Σάββατο

Ισχυρισμός vs Επιχείρημα

Σάββατο

Μόλις χθες, προέβην σε μία εκκαθάριση των αναρτήσεων μου (διαγραφή και απόκρυψη) εφόσον εύλογα, η ιστογραφική παρουσία κάθε αναρτησιολόγου (ειδικά , προσωπικού ιστολογίου) περνά από όλες τις ηλικιακές εξελίξεις, δίνοντας κάποια στιγμή την κατευθυντήρια γραμμή μίας σχεδόν ολοκληρωμένης προσωπικότητας στο άλλοτε βρεφικά χαριτωμένο ύφος μιας Αλίκης στη χώρα των θαυμάτων.

Πιστεύω ακράδαντα δε, πως η ενεργής εμπλοκή, οποιασδήποτε νοημοσύνης ή μόρφωσης, ανθρώπου με τα ιστογραφικά δρώμενα, εξελίσσει την κρίση του σε βαθμό υπερθετικότερο κάθε άλλης απόπειρας όποιας κοινωνικής ή γνωσιακής παιδείας.

Την στιγμή που μία απλή αναζήτηση φέρει εκατοντάδες αποτελέσματα διαφορετικών οπτικών (για την αισθητική μιλήσαμε πρόσφατα) ενός θέματος, καθίσταται ακόμα πιο ισχυρή η ανάγκη εύρεσης επιχειρημάτων στο λόγο, σε μία εξισορροπητική τάση απόκρουσης των έντεχνων συχνά αλλά οπωσδήποτε απλών, σε κατασκευή ή παραγωγή, ισχυρισμών.

Σε αυτόν τον αύλειο χώρο του Καθαρτηρίου μεταξύ ισχυρισμών και επιχειρημάτων, δύο είναι τα χαρακτηριστικά που ευκολότερα εντοπίζονται (εφόσον απαιτούν απλοϊκή χρήση της νόησης και όχι κάποιο ιδιαίτερο ταλανισμό του πνεύματος). Η μεταμφιεσμένη ένδειξη επιχειρήματος με στρέψη του προβολέα στο φύλο (σεξιστικοί διαχωρισμοί) και ο νηπι-αγωγικός χειρισμός της ανωνυμίας εφόσον ανωνύμως μπορεί να υποστηρίξει κανείς ή να εκθέσει οποιαδήποτε περίτεχνη αρλούμπα αστράψει στο –όχι και τόσο τελικά- κενό διάστημα του εγκεφάλου του.

Εμμένοντας στη θέση μου να δαχτυλοδείχνω τα κακώς κείμενα των διαδικτυακών φερέφωνων τα οποία θεωρούν τους ανθρώπους εδώ, ισότιμα αφελείς με όσους αποτελούν τη μάζα ..εκεί έξω,

Αναδημοσιεύω αποσπάσματα ενός παλαιότερου post μου,

Για να θυμούνται οι παλιοί, να μαθαίνουν οι νέοι και να ισορροπούν οι ζαλισμένες όρνιθες των ένθεν κακείθεν διαδικτυακών σκηνών και παρασκηνίων.

_______________________________________________________________


Τα τρία βασικά είδη του ρητορικού λόγου καθορισμένα από τον Γοργία τον Λεοντίνο – συμβουλευτικό , δικανικό και πανηγυρικό- όλα αναμεμιγμένα με μία πινελιά υπερφίαλης δημοσιογραφικής εξουσίας και μερικά ομιχλώδη πυροτεχνήματα της αφέλειας του λαϊκού αισθήματος δικαιοσύνης αγόμενο από την απογοήτευση του λαού στην διαδικασία επιβίωσης του , πουθενά αλλού σήμερα δεν περιλούζουν τόσο την καταπιεσμένη νοημοσύνη όσο στην (τηλεοπτική) διαδικτυακή υπερδύναμη της εικόνας και του ήχου.

Με τον ελληνικό όρο Διαλεκτική που επεκράτησε διεθνώς ως Dialectic σημαίνεται γενικά ο τρόπος της αναζήτησης της όποιας αλήθειας μέσω της δι΄ αυτήν συζήτησης. Στην Αγγλία παλαιότερα ο όρος αυτός ήταν συνώνυμος της Λογικής όπως και εφαρμοζόταν στη τυπική συλλογιστική των εκάστοτε ρητόρων.

Ένα από τα αξιωματικά υποστηρίγματα της διαλεκτικής είναι η αρχή πως Τα πάντα έχουν ιστορία. Όχι όμως μόνο την δική τους ιστορία.

