Πέμπτη

Για τη χθεσινή εκδήλωση στο ΙΣΤΑΜΕ

Πέμπτη
Είχα δηλώσει πως θα παρευρεθώ στην εκδήλωση του ΙΣΤΑΜΕ "Οι εξελίξεις στο χώρο των Μέσων Επικοινωνίας: Νέα Φαινόμενα και Κοινωνική Δυναμική",
Δίνοντας μάλιστα link στην 4η σελίδα του προγράμματος, όπου με καυστικότητα αντιμετώπισα τα γνωστά ονόματα Μανδραβέλης, Δρανδάκης και την (επαγγελματική;) ιδιότητα “,blogger”.

Η αλήθεια είναι πως έχω διαπληκτιστεί με τον Δρανδάκη –χωρίς να γνωρίζομαι προσωπικά μαζί του (ένα τυπικό «χαίρω πολύ» έχουμε ανταλλάξει ) και χωρίς να έχουμε κοινωνικοποιηθεί είτε διαδικτυακά είτε συμβατικά– καταλήγοντας πως η ενεργητικότητα του στο διαδίκτυο εξυπηρετεί απλώς τις προσωπικές του φιλοδοξίες (βλ. ).

Αναγνωρίζω όμως πότε ξεφεύγω των ορίων της υπερβολής και αναζητώ με σεβασμό πιθανά αντεπιχειρήματα.
Μεγαλώνοντας ο άνθρωπος, οφείλει να εξελίσσεται. Να ωριμάζει.
Κι ένα από τα απαραίτητα στάδια ωρίμανσης είναι η διατήρηση ενός ανοικτού μυαλού , βάζοντας στην άκρη προσωπικές προδιαθέσεις.

Ο Μανδραβέλης από την άλλη πλευρά, δεν ήταν ποτέ στη λίστα των αγαπημένων μου δημοσιογράφων. Παρόλα αυτά , ομολογώ πως ο απλός του λόγος στο παράθυρο των ειδήσεων του Σκάϊ, πολλές φορές με κερδίζει σε σημείο να τον παρακολουθώ τουλάχιστον δύο ολόκληρα λεπτά (συχνά μάλιστα χωρίς να διαφωνώ μαζί του).

Με αυτές τις διαθέσεις λοιπόν, έφτασα στο ΕΒΕΑ στις 3.30 το μεσημέρι εχθές , ζητώντας άδεια από τη δουλειά μου, για να παρακολουθήσω την θεματική ενότητα των social media.

Κάθισα μάλιστα στο πίσω μέρος της αίθουσας και όχι στις θέσεις με τα μικρόφωνα, θεωρώντας πως δεν θα υπάρξει χρόνος για συζήτηση εφόσον κάτι τέτοιο δεν αναφερόταν στο πρόγραμμα.

