Τρίτη

Qualification: User

Τρίτη


Μετά από χρόνια περιπλάνησης στους χώρους του διαδικτύου έχω καταλήξει στο συμπέρασμα πως το μεγαλύτερο ποσοστό ενεργών web-surfer δεν είναι οι ομάδες των ειδικών επιστημόνων της τεχνολογίας και πληροφορικής - όπως θα πίστευε κανείς - αλλά οι απλοί χρήστες του ..διπλανού υπολογιστή.

Από αυτούς, ένα ποσοστό αναγκάζεται να μάθει ελάχιστα technicalities (από περιέργεια, ανάγκη ή μεράκι, σε εύρος γνώσης/ενημέρωσης 1 - 6 στην κλίμακα του 10) ενώ οι υπόλοιποι (απο)λαμβάνουν το προϊόν (hardware, software, application) όπως αυτό τους προσφέρεται και το χρησιμοποιούν προς ίδιον όφελος (επαγγελματικό, ψυχαγωγικό ή άλλο).

Η σκέψη που ακολουθεί είναι η διαπίστωση (ύστερα από αρκετά χρόνια στην Εκπαίδευση Ενηλίκων αλλά και Εφήβων) πως , δυστυχώς (ή ευτυχώς) δεν διαθέτουν όλοι (ίσης δυναμικής) ικανότητα προσαρμογής, σε σημείο σχετικά γρήγορης εκμετάλλευσης ,μπροστά σε μία εφαρμογή, όσες υπεραπλουστευμένες δυνατότητες και αν έχει αυτή να προσφέρει, όσο friendly κι αν είναι, είτε απουσία ικανής αντίληψης στη χρήση υπολογιστικών συστημάτων (συμπεριλαμβάνω και το διαδίκτυο), είτε απουσία διαπιστευμένου οφέλους.

Οι αδυναμίες, κραυγαλέα, παρουσιάζονται σε ποικίλα φαιδρά σκηνικά. Η πληκτρολόγηση στη μηχανή αναζήτησης μίας διεύθυνσης με το..πρόθεμα www, η greeklish πληκτρολόγηση φράσεων, η αποθήκευση εικόνων σε ..άγνωστης τοποθεσίας φάκελο, ο πανικός μπροστά στην ..αναβάθμιση λογισμικού, η παιδική αγωνία "τον χάλασα…" κι ας έχει απεγκατασταθεί τάχα κατά λάθος (κατά επαναλαμβανόμενο λάθος επιλέγεται εκείνο το next next yes next yes) κάποιο πρόγραμμα, σχηματίζουν μία περιθωριοποιημένη ομάδα η οποία ουδέποτε θα καταστεί ικανή να…διευκολυνθεί. [Άρα και να προσαρμοστεί, να εξελιχθεί και να προσφέρει…]

Στα διαδικτυακά μαζο-πωλεία συναντά κανείς άλλου είδους αρνητές.

"Μη με μπλέκεις εμένα με Στοιχεία Σελίδας", "Εγώ να βρίσκω εικόνες θέλω μόνο", "Δεν μπόρεσα να καταλάβω πώς να σου αφήσω σχόλιο" και άλλα , από ανθρώπους οι οποίοι ενώ επιθυμούν να μεταλάβουν την Όστια του ακριβομακάριστου Θεού web, δυστυχώς δεν τα καταφέρνουν και τα παρατούν στην δεύτερη απόπειρα.

Κι ερχόμαστε σε αυτό το αρκετά μεγάλο ποσοστό, κατά τη γνώμη μου πάντα, των users που σχεδόν χωρίς καν εγκυκλοπαιδική γνώση τεχνικών διεργασιών, βουτούν στον ωκεανό των εφαρμογών και μέσα σε λίγη ώρα είναι ικανοί να γράψουν εγχειρίδιο χρήσης με την συμβολή έξυπνων tips.

Ευστροφία, διάθεση, ανάγκη, μεράκι, ικανότητα και άλλα, μπορούν να εξακριβωθούν ως τα κίνητρα αυτών των «απλών» χρηστών όσον αφορά στη άμεση προσαρμογή τους.

Έτσι, φαντάζομαι ένα μέλλον όπου το qualification: user θα χαίρει της απαραίτητης αναγνώρισης και εκτίμησης, εφόσον αυτή η ειδική κατηγορία ανθρώπων, θα είναι ικανή να "επιβιώνει" με σύντομο και αποτελεσματικό τρόπο μπροστά σε κάθε ψηφιακή ιμπεριαλιστική αλλαγή στην οποία θα υπόκειται η Ζωή.

Αυτοί οι simply users θα εξερευνήσουν και θα δοκιμάσουν με ένα παράδοξο θάρρος. Αυτοί θα μείνουν ατάραχοι μπροστά σε κάθε linux, mac ή (αρι)vista επαναστάτη λογισμικού.

