Τετάρτη

Time to Blog Beyond our silly nose and Move On-Post #1

Τετάρτη


Αναγνωρίζοντας το πλήθος των χαρακτήρων που μπορεί να καταλάβει η εμμονή μου, δεικνύοντας όσα περισυνέλεξα για το blogging (επαγγελματικώς και μη), αποφασίζω να ακολουθήσω έναν από τους βασικούς μπλογκερικούς κανόνες · περιορισμένος αριθμός λέξεων 1 .

Μετά την απόπειρα του ακατανόμαστου να ασχοληθούμε (οι μόνιμοι συντάκτες και εγώ) με το blogging, είχα την χαρά να αποδεχθώ μία επιπλέον στήλη στο Ram – πλην των γνωστών (;) antiram, antitech2- με τον τίτλο Blog.Blog , αναφέροντας ενδιαφέροντες συνδέσμους από ξένα και εγχώρια ιστολόγια. Η απόκτηση ενός επιπλέον βήματος άποψης από τη μία (οι συνάδερφοι των εντύπων αναγνωρίζουν την σημαντικότητα) όπως επίσης και το επιπλέον οικονομικό όφελος, μου απεδόθησαν με εμπιστοσύνη την οποία αναγνωρίζω και εκτιμώ.

Επί τρεις μήνες έψαχνα στην μπλογκόσφαιρα – με αρωγό τους aggregators ή και όχι - για το παραμικρό εικονικά περιγραφικό στίγμα το οποίο θα προκαλούσε το μάτι να εστιάσει (όχι δεν αλληθωρίζω, απλά κρίνω εκ του blink) και θα ακινητοποιούσε τα δάχτυλα σε μία σιωπηρή ανάγνωση της ανακάλυψης.

  1. Εργάζομαι αρκετές ώρες και σπουδάζω ακόμα (ή τουλάχιστον προσπαθώ). Ο χρόνος αναζήτησης θεμάτων μηνιαία– ήδη και για το antitech- καταναλώνει ένα μεγάλο μέρος του μηδαμινού παρα-εργασιακού μου χρόνου. Παρόλα αυτά, κατόρθωσα να επισκεφτώ πάνω από 500 ιστολόγια όπως επίσης και διαδικτυακούς χώρους οι οποίοι έχουν ενσωματώσει στα περιεχόμενα τους την λειτουργία του blogging. [Πλέον, παραιτήθηκα της δισέλιδης στήλης]
  2. Αν η στήλη με τα περιεχόμενα (και τις διευθύνσεις) των ιστολογίων που δημοσίευα επί τρεις μήνες, είχε κάποιο στόχο3 , αυτός όχι μόνο προσδιορίστηκε συνειδητά από εμένα ως υπογράφουσα αλλά τελικά και επετεύχθη με βασικό αποδέκτη …εμένα την ίδια. Έτσι προέκυψε το παρόν project.
  3. Η προσωπική μου εμπλοκή με τον χώρο (η μη-επαγγελματική) με βοήθησε εξίσου να «μελετήσω» τις δυναμικές (έτσι κατόρθωσα μερικές πικρές παραδοχές και για την αφεντιά μου) όπως επίσης να ανακαλύψω κανονικότητες, τάσεις αλλά και να αφουγκραστώ αποτυχημένες απόπειρες ή ροπές, συγκρίνοντας αναπόφευκτα ό,τι αλληλεπιδρούσε με την περσόνα αλλά και την συμβατική μου προσωπικότητα.4
  4. Εξαιτίας αυτής της "περιφοράς" μου στους διαδικτυακούς χώρους, αναπόφευκτα οι κρίσεις- άλλη μία φορά- ανέδειξαν την άνιση μάχη των ηλεκτρονικών μέσων έναντι των εντύπων αλλά απεκάλυψαν και τα δυνατά σημεία των πρώτων. Η πυροδότηση για την συνθετική μορφή του παρόντος project ήταν πλέον απλά θέμα χρόνου και σχεδιασμού.5
  5. Κρίνοντας πως το συγκεκριμένο project δεν θα μπορούσε να δημοσιευτεί σε στήλη (φοβάμαι πως η έντυπη εκφορά όσων θέλω να παραθέσω, θα καταλάμβανε πολύ χώρο)- όπως επιπλέον διαπιστώνοντας πως μία πιθανή ύστερη εκδοτική απόπειρα (υπό μορφή βιβλίου) θα όφειλε να περιλαμβάνει και την παραμικρή αντίδραση, αποφασίζω να συντάξω και να δημοσιεύσω for free όσα επιδεικνύονται στο σχεδιάγραμμα. [Εκτός των άλλων οφείλω μερικά link σε όσους μου επέτρεψαν να γράψω (και να κερδίσω) για (από) αυτούς]
  6. Αν με το πρώτο βιβλιαράκι How to blog (Ram Οκτώβριος 2007) έμαθα μαζί με εσάς πώς να κατασκευάζω ένα ιστολόγιο και αν με το εφημεριδάκι Blog.Blog Whos There (Ram Απρίλιος 2008), ανακάλυψα (πάλι μαζί με εσάς) τι μπορώ να συναντήσω στα blog, τώρα θα χαρακτήριζα το νέο free project: “Time to Blog Beyond our silly nose and Move On”.
[Post#1]

