόσημη των ικανοτήτων των παιδιών ούτε συνάγει υψηλό δείκτη νοημοσύνης. Είναι απλώς μία προετοιμασία σύμφωνα με συγκεκριμένες (παράλογες και παράδοξες, συχνά, κατ’εμέ) απαιτήσεις για την συμμετοχή σε έναν αγώνα.
 2. Οι πανελλήνιες εξετάσεις είναι πλέον, μόνο ΜΙΑ από τις δεκάδες εισόδους στον στίβο της γνώσης. Είναι μόνο μία πρώτη ευκαιρία. Τίποτα περισσότερο και τίποτα λιγότερο.
 3. Οι εξετάσεις στη ζωή δεν παύουν ποτέ. Get over it και σταματήστε να κάνετε σαν..κακομαθημένα πεντάχρονα. Η έξυπνη κίνηση είναι να φτάνετε στο χώρο του αγώνα «περιποιημένοι» και καμαρωτοί όταν αρκετοί από τους υπόλοιπους φτάνουν ιδρωμένοι και με υψηλή πίεση.

Προς τους γονείς

 1. Πάρτε το απόφαση. Όσο περισσότερο επιθυμείτε να προστατέψετε τα παιδιά, τόσο περισσότερο τα πνίγετε. Η νέα εποχή θέλει ανθρώπους με «κότσια». Όχι τρομαγμένα πουλάκια με γονεϊκό GPS.
 2. Μην είστε ανηλεώς εκφοβιστικοί. Βεβαιωθείτε πως έχουν αντιληφθεί την σύνδεση της επιλογής τους με την αγορά εργασίας. Αναζητήστε μαζί πληροφορίες. Σκεφτείτε εναλλακτικές. Μην προκαλείτε αντίδραση άρνησης. Συμμετάσχετε στον σχεδιασμό των ονείρων. Εσείς είναι πιθανότερο να αντιληφθείτε μία δυναμική που εκείνοι ίσως δεν έχουν σκεφτεί.
 3. Όταν τους «σερβίρετε» δέκα διαφορετικά «φαγητά», μην απαιτείτε να «μαγειρέψουν». Προετοιμάστε τα παιδιά να αντιμετωπίσουν τη ζωή, όχι τις πανελλήνιες. Οι πανελλήνιες είναι απλά μερικές επισκέψεις στον ..οδοντίατρο.
 4. Ξεχάστε αυτή την περίοδο τις προστακτικές. Φάε, διάβασε, κοιμήσου, βγες. Ξεχάστε τις ερωτήσεις. Έφαγες; Κοιμήθηκες; Διάβασες; Το γεγονός πως είστε όλοι την ώρα μέσα στα πόδια τους είναι αρκετά πιεστική πραγματικότητα ώστε να την ενισχύετε και οπτικοακουστικά! Απλώς να είστε εκεί με διακριτικότητα. Σπανίως κάποιος «επικοινωνεί» κατόπιν απαίτησης.
 5. Μην είστε γλαφυρά τρυφεροί. Τα παιδιά αναγνωρίζουν το «απεγνωσμένο» χάϊδεμα και ίσως θεωρήσουν πως πρόκειται για μια δωροδοκία που θα πάψει σε περίπτωση «αποτυχίας». Αντιμετωπίστε τα παιδιά με την σοβαρότητα , την αξιοπρέπεια και τον σεβασμό που αρμόζει σε έναν ενήλικα. Επιτρέψτε να διαλέξουν εκείνοι τη στιγμή που έχουν ανάγκη να νοιώσουν παιδιά. Πιστέψτε με. Αν είστε εκεί και νοιώσουν πως σας χρειάζονται, θα έρθουν.
 6. Λίγες ημέρες πριν τις εξετάσεις πάψτε κάθε αναφορά προβληματισμών. Δεν είναι η ώρα κατάλληλη για επιπλέον άγχη. Γίνεστε ενοχλητικοί! Δεν το καταλαβαίνετε;!
 7. Σταματήστε τις συγκρίσεις και τις αναφορές σε επιτυχημένους και αποτυχημένους γνωστούς. Η ζωή είναι γεμάτη εκπλήξεις αρκεί να αναγνωρίζεις τις δυνατότητες σου και να αγωνίζεσαι με σύνεση , υπομονή κι επιμονή για τους στόχους σου.
 8. Τα παιδιά ΔΕΝ μπορούν να πραγματοποιήσουν τους δικούς σας ευσεβείς πόθους. Είναι σαν να ανοίγεις word του 98 σε windows xp. Η γραμματοσειρά πιθανότατα δεν είναι ούτε καν αναγνωρίσιμη!

