Σάββατο

Διαχείριση χρόνου διαδικτυακής συμμετοχής

Σάββατο

Μία από τις ερωτήσεις/ παρατηρήσεις που μου έχουν απευθύνει , περισσότερο, όλα αυτά τα χρόνια οι σχολιαστές/επισκέπτες μου, είναι : πώς τα προλαβαίνεις όλα;
Και πάντα η απάντηση μου ήταν ένα γελάκι [το γελάκι του εθισμένου στην εμμονή που είναι επιλογή του] χωρίς όμως να συνειδητοποιώ πως πραγματικά , μέχρι πρότινος, δεν έκανα και τίποτα απίστευτα σπουδαίο [σε ανάλωση χρόνου].

Είχα 8 blog τα οποία φυσικά με τον καιρό έκλεισα, όχι λόγω έλλειψης χρόνου αλλά λόγω συχνής απουσίας περιεχομένου και τελικά κατέληξα να διατηρώ ένα ιστολόγιο [το προσωπικό μου] στο οποίο επιδιδόμουν σε όργια ανταπαντήσεων προς τα σχόλια των επισκεπτών μου.

Παράλληλα εργαζόμουν όπως όλος ο κόσμος, σπούδαζα όπως αρκετοί συνομήλικοι μου και προσπαθούσα να έχω μία κάποια προσωπική και κοινωνική ζωή ανάλογα με τις προτεραιότητες μου.
Προτεραιότητα πάντα, είναι η ευχαρίστηση.
Είτε αυτή προέρχεται από οικονομικό , επαγγελματικό , γνωσιακό ή συναισθηματικό κέρδος, προτεραιότητα πάντα είναι η ευχαρίστηση.
Χωρίς αυτή, όλα φθίνουν. Δρομολογούνται σε μία ολοκληρωτική αυτοκαταστροφή.

Προσφάτως όμως τα πράγματα άλλαξαν.
Κι όχι μόνο άλλαξαν πολύ αλλά άλλαξαν ραγδαία.

Ξεκίνησα τα video , άρχισα πάλι τα podcast [την Κυριακή το βράδυ e-diva θα αναρτήσει άλλη μία ακουστική επίθεση- stay tuned] , έφτιαξα το divcast.gr το οποίο ενώ ξεκίνησε ως breaking news site τελικά αποφασίστηκε [εε..από εμένα , την άρχουσα τάξη] να περιοριστεί σε ένα κλειστό κύκλο New media posts, items, news space και σήμερα 1 Αυγούστου ξεκίνησα το Your diVa’s news με στόχο την ειδησεογραφία με μία αποκλειστικά δική μου ματιά.

Μεταξύ αυτών πλέον συμμετέχω ενεργά στο twitter, στο facebook και φυσικά κερασάκι στην τούρτα αποτελεί το εξαιρετικό τέκνο του Linkedin Group: Creative Minds in Greek New Media.

[α ναι.. έχω και εικαστικές ανησυχίες στο flickr]

Well..yes..this time I really felt panic.

«Πότε θα τα προλαβαίνεις όλα αυτά» με ρώτησε ο συνεντευξιαζόμενος διαδικτυακός μου φίλος εχθές το βράδυ.

Χμμ..προς το παρόν δεν εργάζομαι, άρα μπορώ να βάλω μία..σειρά.
Από τον Σεπτέμβρη ανάλογα με την δουλειά που θα κάνω και φυσικά ανάλογα με το πού θα κατοικώ, θα επαναπρογραμματίσω την διαδικτυακή μου παρουσία.
Εκτός αυτού, τα πράγματα καμιά φορά σε οδηγούν από μόνα τους σε δρόμους που κυριολεκτικά δίνουν λύση εκεί που δεν το περιμένεις.
Το πιστεύω ακράδαντα αυτό.
Σας το έχω πει πολλές φορές.
Όλα γίνονται για καλό.
Και τα άσχημα ακόμα συμβαίνουν γιατί το σύμπαν προσπαθεί να μας προστατέψει από τα χειρότερα.