___________________________________________________________________


1. Ιδού μία τρανταχτή απόδειξη περιορισμένης ισχύος των ηλεκτρονικών κειμένων έναντι των έντυπων. Ένα post 1500 λέξεων π.χ. ,θα διαβαζόταν "διαγώνια" || δεν θα διαβαζόταν καθόλου || θα έπρεπε να εκτυπωθεί (και να είναι αρκετά ενδιαφέρον) ώστε να διαβαστεί. Ένα έντυπο δισέλιδο (=περίπου 1500 λέξεις) θα ήταν πολύ πιο "ανοικτό" σε αναγνωστική αποδοχή εφόσον θα μπορούσε να μεταφερθεί άμεσα (μαζί με ολόκληρο έντυπο ή όχι), ακόμα και να σημειωθεί.

2. Το μεν antiram –μονοσέλιδο- σχολιάζει σατυρικά το προηγούμενο τεύχος, το δε antitech- δισέλιδο- σχολιάζει περιπαικτικά ειδήσεις που αφορούν τεχνολογικά δρώμενα. Και οι δύο στήλες συντάσσονται με ελαφρύ ύφος εφόσον αυτός είναι ο σκοπός που πρέπει να υπηρετήσουν και δεν είναι η φαιδρότητα αυτή καθεαυτή, στοιχείο της συμβατικής καθημερινής μου θεώρησης πραγμάτων.

3. Κάθε στόχος υπηρετεί την λεγόμενη «κατευθυνόμενη αυτενέργεια» προάγοντας γνώση, σύγκριση, άποψη.

4. Σχεδόν στην πλειοψηφία των blog (ξένων και ελληνικών) που δημοσίευσα στη στήλη, είχε προηγηθεί ηλεκτρονική επικοινωνία με τους ιστολόγους (αν μου διέφυγε κανένα request permission ζητώ συγνώμη αλλά επικαλούμαι την ελευθερία δημοσίευσης url). Πέραν τούτου, θεωρώ τον εαυτό μου όχι απλά μία επώνυμη (εξωτερική) συντάκτρια που μπλογκάρει αλλά έναν γνήσιο insider τόσο στα blog όσο και στα έντυπα [που σημαίνει i've seen too much ώστε να μπορώ να εκφέρω κατα-δεικτική άποψη]

5. Σε μία συζήτηση που είχα πρόσφατα, μία διαφωνία αφορούσε την δημοσίευση url στα έντυπα κείμενα. Εγώ υποστήριζα πως λαμβάνοντας υπόψη οτι οι περισσότερες διευθύνσεις είναι "ινδιάνικες" , καθίσταται αδύνατο να τις αποστηθίσει κανείς ώστε να τις θυμάται συν τον κίνδυνο λάθους πληκτρολόγησης ενώ άλλος επέμενε πως ένα κείμενο χωρίς link διαβάζεται "μια φορά" και αφήνεται στην άκρη, ενώ ένα κείμενο με διευθύνσεις "έλκει" τον αναγνώστη να το αναζητήσει ξανά και ξανά.
14 Τόλμησαν:

Unknown είπε...

Όταν λες "περιοριμένος αριθμός λέξεων", πόσες εννοείς;;; :p

Κυκλοφόρησαν όλα αυτά;;;
Ουαου!

