Δευτέρα

Time to Blog Beyond our silly nose and Move On-Post #3

Δευτέρα

Η ιδέα ήταν να "ερευνήσω" τις "σύγχρονες" ηλεκτρονικές (δε τολμώ να πω "αλληλεπιδραστικές") τάσεις μερικών ελληνικών εντύπων (1) με διαδικτυακή παρουσία καθώς επίσης και κάποιες "αντίστοιχες" (sic) του εξωτερικού, παρουσιάζοντας με έναν όσο το δυνατόν πιο συγκεντρωτικό τρόπο, την συνάρτηση Εντύπων και Κοινής Γνώμης με παραμέτρους : τις αυθεντίες των συμμετεχόντων, την ευκολία συμμετοχής, τυχόν υπάρχουσες παρωθητικές κινήσεις συμμετοχής, την ποιότητα των e-shows (ανα)μεταδόσεων, την ύπαρξη ή όχι αλληλεπίδρασης και άλλα τα οποία θα καταχωριστούν διακριτά και ξεκάθαρα εν ευθέτω χρόνω (μάλλον).

Ξεκίνησα με το Βήμα Ιδεών,
όπου είχα επιχειρήσει και παλαιότερα να εγγραφώ χωρίς να τα έχω καταφέρει.

Μετά από δύο αποτυχημένες απόπειρες (δυστυχώς δεν εμφανιζόταν κάποιο μήνυμα με επεξήγηση του λάθους κι έτσι έπρεπε να φανταστώ τι δεν κάνω σωστά), κατόρθωσα να εγγραφώ ως ediva.[Κλικάροντας κάθε εικόνα θα μπορείτε να την δείτε στο κανονικό της μέγεθος]Κατευθύνθηκα στην πιο familiar λέξη της σελίδας.
Blogs.

..όπου αντιλήφθηκα πως αδίκως έψαχνα για blogs.
Υπήρχε μόνο ένα blog , αυτό της κυρίας Τσακαρέστου.

Προσπάθησα να καταφύγω στη λύση επιλογής τίτλου ανάρτησης, μήπως ανακάλυπτα κάποιον επιπλέον συγγραφέα (ως γνωστόν , σε μερικά ιστολόγια αναρτούνται post από πολλούς contributors) ,αλλά τότε ακόμα μία έκπληξη περίμενε την στιγμή της δόξας της.

[............]

Ο σκοπός της "έρευνας" όμως δεν ήταν μία apriori καταδίκη κι έτσι αποφάσισα να διαβάσω μερικά από τα ελάχιστα έως ανύπαρκτα σχόλια.
"Πάντειο ...Πάντειο..Πάντειο.."

Η Κοινή Γνώμη έλαμπε δια της απουσίας της.
Το ίδιο και οι απαντήσεις της συντάκτριας ιστολόγου.(2)


Σε όποια άλλη επιλογή και αν κατευθύνθηκα (εντυπωσιακά τα δύο περισπούδαστα θέματα Κάπνισμα & Διαδίκτυο τα οποία φαντάζουν ως τα μεγάλα "κακά" της εποχής) διάβασα εξαιρετικά κείμενα προφανώς από εξαιρετικούς ανθρώπους, αλλά χωρίς δυνατότητα σχολιασμού.

++


Επόμενη επίσκεψη στην Καθημερινή.

Μαθημένη (και μεγαλωμένη) στο web, όπως είμαι, αναζήτησα δυνατότητα "εγγραφής", την οποία και βρήκα αλλά μόνο για αποστολή/λήψη newsletter.

Έψαξα για κατηγορία Blogs. Δεν βρήκα κάτι (υπάρχει πάντα βέβαια η πιθανότητα να μου έχει διαφύγει κάποια επιλογή αλλά ακόμα κι έτσι, η ευθύνη βαρύνει όσους σχεδίασαν και όχι όσους επισκέπτονται)


++

Σκέφτηκα να αφήσω τις εφημερίδες και να ασχοληθώ με τα "δυναμικά" site, όπως το pathfinder το οποίο ομολογώ πως θεωρούσα ανέκαθεν έναν πάγκο με αγιοβασιλιάτικα παιγνίδια.

Κλικ στα Video news.


Το βίντεο ξεκίνησε με διαφήμιση. Bad news...

Συνεχίστηκε (ύστερα από λίγο) με μία στάσιμη εικόνα (περίπου 1,5 λεπτό)...

