Τρίτη

5 things i've learned from Web [till now]+5

Τρίτη
Πολλά πράγματα, γεγονότα κι εμπειρίες συνδράμουν στην εξέλιξη ή ακόμα και την μετάλλαξη της προσωπικότητας μας. Συχνά [αλλά όχι πολύ συχνά] ο χαρακτήρας μας στην πορεία της ζωής, επιβεβαιώνει, ενισχύει ή ακόμα και αναιρεί πεποιθήσεις, υποψίες , αντιλήψεις και προχωρά με βάση τα συμπεράσματα που εξάγει ο ίδιος , έστω μέσα από το νεφελώδες στερέωμα της υποκειμενικής οπτικής .

Οι χρήστες άνω των 30 ετών πιθανότατα έχουν άπειρες "ώρες πτήσης" στον γαλαξία του web αλλά όσοι κατόρθωσαν [κι είναι αρκετοί σε σχέση με το πλήθος των χρηστών αυτή τη στιγμή στη χώρα] να διατηρήσουν μία σταθερή "εμπλοκή" βιώνοντας τις εξελίξεις μέσα από αυτενεργή και διαδραστική συμμετοχή, είμαι σχεδόν βεβαία πως όχι μόνο αντιλαμβάνονται ευκολότερα τα μηνύματα κάθε διαδικτυακής παρουσίας , όχι μόνο ορίζουν όλο και αυστηρότερα [=πιο συνειδητά] την διαδικτυακή ηθική τους [=τους κανόνες στους οποίους οι ίδιοι πιστεύουν] αλλά κάποιες δεδομένες στιγμές αναγνώρισης του πρότερου βίου, αντιλαμβάνονται επίσης τις αλλαγές που οι ίδιοι βίωσαν τόσο μέσα στο web όσο και εξαιτίας του web.

Ανέκαθεν πίστευα πως ανεξάρτητα με το γεγονός πως όποια στιγμή θέλω μπορώ να διαγράψω κάποιο κείμενο μου ή βίντεο ή podcast [δικά μου είναι, ό,τι θέλω τα κάνω], οτιδήποτε αφήνω στο web θα είναι εδώ για πολύ καιρό [ίσως για πάντα].
Και συχνά μου αρέσει να διαβάζω τι πίστευα πριν 5 χρόνια ή τι έγραφα για κάποιο θέμα το οποίο εξακολουθεί και υφίσταται στην επικαιρότητα [προχτές ανακάλυψα μία παράγραφο σε μία από τις στήλες του εντύπου με το οποίο συνεργαζόμουν , του 2005 για το iPod και το iTunes].

Άλλες φορές επικυρώνω την παλαιά άποψη/υποψία μου με την επιβεβαίωση που μου αποδίδει η ιστορία , άλλες φορές συνειδητοποιώ την πλάνη στην οποία υπέκυπτα "τότε" κι άλλες φορές παρατηρώ απλά μία εξέλιξη στην σκέψη και την αντίληψη, εφόσον "πιάνω" εύκολα μηνύματα από τις κινήσεις των χρηστών γύρω μου [κινήσεις τις οποίες πιθανότατα εκτέλεσα κάποτε κι εγώ].


1. Εκατοντάδες σχόλια "μάχης": "Σχολιάζετε το περιεχόμενο. Όχι [πρώτα] το περιβάλλον."
Σε λίγο καιρό συμπληρώνεται ένας χρόνος λειτουργίας της σελίδας του divcast και 1η Μαρτίου συμπληρώνεται ένας χρόνος δημιουργίας των βίντεο. Ποιος θα καταλάβει άραγε από εκείνα τα πρώτα σχόλια στο πρώτο ποστ του νέου blog , τι είχα σκοπό να κάνω αλλά κυρίως για ποιο πράγμα μιλούσε ο σχολιαστής μου τότε;


2. Δεκάδες κείμενα εκτόνωσης οργής που άλλαξαν σχεδόν ολοκληρωτικά την πορεία της ζωής μου [κι αν όχι αυτή, σίγουρα άλλαξαν την φιλοσοφία μου]. Αν μετάνιωσα για την έκθεση οργής; Όχι. Το άξιζαν. [Και ξέρετε κάτι; Η ιστορία που ακολούθησε μου επιβεβαίωσε πως το άξιζαν] Αυτό που δεν άξιζαν, είναι η διαφήμιση που τους παρείχα κι αυτό είναι κάτι το οποίο πλέον κρατώ ως όριο περιοριστικό. Το ίδιο ακριβώς συνέβη και με τους απλούς κι ασήμαντους [διότι η σημαντικότητα ενός ανθρώπου δεν κρίνεται από την επαγγελματική σχέση μαζί τους αλλά από κάθε είδους διαδραστικότητα-για να μην αναφέρω πως όσο πιο σημαντικός είναι -τάχα- κάποιος τόσο πιο ανίκανος διαδραστικότητας αποδεικνύεται] οι οποίοι απλοί και ασήμαντοι -επίσης μέσα από την ιστορία- μου απέδειξαν πως είναι ανίκανοι δημιουργίας ενώ οξύμωρα πλαταγίζουν αριστερά και δεξιά μανιασμένα για λίγη αναγνωρισιμότητα.


