Παρασκευή

iP-ειραματίσου @ CERN

Παρασκευή
Updated*
Έψαχναν λυσσαλέα παγκοσμίως να βρουν κάτι που να αντισταθμίζει τη δημοσιότητα των 50 (minus 5 or 10) Greek blogger(s) @ Brusells και τελικά το βρήκαν.

πείραμα @CERN

Έψαχνα κι εγώ λυσσαλέα (επίσης) να βρω τον σκελετό σύνταξης του Anti-Ram Οκτωβρίου (εφόσον γλυκάθηκα από το συντακτικό παιγνιδάκι με την Θεωρία Παιγνίων στο τεύχος Σεπτεμβρίου),
Οπότε αγαπητοί , θα σας εξοντώσω με τις πληροφορίες που συνέλεξα, δίνοντας στο τέλος την χαριστική βολή (σε όσους έχουν ακόμα γλιτώσει).

Γιατί σηκώθηκες εσύ, καμάρι μου; Δεν σου αρέσει το έργο; Give me the benefit of the doubt όπως λέμε στην Ευρώπη.
Σκέψου πως αύριο το πρωί μπορεί να ξυπνήσεις (στραβά) με μια απορία καρφωμένη (δηλαδή να εύχεσαι να είναι απορία και όχι τίποτε τρισδιάστατο και αιχμηρό) στο κεφάλι:

Τι στο καλό είναι αυτό το Μποζόνιο του Χιγκς; Ε;

Κι άντε αν ξυπνήσεις μόνο με μία απορία. [Εντάξει , συν μία, εφόσον η μόνιμη των ημερών είναι πιθανότατα γιατί δεν πήγες εσύ στις Βρυξέλλες και πήγα εγώ] Αν έχουν καρφωθεί όμως (η εμμονή μου σε αυτό το ρήμα αρχίζει να με προβληματίζει) και άλλα ερωτήματα, όπως: Τι είναι η αντί-ύλη; Πόθεν έσχες στην σκοτεινή ενέργεια; Τότε τι θα κάνεις, μου λες;

Μη φεύγεις είπα. Υπάρχει πάντα η πιθανότητα μέσα στην γκαντεμιά των τελευταίων σαρανταοκτώ ζωών να βρεις την γυναίκα των ονείρων σου, να μην είναι τυφλή και την κρίσιμη στιγμή να σε ρωτήσει: Τι πείραμα έγινε στο CERN και γιατί είσαι εσύ εδώ κι όχι εγώ κάπου αλλού με κάποιον άλλο;

Είδες που τώρα βλέπεις το θέμα λίγο διαφορετικά; Κάθισε σου λέω να κάνουμε ένα γρήγορο μάθημα..καλού κακού (να έχω κι εγώ να γράψω αύριο anti-Ram γιατί δεν την αντέχω την πείνα ειδικά μετά τις Βρυξέλλες)


Το μποζόνιο του Χιγκς (ή αλλιώς σωματίδιο του Θεού αν και υπάρχει η αμφίβολη πληροφορία πως αρχικά λεγόταν «το αναθεματισμένο σωματίδιο») είναι ένα σωματίδιο που δεν το έχει «δει» ποτέ κανείς αλλά όλοι δέχονται πως αυτό δίνει μάζα στην ύλη.
Εντάξει;
[Αν δυσκολεύεσαι, αποστήθισε το βρε παιδί μου!]
[Α! Και ο Χιγκς ζει. Μην πετάξεις καμιά πρωϊνάδικη κοτσάνα]

«Η αντιύλη είναι αυτό που θα λέγαμε σε απλή γλώσσα το αντίθετο της ύλης.»
Μη βιάζεσαι. Όχι. Δε σημαίνει, να βγει το μέσα σου απ’έξω. Περίμενε.
«Ενα άτομο αντιυδρογόνου, για παράδειγμα, αποτελείται από ένα αρνητικά φορτισμένο αντιπρωτόνιο, γύρω από το οποίο περιστρέφεται ένα θετικά φορτισμένο αντιηλεκτρόνιο, το ποζιτρόνιο. Αν ένα αντισωματίδιο και ένα σωματίδιο συγκρουστούν, αλληλοεκμηδενίζονται παράγοντας ηλεκτρομαγνητική ενέργεια.»
Καλύτερα τώρα;
Τι; Θέλεις Ντεπόν; Πάρε κάτι Βρυξελλιώτικα από τον vrypan , μόλις κάνουμε διάλειμμα.