Άνθρωποι των pc, mac, ipod, iphone που δεν γνωρίζουν την εγκατάσταση δύο λειτουργικών στο laptop, αγνοούν την καλύτερη κάρτα γραφικών (άλλωστε κάθε εβδομάδα κυκλοφορεί καλύτερη), ούτε αντιλαμβάνονται επακριβώς την διαφορά του 32μπιτου από τον 64μπιτο επεξεργαστή (πιστέψτε με, δεν χάνετε και τίποτα σπουδαίο εφόσον οι εφαρμογές είτε δεν υπάρχουν είτε απλά δεν παράγουν κάτι εντυπωσιακά εξελιγμένο) και εντυπωσιάζονται από ονοματολογίες όπως αυτή του "διπλοπύρηνου", θα εναποθέσουν πολύ ευκολότερα και με πολύ μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση τα δαχτυλάκια τους πάνω σε πλήκτρα ή εικονίδια connect. Θα είναι έτοιμοι να απορροφήσουν το προϊόν της εξέλιξης αδιαφορώντας για το πώς αυτό δημιουργήθηκε. Άλλωστε αυτό το τελευταίο θα ανήκει στις αρμοδιότητες των δημοσίων υπαλλήλων του μέλλοντος οι οποίοι πίσω από δεκάδες…digital materials ή πίσω από οθόνες με ακαταλαβίστικες – αισθητικά- εικόνες αριθμών και συμβόλων , θα εργάζονται με αποκλειστικό στόχο την βέλτιστη και απρόσκοπτη χρήση.

Προσδοκώ ένα μέλλον όπου ως Χρήστης θα τολμώ έστω και με άγνοια κινδύνου, να πειραματίζομαι ώστε να αποκτήσω Υψηλότερη Ποιότητα Ζωής και Σκέψης.

Προσδοκώ ένα Μέλλον όπου δεν θα είναι σημαντική η καλύτερη απεικόνιση του "μωρού" στην οθόνη αλλά η δυνατότητα να έχω δίπλα μου μία τρισδιάστατη προβολή του ή ακόμα καλύτερα, θα είναι δυνατή η άμεση μεταφορά μου δίπλα του.

Προσδοκώ και Πιστεύω σε μία Κοινωνία Ανθρώπων (ας είναι λίγοι- οι χειρότεροι θα εξοστρακιστούν σε κάποιο νησί για ψηφιακά καθυστερημένους) όπου το προϊόν σε όποια μορφή δεν θα χειροκροτείται επειδή απλά βελτιστοποιεί τις εργασίες μας αλλά επειδή διευρύνει τις ατομικές δυνατότητες εξέλιξης.Ως Υ.Φ. παραθέτω κάτι που συνάντησα στο web και μου φάνηκε πολύ ενδιαφέρον. Δίνω ένα απόσπασμα και τον σύνδεσμο πηγής ώστε να τον ακολουθήσουν..όσοι πιστοί.

Ένα μέρος που συνδέεται με τις έννοιες του κυβερνοχώρου και του cyberpunk είναι ένας παράλληλος χώρος - η Cyberia. Η Cyberia είναι η κατοικία της συνείδησης στην επόμενη διάσταση.

Η Cyberia είναι το μέρος που πηγαίνει ένας επιχειρηματίας όταν μιλάει στο τηλέφωνο, το μέρος που πηγαίνει ένας μυστικιστής όταν ταξιδεύει μακριά από το σώμα του, το μέρος που πηγαίνει ένας χορευτής “acid house” όταν βιώνει τον παράδεισο της techno-acid. Η Cyberia είναι το μέρος που υπονοείται από τις απόκρυφες τεχνικές κάθε επιστήμης και ο αγριότερος συλλογισμός κάθε φαντασίας.

Το παράδοξο είναι ότι πολλοί υποστηρικτές των αξιών της Cyberia, όπως ο Timothy Leary, αναφέρονται συχνά στο βιβλίο του Gibson Ο Νευρομάντης, όπου ο μελλοντικός κόσμος παρουσιάζεται ως ένα σκοτεινό, ανήθικο, τυραννικό και βίαιο μέρος που κυβερνάται από μεγάλες, πανίσχυρες εταιρείες. Αυτή η ειρωνεία αναγνωρίζεται και από τον ίδιο τον Gibson:

Ενθουσιάστηκα όταν επιστήμονες και σχετικοί τεχνικοί άρχισαν να με διαβάζουν, αλλά σύντομα συνειδητοποίησα ότι όλο το κριτικό, απαισιόδοξο, αρνητικό περιεχόμενο είναι πέρα από αυτά που καταλαβαίνουν. Η κοινωνική και πολιτική αφέλεια των σύγχρονων ειδικών επιστημόνων είναι τρομακτική, με διαβάζουν και απλώς παίρνουν κομματάκια, όλη την χαριτωμένη τεχνολογία, και αφήνουν περίπου δεκαπέντε επίπεδα ειρωνείας.

