Πέμπτη

Time to blog beyond our silly nose and move on- Post #7

Πέμπτη
Αναγνωρίζω την εμμονή μου στις μελλοντολογίες.
Αλλά το επιχειρώ κατ’επανάληψη.
[Το πολύ πολύ να μου ζητήσετε τα κλικ σας πίσω]


Είμαι πεπεισμένη για τα κάτωθι υπογεγραμμένα:

-->Το 95% του πονοκεφάλου των εντύπων είναι οι διαφημίσεις και ουχί η ποσότητα/ποιότητα των κειμένων. [Η ύπαρξη αναγνωρισμένων – από ποιους- αυθεντιών εντάσσεται και αυτή στον τομέα της διαφήμισης. Πώς θα υπάρξει αποδοχή διαφήμισης όμως εάν «λακίσουν» όλοι οι αναγνώστες; Ε; Ιδού ο φαύλος κύκλος…]
-->Το 80% του πονοκεφάλου των bloggers είναι η απουσία σημαντικού κέρδους από διαφημίσεις – το υπόλοιπο 15% αφορά την επισκεψιμότητα , τον σχολιασμό και την αναγνωρισιμότητα. [ Εδώ πρέπει να σας πληροφορήσω πως ένα σύνηθες ανέκδοτο του χώρου των εντύπων είναι: / Γιατί δε λες στους μπλόγκερς να βάλουν google adsense; Χα χα χα./Αλλά σαφώς εκ του εργασιακού ασφαλούς κι εγώ ίσως γελούσα. Ίσως..εάν δεν είχα αίσθηση επαγγελματικής αιδούς.]
-->Η online διαφήμιση είναι για κλάματα (και η έντυπη και η τηλεοπτική σαφώς- η ραδιοφωνική είναι το decadence κάθε νοημοσύνης- καταλήγεις να πετάγεσαι ιδρωμένος στον ύπνο , τρομαγμένος ή ξεκαρδισμένος ενθυμούμενος το concept αλλά επ’ουδενί το προϊόν). Πολύχρωμα animated μηνύματα, παρδαλά «ραλάκια» που πηγαινοέρχονται ακριβώς την ώρα που αποφασίζεις να σταθείς διαβάζοντας ένα κείμενο, τρίλεπτα εγκεφαλικά του browser , ένα close καταχωνιασμένο που ψάχνεις να το βρεις σαν διψασμένος στην έρημο, παχύσαρκοι κλόουν που ουρλιάζουν τρέποντας μας σε φυγή και άλλα πολλά, είναι όσα συναντώ καθημερινά στα γνωστά και μη site-ολόγια.