Ανώνυμος είπε...

well, diva, χαιρομαι πολυ που γυριζοντας σε βρισκω το ιδιο αποφασισμενη!
δεν ξερω αν θυμασαι, αλλα επι "blog.blog" σου ειχα σχολιασει μετα τη δημοσιευση οτι κι εγω με τη σειρα μου θα προτιμουσα τα κειμενα του περιοδικου να φερουν την διευθυνση του γραφοντος, ετσι ωστε να υπάρχει τροπος να τον παρακολουθησουμε..
αυτο που με εντυπωσιαζει ομως, ειναι οτι καθε φορα καταφερνεις αν ανεβαζεις υψηλοτερα τον πηχυ. Μερικες φορες δυσκολευομαι να σε προλαβω κι αιασθανομαι οτι χανω επεισοδια. Περιμένω να δω το παρακατω. :)

(σιδερενια κιολας μικρη, τα διαβασα ολα μαζεμενα τα ποστ και ειδα το "συμβαν")

koulpa είπε...

Λοιπόν ένα καλό γεύμα και λίγο χάζεμα βελτίωσαν θεαματικά την καταστασή μου..:):)
τι να πρωτοσχολιάσεις.. έχω ένα φόβο ότι θα πλατιάσω..:):)
λοιπόν.. υπάρχουν διαφόρων ειδών αναγνώστες.. και όλοι αλλάζουμε κατηγορία κατά περιώδους.. δεν έχω στατιστικά στοιχεία.. αλλά εγώ ανοίκω πιο συχνά στους ψυχαναγκαστικούς που διαβάζουν και 1500 και 15000 λέξεις ελπίζοντας να βρώ κάτι ενδιαφέρον..:):)
ε τώρα το "φαιδρός" για κάποιο λόγο έχει αποκτησει αρνητική χροιά.. εγώ θα έλεγα ότι διαθέτετε χιούμορ..:):)
1.σας ζηλεύω από τη μιά.. αλλά έχοντας περάσει πολλά χρόνια εργαζόμενος για κάποιους στόχους.. ο τωρινός μου στόχος είναι να μην εργάζομαι.. αλλά ελπίζω μια και δεν έχω τα τυπικά προσόντα να τον επιτύχω.. τουλάχιστον να μου περάσει..:):)
2.μα αν δεν είχε σκοπό να εξυπηρετήσει εσάς.. πως θα μπορούσαν να εποφεληθούν κι οι άλλοι;:):).. χμ δε μπορώ να περιφανευτώ ότι έχω σαφή εικόνα του πρότζεκτ..:):)
3.δε νομίζω ότι χρηάζονται ιδιαίτερα διαπισευτήρια για να καταθέσει κάποιος τη γνώμη του.. η αλήθεια είναι απλά μια σύνθεση απόψεων.. και μεταβάλεται κατά περίσταση..:):)
(πικρές παραδοχές;ποιες ποιές;:Ρ)
4.από μωρό αγαπούσα το χαρτί.. ζωγραφική..φωτογραφία..τυπογραφία..βιβλιοδεσία..κλπ.. αλλά εδώ και 30 χρόνια περιμενα να αντικατασταθεί από μια οθώνη.. η τεχνογνωσία υπήρχε και τότε.. τώρα πιά μπορώ και ολόκληρο βιβλίο να διαβάσω στην οθώνη.. αλλά όσο υπάρχουν πρώτες ύλες.. κάποιος θα τις εμπορεύεται.. οπότε θα συνεχίσει να υπάρχει το έντυπο..:):)..αρχίζει να αχνοφαίνεται το πρότζεκτ.. στόν ορίζοντα ακόμα..:):)
χμ.. καλά τα λίνκ.. σπάνια θυμάμαι να τα ακολουθήσω από έντυπο.. αν το κείμενο κινεί το ενδιαφέρον.. θα το ξαναδιαβάσω και χωρίς λινκ.. στο κάτω κάτω υπάρχει και ο γούγλης..:):)
αλλά ποιόν ενδιαφέρει αν ενα κείμενο ξαναδιαβαστεί ή όχι;.. τόσες εφημερίδες εκδίδονται.. και δεν είναι σίγουρος αν όλα τα αντιτυπα διαβάζονται.. ή απλά συνοδέυουν τα "δώρα"..:):)
5.έχετε διαβάσει το "θυλικό πόκερ" του ανδρουλάκι;.. νόμίζω αν θυμάμαι καλά ότι είναι γραμμένο σαν να ήταν χώρος σχολίων ιστολογίου.. ενδιαφέρουσα ιδέα αν και στην πράξη το βαρέθηκα.. μπορεί να με βρίκε σε ασχημη στιγμή..:):)
χμ.. το σχεδιάγραμμα ίσως θα έπρεπε να το μελετήσω περισσότερο.. αν και όντας εμπειρικό.. ο καθένας μας θα έκανε το δικό του..:):)
6.με τα δύο πρώτα κερδίσατε το ενδιαφέρον μου.. ώστε να περιμένω αρκετά και από το τρίτο..:):)