Πηγή
29 Τόλμησαν:

koulpa είπε...

Το διάβασα.. αλλα δε προλαβαίνω να επεκταθώ.. ετιμάζομαι για εκτός έδρας..:):)
την καλημέρα μου:):)

ZouZouna είπε...

Τι είπες τώρα !!
Δεν επιθύμησα ποτέ να μεταλάβω της τεχνολογίας, αλλά με πήρε μπάλα η άτιμη, λόγω δουλειάς. Και ακόμη αρνούμαι.
Το επάγγελμα του Ραδιοτηλεγραφητή που είχα διαλέξει "έκλεισε"......
Αφησα τα μαθηματικά και τις φυσικές και παρα-κατέβασα το επίπεδό και έγινα κάτι άλλο.
Είμαι περήφανη για τις λίγες γνώσεις στην τεχνολογία που έχω. Τις απολύτως απαραίτητες για να τα βγάζω πέρα. Ε, δεν είμαστε όλοι ειδικοί...
Ούτε το μυαλό καλλιεργείται, αν δεν έχει τις βασικές γνώσεις ευθύς εξ' αρχής.
Η δική μου γενιά είναι με το ζόρι στο όριο του "γνωρίζω".
Αλλά και οι νεώτεροι. Ολοι δεν θα μάθουν. Λογικό είναι.
Η Υψηλότερη Ποιότητα Ζωής και Σκέψης που "αναζητάς" θα έρθει αναμφίβολα. Αν θα την προλάβεις δεν ξέρω. Η εξέλιξη αλματώδης.
Αποζητώ την ησυχία μου μόνο και να παρακολουθώ απο μακριά.

Οσο για τον Gibson είναι ένας μοναδικός. Ισως δεν έχει καταλάβει το μέγεθος "των δυνατοτήτων" του και αναζητά "μυαλά στο ύψος του".

Την καλημέρα μου,

Φράνσις είπε...

Τι να σου γραψω τώρα κυρία μου! Πρωτον τρομοκρατηθηκα που ξαναείδα τις φωτος απ ΄το Matrix γιατι μαζι με το ωραιο κορμι της κυριας,(δε θυμαμαι τ' ονομα της γαμωτι) ήρθαν και οι μνημες με το εφιαλτικο μελλον που μας επιφυλάσσουν(;;) οι εξυπνες και εντελως αρχοαμνεις μηχανες.Δεύτερον, θαύμασα για άλλη μια φορα τον τροπο που γραφεις για τεχνολογία.Τρίτον, ένιωσα τεχνολογικα "μικρομεσαια", και συμπασχουσα μ'αυτους που τολμησαν να σου πουν οτι δεν ηξεραν πως να σου αφησουν σχόλιο... Αυτο το ξερω, οπως και πολλα 'άλλα, αλλα σου θυμιζω πβως πρεπει να εχουμε παντα στην περιφέρεια της συνείδησης μας, τις δυσκολιες που τυχον εμεις αντιμετωπίσαμε όταν πρωτοκαταπιαστηκαμε με δαύτα.Μην είσαι σκληρή με τους αδαεις diva μου, συχνα οι αδαεις και οι "ασχετοι" εχουν μια ματια ελτελως φρεσκια και βλεπουν εμ ολοκληρη συνειδηση πραγματα που οι εμπειροι τα προσπερνουν επειδη τα εχουν δει χιλιάδες φορες.Καταλαβαινω πως το λες, νομίζω δηλαδη οτι καταλαβαίνω,αλλά σκεψου πως και κι εσύ απο τεχνολογικο 'βρεφος" ξεκίνησες, αν υποθετω σωστά.Οπότε...Καλη σου μέρα και δυστυχως απ΄οτι εμαθες φανταζομαι οι χορογραφιες σου δεν πτοησαν τις Ρώσικες αρκούδες. θα τους μεινει ο κτηνάνθρωπος με το "πειρατικό " τώρα. :((((

Ανώνυμος είπε...

ξεχνάτε ότι απο τον ίδιο ενθουσιασμό καταστράφηκαν το 2000 απο τις ντοτ κομ εταιρείες χιλιάδες άνθρωποι στον πλανήτη.
γιατί οταν πιστεύεις σε κατι δεν μιλάς απλώς με ενθουσιασμό γι αυτό αλλά επενδύεις το χρήμα σου , το μέλλον σου , τη ζωή σου.
παρόλα αυτά το μέλλον βρισκεται "εκεί που είσαστε και σεις" και οι άνθρωποι χρειάζονται περισσότερη πληροφόρηση απλοποιημένη , εντελώς μασημένη - περίπου όπως σερβίρονται τα σκουπίδια στην τηλεόραση , όπου κανείς δεν παραπονέηκε ποτέ ότι δεν καταλαβαίνει τι του σερβίρουν- για να διεισδύσουν ευκολότερα στον κόσμο που περιγράφετε.

diva είπε...

koulpa
Έτσι είναι οι περιοδεύοντες επιχειρηματίες αλλά πίστευα πως στην τελευταία σας ανάρτηση , σας είχαμε πείσει να μη δουλεύετε τόσο πολύ.
Καλημέρα ακούραστε κουλπίε μας

diva είπε...