Παραθέτω ένα κείμενο από την στήλη Blog.Blog Ιουλίου:
«Τίτλος- Οι νέοι προφήτες: Τα alternative media δεν αποτελούν πλέον απλή δυναμική. Αποτελούν πραγματικότητα την οποία αρνούμαστε ως χώρα να εκτιμήσουμε φοβούμενοι πιθανότατα το ρίσκο. Η δημιουργική παραγωγικότητα των user generated content όμως έχει ήδη αρχίσει να σαρώνει τις επιχειρηματικές αγορές. Το web έχει χτυπήσει το καμπανάκι ενός νέου γύρου διαφημίσεων κι οι χρήστες έχουν παραλάβει τη σκυτάλη για το επόμενο βήμα ενημέρωσης και ψυχαγωγίας. Διότι όπως υποψιάζεστε, όταν δεν πηγαίνει ο Μωάμεθ στο Βουνό..αποφασίζει το Βουνό να ανακαλύψει νέους Προφήτες.
Για τους ενεργούς χρήστες των social network δεν υπάρχουν alternative media. Υπάρχουν net media. Τα συμβατικά ΜΜΕ έχουν καταχωρηθεί πλέον στη βραχυπρόθεσμη μνήμη ως περιστασιακή πηγή θεμάτων και τίποτε άλλο. Τα άρθρα των εντύπων (plus free press) παριστάνοντας τους φωτεινούς πυρσούς , προσελκύουν μεν τους επισκέπτες /σχολιαστές μπροστά στις αναρτήσεις των «ανώνυμων» bloggers ,αλλά τελικά τους «αναγκάζουν» σε αλληλεπίδραση μέσα από μία γραφή πασιφανώς μη δημοσιογραφική αλλά ικανότατη σε αντιπαλότητα.
Η διαφήμιση έχει κατακλύσει τα social blog-network περνώντας στο δεύτερο στάδιο όπου το advertising content δεν ορίζεται , περιορίζεται και αμείβει τους ιδιοκτήτες των σελίδων, αλλά εναποτίθεται στη δυναμική του κοινού.
Στο εξωτερικό, μεγάλες πολυεθνικές βραβεύουν μέσα από διαγωνισμούς το user generated content, επιλέγοντας με αυτό τον τρόπο τις διαφημιστικές τους καμπάνιες. Νέα τάξη πραγμάτων και για τις διαφημιστικές εταιρείες λοιπόν οι οποίες μάλλον προσπαθούν να προλάβουν την ψηφιακή λαίλαπα πριν παραδώσουν «σώμα και πνεύμα» μετά από τις οργιώδεις ιδεοκλοπές μέσα από τo προσωπικής παραγωγής υλικό των διαδικτυακών χρηστών (αυτό είναι το users generated content). Για όσους κυκλοφορούν σταθερά στο χώρο των ελληνικών ιστολογίων (και όχι μόνο) είναι γνωστή η ασυναγώνιστη παραγωγικότητα των blogger σε σλόγκαν , μομφές, γελοιογραφίες και αναθέματα προϊόντων.
Πολλές εταιρείες αποφασίζουν συνειδητά και αποκαλυπτικά να χρησιμοποιήσουν τα blog των υπαλλήλων τους ώστε να προωθήσουν τα προϊόντα προκαλώντας έναν άμεσο διάλογο με τους υποψήφιους πελάτες. Αλλά ως γνωστόν…it takes guts to dare the client..

Και καταλήγω [σήμερα θα σας λυπηθώ ποστάροντας μικρό κείμενο]

Η εξέλιξη που φαντάζομαι – στο blog μου γράφω, ό,τι όνειρο θέλω βλέπω- απαιτεί τρεις προϋποθέσεις:
1η) Ύπαρξη νέας ιδέας ικανής να ελκύσει (πλέον αυτό που ελκύει είναι η διαδραστική διαφορετικότητα διότι η μοναδικότητα έχει εγκαταλείψει τον πλανήτη τούτο long time ago)
2η) Διάθεση (δύναμη/ικανότητα) περισσότερης εργασίας (από τον χρόνο σκέψης έως και τον χρόνο δημιουργίας και παραγωγής, οπωσδήποτε ένα νέο βήμα απαιτεί περισσότερο κόπο από ό,τι το παλιό συνηθισμένο κακοκουρδισμένο αλγοριθμικό μονοπάτι)
3η) Σύγκλιση όχι απόψεων αλλά στόχων, των συνεργαζόμενων μερών. (Δηλ. θα πρέπει και τα έντυπα – με ηλεκτρονική παρουσία ειδικότερα αλλά και όχι μόνο – και οι διαφημιστικές να αποφασίσουν να εργαστούν διαφορετικά – δηλ. περισσότερο/ κι αυτό είναι σαφώς το πιο ουτοπικό όλων)

Για τον παραγωγικό σας χρόνο, ακολουθείστε τον σύνδεσμο:
«Πόσο αποτελεσματική είναι η online διαφήμιση;»

[Η δική μου απάντηση στην προηγούμενη ερώτηση είναι: Προς το παρόν Δεν είναι και το τρομακτικό είναι πως οι διαφημιζόμενοι οι οποίοι πληρώνουν αδρά υποψιάζομαι τα «πορταλάκια» της δεκάρας, δεν έχουν αντιληφθεί πως ούτε πρόκειται συντόμως – τα επόμενα εκατό διακόσια χρόνια δηλαδή- να καταστεί αποτελεσματική η online διαφήμιση με τους μαχμουρλήδες του gr]
24 Τόλμησαν:

Ανώνυμος είπε...