μάλον με υπερεκτιμήσατε όταν μου δηλώσατε ότι σε αυτό το πόστ θα καταλάβαινα τι είδους βοήθεια/υποστήριξη χρηάζεστε.. αυτοπροσδιορίζομαι αρχικά ώς ξυλουργός.. ξέρω έναν που έγινε πρόημος κομουνιστής κατηχιτής.. και στα τρία χρόνια τον σταυρώσανε.. και άλλον ένα που τον "σταυρώσανε" κι έγινε δήμαρχος ηλιούπολής..:):)
τη (παραληρηματική..χμ) καλημέρα μου (πια):):)

diva είπε...

Drthr
Το κυρίως post (πριν τη μικρή γραμματοσειρά) είναι "κανονικό" σε μέγεθος.
Άλλωστε σκέψου πως παράλληλα με τα post συντάσσονται και τα παρόμοια πιθανής έντυπης μορφής (εκεί να δεις πλήθος λέξεων).

________
Κυκλοφόρησαν βέβαια. Το βιβλιαράκι μάλιστα - αν δεν κάνω λάθος- πωλείται ακόμα και τώρα, μόνο του. Το εφημεριδάκι, όχι. Αλλά είναι αναρτημένο σε ηλεκτρονική μορφή στον χώρο του in.gr.

diva είπε...

lifewhispers
Ξεκινάς ακριβώς με τον λόγο για τον οποίο βρέθηκα να μπλογκάρω επώνυμα.
Όντας εξωτερική συνεργάτιδα του Ram και μάλιστα εκτός Αθηνών, ήθελα έναν τρόπο να "ανοίξω" μία πόρτα επικοινωνίας.
Όσο για την έντυπη αναφορά ηλεκτρονικής διεύθυνσης επικοινωνίας με τους συντάκτες ενός εντύπου, είμαι κι εγώ απολύτως πεπεισμένη πως αυτή είναι απαραίτητη.

[Ευχαριστώ για τις ευχές. Ευτυχώς το human outside me δεν πληγώθηκε. Το inside μόνο - ο εγωισμός μου δηλαδή. Α ναι. Και το αυτοκίνητο. Απέκτησε..υπογραφή και στις δύο πόρτες.]

diva είπε...

koulpie μου
[Όταν κανείς πλατιάζει σχολιάζοντας ένα κείμενο μου, είναι μέγιστη τιμή.]

- Δεν πιστεύω πως υπάρχουν τόσες πολλές διαφορετικές κατηγορίες αναγνωστών. Ακόμα και όσοι αντέχουν το readers' crash test των πολλών λέξεων, δύσκολα συνεχίζουν με την ίδια ισχύ αντοχής. Ύστερα, το έγραψα και πριν δυο ποστ. Μετά τις 1500 λέξεις, συνήθως (90%) η ουσία φεύγει κι η σαχλαμάρα έρχεται.

- Χαρακτηρίζω φαιδρά τα κείμενα μου (σε ποσοστό 30%- στο υπόλοιπο ποσοστό τα θεωρώ απλώς περιπαικτικά) διότι είτε η είδηση που σχολιάζω συνήθως είναι ασήμαντη αλλά δια της υποστήριξης (χρηστών και net) διάσημη (βλέπε twitter, facebook etc.), είτε ο τρόπος με τον οποίο σχολιάζω την είδηση (όποτε πρόκειται για κάτι σοβαρό) οφείλει να είναι "απλοϊκά" ανα-μασημένος ώστε αυτή (η είδηση) να καταστεί κατανοητή.
[Το χιούμορ είναι υποκειμενικό. Άλλοι γελούμε με τον Χατζηχρήστο και τον Κωνσταντάρα. Άλλοι με τον Βέγγο κι άλλοι με τον Ψάλτη]

- Ο Ανδρουλάκης προσπάθησε με το "Θηλυκό πόκερ" να πετύχει την συνταγή του Μι εις τη Νι (διότι κι εκεί το ίδιο ..chat-άρικο στυλ ακολούθησε). Δυστυχώς δεν τα κατάφερε.

