Πέμπτη

Εν αρχή ην ο Λόγος. Μετά..ήρθε το web

Πέμπτη

Άπειρες φορές έχω εκφράσει την αγανάκτηση μου από την κακή χρήση του Λόγου αλλά και των δυνατοτήτων που φέρει αυτός ως Αντικείμενο του Διαδικτύου.
Έχω μιλήσει για ορθογραφικά λάθη, απουσία συνδέσμων, αντιγραφές και όλα τα συμπαρομαρτούντα της Έκφρασης στην Αναπαράσταση.

Αυτό που με εξοργίζει δε, δεν είναι ο Λόγος των απλών χρηστών στα προσωπικά ιστολόγια αλλά ο Λόγος ο Επαγγελματικός ο οποίος ευτελίζεται καθημερινά , βυθίζοντας την άγνοια περί online παρουσίας στο έρεβος μιας βλακώδους "γνώσης"[ειδησεογραφικής ή ενημερωτικής όσον αφορά σε προϊόντα]

Ο Γιάννης έχει γράψει για την Επιστήμη του Περιεχομένου κι έχουμε συζητήσει πολλές φορές την φράση "Το Περιεχόμενο είναι ο Βασιλιάς" εφόσον όχι μόνο συμφωνώ αλλά και χειροκροτώ την πρόθεση και διάθεση να διαδώσει στον κόσμο την γνώση που χρειάζεται ώστε να μην κατακρημνίζεται αδαώς μπροστά ακόμα και σε ένα καλοσχεδιασμένο site που του προσφέρουν [και φυσικά όχι αφιλοκερδώς].

Υπάρχουν δηλαδή άνθρωποι που πραγματικά θέλουν να αφυπνίσουν ,προκαλώντας δυο-τρία σημαντικά κριτήρια άποψης στον πελάτη που πρόκειται να έρθει στο διαδίκτυο.

Αν αρχίσω όμως να αναλύω το θέμα "ποιος γράφει κείμενα" πάλι θα καταλήξω "συμπαθής" [sic] σε ένα -ούτε καν ευρύ- γκετοποιημένο κοινό.

Η πρώην του ακτιβιστή, ο νυν της ακαδημαϊκού, ο τάχα κολλητός άνεργος designer από την επαρχία..
αλλά..και αυτοί ακόμα, έχουν τουλάχιστον ένα κάποιο κίνητρο για να βελτιώνονται. Την συνέχιση των συνεργασιών.

Εδώ βλέπω όμως ανθρώπους προχωρημένης ηλικίας με εμπειρία στον χώρο της επικοινωνίας να κατορθώνουν το αειθαλώς βλακώδες.
Εκατοντάδες [ε , καλά όχι και πολλές εκατοντάδες] λέξεις που πλημμυρίζουν το ηλεκτρονικό "χαρτί" εκφράζοντας ..το απόλυτο τίποτα.

[Διάβασα ένα ποστ για συνάντηση της κυρίας Μπακογιάννη με κυρίες του Ελληνικού Διαδικτύου-ήμουν καλεσμένη αλλά δεν μπόρεσα να παρευρεθώ- και όλη η ανάρτηση -σχεδόν- εξέφραζε την ικανότητα της Προέδρου to be να χαμογελά! ..Φευ..]

Σήμερα όμως το κυρίαρχο θέμα μου ,ναι μεν περνά μέσα από την αναπαράσταση του Λόγου -που είναι κυρίως η έκφραση- αλλά ωθείται από ένα ,καθόλου βεβιασμένο, συμπέρασμα στο οποίο έχω καταλήξει μέσα από τις διεργασίες στο Linkedin subgroup μας We Go Web.
[Μη φοβάστε να κάνετε επαγγελματικό προφίλ στο Linkedin. Θα δείτε βιογραφικά Προέδρων,Διευθυντών , Αρχισυντακτών κλπ με μηδενική προϋπηρεσία. Μην ντραπείτε για ό,τι σας έδωσε ώθηση επιβίωσης]

Είναι τραγική η διαπίστωση πως ο κόσμος διστάζει να πει την άποψη του.
Ο κόσμος του διαδικτύου που υποτίθεται πως στο πρόσφατο παρελθόν επαναστάτησε υπέρ της ελευθερίας του λόγου μέσα στο νετ κι ενάντια στην λογοκριμένη άποψη στα παραδοσιακά μέσα,
φοβάται να μιλήσει...