Με την σκοτεινή ύλη, τα πράγματα είναι πιο εύκολα σε κατανόηση. Είναι όπως το μποζόνιο του Χιγκς. Ναι αυτό που δεν βλέπουμε αλλά υπάρχει. Έτσι είναι και η σκοτεινή ύλη. Υπάρχει παντού στο Σύμπαν (75% λένε αλλά εντάξει..δεν ήμουν και παρούσα στη μέτρηση) αλλά δεν την βλέπει κανείς.
«Προς το παρόν πάντως η σκοτεινή ύλη φαίνεται να είναι η μόνη ευρέως αποδεκτή λύση που μπορεί να στηρίξει τους βασικούς νόμους της Φυσικής, τις θεωρίες της Μεγάλης Εκρηξης και της Σχετικότητας, και γενικώς το γεγονός ότι το Σύμπαν φαίνεται να συμπεριφέρεται σαν να περιέχει πολύ μεγαλύτερη ποσότητα μάζας από αυτή που μπορούμε να δούμε.»
Φαντάσου δηλαδή πως ενώ είσαι σαν τον Στάθη Ψάλτη, όλα τα ρούχα σου είναι XXXL. Ένας προβληματισμός θα προκύψει, σωστά;

Η σκοτεινή ενέργεια θα σου φανεί παιγνιδάκι. Ναι ναι..κι αυτή είναι αόρατη αλλά αυτή προσδιορίζεται σαν κάτι αντίθετο της βαρύτητας.
«Το 1998 δύο ανεξάρτητες ομάδες επιστημόνων μελετούσαν μακρινούς σουπερνόβα θέλοντας να αποδείξουν την ως τότε κυρίαρχη υπόθεση: ότι δηλαδή μετά τη Μεγάλη Εκρηξη η διαστολή του Σύμπαντος άρχισε να επιβραδύνεται υποκύπτοντας στις δυνάμεις της βαρύτητας. Προς μεγάλη τους έκπληξη και οι δύο ομάδες ερευνητών διαπίστωσαν το εντελώς αντίθετο: αντί να συγκρατείται από τις βαρυτικές δυνάμεις το Σύμπαν εξακολουθούσε να διαστέλλεται με όλο και μεγαλύτερη ταχύτητα.»
Οκ μέχρι εδώ;
Διάλειμμα δεν έχει. Σε κορόιδεψα.

Τι είναι το CERN καμάρι μου; [Εμ, σε έφαγαν τα διαδίκτυα. Δεν παρακολουθείς και καμιά σοβαρή εκπομπή στην τηλεόραση]
«Το CERN είναι το Ευρωπαϊκό Εργαστήριο, το μεγαλύτερο κέντρο για τη Φυσική στοιχειωδών σωματιδίων στον κόσμο. Οταν ιδρύθηκε, το 1954, ήταν ένα από τα πρώτα συλλογικά Ευρωπαϊκά εγχειρήματα και αποτελεί, ήδη, ένα λαμπρό παράδειγμα διεθνούς συνεργασίας. Ο αρχικός αριθμός των 12 ιδρυτικών μελών, σήμερα, έχει αυξηθεί σε 20 κράτη μέλη.»
«Οι επιστήμονες περιμένουν με αγωνία να δουν πράγματα που δεν ξέρουν αν υπάρχουν στη φύση ή έστω να επιβεβαιώσουν θεωρίες της Φυσικής και της Κοσμολογίας, π.χ. ότι υπάρχει το στοιχειώδες σωματίδιο «μποζόνιο Χιγκς», που έδωσε μάζα στην ύλη, ή ότι όντως υπάρχουν η σκοτεινή ύλη και η σκοτεινή ενέργεια. Το πείραμα ουσιαστικά θα επιχειρήσει να αναπαραγάγει τις συνθήκες που επικρατούσαν ένα απειροστό κλάσμα του δευτερολέπτου μετά το αρχικό Big Bang, το οποίο, πριν από περίπου 13,7 δισ. χρόνια, άρχισε σταδιακά να δημιουργεί τα αστέρια, τους πλανήτες και τη Γη.»
Κατάλαβες τώρα γιατί γίνεται όλη αυτή η ιστορία;
Όχι παιδί μου για να ξαναβρεθούμε στο Big Bang! [μα τι κούτσουρο!]
Για να επιβεβαιωθεί η ύπαρξη όλων αυτών που δεν βλέπουμε αλλά υποθέτουμε πως υπάρχουν και πάνω σε αυτά στηρίζουμε όλα τα ντόμινο πειράματα.