Μερικές παρατηρήσεις, όπως τις σημείωσα στην ατζέντα μου:
1. Ο κόσμος ήταν ελάχιστος και σε ένα μεγάλο ποσοστό, μεγάλης ηλικίας. Αρκετοί νεαροί/ες πιθανότατα ήταν φοιτητές του Παντείου. [Το θέμα όμως αφορούσε όλο τον , εκτός και εντός διαδικτύου, κόσμο. Αυτός ο στόχος λοιπόν, χάθηκε]
2. Κύριε Μανδραβέλη, πιστεύω πως κάνατε ένα μεγάλο σφάλμα. Θελήσατε να υπενθυμίσετε την δημοσιογραφική σας ταυτότητα (γιατί νιώθετε αυτή την ανάγκη;) χρησιμοποιώντας έναν απόλυτα γραπτό λόγο εντυπωσιακών λέξεων με αναφορά σε δεκάδες ονόματα , στοιχεία απωθητικά στον προφορικό λόγο (άντε να ψάχνεις εκείνη στιγμή link στα ονόματα που..ακούγονται!)
3. Γείτονα blogger Δρανδάκη, ο Μπόρχες έλεγε πως κάθε βιβλίο πρέπει να περιέχει και το αντιβιβλίο του. Σε κάποιες διαφάνειες σου, ανέφερες την περίπτωση μίας ξένης νεαρής η οποία αφού ανέβασε φωτογραφίες του πραξικοπήματος στη χώρα της (εκτινάσσοντας την επισκεψιμότητα της), την επομένη ανάρτησε το κινητό της τηλέφωνο , απαντώντας σε όσους ζήτησαν συνέχεια του ρεπορτάζ για το πραξικόπημα πως «αυτό είναι το ιστολόγιο μου και αναρτώ ό,τι επιθυμώ» (φράση η οποία – έπρεπε να τονιστεί- έχει πληκτρολογηθεί από την πλειοψηφία των bloggers πολλές φορές στη διάρκεια του ιστογραφικού τους βίου). Δεν επισήμανες – ως όφειλες όμως (εκτός και αν πραγματικά δεν το κατάλαβες)- πως η εικόνα του κινητού της νεαράς δεν ήταν μία εικόνα στο γραφείο της ή στο τραπεζάκι της κουζίνας, αλλά μία απολύτως επαγγελματική φωτογραφία οπότε και σε υποψίαζε για το οφθαλμοφανές. Πως επρόκειτο δηλαδή για μία καλοπληρωμένη διαφήμιση εξαιτίας της υψηλής επισκεψιμότητας που προκάλεσε το ρεπορτάζ του πραξικοπήματος.
4. Είναι γνωστό – εννοώ δεν το κρύβεις- πως εργάζεσαι ως σύμβουλος διαδικτυακών επιχειρήσεων και μάλιστα με target group τον πολιτικό χώρο. Η επίδειξη της σελίδας ενός group μέσα στο site του Ομπάμα με το όνομα σου σε πηχυαία μορφή , όφειλε να συνοδεύεται από την εξήγηση πως έτσι εμφανίζονται όλες οι σελίδες των μελών του group και πως εε..δεν γνωρίζεσαι και προσωπικά με τον πρόεδρο ούτε θα θυμάται το όνομα σου όταν […] σε συναντήσει. Ένιωσα μία μικρή δυσαρέσκεια, αλλά οπωσδήποτε κατανοώ το μήνυμα και την πρόθεση (κίνηση την οποία σέβομαι κιόλας εφόσον είχες αυτή τη δυνατότητα και εκμεταλλεύτηκες την ευκαιρία- αυτή είναι άλλωστε η δύναμη των social media)
5. Ο τίτλος «Λόγιος» που σου απέδωσε ο συντονιστής της ενότητας λίγο πριν λάβεις το λόγο, θέλω να πιστεύω πως δεν είχε τη δική σου συμβολή. Ειλικρινά προσπαθώ να εκτιμήσω την προσπάθεια σου να «μιλήσεις» στον κόσμο αλλά το γελοίο από το μεγαλείο φίλε μου και γείτονα blogger απέχει…ένα τίτλο.
6. Όταν ολοκλήρωσαν οι ομιλητές, τον λόγο – για ερωτήσεις!- έλαβαν οι θεατές. Στο δεύτερο άτομο κατάλαβα την στρατηγική. Το κοινό έθετε τις ερωτήσεις εκθέτοντας απόψεις και οι απαντήσεις θα δίνονταν επί του συνόλου. Διαδραστικότητα στο μηδέν και ήταν αναμενόμενο (πέραν των –κατά την προσωπική μου άποψη- άσχετων διαπιστώσεων) αυτό να με οδηγήσει ακαριαία στην έξοδο.
7. Ο κύριος Σοφοκλέους ο οποίος ήταν ο πρώτος ομιλητής, αναφέρθηκε με ιδιαίτερα θερμό λόγο στις ακτιβιστικές οργανώσεις. Και από εσάς κύριε καθηγητά περίμενα το μπορχικό αντιβιβλίο ή τουλάχιστον μία υπόνοια, πως ό,τι εμφανίζεται με φωτοστέφανο στο διαδίκτυο –ακριβώς όπως και στη συμβατική ζωή- δεν είναι πάντα Απόστολος καλών προθέσεων.
Έχω παρακολουθήσει και παλαιότερα event του ΙΣΤΑΜΕ – χωρίς κομματική απόχρωση κι αυτό που σας λέω σημειώστε το- κρίνοντας πως οι εκδηλώσεις που διοργανώνει είναι κάτι περισσότερο από εξαιρετικές για τα ελληνικά δεδομένα.
Είμαι ιδιαίτερα χαρούμενη μάλιστα που πλέον ζω στην Αθήνα κι έτσι έχω τη δυνατότητα να παρευρίσκομαι σε αυτές τις εκδηλώσεις.
Πόση από την λάμψη του όμως μπορεί να διατηρήσει ένα θέμα όταν οι ομιλητές και το κοινό βρίσκονται (ή διατηρούν την οπτική) εντός μονοδρόμου ή εκτός πραγματικότητας;
Με ειλικρινή εκτίμηση στο ΙΣΤΑΜΕ
Που μου έδωσε έναυσμα να έχω άποψη και επικύρωσε το δικαίωμα να διαφωνώ
Ε.Β.
Μία επώνυμη blogger32 Τόλμησαν:

Unknown είπε...