- Το project έχει να κάνει με..την επόμενη ημέρα του blogging. Αυτή την επόμενη ημέρα την οποία εμείς οι Έλληνες ζούμε σχεδόν απαρέγκλιτα με καθυστέρηση δέκα ετών σε σχέση με τους ξένους.

Καλή μας ημέρα κουλπίε μου

Unknown είπε...

Αααα τ ουπόλοιπο είναι απλά ένα "φωλιασμενο πόστ". Έτσι το καταλαβαίνω :ppp

Albus Genius είπε...

Η διάκριση του χρόνου την οποία επιχειρείται (1) είναι άνευ νοήματος εφόσον λειτουργεί κάποιος έτσι επειδή του αρέσει. Η ζωή εξάλλου παρά και τη δική μας αντίδραση ενδεχομένως, πορεύεται προς την αρμονία . Είναι φυσικό να σπουδάζει ο καθένας εφόσον είναι ζωντανός άνθρωπος και βέβαια είναι καλό να το κάνει σε όλη του τη ζωή. Το γηράσκω αεί διδασκόμενος δεν είναι τυχαίο απόφθεγμα. Εάν σταματήσει να μαθαίνει είναι κατά τη δική μου άποψη σαν να πεθαίνει ή πράγμα χειρότερο να θεωρήσει τον εαυτό του αυθεντία και να αποφανθεί ότι τίποτα δεν μπορεί να μάθει πλέον. Προσπαθώ με ιδιαίτερη αγάπη να κατανοήσω την εμμονή , που διαχέεται στο κείμενο να οριοθετούνται τα πράγματα αλλά δεν την καταλαβαίνω. Η οργάνωση έχει πάντα διαδρόμους και δεν είναι ανάγκη τα διάφορα topic να κλείνονται σε υδατοστεγή κουτάκια. Εργάζομαι και σπουδάζω δεν είναι διαφορετικά πράγματα εκτός αν η δουλειά είναι απλή προσπάθεια επιβίωσης. Αλλά όταν δίνει χαρά είναι και σπουδή με τον ένα ή τον άλλο τρόπο. ΄Oταν εργάζεται κάποιος σπουδάζει ταυτόχρονα και όταν σπουδάζει εργάζεται. ΄Ισως αυτό που λέω να μην είναι προφανές και να εναντιώνεται σε βαθειά ριζωμένες προκαταλήψεις και αντιλήψεις αλλά ένας ελεύθερος άνθρωπος δεν είναι απαραίτητο να κανονικοποιεί τόσο τη σκέψη του. «Ενα καλοτακτοποιημένο σπίτι είναι επικίνδυνο πράγμα» Αυτές οι δύσκαμπτες αρχές είναι μάλλον αυτοπεριοριστικά «ιδεώδη».Mοιάζει σαν παιχνίδι που σε κάνει να ονειρεύεσαι να «μεγαλώσεις γρήγορα και να βρεθείς σε ένα λαμπρό κόσμο κατανάλωσης , εξουσίας και ελέγχου».
Η συγκεκριμένη γενίκευση του (1) είναι εσφαλμένη, αλλά θα μπορούσε να πει κάποιος ότι όλες οι γενικεύσεις είναι εσφαλμένες. Ζούμε σε μια εποχή μετασχηματισμού οπότε η γενίκευση αγνοεί την τροπή η οποία μπορεί να προέλθει από την πρωτοτυπία που έχει στοιχείο της τον αυθορμητισμό. Αντίθετα με ότι πιστεύεται ως γενική αρχή ο αυθορμητισμός ως στοιχείο της πρωτοτυπίας υπάρχει στο σύγχρονο management. Αν δεν υπήρχε, η εμπειρία των στελεχών της κάθε εταιρείας, αλλά και των απλών εργατών, θα πήγαινε χαμένη. Γιατί ο αυθορμητισμός ως λειτουργία είναι αποτέλεσμα και εμπειρίας. Η αντίληψη ότι ένα μεγάλο post δεν διαβάζετε είναι απόλυτα σχετική. Εάν γράψει ένα post ο κος Αλογοσκούφης 1800 λέξεων που θα εξηγεί τρόπους απαλλαγής φορολογίας είναι βέβαιο ότι θα διαβαστεί. ΄Αρα η αναγνωσιμότητα ή μη εξαρτάται από πολλούς παράγοντες και όχι από την ποσότητα των λέξεων. Πιθανώς το κείμενο ν ακολουθεί τον υπάρχοντα μέσο όρο όσων ασχολούνται με τα blogs. Αυτό είναι στοιχείο όμως γενικό και όχι ειδικό των blogs .Ως προς το σκεπτικό ότι ένα έντυπο δισέλιδο θα ήταν πολύ πιο ανοικτό σε αναγνωστική αποδοχή, η αντίθετη άποψη θα εύρισκε πολλούς υποστηρικτές.
Για το 2 που γράφετε έχετε δίκιο αλλά αυτές οι κανονικότητες που περιγράφετε ότι ανακαλύψατε στο 3 τουλάχιστον κατά τη δική μου άποψη δεν είναι κανονικότητες που συναντώνται εδώ ειδικά είναι κανονικότητες που προυπήρχαν ως συστατικό στοιχείο της κοινωνίας και εκφράζονται και στα Blogs, δηλαδή η δυνατότητα δεν δημιουργεί και ιδιαίτερη κανονικότητα.Αυτη η εξέταση με βάση την ομοιομορφία μάλλον αποτελεί μια εμμονή.Δεν είναι απαραίτητο να ξεκαθαρίσετε τον «καμβά πάνω στον οποίο είναι απλωμένος ο πραγματικός κόσμος» Θα πρέπει να δείτε την περιγραφή του κριτηρίου της αποτυχημένης απόπειρας ή ροπής αν και η αποτυχημένη ροπή δεν είναι από μόνη της διευκρινισμένο μέγεθος. Η άνιση μάχη -αν είναι άνιση θα το δούμε- δεν μπορεί να περιγραφεί μόνο ως στατική κατάσταση είναι απαραίτητο να περιγραφεί και ως δυνατότητα.
Γράφεται:
«Κάθε στόχος υπηρετεί την λεγόμενη «κατευθυνόμενη αυτενέργεια» προάγοντας γνώση, σύγκριση, άποψη.» Ο λόγος κατευθυνόμενη αυτενέργεια ορίζει μάλλον κάποιον που νομίζει ότι αυτενεργεί ενώ δρα βάσει σχεδίου ενός άλλου. Η καινοτομία σε τέτοιες κατασκευές είναι ανύπαρκτη. Σε ένα διήγημα ο Ζαμιάτιν «σατιρίζει την ιδεοληψία των ΄Αγγλων με τη μηχανική ακρίβεια και τα ωρολόγια προγράμματα. Ο εφημέριος στο διήγημά του ,οι νησιώτες, προγραμματίζει το φαγητό, το περπάτημα, τη μετάνοια ,τη φιλανθρωπία, το να κάνει έρωτα με τη γυναίκα του, ΄Οταν εκείνη κάθεται στα γονατά του σε μία στιγμή εκτός προγράμματος, ο εφημέριος την επιτιμά. Αγάπη μου της λέει θυμάσαι… η ζωή πρέπει να γίνει μια αρμονική μηχανή και με μηχανική αναποφευκτότητα να μας οδηγεί στον επιθυμητό σκοπό. Αν η λειτoυργία και ενός τροχίσκου διαταραχθεί…Λοιπόν καταλαβαίνεις»