Γλυκο-Κερασο-Ζουζούνα
Δεν πιστεύω πως βρίσκεσαι σε κατάσταση άρνησης.
Εσύ κάνεις blog μέχρι να πούμε...Ram! Ποια άρνηση;!

Το θέμα πάντως δεν είναι οι βασικές γνώσεις που ίσως έχει αποκτήσει κανείς αλλά εάν επιθυμεί (αντιλαμβάνεται, κατ'εμέ) πόσο απαραίτητες είναι αυτές, εάν δεν θέλει να "υποφέρει" αναλογικά.

Έχω δει εικοσάχρονη με κινητό και ατζέντα τηλεφώνων..έχω δει και εξηντάρα έτσι...

Αλλά έχω συναντήσει και γηραιό με μανία στο open source όταν πριν δέκα χρόνια δεν ήξερε πώς να ανοίγει το pc!!

..Και δυστυχώς..βλέπω νέα παιδιά χωρίς διάθεση να αντιληφθούν (επιμένω) πόσο μα πόσο απαραίτητη είναι η ..ψηφιακή σκέψη.

Ελπίζω να προλάβω κάτι από αυτή την υψηλότερη ποιότητα ζωής και σκέψης..προς το παρόν προσπαθώ να επιβιώσω με τη συμβατική ανοησία των αρνητών της τεχνολογίας.

Καλή μας ημέρα

diva είπε...

Miss auburn
Μη με μαλώνετε. Καταλάβατε πιστεύω πως το "μένος" μου δεν αφορά τους αδαείς (κι εγώ άλλωστε δεν γεννήθηκα με το πληκτρολόγιο στο χέρι..κι ας θέλω διακαώς ένα usb στο κεφάλι) αλλά με όσους Αρνούνται να αντιληφθούν την Φυσική εξέλιξη δια μέσου των εφαρμογών της τεχνολογίας. Τη στιγμή μάλιστα που κάποιοι άλλοι, επίσης "αδαείς" πιάνουν πουλιά στον αέρα με την αντίληψη τους!
Carrie-Anne Moss, το όνομα της κυρίας (νομίζω).
Miss auburn, με κολακεύετε και δεν το αξίζω έτσι όπως το περιγράφετε. Δεν γράφω για την τεχνολογία, τόσο εκπληκτικά. Γράφω με μεράκι και ενθουσιασμό για έναν Καλύτερο κόσμο με τη βοήθεια της τεχνολογίας. [Πρέπει να διαβάσετε κάποιο κείμενο μου όπου αποτάσσω και αρκετές ανοησίες της τεχνολογίας. Εκεί να δείτε οίστρος!]
Αλλά αυτός είναι και ο λόγος που πορώνομαι. Δεν με ενδιαφέρει να "παίξω" στο second life. Θέλω να το ζήσω. Δε με ενδιαφέρει, δε μου αρκεί η σούπερ ντούπερ λήψη με μία ψηφιακή φωτογραφική μηχανή. Θέλω να μπορώ να ζω το σκηνικό, να συμμετέχω, όποτε επιθυμώ. Νοιώθω πως με "ξεγελούν" με ανοησίες ενώ στην ουσία καμία σοβαρή εξέλιξη Βίου δεν έχει συμβεί.
Βαρέθηκα να ακούω (φλυαρώ το ξέρω) για το πόσο εκπληκτικοί είναι οι Mac. Οκ. Είναι. Αν θέλεις να γράφεις γρήγορα, να επεξεργάζεσαι εικόνες και ήχους. Οκ. Εγώ θέλω να μπορώ να μπω στον Mac και να αυτο-επεξεργαστώ τις σκέψεις, τα όνειρα και τα σχεδια μου. Μπορώ; Τσου. Ε, σιγά την τεχνολογία τότε!

Μη σκάτε Miss auburn με το ποδόσφαιρο. Κάποιοι ανόητοι τρέχουν , μερικοί άλλοι παρακολουθούν και κανα δυο τρεις βγάζουν λεφτά. Κάτι παραπλήσιο με αυτό που συμβαίνει στο net.