μια χαρά την πάτε βήμα-βήμα τη διπλωματική σας
αν υπήρχε Έδρα Βλογολογίας, η υποψηφιότητά σας θα ήταν γερό standard

diva είπε...

Κ.Κ.Μοίρης
Ευχαριστώ Ευχαριστώ (μισό λεπτάκι να κρεμάσω την τήβεννο)
[χρειάζομαι το mail σας δια μη-προσωπικούς λόγους- το λέω μπας και τρομάξετε]
Καλημέρα μας

adaeus είπε...

... δεν με έχει απασχολήσει ιδιαίτερα το θέμα, αλλά μπορώ να πω ότι εσύ μας τα δίνεις έτοιμα...
Φωτεινό παράδειγμα για τύπους που τους στέρεψαν οι ιδέες :))

Ανώνυμος είπε...

Το πιο ουσιαστικό -κατά τη γνώμη μου, πάντα- κείμενο της σειράς.

2-3 παρατηρήσεις

1. Αν Το 95% του πονοκεφάλου των εντύπων είναι οι διαφημίσεις και ουχί η ποσότητα/ποιότητα των κειμένων (δεν το αμφισβητώ, απλώς δε γνωρίζω), τότε ας το κλείσουν το μαγαζί από τώρα.
Νομίζω ότι δε γίνεται έτσι η δουλειά. Το καλό content θα φέρει καλές διαφημίσεις.

2. Αλλά ποιες (online & offline) διαφημίσεις θέλουμε;
Συμφωνώ απόλυτα ότι οι περισσότερες διαφημίσεις είναι κλαυσίγελος. Όμως οι διαφημιστές δεν είναι βλάκες κι έχουν πάει τα πράγματα παρακάτω.
Υπάρχουν πολλά μοντέλα διαφημίσεων που είναι πετυχημένα. Θα πω απλώς μια λέξη κλειδί: "contextual ads" κι όποιος κατάλαβε κατάλαβε.

3. Τα παραδοσιακά μέσα δεν κινδυνεύουν από το Διαδίκτυο. Τα ανούσια παραδοσιακά μέσα κινδυνεύουν. Άλλο ότι έχουμε πολλά τέτοια :)

Φράνσις είπε...

Κυρία μου ομολογω οτι τα τελευταία ποστ σας, (time to blog....) αδυνατώ να τα καταλάβω επαρκως ωστε να σας σχολιασω. Οποτε προκειμενου να παθετε κανενα ανεύρυσμα(χτυπάω ξύλο) καλυτερα να σιωπήσω. Χαίρεσθε μετά ορμής.

koulpa είπε...

παπα.. εκεί που λέω ότι σας πρόλαβα....:):)
έχουν ζωρίσει τα πράματα.. με τη δουλειά.. δε ξέρω αν θα προκάμω την ώρα του σύντομου διαλύματος για φαγητό..:):)
την καλησπέρα μου για την ώρα:):)

Ανώνυμος είπε...

εσυ πιστευεις δηλαση οτι τα 3 τελευταια points δεν τα εχεις εστω και εν μερει, καταφερει;;;;

γιατι εγω δεν το νομιζω, βεβαια παιζει και ο διαφορετικος τροπος σκεψης που εχω!

ελπιζω να μου επιτρεπεις να κανω μια εκτυπωση το προηγουμενο ποστ σου για ιδιωτικη χρηση ε?

diva είπε...

adaeus
Οι μπλόγκερς (πρωτοφανώς) δεν στερεύουν ποτέ από ιδέες.
Εκεί που λένε "πάει η έμπνευση"..σκάνε με το πιο αχτύπητο θέμα!!