Ο κόσμος αποτελεί ένα σύνολο και κάθε απόπειρα να αποσπάσουμε τμήματα – κατηγορώντας και επιπλήττοντας μεμονωμένες ενέργειες ειδικά δακτυλοδείχοντας Πρόσωπα και όχι Πράξεις- καθιστά το αποτέλεσμα ακατανόητο , ανεπαρκές ή στην χειρότερη περίπτωση καθ’ υπόδειξην δίκαιο.(…)

.....
Και αυτό μας πάει στο τρίτο βασικό στοιχείο της διαλεκτικής: σχέση, αλληλεξάρτηση δεν σημαίνει αρμονική συνύπαρξη αλλά αντίθεση, σύγκρουση. Αυτή η εσωτερική αντίφαση, λέει η διαλεκτική, είναι ακριβώς αυτό που αναγκάζει τα πάντα να αλλάζουν. Η σύγκρουση είναι η κινητήρια δύναμη της ιστορίας.

Το ad hominem επιχείρημα, γνωστό και ως argumentum ad hominem , ουσιαστικά αποτελεί επιχείρημα «ενάντια στο άτομο» και αποτελεί λογική πλάνη, η οποία συνίσταται στην ανταπάντηση σε κάποιο επιχείρημα μέσω άμεσης προσβολής προς το πρόσωπο που το διετύπωσε, σαν αυτό να αποτελούσε έγκυρη βάση για την απόρριψη του επιχειρήματος ως εσφαλμένου και δίχως ουσιαστική κατάδειξη των ελαττωμάτων του επιχειρήματος.

Το επιχείρημα ad hominem αποτελεί μία από τις πιο διαδεδομένες λογικές πλάνες και βρίσκει την θέση του στα συγγράμματα Εισαγωγής στην λογική και στην κριτική σκέψη. Τόσο η ίδια η πλάνη, όσο και οι κατηγορίες περί εφαρμογής της καταδικάζονται στην διαλεκτική. Είναι αποτελεσματική ρητορική τεχνική και χρησιμοποιείται συχνά, παρά το είναι εγγενώς εσφαλμένο και επιπλέον στερείται λεπτότητας.

Η απλή πλάνη ad hominem συνίσταται στον ισχυρισμό ότι το επιχείρημα κάποιου είναι εσφαλμένο εξαιτίας κάποιων μειωτικών χαρακτηριστικών του ή εξαιτίας έλλειψης κύρους από μέρους του, αντί να γίνεται απευθείας αναφορά στην βασιμότητα του επιχειρήματος.

Επίθεση στο Άτομο (argumentum ad hominem):
Το Πρόσωπο που παρουσιάζει το επιχείρημα δέχεται την επίθεση ενώ η κατηγορία βαρύνει την ενέργεια. Έτσι και με αυτή την δυναμική εκτόπιση της κατηγορίας σε λάθος κατεύθυνση, ό,τι δηλώνεται πλέον από το Πρόσωπο χρησιμοποιείται εναντίον του, παρεκτρέποντας ακόμα περισσότερο την αρχική πρόθεση εξέλιξης μέσω της διαλεκτικής (κι αυτό ειρωνικό ήταν).

Υπάρχουν τρεις μορφές πλάνης αυτής της διαλεκτικής δικαιοσύνης (…)
ad hominem abusive: η επίθεση πραγματοποιείται στο πρόσωπο και όχι στον ισχυρισμό
ad hominem circumstantial: η επίθεση από τον κατήγορο τονίζει την αλληλεξάρτηση ανάμεσα στον ισχυρισμό και τις περιστάσεις / συνθήκες του Προσώπου και όχι την αρχική κατηγορία
ad hominem tu quoque: η επίθεση πραγματοποιείται στο Πρόσωπο με αιτιολογία πως δεν εφαρμόζει όσα κηρύττει. (Κι ο Σοπενχάουερ δήλωνε πως πρέπει όλοι να αυτοκτονήσουμε αλλά όταν ερωτήθη διατί ο ίδιος δεν προβαίνει στο απονενοημένο διάβημα , απάντησε το εξαίρετο «μα, αγαπητέ όταν κάποιος σας ζητά να του δείξετε τον δρόμο, απλά του δείχνετε τον δρόμο, δεν πηγαίνετε μαζί του!»)