Καλή μας ημέρα

diva είπε...

logicomix
Δεν πιστεύω πως ο καταποντισμός των dot com οφείλεται σε έναν ενθουσιασμό όπως ο δικός μου. Είναι πολύ πιο πεζά τα αίτια. Αλλά κι αυτό να συνέβη, σκοπός είναι να ρισκάρουμε γνωρίζοντας εκ των προτέρων πώς μπορούμε να στηρίξουμε τους φανφαρονισμούς μας.
Κι ο κόσμος ο ..επενδυτικός να γνωρίζει 5-6 πραγματάκια. Αλλά φευ! Ουδένας μωρότερος των επιστημόνων εάν δεν υπήρχαν και οι επενδυτές!

Κι εγώ πιστεύω πως οι άνθρωποι χρειάζονται "μασημένη" γνώση. Κι αν ακόμα δεν αντιλαμβάνονται πως την χρειάζονται , "εμείς" πρέπει να την σερβίρουμε ξανά και ξανά.

[Καλώς ήρθατε στον χώρο μου]

Βασιλική Παπαδημητρίου είπε...

εγω τωρα γιατι πιστευω οτι το ποστ ειναι τουτο που βλεπω κατω απο το "αφηστε το σχολιο σας";

μπα...
λαθος θα κανω...
;)

-χαρηκα για την επιστροφη...-

νατασσΆκι είπε...

Πέρα από το ότι συμφωνώ -γενικά- μ' αυτά που γράφεις, και θαυμάζω επίσης απεριόριστα τους ανθώπους που μέχρι "χθες" δεν ήξεραν τι είναι πληκτρολόγιο και χωρίς ειδικές γνώσεις τα καταφέρνουν μια χαρά, ή το παλεύουν.. και πιο πολύ όσους είναι σε πιο μεγάλες ηλικίες, και συμβαδίζουν με την εποχή τους και όχι με την ηλικία τους.... :)

....Αλλά
μου άρεσε αυτό το "Προσδοκώ ένα Μέλλον όπου δεν θα είναι σημαντική η καλύτερη απεικόνιση του "μωρού" στην οθόνη αλλά η δυνατότητα να έχω δίπλα μου μία τρισδιάστατη προβολή του ή ακόμα καλύτερα, θα είναι δυνατή η άμεση μεταφορά μου δίπλα του.
(για πότε το βλέπεις να γίνεται; :p)

Πέρα από το αστείο, σίγουρα έχουμε πολλά να δούμε ακόμα -σαν να μου φαίνεται ότι το "αύριο" είναι πιο κοντά παρά ποτέ. Και ο user θα έχει όλο και πιο ενεργό ρόλο στις εξελίξεις -δεν θα είναι ο παθητικός, που ξεκίνησε. Και νομίζω ότι η εκπαίδευση των νεότερων θα (μπορούσε να) συμβάλει πολύ σ' αυτό -και δεν εννοώ να τους κάνουμε tecnofreak - αλλά να μάθουν να χρησιμοποιούν σωστά τα νέα μέσα, και να "ψάχνονται"

Πολύ ενδιαφέρον ο σύνδεσμος :)

Τις καλημέρες Μας, και φιλιά ;)

νατασσΆκι είπε...

υγ. ξέχασα να σχολιάσω το "ρητό" στα σχόλια -τέλειο!
:)

Και η καινούρια εμφάνιση, τελικά μ' αρέσει :))

alekos είπε...

Θα χώριζα το θέμα σε δυο κατηγορίες, σε αυτούς που θέλουν να μάθουν αλλά φοβούνται και σε αυτούς που κατακτώντας μια Α γνώση και μένουν ικανοποιημένοι.
Για τους πρώτους υπάρχει λύση, πείσε τους ότι με το πληκτρολόγιο δεν μπορεί να προκληθεί ζημιά σε κανένα μηχάνημα και θα δεις ότι αμέσως θα αρχίσουν να πειραματίζεται. Την δεύτερη κατηγορία ανθρώπων δεν μπορείς να την αλλάξεις, νομίζει η δίψα για νέα γνώση είναι κάτι έμφυτο στον άνθρωπο που θα πρέπει να κάτσει να το καλλιεργήσει μόνος του και όταν αναφέρομαι σε νέα γνώση δεν εννοώ ότι κάποιος θα πρέπει να γίνει rocket scientist αλλά βρε αδελφέ δοκίμασε να δεις τι κάνει εκείνο το κουμπάκι ή δοκίμασε και ένα νέο πρόγραμμα παρόλο που αυτό που έχεις σε ικανοποιεί.

Άντε να κάνω και την προπαγάνδα μου, τολμήστε να δοκιμάσετε και Linux.

takis είπε...

Mind the gap...
between man and technology..