[Η δική μου περίπτωση είναι..εμμονική και λέγεται "χρόνια - και βαριάς μορφής- διαδικτυοποίηση"]

diva είπε...

porcupine
Ως προς το 1. Πιθανότατα να υπερβάλλω (το συνηθίζω άλλωστε) αλλά ..το έχω σχεδόν σίγουρο πως τα περισσότερα κείμενα δεν ελέγχονται καν (μη με ρωτήσεις υπό ποια κριτήρια). Μου έχει συμβεί πολλές φορές και σε εφημερίδες και σε περιοδικά να αναρωτιέμαι.."μα καλά..αυτό το κείμενο περιστέρι το έφερε κατευθείαν στο τυπογραφείο;"
Ακόμα και οι τίτλοι "πάσχουν"!
[ Οι μπλόγκερς είναι μακράν καλύτεροι -ευρηματικότεροι- σε τίτλους πάντως ]

Ως προς το 2. Ε, όχι. Τώρα δεν θα σε αφήσω έτσι.
Παρακαλώ πολύ.
Ζητώ info για τα contextual ads.
Spread the power of knowledge , porcupine!!!!!
[ μη με βάζεις να γκουγκλάρω και να παιδεύομαι βρε]

Ως προς το 3.
Κι όμως...αυτά τα παραδοσιακά μέσα αποτελούν κράτος εν κράτη. Και κοίτα τώρα τι φαιδρό συμπέρασμα προκύπτει και από το εξής "στατιστικό". Πόσα σχόλια (και επισκέψεις) συναντάς σε ένα "σοβαρό" ποστ και πόσα σε ένα .."σαχλαμαρίστικο";
Να δώσω παράδειγμα.
Πες πως ανεβάζω ποστ (που θα το ανεβάσω δηλαδή) "Προσωπικό ιστολόγιο πολιτικού" αλλά ανεβάζω κι ένα με τίτλο "Σκασμός Αντωνάκη μου!".
[και τα δύο θα τα γράψω εγώ- απειλή είναι αυτό]
Πού λες να παρατηρηθεί υψηλή τηλεθέαση;
Αν είχα χορηγό/διαφημιστή..σε ποιο ποστ θα ποντάριζε;

diva είπε...

Miss auburn
αλλού αυτά!
Πείτε πως διακοπεδίζετε πνευματικώς ακόμα και δεν επιθυμείτε να προσγειωθείτε , κι αφήστε τα αυτά τα τάχα δυσλεξικά..
Εσείς κάθε φορά αφήνετε σχόλιο 100% εντός θέματος!!!!
[μεταξύ μας πάντως..ορθώς πράττετε και δεν υποκύπτετε στα βαρυσήμαντα - αχαχαχαχ- μηνύματα των τελευταίων αναρτήσεων μου]

diva είπε...

koulpa
Υπομονή!
Ένα , δύο έμειναν ακόμα και τέλος το project το επικό!
[θα ξεκινήσω άλλο μετά:-]

diva είπε...

lifewhispers
Κορίτσι μας όμορφο:-)
Όμορφες και οι εικόνες των διακοπών σου. Με ταξίδεψαν γιατί εγώ..αυτή τη χρονιά..δώρο με έκανα (αλλά επιφυλάσσομαι)
Λοιπόν.
Προσπαθώ τσαπερδόνα μου.
Στην αρχή ποστάριζα for fun.
Ύστερα για να γράψω κάτι διαφορετικό από τα ..τεχνολογικά του ακατανόμαστου.
Σιγά σιγά η ελευθερία επιλογής θέματος, έφερε και μία πρωτόγνωρη ελευθερία να ανακαλύπτω νέους τρόπους..εκφοράς, γραφής, μορφοποίησης..
Όλα είναι δημιουργία και έκφραση.
Το ίδιο έχεις κάνει κι εσύ (ακόμα θυμάμαι εκείνο το ποστ με την εικόνα των ανακατων ρούχων έξω από την ντουλάπα- αυτό κι αν είναι διαφημιστικό μετείκασμα!)
Να εκτυπώσεις ό,τι θέλεις.
Χάρισμα όλα.
[σε κανένα έντυπο μη τα δω μόνο ή μην τα ακούσω σε κανένα ραδιοφωνο, θα δαγκώσω! χαχαχ]
Φιλιά πολλά

Ανώνυμος είπε...

Contextual ads σημαίνει ότι εγώ που έχω το site που π.χ. μιλάει για σουβλάκια επιλέγω να διαφημίσω σε αυτό πίτες από καλαμπόκι ή τον καλύτερο γύρο του κόσμου ή whatever.