Έχεις απορία; Για πες..
Α, μάλιστα.
Ναι, το πείραμα ξεκίνησε προχτές που έλειπα.
«Λίγο μετά τις 10 προ-χθες το πρωί, οι επιστήμονες του CERN, του Ευρωπαϊκού Κέντρου Πυρηνικής Ερευνας, μηδένισαν τα χρονόμετρά τους και έθεσαν σε λειτουργία το Μεγάλο Επιταχυντή Αδρονίων (LHC). Μόλις διοχετεύθηκε στον επιταχυντή η πρώτη δέσμη πρωτονίων, οι επιστήμονες κράτησαν την ανάσα τους. Αφού πέρασαν 40 δευτερόλεπτα, μια μικροσκοπική λάμψη φωτός εμφανίστηκε στην οθόνη του υπολογιστή, ο οποίος έδειξε πως η αρχική ακτίνα είχε ήδη διανύσει τα πρώτα 3 από τα 27 χιλιόμετρα του υπόγειου κυκλικού επιταχυντή.
Οι επιστήμονες ξέσπασαν σε ζητωκραυγές και οι σαμπάνιες άνοιξαν! Ο σούπερ Επιταχυντής Αδρονίων λειτούργησε σύμφωνα με το πρόγραμμα και η ακτίνα έκανε το γύρο του επιταχυντή στο προβλεπόμενο χρονικό διάστημα, καθοδηγούμενη από τους χειριστές του τεράστιου μηχανήματος. Η έναρξη του πειράματος είχε σε μεγάλο βαθμό δοκιμαστικό χαρακτήρα για να διαπιστώσουν οι επιστήμονες αν μπορεί να κάνει η ακτίνα πρωτονίων όλο το γύρο του κυκλικού επιταχυντή. Το πραγματικό πείραμα θα γίνει τις επόμενες εβδομάδες, όταν θα ξεκινήσουν ταυτόχρονα δύο ακτίνες πρωτονίων με την ταχύτητα σχεδόν του φωτός, από αντίθετες κατευθύνσεις.»Αυτό ήταν. Τελειώσαμε. Βγαίνοντας από την αίθουσα στρίψε (αριστερά ή δεξιά δε λέω γιατί καραδοκούν οι αντί-Βρυξελλικοί). Πάντως στην ταμπέλα θα δεις : « POP CERN »
Μπες άφοβα, γδύσου και περίμενε. Όλα τα αγοράκια κάνουν πάρτι εκεί.


*
Το στοίχημα για ένα Νόμπελ

Το πείραμα του αιώνα


ΠΗΓΕΣ
e-typos
Το Βήμα online
e-writer
Ελληνική εταιρεία σπουδών φυσικής υψηλών ενεργειών12 Τόλμησαν:

mistiriO/S είπε...

Για να προσθέσουμε και λίγο άρωμα Λαμπίρης στο πείραμα:

http://www.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_kathremote_1_11/09/2008_247833/

Για ότι απορίες έχετε στα θέματα φυσικής είμαι εδώ να σας τις λύσω [φυσικά γνωρίζω όλες τις απαντήσεις περί μποζονίων, σκοτεινής ύλης κλπ. αλλά έχει πλάκα να βλέπω τους κακόμοιρους να παιδεύονται στο CERN :)]

adaeus είπε...

... και καλά με τα ωραία σχολιάκια που διάνθισες το κείμενο, κατάφερα και το διάβασα όλο...
αλλά αυτά τα αδρόνια μου λες τι είναι???
Οχι τίποτε άλλο, έμεινα με την απορία!!!
Ασε που προσπαθώ να συνέλθω από την χτεσινή είδηση για την πανίσχυρη κοσμική έκρηξη που έλουσε (με ultrex?) τη γη συνεπεία αστρικού συμβάντος που είχε λάβει χώρα σε απόσταση 7.500.000.000 έτη φωτός από τη γη (ήτοι 7,5 δισ. χρόνια πριν)...
Ουφ...
Καλημέρα :)

philos είπε...

Εχω την εντυπωση ότι σήμερα βγηκε η δασκάλα από μέσα σου!

Unknown είπε...

Ξέρω γιατί τα κάνετε όλα αυτά εσύ και το σερν. Θέλετε να τραβήξετε τα φώτα της δημοσιότητας από την νταρδιριάδα.