Δεν ξέρω, αλλά αυτή η έννοια του κενού (που δεν πρόλαβα να σχολιάσω στο περασμένο ποστ) για μένα ήταν ήδη έμμονη ιδέα απο παλιά ...τώρα στο μπλόγκιν λίγο θέλει να γίνει εφιάλτης!..
οσο για το trust,mistrust,distrust..τι να πω..απλά οτι δεν υπάρχει ίσως σειρά..
ανακατεμένα συμβαίνουν.. εκφράζοντας κατά βάση τους ίδιους μας τους εαυτούς.

diva είπε...

Βασιλική
Κι από κάτω κι από πάνω, post υπάρχουν. Οπότε μην ανησυχείς. Θα καταλάβω εγώ για ποια ανάρτηση σχολιάζεις (αρκεί το σχόλιο να έχει σχέση με κάποια ανάρτηση)

[Κι εγώ χάρηκα με την επιστροφή. Σε ευχαριστώ]

diva είπε...

νατασσάκι
Περί του "μωρού" το ψάχνω το θέμα. Μη μας φάνε την αποκλειστικότητα!

Συμφωνώ μαζί σου κι αυτό ήθελε να "φωνάξει" η ανάρτηση. Οτι πλέον ο user συμμετέχει με πολύ ενεργό ρόλο κι αυτό θα εντατικοποιηθεί στο μέλλον.

Και τα παιδιά "μας" πρέπει να τα κατευθύνουμε αλλά δυστυχώς..δεν υπάρχει ικανότητα μάθησης σε όλους. Λυπάμαι που το λέω διότι ως εκπαιδευτικός θα έπρεπε (και το έκανα παλαιότερα) να πιστεύω πως όλα μπορούν να διδαχτούν, αλλά οι βασικές (και βάλε) δεξιότητες στη χρήση της τεχνολογίας , είναι αυτό που δηλώνει η ονομασία τους. Δεξιότητες. Και δεν τις διαθέτουν όλοι.

Υ.Φ. Το ρητό είναι προσφορά του μπλογκογείτονα kakaskimos

diva είπε...

alekos
Σου το υπογράφω λόγω πείρας. Αυτός που φοβάται να πατήσει το κουμπάκι την πρώτη φορά είναι απλός..αδαής φοβιτσιάρης, τη δεύτερη φορά, είναι αδαής απρόσεκτος, την τρίτη φορά είναι αδιάφορος, μετά την τέταρτη φορά είναι αδιάφορος και ανίκανος (στη χρήση Η/Υ κίνητρο μάθησης είναι η άμεση αντίληψη αποτελέσματος κίνησης..αν λοιπόν κάποιος χάσει αυτή την ικανοποίηση πάνω από 3-4 φορές..δεν την ψάχνει..και πιθανότατα όσο και να ψάξει δε θα τη βρει)

Ξέρεις, εγώ που υποτίθεται πως γράφω συνεχώς εναντίον του Linux , κάθε φορά που μπαίνω σε τάξη (με όποιας ηλικίας "μαθητές") ρωτάω: ξέρετε τι είναι το linux? ξέρετε ότι σε δέκα χρόνια από τώρα κανένας δεν σας εγγυάται πως θα δουλεύετε windows? πως πιθανότατα οι επιλογές και τα κουμπάκια που μαθαίνετε αποστήθιση (εικονικά) δεν θα είναι έτσι και εκεί που είναι τώρα;

[Μη σου πω πώς με κοιτάζουν]

diva είπε...

Γείτονα takis
Gap between man and technology?
Χμμ..δεν το είχα σκεφτεί τόσο..αυστηρά..
Όσο για την εμπιστοσύνη επιτρέψτε μου να αφιερώσω ολόκληρη ανάρτηση..εκτός και αν με προλάβετε:-)

kakaskimos είπε...

Προσδοκώ ένα Μέλλον όπου δεν θα είναι σημαντική η καλύτερη απεικόνιση του "μωρού" στην οθόνη αλλά η δυνατότητα να έχω δίπλα μου μία τρισδιάστατη προβολή του ή ακόμα καλύτερα, θα είναι δυνατή η άμεση μεταφορά μου δίπλα του.

Μα και τώρα συμβαίνει αυτό ;-)

Υ.Φ. Αν και ξέρω ότι θα γίνω kakos+askimos, μήπως στο user qualification μπορούμε να συμπεριλάβουμε και το ξεσκαρτάρισμα δύσκολων πνευματικών ενασχολήσεων που έχει να κάνει με υπολογιστές αλλά ουχί τη χρήση τους? ...

adaeus είπε...