..ένα άθλιο σε ποιότητα απόσπασμα βίντεο για το οποίο προφανώς δεν ευθύνεται ο pathfinder εφόσον θεωρώ απίθανο να επισκέφθηκαν οι ίδιοι την Πομπηία..

Και το μόνο που με κράτησε 5 λεπτά (διότι 10 ++ είναι too much για έναν χρήστη του διαδικτύου ο οποίος έχει μάθει να κινείται με ταχύτητα "κλικ"), ήταν η αξιοπρεπής προσπάθεια των παιδιών (παρουσιαστών).++

Στο σημείο αυτό θα μου επιτρέψετε ένα ευχάριστο διάλειμμα
διότι καταντά ανέκδοτο να περιμένει κανείς πως οι 30+ σε ηλικία (φανταστείτε... οι πιο νεαροί), χρήστες του διαδικτύου, θα εντυπωσιαστούν από ένα απλό, ηλεκτρονικά δημοσιευμένο, pdf.

[...λίγο χιούμορ:
Κοντεύει να πέσει ο άνθρωπος από την καρέκλα για να σας αποφύγει..Δεν το βλέπετε; ]

[..κάτι αυστηρό:
Δεν είναι σοβαρή συμπεριφορά αυτή....
Πρέπει να μάθετε να σέβεστε τους ανθρώπους πίσω από τις ιδέες]

[...και μια απορία:
Γνωρίζουν στο Wired ότι χρησιμοποιείτε την γραμματοσειρά "τους";]

++


Άφησα τελευταίο τον e-tipo, εφόσον η ελπίδα μένει πάντα ως το τέλος.
Μετά την προηγούμενη εικόνα, η ελπίδα μεγάλωνε κι οι παλμοί αυξάνονταν.Άφαντη η δημοσιογραφία των πολιτών. Ανύπαρκτη η Κοινή Γνώμη; (3)Ένας εξαιρετικός χώρος ο οποίος: α) δεν προβάλλεται, β) δεν εκτιμάται.

Αλλά...
ακόμα και στα κείμενα των πολιτών..δεν υπάρχει δυνατότητα σχολιασμού.(4)


[...]


++

Times
[...]


++


Sun


Τα Blogs δεν είναι των συντακτών,
αλλά πρόσεξα , επάνω δεξιά κάτι πολύ ενδιαφέρον...


Το ακολούθησα...


..κι εκεί, έμεινα άφωνη...


[!!!!!!!]

Post #3________________________________________________________________

1. Φυσικά το πλήθος των επιλογών μου είναι ελάχιστο μπροστά σε αυτό το οποίο θα μπορούσα πράγματι να μελετήσω και να παραθέσω. Αλλά αυτό είναι ένα από τα flaws της εργασίας για την οποία δεν αμείβεται κάποιος.

2. Δύο στοιχεία που διαφοροποιούν ένα διαδικτυακό άρθρο από ένα post είναι: α) Το post οφείλει να προκαλεί σχολιασμό (το δημοσιογραφικό κείμενο οφείλει να ενημερώνει|| να ψυχαγωγεί||να εκφέρει άποψη [εκ του ασφαλούς(=της μη αποκαλυπτόμενης αντίδρασης)] και β) Στα post ο ιστολόγος "κατοικεί" σε ένα αποκλειστικά δικό του βήμα οπότε αυτός είναι ο χώρος στον οποίο μπορεί άμεσα να επιτευχθεί μία "επαφή" (=επικοινωνία). Ειδικά στις περιπτώσεις αναρτήσεων άποψης, ο ιστολόγος εκ των προτέρων αποδέχεται την ευθύνη φανερής και άμεσης υποστήριξης της άποψης του αλληλεπιδραστικά (ή αντι-δραστικά) με τα σχόλια των επισκεπτών του.
Όταν τα δύο παραπάνω στοιχεία απουσιάζουν, δεν έχουμε ιστολόγιο (Blogs) και αναρτήσεις (Posts) αλλά ένα προσωπικό site το οποίο προβάλει "παθητικά" τον γραπτό λόγο του συντάκτη.