Αυτό το «σκοτάδι» που απλώνεται στο 75% της επιστήμης αρχίζει να μου αρέσει τελικά

>:)

(χιχιχιχιχιχιχι)

Kaveiros είπε...

Το cern θα αποδειχθει, μια τρυπα στο νερο...

ZouZouna είπε...

Καλά κάνεις έβαλες μετριασμό. Γιατί "απολογείσαι"? ααα, κι οποιανού δεν αρέσει... ξξξξξ. Κάτι σε Large σε βρίσκω άμα τη επιστροφή σου...
Cernομαι με τούτο το πείραμα πιά. Τα έμαθα απο την μητέρα, ένα απογευμα που μπήκα πτώμα και μόλις άραξα, άρχισε το λογίδριο.
και καλά εσύ, δικαιολογήσαι απόλυτα να γράφεις και να ξαναγράφεις περί του πειράματος.
Για κάνε μια γύρα να δεις που η κάθε μαρίτσα, αφιέρωσε και μία αντιγραφή απο εφημερίδα... Βγήκα απο τα ρουχα μου και ξανάβαλα μαγιώ η γυναίκα....
και ο μαρίτσος ! απο εκεί που ήξερε μόνο τα αθλητικά, τώρα έμαθε για την τρύπα.....
Μη χ****

Ποιός (διότι κάποιος για να το επισημαίνεις) ή μάλλον ποιοί, ήταν αυτοί που είπαν γιατί πηγες Brussels, εσύ και οχι εκείνοι?
Μην ξαναχ**!
Καλά, δεν έχω απαίτηση να τους μάθω, αρκετή πίεση έχω, μην ξανανέβει......

Ελπίζω όλα να πάνε καλά βορείως! αυτό προέχει και τα υπόλοιπα θα τα βρούμε. Φιλί

Aντώνης είπε...

Εγώ, φιλενάδα, αυτό να τα εκλογικεύσουμε και επιστημονικά να τα επεξηγήσουμε όλα ποτέ δεν το κατάλαβα. Κι όπως λέει και η Μπλανς Ντυμπουά που έχει άπειρα σωματίδια από Θεό γιατί είναι ρόλος "δεν θέλω ρεαλισμό, θέλω μαγεία" Μπορεί να μου πει ο κύριος Χικς πώς τον είπες από τί σωματίδια αποτελείται ένας ρόλος? Και να θέλει να μου πει συγγνώμη, ευχαριστώ, δε θα πάρω

adaeus είπε...

... όταν είδα το σχόλιό σου, ανησύχησα και τελικά είχα δίκιο... Ξέρω πως να είναι να χάνεις του αγαπημένους σου! Παρηγοριά είναι να του χεις δείξει την αγάπη σου, να σε έχει καμαρώσει, να έχει δακρύσει για σένα...
Καλό του ταξίδι!

KitsosMitsos είπε...

Και απάντηση σε όλα αυτά είναι Έλα μου ντε!

Aντώνης είπε...

:) Ξέρω. Και δεν ξέρω. Απλώς γλυκά σου χαμογελώ. Δε μιλάω.

patsiouri είπε...

Να'σαι πάντα καλά κορίτσι μας....

diva είπε...

mistirios
Ευχαριτούμε πολύ για την συμμετοχή


adaeus
Περί αδρονίων και λοιπών "ασήμαντων" σωματιδίων, εδώ
Θα ακολουθήσει διαγώνισμα:-)

[Ευχαριστώ πάρα πολύ]

philos
..γεννήθηκα εκπαιδευτικός..πώς να το αποφύγω;

Drthr
Ήθελα να μην το καταλάβεις..
Ελπίζω αυτό να μη χαλάσει τη συνεργασία μας. Εντάξει;


kaveiros
Πιστεύω πως θα προκύψουν πολλά σημαντικά συμπεράσματα, αλλά όχι πως θα βρεθεί το μποζόνιο του χιγκς

Γλυκο-Κερασο-Ζουζούνα
Δεν απολογούμαι για τίποτα.
Ενημερώνω.

Φιλιά πολλά


aντώνη
Είναι σαν να με ρωτάς..πόσο ζυγίζει η ψυχή;
...

[Ευχαριστώ πολύ]

kitsosmitsos
Αυτό λέω κι εγώ..

patsiouri
Ευχαριστώ πολύ