Προς τους μαθητές

 1. Ό,τι έκανες , έκανες. Όσο διάβασες, διάβασες. Είτε έμαθες είτε όχι, θα βουτήξεις και θα κολυμπήσεις. Το νερό θα είναι κρύο. Οι συν-κολυμβητές σου ..στην κοσμάρα τους, το κοινό όρθιο έτοιμο να σε αγκαλιάσει ή να σε κατασπαράξει και η ζωή πάνω στο θόλο του κλειστού κολυμβητηρίου γεμάτη εκπλήξεις και επιλογές. Σου το υπογράφω.-
 2. Όχι. Ο αγώνας για Μάθηση δεν έχει σχέση ισοδυναμίας με τη Γνώση. Όπως η Μάθηση και η Γνώση δεν συνάγουν απαραίτητα Εργασία. Η επιτυχία στη ζωή είναι ένας ατελείωτος αγώνας για χειροπιαστή απόδειξη ικανοτήτων με διαλείμματα θρήνου και ξεκαρδίσματος. Get over it and give your best shot!
 3. Μην ακούς τι λένε οι άλλοι. Εκείνοι δεν έχουν ιδέα τι κυκλοφορεί στο μυαλό σου και τι χτυπά στην καρδιά σου. Let them be and move on.
 4. Μεταξύ μας…έλα πιο κοντά…οι πιο «πετυχημένοι» άνθρωποι ασχολούνται, δημιουργούν και τελικά προσφέρουν σε επαγγελματικό τομέα άσχετο εκ πρώτης όψεως με το αντικείμενο σπουδών τους. This is the new reality αλλά ..έλα πιο κοντά είπαμε!..ό,τι μάθεις θα το βρεις μπροστά σου κι αυτό είναι κάτι που σου το υπογράφω όσες φορές θέλεις.
 5. Στη χώρα που ζεις έχεις τρεις επιλογές κι αυτές με ελάχιστες προοπτικές αλλά είναι φρόνιμο να τις αντιληφθείς από νωρίς. Ή θα γίνεις δημόσιος υπάλληλος ή θα ξεκινήσεις μία δική σου επιχείρηση (come on dude σκέψου κάτι που δεν το έχουν σκεφτεί άλλα 8 εκατομμύρια Έλληνες!) ή θα γίνεις ιδιωτικός υπάλληλος. Στην πρώτη περίπτωση ..θυμήσου να μη μας ταλαιπωρείς (lol) , στη δεύτερη, τρέξε όσο πιο γρήγορα μπορείς γιατί δεν υπάρχουν φαβορί να ανταγωνιστούν το μεράκι και στην τρίτη..πάρε απόφαση πως θα εργαστείς πολύ , πιθανό τζάμπα και φύγε την κατάλληλη στιγμή.
 6. Επανερχόμαστε στις εξετάσεις. Πολύ πιθανό όταν πάρεις τα θέματα να μην αναγνωρίζεις ούτε καν το αλφάβητο. Ive been there σου λέω! (όπως και χιλιάδες άλλοι). Δώσε λίγο χρόνο στο «λειτουργικό» σου και σκέψου έξυπνα. Επίσης καλό είναι να λυπηθείς τους καημένους διορθωτές:-ρ
 7. Η ασιτία δεν ενισχύει την πιθανότητα επιτυχίας. Σου το λέω έτσι..από επιστημονικής απόψεως. Να τρως για να μπορείς να δαγκώσεις ύστερα όποιον εμφανιστεί ως εμπόδιο στο δρόμο σου. Σκέψου ότι χρειάζεσαι δύναμη για να αποδείξεις κάποια στιγμή πως ακόμα κι αν δεν κατάφερες εκείνο τον πρώτο στόχο, άντεξες να δοκιμάσεις και να πετύχεις πολλά περισσότερα στη συνέχεια.
 8. Επίσης μεταξύ μας…πιο συχνά μαθαίνεις από τις αποτυχίες παρά από τις επιτυχίες. Βάλε δύναμη και πέτα τη σφαίρα που έφτιαξες ελπίζοντας να σπάσεις οτιδήποτε άλλο εκτός από το κεφάλι σου! (..ή τουλάχιστον προσπάθησε να μην το «πάθεις» αυτό πολλές φορές..δεν σου το συνιστώ)
 9. Κάνε ένα φουτουριστικό δώρο στον εαυτό σου. Σκέψου όχι πώς θα είσαι την επόμενη ημέρα των πανελληνίων αλλά πώς θέλεις να είσαι την πρώτη μέρα που θα πεις «πάω στη δουλειά». Επίσης σκέψου πως στην ζωή σου με όποιους και αν συναναστραφείς, πρέπει να έχεις καμιά δεκαριά «έτοιμα» θέματα που μπορείς να συζητήσεις. Όπερ..start studying anything that clicks your mind up!