Θέτω θέματα συζήτησης όπου ζητώ άποψη και..σιωπούν..ή ψάχνουν στηρίγματα λες κι οι εμπειρίες όλων μας στο web είναι τόσο διακριτά διαφορετικές που θέλουν στήριξη με ονοματεπώνυμο ώστε να μην γκρεμιστούν στα μάτια όσων τελικά θα συναντήσουν τα ίδια και σε πολύ πιο πολύπλοκη μορφή καθώς περνά ο χρόνος.

Αυτές τις ημέρες, συνάντησα μια φίμωση λοιπόν που δεν την επέβαλε κανένας εκδότης, διευθυντής ή αρχισυντάκτης..
Συνάντησα μια φίμωση από φόβο μήπως και τυχόν η Άποψη με Ονοματεπώνυμο γκρεμίσει ένα καλο-σχεδιασμένο επαγγελματικό PR.

Μόνο που όταν λέμε "Το Περιεχόμενο είναι Βασιλιάς" δεν εννοούμε τις επικοινωνιακές διασυνδέσεις με στόχο την επαγγελματική ανέλιξη..
διότι..όπως στην πραγματική ζωή , όλα γίνονται για κάποιο λόγο και τίποτα δεν πηγαίνει χαμένο,
έτσι και στο web με εκμηδενισμένες τις αποστάσεις και σχεδόν σε χρονικό στιγμιότυπο κλικ όλες τις επαφές.. βρίσκει κανείς τα πάντα μπροστά του..
διότι Γιάννη μου [αναφέρομαι σε εσένα διότι θα παραφράσω ένα πρόσφατο tweet σου], κι "εγώ θα το λέω μέχρι να..ψοφήσω: στο web, όλα είναι δυνατά" αρκεί να έχεις τα κότσια να προχωράς , να παρατηρείς και να εκφράζεις, διότι η Επικοινωνία καλλιεργείται σε λανθάνουσα μορφή κι αυτό, ο κάθε παραπλανημένος θα το βρει μπροστά του σε χρόνο..d-ια-t-ικτυακό.10 Τόλμησαν:

Ανώνυμος είπε...

Εγώ πάλι πιστεύω ότι στη ζωή (άρα μάλλον και στο Web) δε γίνονται όλα για κάποιο λόγο και κάποια πράγματα πάνε χαμένα.

Απαισιόδοξο; Μπορεί.

Σου δίνει όμως ελευθερία αυτή η θεώρηση.

Είμαι βέβαιος ότι υπάρχει αυτολογοκρισία. Συνήθως όμως προέρχεται από λάθος άτομα. Στην πραγματικότητα χρειαζόμαστε σύνεση πριν μιλήσουμε. Αυτή δεν την έχουν οι περισσότεροι που πρέπει και την έχουν οι άνθρωποι από τους οποίους θέλουμε να τους ακούμε να μιλάμε. That's life, I guess.

(Πιθάνως άσχετο το σχόλιό μου με το κείμενό σου. Ευχαριστώ για τα καλά λόγια :) )

diva είπε...

porcupine διαφωνώ- Τίποτα δεν πηγαίνει χαμένο. Σε βάθος χρόνου όλα λειτουργούν υπέρ μας ακόμα και αν κάποια στιγμή οι επιλογές μας φαντάζουν λάθος [ή και καταστροφικές]
Ελευθερία υπάρχει πάντα. Ελευθερία βούλησης, άποψης. Ελευθερία να αλλάξεις οπτική ή ακόμα και προοπτική [αν και για αυτά φροντίζουν οι συγκυρίες της ζωής]
Η ζωή είναι γεμάτη ευκαιρίες κι αυτές οι ευκαιρίες προκύπτουν από την ελευθερία με την οποία κάνουμε τις επιλογές μας.
Όσο πιο περιορισμένη η ελευθερία των επιλογών μας τόσο λιγότερες οι ευκαιρίες.

Αυτολογοκρισία φυσικά και υπάρχει αλλά η αυτολογοκρισία προέρχεται από τον..εαυτό μας ανάλογα με τις εμπειρίες μας, τις γνώσεις μας αλλά φυσικά και τι βιώνουμε κάθε περίοδο της ζωής μας [ανεπηρέαστοι από την καθημερινότητα τους είναι μάλλον όσοι υποβοηθούνται από αγχολυτικά φάρμακα]

Η σύνεση δεν μπορεί να είναι ..24-ωρη. Θα είμαστε όλοι σαν..ναρκωμένοι. Εκτός αυτού περισσότερη γνώση κι εμπειρία προκύπτει μέσα από ένταση παρά από νηφαλιότητα.
Η νηφαλιότητα και η σύνεση χρειάζεται στο στάδιο της δημιουργίας. Όχι στο στάδιο της ανταλλαγής απόψεων.
[Δική μου γνώμη βέβαια]

ο δείμος του πολίτη είπε...