Ενώ εμείς στο πάρτυ περάσαμε χάρμα, φάααγαμε, ήηηηπιαμε, χορέεεεεψαμε, και όλα αυτά εν τη απουσία σου ;)

Ανώνυμος είπε...

τι μιούζικαλ χάνωμεν ημείς οι επαρχιώται !

koulpa είπε...

να μαι κι εγώ.. περαστικός.. θα διαβάσω και το προηγούμενο ενδελεχως και θα σχολιάσω το βράδυ.. τώρα μπήκα για άλλη δουλεία στηνοικοδομή στό όρθιο..:):)
την καλημέρα μου:):)

Matrix είπε...

Καλησπέρα, θα σχολιάσω μόνο για τη μικρή συμμετοχή (γιατί ήμουν ένας από αυτούς που ήθελαν να πάνε αλλά δεν τα κατάφεραν)

Το ίδιο κάνει το ΙΣΤΑΜΕ , το ίδιο κάνει και το ΤΕΕ με σεμινάρια ή ημερίδες, καθημερινές και μάλιστα από τις 9 το πρωι.

Πώς θα παρεβρεθεί κάποιος που δεν είναι free agent όπως τα λέτε εσείς; (δεν αναφέρομαι σε σένα)

takis είπε...

Προς τι τόσο φαρμάκι?

Ετσι δεν είναι τα "μεγάλα" ονόματα?..
στο μπλόγκιν ή αλλού..
κάποια στιγμή καβαλάνε το καλαμάκι..αν μάλιστα έχει και κάποιο στήριγμα πολιτικό ή οχι...ποιός του πιάνει........

Εκεί να δεις κοτούλες που επιβιώνουν...

Albus Genius είπε...

Τί χάνωμεν ως λέει ο Μοίρης αλλά και τί δεν κάμνωμεν.Μου αρέσει που οι αγορητές τέτοιων εκδηλώσεων σκέπτονται για λογαριασμό του προλεταριάτου των μπλόγκερς και εμού, ως να διεξάγουν ένοπλη πάλη εξ ονόματος αυτού τούτου του προλεταριάτου. Τώρα δεν γνωρίζω καλώς αν πρέπει να υπονομεύσωμεν τους στρατευμένους εις την ιδίαν προβολήν τους ή ως εύθυμοι νικητές των ημερών μας να δημιουργήσουμε ένα μιούζικαλ ( ό όρος μιούζικαλ κλεμμένος εκ του Κ. Μοίρη). Θα επρότεινα να δημιουργήσουμε ένα υπουργείο αγάπης δι΄αυτούς τους εποχούμενους ημείς οι πεζοί. Εγώ πρωτίστως θα απολογηθώ για την αδυναμία μου να θαυμάζω αυτούς που αυτοθαυμάζονται και όχι σαν εσέ ντίβα που αυτοσαρκάζεσαι. Ζήτω λοιπόν οι αυτοθαυμαζόμενοι μύστες των νέων ελληνικών μυστηρίων του διαδικτύου. ΄Οπως έχει λεχθεί αγαπητή μου που πας και παρακολουθείς, θα πρέπει να φυλαγόμαστε από κάθε απαίτηση δικαίωσης που θα απειλούσε να καταστρέψει τη διαύγειά μας. Με αγάπη albus

ΣΠΙΘΑΣ είπε...

Παρακολουθώ τον Μανδραβέλη και ενίοτε τον Δανδράκη.
Αυτό δεν εμποδίζει όμως να πω για άλλη μια φορά ότι εκτιμώ την οπτική σου θέση, που είναι πάντα "αφιλτραριστα ειλικρινής".