Θα μπορούσα να γράψω δεκάδες «συμβουλές» ακόμα αλλά ..εγώ βλέπεις νοιώθω την αγωνία σου. Πάρε λοιπόν βαθιά αναπνοή. Γράψε σωστά τουλάχιστον το όνομα σου (έλα..γέλα μου) κι όταν παραδώσεις τις απαντήσεις και βγεις έξω από την αίθουσα πες: Φίλε..your journey has just been started.-

Να έχετε τα μάτια σας ανοικτά

Και το μυαλό σας σε εγρήγορση

Πληροφορίες για τις Πανελλήνιες εδώΑυτό άκουγα πριν τις εξετάσεις

..με ακουστικά και την ένταση στη διαπασών


Αλλά τώρα που μεγάλωσα..ακούω αυτό


Υ.Φ. Σήμερα το απόγευμα θα είμαι κι εγώ εκεί


15 Τόλμησαν:

alekos είπε...

Συμφωνώ με αξίωμα 3 όσο τίποτα και προσθέτω, "χαλαρά γιατί η ζωή είναι πολύ ραι". Όπως και να έχει ας σεβαστούμε και εμείς τους εξεταζόμενους και ας προσπαθήσουμε εκείνη την περίοδο να είμαστε κάπως πιο συγκρατημένοι και να μην ενοχλούμε με την ηχορύπανση μας.
Την καλημέρα μου

Ανώνυμος είπε...

Παρα-παρα πολύ καλό ιδιαίτερα το κομμάτι για τους γονείς!!
Ισχύουν όλα ένα προς ένα.
Επαθα και εμαθα...
Δωστε χώρο στα παιδιά να αναπνεύσουν γιατί θα πνιγούν είτε μέσα στο πανεπιστήμιο είτε στη ζωή αργότερα!!
Δεν υπάρχει μεγαλύτερη παγίδα γονέων και μαθητών να σκέφτονται με κριτηριο την αποκατάσταση.
Το υγιέστερο κριτηριο οι κλησεις και οι επιθυμίες για να είναι ευτυχισμένοι άνθρωποι και ας ζησουν και με λιγότερα!

Trellos Tou Xoriou είπε...

Κάτι πρωτόβγαλτα ως φαίνεται
στον κόσμο και τους νόμους του πουλάκια
κι εντούτοις ήδη κουρασμένα
γιατί δεν είναι τα φτερά
άπτωτη εύνοια και προνόμιο,
ρωτούν εμένα, ποιόν ,εμένα,
που ειν΄το πλησιέστερο κλαδί
για ν’ ακουμπήσουν.
Δεν είμαστε καλά.Αν ήξερα εγώ
που ειν’ το Πλησιέστερο
ότι έχει και βαθμό συγκριτικό
το ανύπαρκτο πλησίον,
θα ΄τρεχα να το πιάσω πρώτη εγώ,
όλο και απαραχώρητο,
κι ας ψόφαγαν πουλάκια
δίκαια και προτεραιότητες
-κλαδιά σπασμένα το αλληλέγγυο.
Ας πάνε τα πουλάκια
τη μεγάλη Πείρα να ρωτήσουν
ν’ ακούσουν ό,τι είπε και σ’ εμένα
όταν ξεθεωμένη από κούραση άφτερη
τη ρώτησα που είναι ν’ ακουμπήσω
το πλησιέστερο κλαδί.
Δεν είμαστε καλά είχε καγχάσει
η μεγάλη πείρα: αν ήξερα εγώ
που ‘ναι το Πλησιέστερο
θα ‘τρεχα να το πιάσω πρώτη,
όλο κι απαραχώρητο,
κι ας ψόφαγες εσύ
γιατί το πλησιέστερο κλαδί
είναι ο θάνατος σου η ζωή μου.