Δε θα διαφημίσω σε αυτό αυτοκίνητα ή ακόμα και άλλα φαγητά π.χ. μουσακάς. Θα διαφημίσω περιεχόμενο άμεσα σχετιζόμενο με τα σουβλάκια.

Ξέρω ότι το site μου θα το επισκεφθεί συγκεκριμένο target group που θα ενδιαφερθεί για τις απολύτως συγκεκριμένες διαφημίσεις μου, οι οποίες (κι αυτό είναι part of the plan) θα έχουν και την αισθητική σουβλατζίδικου κι όχι την αισθητική μεξικάνικου ή κινέζικου.

Ας ψάξουμε λοιπόν να δούμε τι είδους διαφημιστικές καμπάνιες υλοποιούνται σε offline και online media.
Ας ρίξουμε μια ματιά σε αντίστοιχα "σουβλατζίδικα" του εξωτερικού.

Όπως έλεγε κι ένα έργο που λατρεύω: "Η πληροφορία αφήνει να την παρασύρει ο αέρας εδώ κι εκεί. Σε σένα έγκειται να σηκώσεις το χέρι σου να την πιάσεις και να την εκμεταλλευτείς στην πορεία".

Unknown είπε...

Ω ρε γμτ... γι αυτό είχα πονοκέφαλο;

Kaveiros είπε...

Εγω παντως ,δε με θερω μπλογκερ, οποτε τι θεμα , μαλλον δε με αφορα...

mistiriO/S είπε...

Ωραία τα θεωρητικά αλλά στο πρακτικό κομμάτι τώρα επειδή χρειάζομαι μερικές χιλιάδες ευρώ μπορείς να γράψεις κανένα σκριπτάκι να μου πατάει το ad-sense (χωρίς να μας πάρουν χαμπάρι) που έχω βάλει ο κκμοίρης στο blogάκι μου μπας και τα καταφέρω;
:)

diva είπε...

porcupine
Ευχαριστώ για τις διευκρινιστικές πληροφορίες.
Ας δούμε το ζήτημα από κοντά τώρα.

Δεν είναι κακή ιδέα. Από τις καλύτερες ίσως,
αλλά φυσικά το θέμα είναι πάντα με τι είδους σεβασμό στο αναγνωστικό κοινό γίνεται αυτό.
Εννοώ εάν αύριο με πλησίαζε μία εταιρεία και με πλήρωνε για κάτι τέτοιο,
εάν το αποκάλυπτα και δεχόμουν τη συμφωνία, nothing's wrong.
Είναι σαν να λέω "είμαι συνεργάτης αυτών". Άρα "παινεύω το σπίτι μου" ή "δεν δαγκώνω το χέρι που με ταΐζει".
Εάν το αποκρύψω, εναπόκειται στην κρίση των αναγνωστών μου να με θεωρήσουν αντικειμενική ή όχι.

Επομένως το ταλέντο ή η πονηριά έγκειται στο κατά πόσο μπορώ να "παρασύρω" ή να πείσω τους αναγνώστες μου.

[Εξαιρετικό απόφθεγμα.]

diva είπε...

Drthr
..να σε ξεματιάσω;-)

diva είπε...

kaveiros
Ποστάρεις και κομεντάρεις. Αν δεν είσαι μπλόγκερ, τι είσαι;!
Αγοράζεις προϊόντα και δέχεσαι τα μηνύματα των διαφημίσεων - ακόμα και ασυνείδητα. Γιατί δεν σε αφορά το θέμα;

diva είπε...

mistirios
Καλώς ήρθες.
Όχι δεν μπορώ.
Μπορώ όμως να κλικάρω τις διαφημίσεις σου όταν σε επισκέπτομαι. Συχνά το κάνω όπου συναντώ τέτοιες σε ιστολόγια, διότι απλά δεν μου κοστίζει τίποτα.
:-)
[που μου θες και μερικές χιλιάδες...:-]

Ανώνυμος είπε...