Δεν το θεωρώ "φαρμάκι" όπως λέει ο Τάκης.
Δεν έχω διαπιστώσει κάτι τέτοιο.
Είναι μία προσωπική στάση θεώρησης των πραγμάτων και ένας τρόπος έκφρασης που δεν είναι ο συνηθισμένος. Ευτυχώς:)

Μπορεί να συμφωνώ σε μερικά από όσα λες για το παραπάνω θέμα και σε μερικά όχι.
Αλλά το θεωρώ δευτερεύον θέμα.
Η ξεχωριστή φωνή είναι υποχρεωτικά αναγκαία και πρέπει να λαμβάνεται σοβαρά υπόψην.

Έτσι μπορείς να διακρίνεις, να κρίνεις, και να σκέπτεσαι.
Δεν υπάρχει 'αυθεντία" ούτε το απόλυτο σωστό.
Η διαφορετικότητα και η "αλλη αποψη" είναι που συνθέτουν και δημιουργούν.

Καλησπέρα, Diva μου.
:)

diva είπε...

Drthr
Έπρεπε να με έχετε καλέσει. Θα ερχόμουν:-)

Δοκιμάστε το την επόμενη φορά.
Be brave

diva είπε...

Κ.Κ.Μοίρης
Τι τα θέλετε; Ούτε μία Νικόλ Κίντμαν στο Μουλέν Ρουζ...

[σαν παναγίτσα καθόμουν]

diva είπε...

koulpa
Πάλι στο τρέξιμο;!!
Ξεκουραστείτε επιτέλους!!!
καλό απόγευμα πλέον:-)

diva είπε...

Matrix
Δυστυχώς το θέμα της ώρας και ημέρας είναι μεγάλο πρόβλημα. Πέρυσι που έκανα μαθήματα, δεν παρακολούθησα καμία εκδήλωση, εφόσον εάν πήγαινα θα έχανα την ωρομισθία..
Φέτος εργάζομαι σε γραφείο και ο εργοδότης μου δίνει άδεια κάποιων ωρών όποτε συμπίπτει κάποια εκδήλωση με τις ώρες δουλειάς.
(κι εγώ προσπαθώ βέβαια να μη συμβαίνει αυτό συχνά)

diva είπε...

takis
Για ποιο φαρμάκι μιλάτε;
Αυτό το κείμενο είναι ό,τι ευγενέστερο έχω γράψει στη ζωή μου!

Για τα λοιπά ..πιάσατε το νόημα ακριβώς:-)

diva είπε...

Αγαπημένε μου Albus
Θα είναι ιεροσυλία να συμπληρώσω στο ελάχιστο (πόσω μάλλον να υπερ-σχολιάσω) το σχόλιο σας.

[Να σας πω μόνο πως προσπαθώ..αλήθεια προσπαθώ..]

diva είπε...

Σπίθα μου, γλυκέ:-) και παλιέ μου φίλε
Πέραν της μοναδικότητας της έγγραφης έκφρασης - την οποία ξέρεις πόσο εκτιμώ- εδώ παραθέτω γεγονότα και επιχειρήματα.
Δεν πρόκειται για κάποια προσωπική αντιπαράθεση εφόσον δεν αντιλαμβάνομαι ειλικρινά να υπάρχει και οποιαδήποτε σύγκρουση συμφερόντων:-)
Τα φιλιά μου

Kaveiros είπε...

Την άλλη φορά πες μου κι εγώ να έλθω!

Unknown είπε...

Μα νομίζω πως ανήρτησα σαφή πρόσκληση στον παρόν ιστοτόπο :)

Ανώνυμος είπε...

άμα ήταν έτσι η Παναγίτσα....

Tf είπε...

χαχα πάλι καλά άγιε Χριστόφορε (προστάτης οδηγών) δεν την οδήγησες στις θέσεις με τα μικρόφωνα! Το τι έκτακτο δελτίο είχε να πέσει για τον τραυματισμό ομιλητών (ή και "θεατών") από ξηλωμένα μικρόφωνα δε λέγεται. ;)

Θα συμφωνήσω με Κ.Κ.Μοίρης γιατί το φαντάζομαι όλο σαν ένα εκστατικό μιούζικαλ!

1. Κόλλυβα anyone?
2. "I'm the Greatest Star!"
3. Why didn't he call her?
4. Το κλασσικό ερωτικό ντουέτο...
5. ...συνεχίζω να πιστεύω στο (γελοίο) μιούζικαλ...
6. Visualize shoe=microphone, shoe=microphone :p
7. Ο "παράδεισος" τους απ' το πιο διάσημο φωτοστέφανο για φινάλε.