Εύχομαι ένα Διαυγές Νοητικά ΣαββατοΚύριακο


Υ.Φ. Ο πυρετός του σώματος μου έχει υποχωρήσει - ευχαριστώ για τις ευχές- και ο έτερος πυρετός της σκέψης μου κρατείται (βιαίως εάν χρειαστεί) σε υψηλά επίπεδα.


25 Τόλμησαν:

Unknown είπε...

!!!!!!!

Κόλλησες;;; !!!!

Οπότε λοιπόν, αφαιρώντας τις αναρτήσεις αρώματος αλίκης, δεν έχεις διαγράψει τμήμα της ιστορίας;

Και μήπως τα επιχειρήματα δεν πηγάζουν από τα βιώματα και τον τρόπο σκέψης; Μήπως και αυτά είναι αρκετά αλληλένδετα, ώστε να τα αντιμετωπίσουμε σαν γραμμικά ανεξάρτητες μεταβλητές;

iLiAs είπε...

..ευχομαι ενα υγιες, χαρουμενο σαβ/κο :)

Να εισαι καλα :)

diva είπε...

Drthr
Τι ακριβώς σε εντυπωσιάζει;
Πως κόλλησα (με κόλλησες) ή πως κόλλησα (με κόλλησες) τηλεφωνικώς; [!]


Σιγά βρε Καμηλιέρη μη διέγραψα τμήμα της ιστορίας.
Εδώ έχω πετάξει όλες τις φωτογραφίες μου μέχρι τα 25 μου χρόνια..στα ποστ θα κολλήσω, λες;-)

Τα επιχειρήματα πηγάζουν από την Λογική.

Τα επιχειρήματα Δεν είναι γραμμικά υπό την έννοια πως συχνά προκύπτουν μέσα από ευφυείς οπτικές ποικίλων εδρών αντίληψης, γνώσης και ..επίγνωσης.

Τα επιχειρήματα μπορούν να μην είναι ανεξάρτητα (μεταξύ τους εννοείς;) αλλά αυτό τα καθιστά ..ευάλωτα εφόσον εύκολα φαντάζουν ως απλοί ισχυρισμοί.

Χαίρε

diva είπε...

iLiAs
:-)
Σε ευχαριστώ πάρα πολύ.
Θα είμαι μια χαρά:-)

Καλό σαββατοκύριακο σε όλους μας

Βασιλειος Βεσκουκης είπε...

Πολύ καλό, αν και σε μερικά δεν συμφωνώ!

Η κοινωνική φυσική αλληλεπίδραση παραμένει η υπέρτατη πρόκληση για τη λογική, την αντίληψη και τη φυσική υπόσταση, ιδιαίτερα όταν λαμβάνει υπόψη της το χρόνο. Τουλάχιστον όσο αντιλαμβανόμαστε την υπόσταση ως πρωτίστως φυσική και εκτός διαδικτύου, πράγμα που ενδεχομένως και να αμφισβητείται.

Με απλά λόγια, καλό το διαδίκτυο, αλλά με τη φυσική επαφή κάνεις και γνωριμίες (κόσμια παράφραση παλιάς παροιμίας μηχανουργείων...)

Unknown είπε...

Σωστά, εσύ κινδυνεύεις να διαγράψεις την ίδια την ιστορία! :)

lol

Εγώ εννοώ μήπως και τα επιχειρήματα του κάθε ανθρώπου και τα βιώματά του δεν είναι γραμμικώς ανεξάρτητα μεταξύ τους! :)

(Όχι ότι εγώ προσωπικά διαφωνώ στη λογική σου)

Kaveiros είπε...

Ο πυρετός της σκέψης σου, μπορεί να είναι βίαιος, αλλά παράγει απαλά(σαν του κατάνα τη κόψη), αποτελέσματα.
Ντόμο αριγκάτο γιοσαιμάσιτας!!:)

diva είπε...

Κύριε Βεσκούκη
Υποστηρίζετε πως η φυσική
αλληλεπίδραση παραμένει η υπέρτατη πρόκληση για τη λογική και διαβλέπω την σοφή επιλογή της λέξης "πρόκληση",
καθότι ως γνωστόν, η αλληλεπίδραση με χαμηλές νοημοσύνες (=επαναλαμβανόμενες συμπεριφορές με απουσία επιχειρημάτων ή με παρουσία
εκλογικευμένων - με ρηχό τρόπο-
ισχυρισμών) αποτελεί πραγματικά
πρόκληση για το επίπεδο (ας πω)
αντίληψης που μπορεί όχι μόνο να
καλλιεργήσει κάποιος αλλά πολύ
περισσότερο να διατηρήσει!