Στην αρχή [αυτής της ανάρτησης] σκεφτόμουν πως αυτό το post θα έπρεπε να γραφεί υπό μορφή συμβουλών εκ της εμπειρίας και να δημοσιευτεί στο New Media Blog μου,
Αλλά τελικά αποφάσισα πως εφόσον έχουμε αναπτύξει μία προσωπική σχέση εδώ μέσα κι έχουμε συνηθίσει τις εξομολογήσεις ή ακόμα και τις εκρήξεις, θα ήταν καλύτερα να πω εδώ μερικά πραγματάκια de profundis.

1η Διαδικτυακή προτεραιότητα : Creative Minds in Greek New Media
Σκέφτομαι συνεχώς τι μπορούμε να κάνουμε. Τι μπορούμε να συζητήσουμε. Τι θα ήθελα από όλους αυτούς τους εξαιρετικούς επαγγελματίες που με έχουν τιμήσει με την παρουσία τους εκεί. Σκέφτομαι πώς μπορώ να τους προστατεύσω ώστε να νιώσουν ασφαλείς και να συμμετάσχουν. Σκέφτομαι ιδέες, project, spreading Greek Minds με κάθε τρόπο. Με κάθε μέσο. Πώς μπορώ να «δείξω» «έξω» ποιοι και τι είμαστε εδώ «μέσα».
Φερθείτε με σεβασμό και σοβαρότητα σε αυτό το χώρο. Σας εκλιπαρώ.

2η Διαδικτυακή προτεραιότητα: e-diva.eu
Είναι τα..ιδιαίτερα μου. Το πορτάκι μέσα από το οποίο σας δείχνω τι ζω. Τι σκέφτομαι. Τι θέλω. Τι με ενοχλεί. Τι μου έχει συμβεί.

3η Διαδικτυακή προτεραιότητα: videos, pods, divcast.gr
Δεν υπάρχει ρε παιδιά μεγαλύτερη ηδονή στο διαδίκτυο από το να δημιουργείς χωρίς πολύ κόπο ή γνώση. Δεν υπάρχει μεγαλύτερη απόλαυση από το να μιλάς κοιτάζοντας στα μάτια, ή εκθέτοντας τις ανάσες σου – καμιά φορά και την συγκίνηση σου- σε ανθρώπους που ακόμα κι αν δεν σε έχουν συναντήσει, είναι πολύ πιθανό να έχουν ζήσει ή σκεφτεί όσα και όπως εσύ.

4η Διαδικτυακή προτεραιότητα: Twitter, Facebook
Είναι άμεση η ανταλλαγή λόγου κι ο μόνος τρόπος να «σπαταλήσεις» χρόνο είναι να αφεθείς στην απραξία. Τώρα τελευταία έχω μειώσει την παραμονή μου στο twitter κι αυτό γιατί αντιλήφθηκα πως δεν έχει νόημα να περιμένω ένα refresh όταν δεν συμμετέχω κάπου ή όταν έχω τόσα άλλα πράγματα να κάνω [διαδικτυακά και όχι μόνο]. Εκτός αυτού έχω ξεχωρίσει πια, ποιοι είναι αυτοί που όντως μπορούν να μου δώσουν «είδηση» κι έτσι οποιαδήποτε ώρα της ημέρας μπορώ να δω τι δημοσίευσαν. Κάποιες φορές γίνεται μία όμορφη κουβέντα ή ακόμα κι ένας εφηβικός «χαβαλές». Ε, τότε μένω και συμμετέχω αλλά θα δείτε και μόνοι σας. Μόνο οι αργόσχολοι ή γελοίοι συμμετέχουν με ανταλλαγή replies πάνω από τρία τέταρτα το πολύ!
Στο facebook προμοτάρω την «δουλειά» μου από όλους τους άλλους χώρους. Ρίχνω μια ματιά 2-3 φορές τη μέρα μήπως κάποιος φίλος «έσκασε» από κάτι τόσο πολύ που ήθελε να «μου»/»μας» το φωνάξει, δηλώνω κάτι ..πιο πολύ για να πω.. «έλα μωρέ..θα περάσει κι αυτό» ή «σούπερ.. νιώθω σούπερ».. ή «ελάτε να ξεκαρδιστούμε με μια ατάκα» και η συμμετοχή δεν κρατά πάνω από ένα τέταρτο [και πάλι όμως..αρκεί να μη ξεχαστείς]