Κική Δημουλά

Kapetanios είπε...

Απαπα
3 φορές( μια για μένα και δύο για τον γιο μου)το πέρασα αλλά 4η δεν το περνάω!
Ή μάλλον θα το περάσω με την μικρή μου, αλλά αργότερα.
Και να μου κάνεις την χάρη να μην μου το θυμίζεις έως τότε!!
:)

geokalp είπε...

τρομερό
όπως και αυτό που άκουγες τότε στη διαπασών!

μου άρεσε και το προηγούμενο γράμμα, που όμως ήταν πιο δυσνόητο

koulpa είπε...

Παρεξηγημένη λέξη η επιτυχία.. μια ταμπελίτσα που κολά ο καθένας σε μια κατάσταση πριν τη βιώσει.. και περιμένει να την επαληθέυσει.. τώρα γιατί οι γωνείς που βιώνουν τη δική τους αποτυχία θέλουν να φορέσου μια επιτυχία διλή τους στα παιδιά.. τα λοιπάμαι τα καημένα.. ηπήρξα τυχερός.. οι δικοί μου δε το προσπάθησαν..:):)
είχατε σύναξη; πως περάσατε;:):)
την καληνύχτα μου:):)
α ωραία η κατάθεση του τρελού του χωριού:):)

diva είπε...

alekos
Θα τονίσω κι εγώ πως αυτή την περίοδο είναι καλό να προσέχουμε ιδιαίτερα όλοι να μην ενοχλούμε τα παιδιά.
Καλημέρα

diva είπε...

mono-komati
Καλώς ήρθες
Συνήθως τα παιδιά αντιδρούν αρνητικά όταν αρχίζεις να τους λες "μα κι εγώ στην ηλικία σου..". Ίσως όμως έστω κι ελάχιστοι θελήσουν να "ακούσουν" πραγματικά για ποιο πράγμα προσπαθούμε να τους προετοιμάσουμε.
Καλημέρα

diva είπε...

trellos tou xoriou
Είναι όμορφα τα λόγια τα μεγάλα
...τα ποιητικά
αλλά σ'αυτή την περίπτωση δεν μπορώ να διαφωνήσω με τους στίχους
Καλημέρα

diva είπε...

Πατέρα kapetanie
Φιλί στη μικρή κόρη τότε:-) και "πε της" από πως είναι από ένα άβαταρ που ονειρεύεται πως είναι η αδερφή της:-)
Καλημέρα

diva είπε...

geokalp
Καλώς ήρθες
Σε ευχαριστώ πάρα πολύ
Πιστεύω πως όλοι αυτά έχουμε να πούμε στα παιδιά..
Καλή μας ημέρα

diva είπε...

koulpa μου
Δεν έχουν κακή πρόθεση οι γονείς κι αυτό είναι κάτι που ναι μεν πρέπει να αναγνωρίσουν τα παιδιά αλλά κι οι ίδιοι οι γονείς οφείλουν να μη το ενισχύουν συνεχώς ως..άλλοθι. Δώστε χώρο στα παιδιά να ζήσουν τη δική τους ζωή, λέω εγώ.
Η σύναξη έγινε ..έτσι..χωρίς προσκλήσεις..είδα ένα ποστ (όπως λέμε , είδα φως) και πήγα:-)

Ευχαριστώ πάρα πολύ που παρ'όλη την κούραση σας, μου προσφέρατε και δεύτερο σκίτσο για το παραμύθι:-)
Καλημέρα κι από δω

koulpa είπε...

xaxa ο δρόμος για την κόλαση είναι σρτωμένος με καλές προθέσεις που λένε..:):)
Την (φράσκια) καλημέρα μου:):)

diva είπε...

koulpa
Θέλω να διαφωνήσω αλλά δε μπορώ:-)
Ξανα-καλημέρα

gregg είπε...

Πολύ καλό άρθρο με γενικές οδηγίες. Ωστόσο κατά τη γνώμη μου, παρόλο που υπάρχουν έμμεσες αναφορές, λείπει μια τονισμένη αναφορά στην υπερεκτιμημένη διαδικασία αυτών των εξετάσεων.
Επίσης, θεωρώ πολύ σημαντικό το στοιχείο ότι σήμερα το αντικείμενο που θα σπουδάσεις μπορεί και να μην παίξει ρόλο στη μετέπειτα δουλειά σου