3. Οι αριστεροί bully-δες του Greek Web κατόρθωσαν να αποδυναμώσουν το κόμμα τους με μία ψήφο. Μα, τι είναι μία ψήφος ,θα μου πείτε; Μία ψήφος είναι μία άποψη. Κι όπου υπάρχει μία άποψη υπάρχουν κι άλλες παρεμφερείς [ίσως όχι τόσο εκδηλωμένες αλλά εν δυνάμει αποκαλυπτόμενες σε μελλοντικές εκλογές]. Όταν κάποιος κατορθώνει να μην τον εκτιμάς, έχει επιτύχει το χειρότερο.


4. Έχω δημιουργήσει πολλές φιλίες στο διαδίκτυο. Έχω διατηρήσει λίγες. Αλλά, έτσι ήταν η φιλία πάντα. Επικυρωνόταν από την συνέχεια της ή απλώς την απέρριπταν τα γεγονότα. Αυτό το οποίο σημειώνω είναι πως η σκέψη "με επιβεβαίωσε" είναι η χειρότερη σκίαση στο bluring μιας σχέσης. Οι κυριότεροι λόγοι σε αυτές τις περιπτώσεις είναι η άναρχη διαχείριση της ελευθερίας που θεωρεί ο κόσμος πως του επιτρέπεται μέσα από την ανωνυμία αλλά κι αυτή η παθιασμένη ανάγκη για αναγνώριση ή αναγνωρισιμότητα.


5. Προσωπικά με ενοχλεί η χυδαιολογία και το ύφος "θα ήθελα να ήμουν πορνοσταρ" το οποίο έχω συναντήσει σε κάποιες "δυνατές" παρουσίες του ελληνικού διαδικτύου [άντρες και γυναίκες]. Και προφανώς αυτό είναι δική μου άποψη και επιλογή. Όπως επίσης είναι δικαίωμα μου να κρίνω υπό αυτό το φίλτρο την δυνατότητα πρόσβασης στους χώρους μου. Αυτό το αναφέρω: 1ον) για να "δικαιολογήσω" δύο block στα οποία έχω προχωρήσει στο Linkedin Group Creative Minds in Greek New Media [227 members so far], 2ον) διότι έτσι κρούω τον κώδωνα του κινδύνου στους πολιτικούς μισθοφόρους που προχωρούν σε απολύτως λανθασμένη ενίσχυση σαθρών προσωπικοτήτων. [Σκεφτείτε πως σε 5 χρόνια από τώρα τα μισά πολιτικά σκάνδαλα θα αφορούν αναπόφευκτα το διαδίκτυο και ήδη έχουν εντοπισθεί αρκετά]


+

1. Όταν λαμβάνετε ιδιωτικό μήνυμα χωρίς συγκεκριμένο λόγο από ανώνυμο ή επώνυμο ο οποίος δεν σας έχει πείσει για το "επίσημο" της επώνυμης παρουσίας του, πρόκειται είτε για κοινωνικά ηλίθιο είναι για εν δυνάμει stalker

2. Όταν λαμβάνετε επαγγελματική πρόταση που δεν προσδιορίζει το είδος της συνεργασίας, πρόκειται για φύκια και μεταξωτές κορδέλες ή απλά ερασιτέχνη αδαή

3. Όταν σας επιβραβεύουν άνθρωποι οι οποίοι δεν επιδεικνύουν συγκεκριμένες τάσεις επιλογής υλικού ή σχέσεων [κάνουν share θέματα τεχνολογίας, πολιτικής, σχέσεων, ζώδια what?], πρόκειται για απλά γλυφτράκια.

4. Όσο λιγότερα γνωρίζετε για τα επαγγελματικά κάποιου, τόσο περισσότερα κάνει [ισχύει και το αντίστροφο]

5. Όσο περισσότερο προσπαθεί να πείσει κάποιος για την αυθεντία του τόσο λιγότερα να περιμένετε από αυτόν [εδώ δίνω ένα μικρό εύρος εξαιρέσεων]



..και η ζωή συνεχίζεται






2 Τόλμησαν:

Ερασιτεχνης είπε...

. Όσο περισσότερο προσπαθεί να πείσει κάποιος για την αυθεντία του τόσο λιγότερα να περιμένετε από αυτόν

πολύ μεγάλη και ταυτοχρονα πικρή αλήθεια!
Αλλα είπαμε ...η ζωη συνεχίζεται!

diva είπε...

Saltydog
Η διαφορά ανάμεσα σε αυτόν που γνωρίζει και σε αυτόν που προσπαθεί να πείσει πως γνωρίζει, είναι πως ο πρώτος εκθέτει επιχειρήματα ενώ ο δεύτερος απλώς άποψη [πιθανότατα με την κάλυψη ενός ήδη γνωστού ονόματος].
Επίσης ο πρώτος εκθέτει δικές του σκέψεις δίνοντας την λογική αυτών, ενώ ο δεύτερος στηρίζεται *πάντα* στον λόγο κάποιων ξένων "ειδικών".