Έτσι φτάνουμε στις προσωπικές επαφές με e-mail ή στις απαντήσεις σχολίων, διότι ό,τι ανέφερα για τα ιστολόγια αφορούσε την ανάρτηση κειμένων [ όταν έχω μια ιδέα, χρειάζομαι 15 με 20 λεπτά για να γράψω το κείμενο και ίσως λίγη περισσότερη ώρα να βρω την συνοδευτική εικόνα]
Στα σχόλια λοιπόν και στα προσωπικά e-mail είμαι πλέον σε μία αμυδρή..fail κατάσταση, την οποία εκούσια έχω επιλέξει.
Μπορώ να απαντήσω σε ένα προσωπικό σχόλιο μια φορά. Δε μπορώ να το κάνω τρεις φορές.
Το ίδιο και σε ένα e-mail.

Για τις προσωπικές μου επαφές [τηλεφωνικές ή συμβατικής συνύπαρξης] έχω ειδικό χρόνο, ο οποίος και αυτός καθορίζεται από την προτεραιότητα της ευχαρίστησης.

Στους παλιούς [αλλά και τους νέους] διαδικτυακούς μου φίλους , λοιπόν, που με τιμούν με ένα προσωπικό e-mail, έχω να πω: don’t push me/ I will reply..but just…don’t push me

Διότι τελικά το θέμα δεν είναι μόνο πώς διαχειρίζομαι εγώ τον χρόνο μου εδώ αλλά και πώς με κατευθύνετε εσείς να τον προγραμματίζω.


Καλό Μήνα δις και τρις
Πηγαίνω στο γυμναστήριο τώρα
8 Τόλμησαν:

iLiAs είπε...

..καλο μηνα..1η προτεραιοτητα
το gym :)
Υγεια πανω απ΄ολα Ειρηνη ;)
Καλημέρα :)

Sotirios Priftis είπε...

Ωραία παρουσίαση και για όσους μόλις τώρα αρχίζουν να σε γνωρίζουν. Καλό ξεκίνημα και στο νέο blog. Είδα κάπως τι εννοούσες με το "όργιο ανταπαντήσεων", συμπληρώνει κανείς ολόκληρο μυθιστόρημα :) Σωτήρης

diva είπε...

Ε, όχι βρε Ηλία, βασική προτεραιότητα του gym.
Έχουμε και personal life:-)
Καλημέρα

diva είπε...

Σωτήρη, ευχαριστώ πολύ για την υποδοχή στο νέο μου τέκνο:-)
[περί σχολίων..είμαι σίγουρη πως κατάλαβες τι εννοώ:-]

Heliotypon είπε...

Για μένα είναι ακόμη μυστήριο πώς λειτουργούν τα podcast και τα video clips. 'Οχι ότι σκοπεύω να βάλω τέτοια (πολύ προχωρημένα για μένα...), απλώς, θαυμάζω πώς να γίνονται άραγε! Πάντως φαίνεται ότι εκτός από χρόνο διαθέτεις και μεγάλη ταχύτητα σε ό,τι κάνεις...

diva είπε...

Heliotypon:-)
επιστρέψατε;
όλα λειτουργούν "εύκολα" ανάλογα με την ισχύ της επιθυμίας [αλλά ναι..είμαι γρήγορη:-]

Unknown είπε...

Πφφφ
Καλά...
Πες απλά ότι είσαι καλωδιωμένη...

CyberEddie είπε...

Ειναι αληθεια πως πρεπει να χρησιμοποιείς τα social media και οχι να τα αφήνεις να σου επιρρεάζουν την καθημερινότητα.

Πλεον μιλάω όταν θέλω και όταν έχω διάθεση και όταν ειμαι σε "νεκρό χρόνο" καπου.