3. Η απουσία σχολίων σε αναρτήσεις γνώσης, είναι αναμενόμενη. Η απουσία σχολίων σε αναρτήσεις άποψης, υποψιάζουν για τα ακόλουθα: α) Το κείμενο δεν προκαλεί reaction, β) Το θέμα δεν θεωρείται σημαντικό, γ) Ο "κόσμος" έχει συνηθίσει να αντιδρά (συμμετέχει) μόνο σε "γαργαλιστικά" θέματα ή όπου θέλει να εκτονωθεί, δ) Ο "κόσμος" δεν γνωρίζει (δεν επιθυμεί) να εκφέρει άποψη επιχειρηματολογώντας, ε) Ο "κόσμος" αρέσκεται και άρα προκαλείται από την δυνατότητα προβολής του (για αυτό σχεδόν όλοι θα έσπευδαν να απαντήσουν αντίστοιχα μπροστά σε ένα μικρόφωνο και μία κάμερα), στ) Ο "κόσμος" αρέσκεται στον βαυκαλισμό του προσωπικού του βήματος (έχω το μπαλκόνι μου - blog- και εκεί ρητορεύω επί παντός επιστητού, κρίνοντας και κατακρίνοντας ασφαλής στην ανωνυμία μου)

4. Έχω σχεδόν πειστεί πως ο σχολιασμός επειδή προκαλεί ελαφρά διασκέδαση (ευδιάθετη κοινωνικοποίηση) ή φέρει επιχειρηματολογία (...) αφανίζεται στην μεν πρώτη περίπτωση διότι κανένας συντάκτης εντύπου δεν θα είχε τον χρόνο (εκτός και αν πληρωνόταν για αυτό) για διαδικτυακές κοινωνικοποίησεις, στη δε δεύτερη διότι είναι πολύ πιο εύκολη (και ανώδυνη) η ανάρτηση ενός post όπου μπορούμε να υποστηρίζουμε ό,τι ευφάνταστο κυοφορείται στο μυαλό μας από ό,τι η αντ-απάντηση στις απόψεις ενός κειμένου που προϋπάρχει των δικών μας σκέψεων.[Το post είναι προγραμματισμένο να δημοσιευτεί:
18/8/2008 και ώρα 8:08 πμ
Σχόλια θα μετριαστούν και θα απαντηθούν μόλις επιστρέψω]

14 Τόλμησαν:

Unknown είπε...

Δεν ξέρω αν το παρατήρησες αλλά τα πρατήμτα αυτή τη φορά είναι μικρότερα του κειμένου :ppp

philos είπε...

Για το δε Βήμα Ιδεών μου έκανε εντύπωση πως δεν έχει καν feed!!!

Πάντως κάτι πήγε να κάνει το in.gr αλλά χάνεσαι με τα εκατοντάδες σχόλια.

Και αυτό δείχνει ότι ο κόσμος θέλει να αφήνει σχολια εκεί που ξέρει ότι θα ακουστεί, ότι θα διαβαστεί από πολλούς. Οι σχολιαστές ώρες ώρες θυμίζουν τα μυγάκια που έλκονται από το δυνατό φως. Και κακά τα ψέματα το in.gr έχει ασύγκριτα μεγαλύτερη αναγνωσιμότητα από τα blogs συντακτών στον e-tipos.

ο δείμος του πολίτη είπε...

Πολύ ενδιαφέρον το άρθρο σου. Ξέρουμε πολύ καλά ότι οι Έλληνες δημοσιογράφοι συχνά δεν τολμούν να θέσουν τις ιδέες ακι τις κρίσεις τους σε διαβούλευση. Είναι οι μόνοι γνώστες της αλήθειας και χρειάζεται ο λαουτζίκος να παίρνει θέση. Φτάνει που μας φωτίζουν με την αλήθεια των εκδοτικών τους συμφερόντων...

Kaveiros είπε...

Καλως σε βρισκω!:)

Ανώνυμος είπε...

Βασικά πιστεύω πως στο Ελλάντα δεν είμαστε ακόμα τόσο εξοικειωμένοι με το διαδίκτυο γι'αυτό και η διαφορά που πρατήρησες μεταξύ των ελληνικών σαιτ εφημερίδν και των ξένων.

diva είπε...

Drthr
Το παρατήρησα:-ρ

diva είπε...

Philos
Δεν είχα προσέξει καν πως υπήρχε κάτι στο in.gr με μπλογκς (εκεί που το έγραψαν και με τόσο μικροσκοπική γραμματοσειρά, λογικό είναι)
Το επισκέφθηκα λοιπόν και:
α) επί δύο ημέρες δεν άνοιγε η σελίδα
β) δεν βρήκα πουθενά πάνω από 14 ή 22 σχόλια
γ) τα δύο εκ των 4 ιστολογίων τα γράφει ο ίδιος (τα υπόλοιπα δεν ξέρω ποιος)
δ) σε ένα από τα ιστολόγια το προτελευταίο ποστ αφορά ένα δυσάρεστο γεγονός που συνέβη στην οικογένεια του ΔΟΛ πριν ακριβώς ένα χρόνο(!!)