καλημερα!!!
δεν ξέρω και πως να σε προσφωνήσω... αφενός θέλω να εκφράσω τον θαυμασμό / συμπάθειά μου αφετέτου δεν θέλω να δείξω κόλαξ...
λοιπον δεν λέω τίποτα και θα καταλάβεις ...
επιτέλους βρήκα λίγο χρόνο και σε μελέτησα... όχι παρα πολλά κείμενα μόνο τα τελευταία σου... όλα τόσο ενδιαφέροντα... για να πω την αλήθεια είμαι λίγο άσχετη , πράγμα που φαίνεται, η τεχνολογία δεν έίναι και το δυνατό μου σημείο... εγώ είμαι αλλού , επικοινωνία , δημόσιες σχέσεις κ.λ.π. κ.λ.π. μπλα μπλα δηλαδή....
αυτά στα επαγγελματικά ... γιατί στα προσωπικά είμαι πολύ ως πάρα πολύ κλειστή ...
και κάποια στιγμή ανακάλυψα τα μπλογκ και κόλλησα ... τα γνωστά...
και θα λάβω πολύ σοβαρα ή θα προσπαθήσω τουλάχιστον όσα μπόρεσα να καταλάβω από τα γραφόμενά σου...

άντε καλό Σ/Κ :)

α! όλα αυτά μια χαρά αλλά πολύ blog-blog-blog βρε παιδί μου...
τα άλλα (τα διαφορετικά) σου κείμενα (που είμαι σίγουρη ότι υπάρχουν) που μπορεί να τα διαβάσει κανείς??? να πάω πολύ πίσω στις αναρτήσεις σου λες???
Καλημέρα και πάλι :)

alekos είπε...

θα θέσω το παρακάτω ερώτημα:
Κατά πόσο ένας blogger παραμένει αξιόπιστος μετά την προβολή διαφημίσεων δίπλα από την γραπτή διατύπωση των κρίσεων του?
Νομίζω πως το spam κάνει πολύ καλύτερη δουλειά.

diva είπε...

κασταλία
να με προσφωνείς diva (ο κουλπίος καμιά φορά με φωνάζει καρδερινοντιβάκι ή ξεκαρδερινοντυιβάκι και ο χκοντ με αποκαλεί σαρντίβα αλλά οκ..στο σπίτι με λένε όλοι .."μαςζάλισες":-)

Σε ευχαριστώ γλυκιά μου για την συμπάθεια (δεν την συναντώ συχνά:-)

Χμμ..περί τεχνολογίας και άλλων δαιμονίων..
μα κι εγώ μάλλον για επικοινωνία και δημόσιες σχέσεις περισσότερο γράφω παρά για καθαρά τεχνολογικά θέματα (αυτά άλλωστε αλλάζουν τόσο συχνά που δεν αξίζει τον κόπο να τα αναλύσεις)

τα "διαφορετικά" μου κείμενα μπορείς να τα βρεις στο δεξί μέρος του μπλογκ, εκεί που σε ένα σημείο έχει τίτλο Swords και από κάτω διάσπαρτες λέξεις όπως Έρωτας, Humans, κλπ.

Φιλιά πολλά
να είσαι καλά:-)

diva είπε...

alekos
Χμ..δεν έχεις άδικο.
(εδώ να σημειώσω πως κάθε άποψη μου περί διαφήμισης σε κείμενα αφορά τα μπλογκ και όχι τα έντυπα)

Αν το κείμενο αφορούσε ακριβώς ό,τι δείχνει η διαφήμιση όμως;
Δηλαδή..γράφω ένα ποστ για το μακ ερ προ (..)και δίπλα η διαφήμιση του.
Γράφω για το αι-φον ..και το ίδιο
Γράφω για τα βίστα..από δίπλα το αντίστοιχο.
Θα πρόκειται για ένα είδος πρόκλησης για τον ιστολόγο (συντάκτη) να δώσει μία άποψη που να μοιάζει όσο το δυνατόν περισσότερο αντικειμενική.
..
Κι από κάτω τα σχόλια να συνηγορούν ή όχι..

Σίγουρα θα είναι δύσκολο βέβαια...