Η υπόσταση μας - όπως και αν την
αντιλαμβανόμαστε- πιστεύω πως
apriori δεν είναι απλώς φυσική, αλλά συχνότερα ίσως καθίσταται κυρίως μεταφυσική εάν παρουσιάζει τάσεις ή έστω κλίσεις σε διαισθητικά συμπεράσματα βασισμένα τόσο σε προηγούμενα βιώματα όσο και σε μία
απλή ανθρώπινη διορατική
αντιστοίχιση πιθανών επικείμενων
καταλήξεων.

Με απλά λόγια,
το socializing/communicating με όποιο τρόπο, είναι ένα ευχάριστο γεγονός το οποίο μεταποιείται (και ουχί ,μεταμορφώνεται) σε grand event όταν η συζήτηση, η αντιπαράθεση και όλα τα παρελκ(υ)όμενα του διαλόγου,
προάγουν τη δυναμική του πνεύματος,υποτάσσοντας με αυτό τον τρόπο κάθε δολιχοδρόμηση της λογικής σε τέρψη διαδραστικής νόησης.


[Σας ευχαριστώ θερμά για το σχόλιο]

diva είπε...

Drthr
Εγώ διαγράφω ό,τι δεν στηρίζεται στη λογική (και πίστεψε με, αρκετή ποσότητα "ιστορίας" χρήζει διαγραφής).

Καταλαβαίνω τώρα πώς έθεσες το θέμα της εξάρτησης.
Αν σκεφτούμε πως τα βιώματα μας συμμετέχουν στην οριοθέτηση της λογικής μας, τότε ναι, και τα επιχειρήματα υποτάσσονται στα στενά ή ευρύτερα όρια των βιωματικών δομικών στοιχείων της λογικής μας.

diva είπε...

Ποιητά μου
Η αλήθεια είναι πως όταν δεν έχω πυρετό γράφω και απλούστερες αναρτήσεις και απλούστερα σχόλια,
αλλά να σας πω την πυρετώδη αλήθεια,
το διαδίκτυο μπούκωσε από φαιδρές ρευστότητες και θέλω να κάνω μία επανάσταση (εάν μου επιτρέπεται η έκφραση)[Αυτό το γιοσαιμάσιτας, θα είναι η επανασταστική ιαχή μας;-]


Σε ευχαριστώ πάρα πολύ:-)

Spy είπε...

Εεε...
Περαστικά.

Αυτά.
(λαλίστατος ήμουν σήμερα)

diva είπε...

Ο! Αγαπημένε μου Spy
Σας ευχαριστώ πολύ

[..κι εγώ που θέλω να μιλήσω τι καταλαβαίνω;..κάθε τρεις και λίγο σταματάω για να φτερνιστώ..ζω ένα δράμα/αν και αρχίζω να υποψιάζομαι πως είμαι αλλεργική στις εργασίες για το μεταπτυχιακό:-/ ]

Kaveiros είπε...

Ντόμο αριγκάτο γιοσαιμάσιτας:Η έκφραση τιμής, υπόκλισης και ευχαριστίας των σαμουράι, έκει που αυτοί κρίνουν, πως αξίζει...

koulpa είπε...

ήλθα κι εγώ.. εχθές δεν έιχα καμία όρεξη γραφής.. σύμβαίνει καμιά φορά.. έγραψα ένα κείμενο.. μάλον βαρύ.. σε σχέση με την κοινωνική/ομαδική αυταπάτη.. αυτολογοκρίθηκε.. περιμένη επαναξιολόγηση.. και με επιρέασε.. μάλον και το δικό σας κάτω από το ίδιο πρίσμα το βλέπω.. φοβάμαι ότι η λογική επιρεάζεται τόσο από το κοινωνικό κατεστημένο.. που ακόμα και οι αισθήσεις είναι αναξιόπιστες.. ο ισχυρισμός είναι απο αρχή άχρηστος για μένα.. τα επιχειρήματα.. μπορείς τουλάχιστον να περάσεις κάποια ευχάρηστη ώρα διαλεκτικής.. μέχρι να τα απορίψεις..:):)
αν ελαφρίνω το κειμενό μου.. μπορεί να επανατοποθετηθώ πιό ανεξάρτητα.. σε νέο σχόλειο..:):)
περαστικάααα:):)
την καλησπέρα μου:):)

maya είπε...

αλήθεια πιστεύεις ότι η εμblogή στα ιστογραφικά δρώμενα
έχει τέτοια δύναμη εξέλιξης της κρίσης ...?