Δε θα έλεγα ότι φοβούνται να μιλήσουν πολλοί. Απλά δε θέλουν να μιλήσουν, δε θέλουν να κρίνουν. Και αυτό βέβαια έχει την εξήγησή του. Ειδικά αυτοί που έμαθαν να μιλάνε αλλά να μην τους ακούει κανείς. Ωστόσο, δες λίγο τις διαβουλεύσεις στην πρωθυπουργική σελίδα. Θα δεις ότι πολοί είναι εκείνοι που σχολιάζουν και μάλιστα αναλυτικά.

Φράνσις είπε...

The past of future censorship, κυρία μου.θα αναρτησω εντος των ημερών πιστευω, ποστ σχετικα με την εφαρμογη του αντικαπνιστικου νόμου... ΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑ, απαγόρευση σε μεσα μαζικης μεταφορας,ΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑ.Σεβασμος του επιβατη, ΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑ. Εύχομαι να υγιαίνετε και να μεγαλουργείτε.

koulpa είπε...

αναζήτησα τελολογική ερμηνία του κόσμου μου.. από τα 5 ως τα 7 περίπου.. μετά αποφασισα ότι δε με ενδιαφέρει ο πραγματικός σκοπός αλλά ο φαινομενικός.. μια και αυτόν βλέπουμε τελικά όλοι.. :):)
μέχρι πριν μερικά χρόνια επέμενα να λέω την αλήθεια που πίστευα.. με κάληψη το χιούμορ.. το ελεύθερο του γελοτοποιού.. αλλά τελευταία σκέφτομαι.. "κανένας δεν είναι έτιμος για την αλήθεια".. "μη προσπαθείς να μάθεις το γουρούνι αγγλικά.. και θα αποτύχεις.. και το ζώο ταλεπορείς..".. έχω ξεστωμίσει κάποιες αλήθειες κι εδώ πέρα.. αλλά ήταν τόσο οφθαλμοφανείς.. που αν ήθελε καποιος θα τις έβλεπε.. αυτολογοκρίνομαι στα δικά μου αλλά με μικρή επιτυχία.. στα δικά σας έχω καλήτερα αποτελέσματα.. το παρόν εξαιρήται φυσικά.. :):)
έχω καιρό να πάρω μύνημα απο το group.. αλλά και οι ερωτήσεις που τίθενται.. είναι κάπως.. ως εντελώς εξιδικευμένες.. ζητούν μάλον ανάλυση εμπηριών που δεν έχω.. αλλά όπου έχω δε δυστάζω να την καταθέσω.. παρά μόνον γιατί δε ξέρω αν ενδιαφέρει κάποιον.. :):)
ελευθερίασα πάλι.. είναι κάτι φορές.. αλλά όλο και πιό σπάνιες μη παραπονήστε.. :):)
την καληνύχτα μου :):)

diva είπε...

Δείμε μου σε εκτιμώ πολύ και εξαιτίας αυτού και μόνο θα δω τι γίνεται στις διαβουλεύσεις.
[Είναι επώνυμοι όσοι συζητούν; Κυρίως αυτό με ενδιαφέρει.]
Καταλαβαίνω επίσης και το άλλο στοιχείο που δίνεις. Πως όταν έχεις μάθει/εκπαιδευτεί να απαξιώνεται η γνώμη σου, παύει κάθε διάθεση έκφρασης άποψης αλλά από την άλλη, αυτό δεν ήταν το πρώτο επαναστατικό στοιχείο του διαδικτύου;

diva είπε...

Miss auburn, βλέπετε πως δεν έχω πιάσει ακόμα το θέμα του αντικαπνιστικού νόμου..Γιατί θέλετε να με ..κουρντίσετε τώρα; [χα χα]
Περιμένω την ανάρτηση σας. Να είστε καλά και σας ευχαριστώ πολύ

diva είπε...

κουλπίε, σας ευχαριστώ πολύ για την προσωπική κατάθεση:-)
Λίγο πολύ το αυτό συμβαίνει , αν όχι σε όλους, σίγουρα σε πολλούς.
[Αφήστε με να γκρινιάζω λέμε. Εσείς αυτό που έχετε να πείτε, να το λέτε:-]

stereonova είπε...

σορρυ για την παρεμβαση-παρεμβολη...την τεταρτη 18/11 ξεκιναει η νεα σαιζον στην κινηματογραφικη λεσχη σερρων
check - > http://cineclubserron.blogspot.com/

θεβνκς

diva είπε...

Μιχάλη οτιδήποτε αφορά την πατρίδα μου είναι αποδεκτό έως..επιβεβλημένα ανακοινώσιμο :-)