Ανώνυμος είπε...

καιρό προσπαθώ να βρω καιρό να σας μελετήσω...μία απλή ανάγνωση δεν θα ήταν αρκετή για να τολμήσω να αφήσω σχόλιο...και αφού ακόμα χρόνος δεν έχει βρεθεί επιτρέψτε μου μόνο ένα γεια και μια ευχή για καλή συνέχεια:)

diva είπε...

Drthr
Το «φωλιασμένο» τμήμα, είναι ο χώρος των υποσημειώσεων και άρα λιγότερο απαραίτητος σε ανάγνωση αλλά αναγκαίος για διευκρινίσεις.
Κάθε αναγνώστης ανάλογα με τις αντοχές και την περιέργεια του, διαβάζει όσο μπορεί:- )

diva είπε...

albus

Η διάκριση του χρόνου – την οποία κατέγραψα και όχι επιχείρησα- δικαιώνεται από τις προτεραιότητες μου (υποθέτω το ίδιο πράττουν όλοι ή έτσι οπωσδήποτε θα όφειλαν)

Η ζωή πορεύεται πάντα γύρω από το χάος όπως τα κουνούπια έλκονται από το φως. Ο αγώνας των ανθρώπων μέσα στη ζωή επιχειρεί να πετύχει αρμονία.