Ο κόσμος τελικά προτιμά είτε να "σαχλαμαρίζει" στα γειτονικά μπλογκο-μπαλκόνια (εντάξει, υπάρχουν κι εξαιρέσεις), είτε να αναρτά και να αυτοσχολιάζεται στο δικό του μπλογκο-μπαλκόνι.
Περισσότερα ποστ θα βρούμε - αν ψάξουμε- για τη Siemens παρά σχόλια σε κάποιο από αυτά τα ποστ.
Από την άλλη πλευρά όμως, γιατί να σχολιάσω σε ένα ηλεκτρονικό άρθρο εφημερίδας (αν μου δίνεται η δυνατότητα) όταν ξέρω πως ο συντάκτης δεν θα μου απαντήσει;
Αν πρόκειται δηλαδή απλά να εκθέσω την άποψη μου χωρίς να αλληλεπιδράσει μαζί μου το "ιερό δημοσιογραφικό τέρας", ε, τότε..το ποστάρω μόνη κι εκτονώνομαι.

diva είπε...

Δείμε μου
[Ευχαριστώ]
Ο λόγος για τον οποίο δεν απαντούν οι συντάκτες (στις ελάχιστες περιπτώσεις όπου υπάρχει δυνατότητα σχολιασμού) μου είναι αδιάφορος τολμώ να πω.
Αυτό όμως που θεωρώ σημαντικό είναι η θρασύτατη άγνοια και κοροϊδία όσων εντύπων δίνουν την δυνατότητα σχολιασμού χωρίς να θεωρούν επιβεβλημένη την απάντηση του συντάκτη!

Η δυνατότητα σχολιασμού ή ανάρτησης της άποψης του πολίτη σε ένα ευρέως γνωστό (ηλεκτρονικό) χώρο, απαιτεί περισσότερο σεβασμό.
Αφήστε που ε..δε νομίζω να περιμένουν να εντυπωσιαστούμε από έναν απλό κομεντοχώρο.
Αυτά είναι παιγνιδάκια επιδοτούμενων συναλλαγών.
"Κάνε κι εσύ έναν κομεντοχώρο. Μπορείς"

Και ξέρετε και κάτι άλλο;
Στην αρχή του project ήμουν θυμωμένη με τους πολίτες που δεν σχολιάζουν, αλλά όσο περισσότερο "κυκλοφορώ" τόσο πείθομαι πως όπου κι αν υπάρχει δυνατότητα σχολιασμού, αυτή δεν προκαλεί καμία αντίστοιχη διάθεση.

diva είπε...

kaveiros
Καλώς ήρθες:-)

diva είπε...

Stain καμάρι μου
και μελλοντικέ μεγαλο-δημοσιογράφε,
στο Ελλάντα είμαστε εξοικειωμένοι με τα μπαλκόνια μας.
Επίσης είμαστε εξοικειωμένοι με την ασέβεια, την ανεντιμότητα, την ανειλικρίνεια κλπ.
Και δεν είναι που οι "κοτούλες" κυκλοφορουν ανάμεσα μας και μας παρασύρουν (διότι θες δε θες αν ξυπνάς και κοιμάσαι με αυτές, στο τέλος θα κακαρίσεις κι εσύ), είναι που προβάλλονται και ως σύγχρονοι και δυναμικοί νεο-προφήτες.

Δεν εντυπωσιάζεται όμως ο κόσμος πια με τα πορταλάκια της δεκάρας.

philos είπε...

Sorry αμέλεια δική μου.
Εγώ μίλησα για τον σχολιασμό στις ειδήσεις του in.gr. Που το θεωρώ ένα καλό βήμα.
Για τα blogs του in.gr το αφήνω ασχολίαστο... Υπάρχουν απλά για να υπάρχουν. Θα μπορούσαν στην θέση τους να έχουν έναν aggregator.

koulpa είπε...