Πολύ ψαγμένο ποστ, μου θυμίζει ΡΑΜ στα παλιά καλύτερά του, με τους διάφορους μεγάλους της τεχνολογίας και τις ιστορίες τους... Ναι σε όλα, πλην του μωρού (μόνο ωραίο σώμα έχει και γυάλινο βλέμμα), αναδιοργανώνοντας τις κατηγορίες, όπως έχω καταλήξει μετά από μακροχρόνια φιλική εκπαίδευση δεκάδων φίλων/συναδέλφων στα βασικά των υπολογιστών:
1. Αυτοί που (όπως έλεγε ο μπαμπάς μου) δεν τα παίρνουν τα γράμματα, κοινώς οι ανεπίδεκτοι. Το πολύ να τους μάθεις να ανοίγουν τον υπολογιστή, να γράφουν ένα κείμενο και να το σώζουν... άντε και να βάζουν κανένα cd να ακούσουν. Σε περίπτωση κολλήματος, απλώς δεν τους εξηγείς, πας το φτιάχνεις και φεύγεις.
2. Αυτοί που αρνούνται να μάθουν και έχουν άποψη.
Κλασσικές φράσεις:
-Δεν μου χρειάζεται εμένα αυτό..
-Εγώ έτσι ξέρω να το κάνω (και ας θέλει 1032 κλικ του ποντικιού αντί και 2).
-Και τι κατάλαβες τώρα που το έκανες έτσι γρήγορα?
(Αυτοί συνήθως έχουν έφεση στην πασιέντζα, την παλιά την εύκολη)
3. Αυτοί που είναι ανήσυχα πνεύματα. Αυτοί που τους λες ένα και πιάνουν δύο, αλλά κυρίως μόλις φύγεις θα πατήσουν και 3-4 κλικ παραπάνω δοκιμάζοντας... Το ένα απ'αυτά θα τους ανοίξει νέους δρόμους και νέες ευκολίες...

Η εμπειρία μου λέει ότι το δικό μου συνάφι είναι γεμάτο με τις κατηγορίες 1 και 2. Το αυτό συμβαίνει και στο δημόσιο τομέα!

Η ελπίδα όμως είναι στο κομμάτι 3. Αυτό το κομμάτι χρηστών και η θέληση για ατομική και συλλογική βοήθεια, ο ένας τον άλλον, και όλοι μαζί (η βοήθεια στα φόρουμς αναστενάζει και ανθεί) μπορεί να κάνει το ψηφιακό μας μέλλον καλύτερο.

(Ουφ πάλι μ'έπιασε η φλυαρία. Δε μπορείς να πεις, αργώ αλλά άμα σχολιάσω!)

koulpa είπε...

τσάαα!! δε κατάφερα να αναχωρήσω σήμερα..:):)
λοιπόν.. πολύ μικρός.. πίστευα ότι όλοι είχαν τις ίδιες δυνατότητες.. απλά κάποιοι προσπαθούν λιγότερο.. κάποια στιγμή είχα κατηγορήση τον κολητό μου ότι είναι ελιτιστής.. "είμαι και είναι τιμή σου που σε κάνω παρέα.. και δίκή μου που με κάνεις εσύ.. ξέρεις τι βλακία κυκλοφορεί εκεί έξω;" μου απάντησε και για πρώτη φορά καθυστέρησα να ανταπαντήσω.. τι να του πω;.. πολύ αργότερα κατάλαβα πόσο δίκιο είχε.. μέχρι το ναυτικό.. που κατανάγκη είμουν στον ίδιο χώρο με άλλα 250 άτομα.. κατάλαβα την ποικιλία των διαφορετικών τρόπων αντίληψης.. ο καθένας μας κατάλαβαίνει/ερμηνέυει διαφορέτικά το περιβάλον μας.. αυτό δε μας καθυστά ανώτερους και κατώτερους.. απλά διαφορετικούς.. ένα παιδάκι που μεγαλώνει σε ενα περιβάλον που του είναι απαγορευμένο να το εξερευνήση.. "μη θα το σπάσεις!!!".. θα κουβαλάει μάλον πάντα αυτή τη φοβία.. δε καταλαβαίνω τους γωνείς που δίνουν περισσότερη σημασία σε μηδαμινά πράματα από την ψυχοπνευματική κατάσταση των παιδιών τους..
εγώ πάλι ήμουν τυχερός.. είχα πρόσβαση σε οτιδήποτε μου κινούσε την περιέργια.. και κάποιους να απαντάνε σοβαρά στις απορείες μου.. και το παράδειγμα της ξεροκεφαλιάς να προσπαθώ κάτι όχι 3-4 αλλά 134+ μέχρι να πετύχει..:):)
πωπω παρλαπίπα σήμερα!!:):)
την καληνύχτα μου:):)

diva είπε...

kakaskimos
Συμβαίνει τώρα;!
Α, μα μην εμπαίζετε the poor diva..
Αν συνέβαινε πράγματι δεν θα απαντούσα σε σχόλια τέτοια ώρα:-)

Υ.Φ. Μου πήρε ώρα να καταλάβω το Υ.Φ. σας..αλλά τα κατάφερα:-)
[Μη μου πείτε πως περιμένετε ..statement επ'αυτού]

diva είπε...

adaeus
Αναγνωρίζω απόλυτα τις κατηγορίες που αναφέρετε. Πραγματικά..πέραν κάθε παραδειγματισμού οι απόπειρες να καθοδηγήσει κανείς...