Δεν είναι φυσικό να σπουδάζει κανείς.
Φυσικό είναι να μαθαίνει.
Η σπουδή (ως έννοια) σημαίνει υποχρέωση που έχει ληφθεί και άρα υπόκειται σε προσθεσμιακούς περιορισμούς και βραχυπρόθεσμες στρατηγικές.

Η εμμονή μου να οριοθετήσω μία κατάσταση η οποία συγκριτικά αποδεικνύει μία ελαττωματικότητα εξέλιξης, θεωρείται από εμένα στοιχείο ορθολογικής σκέψης. Και δια τούτο καμία εξήγηση προς κατανόηση των υπολοίπων, δεν οφείλω.

Το project μου δεν έχει να κάνει με..topic. Αλλά οπωσδήποτε μέχρι εκεί μπορούμε να δούμε ως Έλληνες χρήστες κι αυτό το σέβομαι μεν , αλλά δεν μπορώ να το αποσιωπήσω δε.

Φυσικά και εργάζομαι για να επιβιώσω. Σας έδωσα την εντύπωση πως είμαι εισοδηματίας; Θα μπορούσα βέβαια να διαθέτω «χορηγό» αλλά βλέπετε, απεχθάνομαι την σιωπή.

Ποια γενίκευση του (1) σας ενόχλησε;
Ειδίκευση του χρόνου και των προτεραιοτήτων μου αναφέρεται.


Ο αυθορμητισμός ίσως υφίσταται ως στίγμα αλλά οπωσδήποτε δεν εκτελεί την τελική κίνηση στο παιγνίδι. Θα ήταν αφελές να πιστεύουμε κάτι τέτοιο.

Οι κανονικότητες που ανακάλυψα ουδόλως με απασχολούν ως προϋπάρχοντα στίγματα νοοτροπίας (αν και αναγνωρίζω πως αυτή η homo κάτι νοοτροπία μας ευθύνεται για όλα..ακόμα και για την επιβίωση μας – μη ξεχνάτε πως το ανθρώπινο είδος προέκυψε από τους «δειλούς» πιθήκους οι οποίοι σκαρφάλωσαν στα δέντρα για να σωθούν αντί να τρέξουν)

Η εμμονή μου – για να δώσω έναν σαφή ορισμό- αφορά την βεβαιότητα η οποία πηγάζει από την κρίση μου μπροστά σε όλα όσα είδα (αλλά και άκουσα).

Η κατεθυνόμενη αυτενέργεια εμπεριέχει το στοιχείο της ελεύθερης βούλησης. Εάν κάποιος νομίζει πως αυτενεργεί ενώ στην ουσία εκτελεί εντολές άλλων, τότε είναι απλώς: ελαφρός τη βούληση.

Το συμβάν του διηγήματος νομίζω φτάνει στο αντίθετο άκρο και μου θυμίζει πως το γελοίο από το μεγαλείο απέχει μόλις ένα βήμα.
Εκτός όλων των άλλων, το γεγονός πως ένα σύστημα δουλεύει «ρολόϊ» δε σημαίνει πως ..δείχνει και την σωστή ώρα.

diva είπε...

κασταλία μου
Καλώς ήρθες.
Κι εγώ σε παρακολουθώ καιρό:- )
Σε ευχαριστώ πάρα πολύ

Albus Genius είπε...

1.Το χάος δεν στερείται αρμονίας. Ο «υπολογισμός» του χάους με τις επαναληπτικές συναρτήσεις το απέδειξε. Φανερώνεται βέβαια μια γενική αταξία αλλά και ένα νέο είδος τάξης άποψη που επαναλαμβάνεται συνεχώς. Άλλο βέβαια το χάος για την μυθολογία, τον χριστιανισμό, τον ινδουισμό κ.λπ.αυτό έχει ή δεν έχει οντική έννοια.

2.Θεωρείτε σπουδή κάτι οργανωμένο σε σχέσεις αντικειμενικές σε ένα ορισμένο χρόνο και χώρο. Δεν συμφωνώ αλλά δέχομαι την οριοθέτησή σας. Παρεμπιπτόντως σας λέω ότι σπουδή ήταν η συζήτηση με την Υπατία ή τον Πρωταγόρα.΄Ηδη έχει περάσει ,μετά από οδηγία της Ε.Ε. από την Ελληνική Βουλή νόμος με τον οποίο θα αναγνωρίζονται επαγγελματικά δικαιώματα σε σπουδές που πραγματοποιήθηκαν με άτυπο τρόπο.