και ακράδαντα δε ?

χμμμ....


δεν έχω πολύ μεστό μυαλό απόψε
απλά ήθελα να πω μια καλησπέρα
και απ'ό,τι ακούω
να αφήσω και περαστικά !

χχχχχχχχχχχχχχχχχχχχ

diva είπε...

kaveiros
Ευχαριστώ δις και τρις λοιπόν:-)
[θα προσπαθήσω να το αποστηθίσω:-]

diva είπε...

koulpa
:-)
Η απουσία όρεξης να γράψει κανείς συναντάται και στις καλύτερες οικογένειες (και τις πιο φλύαρες:-)

Να μην αυτολογοκρίνεστε!
Τόσοι και τόσοι "δικαστές" έχουμε μαζευτεί στο ουέμπ. Τι δουλειά θα κάνουμε, μου λέτε; [χα χα]

Η λογική με τον τρόπο που τελικά εκφράζεται,σαφώς και επηρεάζεται από το κοινωνικό κατεστημένο.
Η λογική που υφίσταται όμως (όπου τέλος πάντων, υφίσταται) μπορεί κάλλιστα να υπηρετεί βασικές αρχές νόησης.


Α! η κατάριψη των επιχειρημάτων! Τι ιδιοφυής εξάσκηση γνώσης και λόγου!
[..αν την συναντήσετε πουθενά, πείτε της να μάθει ελληνικά:-]

Να επανέρθετε
Καλή μας ημέρα

diva είπε...

Maya
Ναι το πιστεύω.
Και το πιστεύω επειδή εδώ τα..τεκμήρια βρίσκονται παντού διάσπαρτα, αρκεί να έχει κανείς τη διάθεση να τα "δει".
Ενώ λοιπόν στη συμβατική ζωή είναι εύκολο να συντηρείται μία μονομερής άποψη/οπτική για ένα θέμα (ή για έναν άνθρωπο), εδώ υπάρχουν όλες οι..αντανακλάσεις.
Αν λοιπόν η πληθώρα των οπτικών αλλά και των πληροφοριών δεν καλλιεργεί την κρίση τότε αναρωτιέμαι τι είναι αυτό που πραγματικά μπορεί.

Καλή μας εβδομάδα πεταλούδι
[Ευχαριστώ πολύ. Αυτογκόλ ήταν αυτό το κρυολόγημα και το άτιμο κοντεύει να με διαλύσει..]

ο δείμος του πολίτη είπε...

Αφού σου ευχηθώ περαστικά, να πω ότι έγραψες ένα φοβερό άρθρο για τη σημασία του επιχειρήματος και όλες αυτές τις αυτονόητες και παρεξηγημένες συχνά συνιστώσες του.

diva είπε...

Δείμε μου
Σας ευχαριστώ πάρα πολύ

Nomad είπε...

Εχμ, ακουσα για πυρετό και μπήκα μπας κι εχετε τπτ καλύτερο απο ντεπον. Τι να σας λεω, βράαζει ο τόπος!

:)

(ωραιο το κειμενο)

diva είπε...

Nomad
:-)
Η αλήθεια είναι πως εμπύρετη..γράφω ..πιο εναλλακτικά:-)


[αντιπυρετικό ποστ έλαβα ..στου γείτονα:-]


(ευχαριστώ)

geokalp είπε...

σήμερα που έγω έχω πυρετό ήταν η κατάλληλη στιγμή για να πετύχω τούτο το ποστ!
να 'μαστε καλά και πάντοτε με υγεία!

diva είπε...

geokalp
haha
Περαστικά μας:-)

Ανώνυμος είπε...

色情,遊戲區,尋夢園聊天室,性感影片,成人論壇,色遊戲,hi5 tv,同志色教館,a片,線上遊戲,微風,成人漫畫,校園正妹牆,sogo論壇,成人,遊戲基地,成人,色情網站,成人,plus論壇,情色,6k聊天室,臺灣情色網,色情網站,情色論壇,色情遊戲,色情影片,麗的色遊戲,成人交友網,成人影城,美女遊戲,a383,85cc免費影城,小遊戲,線上遊戲,成人文章,a片,成人電影,A片下載,情色小說,嘟嘟成人網,痴漢論壇,成人交友網,好玩遊戲區,成人論壇,成人圖片區,自拍,色情網站,成人文學,成人光碟,080苗栗人聊天室,做愛,史萊姆好玩遊戲,聊天室,情趣,成人,成人,視訊做愛,情色網,plus論壇,做愛,伊莉論壇