νά'μαι πάλι..:):)
νομίζω ότι συνεχώς "ερευνάτε" (όπως κι εγώ).. απλά τώρα θελήσατε να το προσανατολήσετε..:):)
το βήμα ιδεών με οδήγησε σε πάμπολλα λινκ.. έφαγα πάνω από 25-30 ώρες περιπλανόμενος.. και τελικά φαίνεται το πιο ενδιαφέρον.. αν όχι σαν αρχή ίσως.. αλλά σίγουρα σαν συνέχεια..:):)

++++++++++++++++++++++
κάπου εδώ έφτασε 5 παρά.. και κοιμήθηκα..:):)
κι όταν γύρισα το μεσημέρι.. είχε αναρτηθεί νέο ποστ.. δε σας προλαβαίνω.. αρχισα να μελετώ περιμένοντας να γίνει το μεσημεριάνό μου..:):)

++++++++++++++++++++++
λοιπόν συνοπτικά..
πράγματικά θέλει δουλειά για να διαχηρηστούν τα σχόλια.. κι αν σε προσωπικό επίπεδο μπορεί να είναι μια ευχάριστη προσπάθεια επαφής.. σε επαγγελματικό.. ποιός πληρώνει;.. εκτός αν μπουν πιο δηναμικά οι διαφιμιστές.. και ποιό το αποτέλεσμα;:):)
αντιμετοπίζω την ανταλαγή απόψεων ως διασκέδαση.. αλλά δεν ελπίζω ότι αυτό μπορεί να έχει οποιοδήποτε άλλο αποτέλεσμα..:):)
διάλημα για φαγητό.. και συνέχεια στο επόμενο..:):)
την καλησπέρα μου:):)

diva είπε...

philos
Δεν ανήκω στους αναγνώστες του in.gr και δεν γνώριζα αυτό το στοιχείο.
Κατόπιν της υπόδειξης σου, επισκέφθηκα τον χώρο κι έχω να κάνω τις εξής παρατηρήσεις:
1. Δεν θα έπρεπε να υπάρχει προβεβλημένη αυτή η δυνατότητα κάπου με πηχυαίο τίτλο; [Αλλά τι ρωτάω..την άλλη φορά έψαχνα την ψηφοφορία για τους Mac και με έπιασε πονοκέφαλος]
2. 48 ανώνυμα σχόλια ίδιας έκφρασης, λογικής κλπ δεν μου λένε κάτι. Υπάρχει μετριασμός; Ποιος κάνει τον έλεγχο;
3. Η δυνατότητα της άποψης ισχύει σε συγκεκριμένες ειδήσεις; Με τι κριτήρια γίνεται η επιλογή;

[Φυσικά όλα αυτά θα έπρεπε να απαντηθούν από το ίδιο το in.gr αλλά ..]

Εν κατακλείδι , καλή προσπάθεια, χαντακωμένη από τους ίδιους τους δημιουργούς.

[Η κατηγορία των blog τους είναι Το ανέκδοτο]

diva είπε...

koulpie μου
Δε γίνεται να μην ερευνώ. Ειδικά όταν δεν πιέζομαι χρονικά και όταν το θέμα προκαλεί έντονη διάθεση αναζήτησης.
Κουλπίε μου, διατί να διαβάζω "ιερούς γραφείς" όταν δεν μπορώ να τους μιλήσω ή γνωρίζω πως θα με απαξιώσουν με την σιωπή τους;
Πλέον για μένα η αυθεντία ενός συντάκτη εντύπου, κρίνεται και από την αλληλεπίδραση του με τους αναγνώστες του.

[Κάθε 4 ημέρες ποστάρω περίπου αν και πλέον...η δουλειά έρχεται..τα ποστ θα αργοπορούν]

Όπως γράψαμε (κι εγώ και ο vrypan) στο τελευταίο ποστ, η διαχείριση σχολιών μπορεί να συμβεί τουλάχιστον με δύο αξιοπρεπείς τρόπους και κατ'εμέ είναι επιβεβλημένος ο έλεγχος.

Οι διαφημιστικές θα μπορούσαν να μπουν δυναμικά στον χώρο των ιστολογίων (φαντάζεστε ένα μπλογκ όπου θα αναρτούσα ένα ποστ, ποντκαστ ή και βίντεοκαστ για κάποιο προϊόν με δυνατότητα σχολιασμού;) αλλά ποιος κάθεται να αναζητήσει νέες ηπείρους όταν χορταίνει με τα συνηθισμένα;

Καλημέρα κουλπίε μου θαλασσοδαρμένε