3.Το να οριοθετήσετε μια κατάσταση σαφώς και είναι δικαίωμά σας και φυσικά μπορείτε να θεωρείτε την οριοθέτηση αυτή στοιχείο ορθολογικής σκέψης,αυτό βέβαια δεν σημαίνει ότι είναι και απαραίτητα.

4.Η έννοια της «τοπικότητας» δεν είναι οπωσδήποτε περιοριστική όπως μειωτικά υποθέτετε.

5.Η εργασία ως επιβίωση είναι μια κατάσταση. Σας είπα ότι όταν η εργασία περιέχει «χαρά» είναι σπουδή, που είναι εντελώς άλλο πράγμα. Ως πανέξυπνη που είστε μεταφέρατε το λόγο σε άλλο τόπο οικείο, του εισοδηματία. Με τον κίνδυνο να φανώ δυσάρεστος θα σας πω ότι οι χορηγίες δεν εμπόδισαν ορισμένα κλασσικά πνεύματα να είναι κλασσικά. Η ανεξαρτησία που είναι αποδεκτή έννοια και «μυθολογική» εν μέρει, δεν είναι απόλυτη.

6.Ο αυθορμητισμός «εκτελεί» πολλές φορές την τελική κίνηση. Σας λέω ένα περιστατικό. Παραδίδεται ένα υπερσύγχρονο πλοίο με απόλυτα αυτοματοποιημένο πιλοτήριο. Του τη «δίνει» του σωματώδους παραλαμβάνοντος και πιέζει ένα μικρό μοχλό κινήσεως με δύναμη και ο μοχλός σπάει. Σταματάει η παραλαβή, αμέσως γεννιέται η σκέψη τι θα γίνει σε μια καταιγίδα και σχεδιάζεται ξανά ο μοχλός. Και άλλα πολλά παρόμοια συμβαίνουν σε εργοστάσια.

7. Οι πίθηκοι δεν ήταν δειλοί αλλά νοήμονες. Αρκετοί ξέρετε δεν το βάζουν στα πόδια. Αλλοι το επιλέγουν ,άλλοι σκέφτονται.

8.Η κατευθυνόμενη αυτενέργεια εμπεριέχει εν ψήγματι το στοιχείο της ελεύθερης βούλησης ναι, ελεύθερη βούληση δεν είναι βέβαια, ακόμη και εάν δεχτούμε ότι το μέρος εμπεριέχει στοιχεία του όλου.

9.Συμφωνώ μαζί σας το γελοίο από το μεγαλείο απέχει μόλις ένα βήμα.

diva είπε...

Αγαπημένε μου albus
1. Το συμβατικό χάος (το καθημερινό) στερείται πάντως
κάθε αρμονίας κι η επαναληπτικότητα του..βεβαιώνει το
ασυνάρτητο όλων των κινήσεων μας (πλην ελαχίστων και οδυνηρών εξαιρεσέων)
2.Αν ισχύσει αυτό που γράψατε για την ελληνική βουλή
τότε ..φανταστείτε τι έχει να γίνει σε μια χώρα που ό,τι δηλώσεις, είσαι..
3. Ορθολογική είναι οποιαδήποτε απόφαση αφορά το άτομο
μου και λαμβάνεται από εμένα την ίδια με (σχετικά) απόλυτη συνέχεια συνεπαγωγών. Τα υπόλοιπα για τους
υπόλοιπους, κρίνονται ορθολογικά ανάλογα με την πειστικότητα των αποδείξεων τους.
4. Αν Topic σημαίνει χωροθέτηση κατηγορίας (προσωπική μου ερμηνεία) τότε μάλλον επιχείρησα το ακριβώς
αντίθετο κάθε τοπικότητας.
5. -
6. Εσκεμμένος δυναμικός πειραματισμός ο αυθορμητισμός;
Χμ..δεν πείθομαι
7. Οι πίθηκοι απέκτησαν νοημοσύνη αφού επιβίωσαν των πλημμυρών (από δειλία- τύχη) και ακολούθως αναγκάστηκαν να ανταπεξέρθουν στους αγώνες της "ομαλής" καθημερινότητας. Θυμίζει λίγο το.."και τώρα τι θα
γίνουμε χωρίς βαρβάρους"
8. Αν η κατευθυνόμενη αυτενέργεια περιέχει εν ψήγματι
ελεύθερη βούληση, τότε ο Θεός έκανε δώρο μια λιμουζίνα
που απεδείχθη κολοκύθα.
9. Ποιος θα μπορούσε να διαφωνήσει και γιατί;