It was a great show!

(applause!)

:)

diva είπε...

Ποιητά μου
Μα το είχα αναρτήσει πως θα πάω!!
[Την επόμενη φορά θα το τονίσω περισσότερο:-]

diva είπε...

Drthr
Τι κακό κι αυτό με σένα. 45 σχόλια για μια πρόταση.
Πες παιδί μου: πάρτυ εκεί, τότε, έτσι
e-diva BE THERE!

Και θα ..be:-)

diva είπε...

Κ.Κ.Μοίρης
Ρωτήστε τους "παρευρισκόμενους" κούλπα, Drthr και tf που με γνωρίζουν. Όχι ρωτήστε τους, πόσο αθώα φαίνομαι

diva είπε...

tf
Όταν επέστρεψα, είδα στο twitter πως είχε "χαθεί" ο ήχος από το live στο webtv του ΠΑΣΟΚ.
Λες πως πρέπει να υποψιαστώ κάτι;

1. Απίστευτο γέλιο!
2. Βρες κάμερα και υπόσχομαι να "παίξω" το ρόλο καλύτερα από την Μπάρμπαρα.
3. Πωωω
4. Δεν έχεις ούτε ιερό ούτε..diVa εσύ!
5. Jesus! Ξαφνικά όλοι οι πρώην μου φαντάζουν τόσο νορμάλ!!
6. Μη δείτε άνθρωπο να σκύβει:-ρ
7. Αν δεν το έχεις διαβάσει, μη το αγοράσεις. Θα σου το κάνω δώρο εγώ:-)

Unknown είπε...

45 σχόλια σου φαίνεται αυτό;
:ο

Ήμαρτον...

koulpa είπε...

xaxa ξεκουράστικα το βράδυ επιτέλους.. δε πρόλαβα να διαβάσω τίποτα..:):)
ξέρω ότι ο χώρος των σχολίων είναι κάτι μεταξί γραπτού και προφορικού λόγου.. και δεν έχω απεριόριστο χρόνο να σχολιάσω.. αλλά χρηάζομαι κάποιες αναγνώσεις ακόμα για να τοποθετηθώ.. ειδικά στο προηγούμενο.. :):)
την καλημέρα μου:):)

diva είπε...

Drthr
Κι εγώ που νόμιζα πως πρόκειται για real party:-(
Ήμαρτον με τα αστεία σου:-ρ

diva είπε...

koulpa
όποτε προλάβετε (έχετε και τόσα βιβλία να διαβάσετε..πάλι!!)
:-)
Εάν προλάβω να αγοράσω κάτι σήμερα ή αύριο, ίσως φέρω τα πάνω κάτω στο μπλογκ την Κυριακή,
αλλιώς δε με βλέπω για νέο ποστ..
Οπότε..μάλλον έχετε αρκετό χρόνο μπροστά σας:-)

Πολύ καλημέρα μας

Unknown είπε...

Χεχεχεχεχεχεχε...
Είναι; Δεν είναι;
Εχεχεχεχεχεχε...

diva είπε...

Drthr
..περιμένω το πραγματικό πάρτι:-)

Unknown είπε...

Όλα απ' τους άλλους τα περιμένεις!

Talisker είπε...

1.
2.
3.
4.
5.
6.
link!!!!!!!!!!

ουτε καψονι να μου εκανες!
θα μελετησω οκ!

δεν ξερω ποτε γιατι εχω και τα νευρα μου αλλα θα μελετησω

κατα τα αλλα αν τελειωσε το φαρμακι
σου χω αρσενικο διπλα στο μπουκαλι με το κονιακ (ξερεις εκει που τα κρυβουμε να μη τα δει η θεια Πιττυ)

-στο μπουκαλακι Μουρανο!

χχχχχχχχχχχχχχχχχχχχχχ

diva είπε...

Drthr
..εν τω άμα και το θάμα:-)

diva είπε...

Μεγαλειοτάτη tal
1. Δεν είναι απαραίτητο να ακολουθήσετε τα link
2. Αλλά τα link αποδεικνύουν - πιστεύω- πως αυτό που εκθέτω είναι πληθώρα ..τεκμηρίων και ουχί φαρμάκι, εφόσον τα'παμε τα συμφωνήσαμε πως το νέο έτος μας έφερε ένα φωτοστέφανο:-)

Τα φιλιά μου