Ενώ από την άλλη πλευρά όπως επιβεβαιώνετε κι εσείς υπάρχουν άνθρωποι που ρουφούν το κάθε τι και σε ξεπερνούν στο λεπτό!

Να φλυαρείτε όποτε θέλετε και όσο θέλετε:-)

[Πάλι καλά να λέω διότι μετά το τελευταίο σας post δεν περίμενα να έχετε διάθεση να ασχοληθείτε με..technology]

Σας ευχαριστώ πολύ:-)

diva είπε...

koulpa μου
Θα πιστέψω πως επίτηδες ανακοινώνετε αποχωρήσεις για να με βάλετε στον ίσιο δρόμο και να μην..ξανακυλήσω σε κάποια μεγαλόστομη δήλωση:-)

Οι διαφορετικές αντιλήψεις θα προήγαγαν την συμμετοχική διάθεση και άρα θα εξέλισσαν τα άτομα..αλλά..όλα αυτά αν δεν υπήρχαν τα ακλόνητα κόμπλεξ της παιδικής (και όχι μόνο) ηλικίας.
Και το κόμπλεξ το εννοώ με την έννοια του φόβου.
Οι περισσότεροι γονείς δυστυχώς δεν αντιλαμβάνονται τα λάθη που κατορθώνουν θεωρώντας πως ένα "Μη" (ή και πολλά συνεχόμενα) προστατεύουν.

Καλά... εσείς δεν πιάνεστε με τίποτα!
Τα έχω διαβάσει όλα τα κατορθώματα σας στις αναρτήσεις σας!
Τι ότι το σκάσατε..τι ότι σας έβγαζαν από το παράθυρο του λεωφορείου...τι με τις κούκλες..τι το ατελιέ! Τελειωμό δεν έχουν οι παιδικοί πειραματισμοί και ηρωισμοί σας!!

Καλό ξημέρωμα κουλπίε μου

diva είπε...

kakaskimos
Ελπίζω να μη σας ενοχλεί που "πείραξα" λίγο το ρητό σας..

adaeus είπε...

... Με τον καιρό θα μάθετε να μην με παίρνετε πάντα στα σοβαρά!... Το μπλογκ μου δεν φιλοδοξεί να είναι αυτοβιογραφικό ούτε συντάσσεται εν είδει ημερολογίου, ακόμη κι όταν δείχνει έτσι! Άλλωστε ο έρωτας μπορεί να είναι ... και digital :) Tην καληνύχτα μου :)

kakaskimos είπε...

Θα γίνω ακόμα πιο κακός (κι όμως γίνεται). Πάλι εδώ θα κατέληγες ...

kakaskimos είπε...

Μπορείς να τροποποιείς τα ρητά όσο θες αφού παίρνεις την ευθύνη. Διαφωνώ λίγο, σε δύο σημεία. Δηλαδή λείπει μια κατάσταση (της εμπιστοσύνης) και η συχνότητα του mistrust είναι μεγαλύρο του occasionally (κάπου-κάπου).

Υ.Φ. Σου πήρε χρόνο να καταλάβεις το προηγούμενο Υ.Φ ??!!
Θυμάμαι: όταν θες κάτι ορμάς και το πετυχαίνεις. Βρίσκεις και χρόνο και δύναμη (δεν είναι τα ακριβή λόγια, αλλά νομίζω ότι η ουσία αυτή ήταν)

diva είπε...

adaeus
Όλα τα παίρνω σοβαρά:-)
Θεώρησα αυτόματα πως ένα προσωπικό ιστολόγιο είναι αυτοβιογραφικό.
Έπεσα σε πλάνη;
..Ενδιαφέρον..

Μα και ο digital έρωτας..έρωτας είναι..

Καλή μας ημέρα

diva είπε...

kakaskimos
Έπαψα πλέον να σας θεωρώ κακό όταν επιμένετε. Σκέφτομαι πως ή κρίνετε εξ'ιδίων ή απλά αντιλαμβάνεστε κάτι το οποίο ή δε μεταδίδεται σωστά σε μένα ή εγώ απλά δεν αναγνωρίζω.

Νομίζω η τρίτη φράση δημιουργεί το πρόβλημα αλλά φθίνει σε σημείο απαλοιφής η διάθεση μου να ασχοληθώ με το θέμα της εμπιστοσύνης πια.

Υ.Φ. Επαναλαμβάνω: Περιμένετε να κάνω κάποιο statement?
Will not:-)

[Σωστά θυμάστε. "Όταν αποφασίσω κάτι..."]