Κυριακή

Web 2010: Από τον Δημόσιο Λόγο στην Τεχνολογία Συνείδησης

Κυριακή

Σήμερα το πρωί αλίευσα στο facebook ένα αρκετά εντυπωσιακό [και intriguing για όσους αρέσκονται στην future tech φιλοσοφία] βίντεο το οποίο επιδεικνύει πώς το future είναι ήδη present.


Το info του video στο YouTube εξηγεί:

Your tweets will never be the same. In Tachikawa station amidst a shopping district, the N Building is a commercial structure can operate like a billboard, without losing the building identity or being covered up by large signage.

With your mobile device you will be taken to a site which includes up to date shop information. This will allow a cityscape to not be overwhelmed with signage and also will be an improvement to the quality and accuracy of the information itself.

Αν δεν αντιλαμβάνεστε και από αυτό το βίντεο πως ο λόγος στο διαδίκτυο είναι δημόσιος λόγος, δεν ξέρω τι άλλο μπορεί να σας πείσει.

Ίσως ένα ακόμα μικρό "καθημερινό" παράδειγμα.

- Έχω πλέον το facebook wall μου κλειστό. Αυτό σημαίνει πως αν δεν είναι κάποιος φίλος μου δεν μπορεί να δει τι γράφω εγώ και οι σχολιαστές μου. Έχουν παρατηρηθεί φαινόμενα όπου δέχτηκα αλλεπάληλες αιτήσεις φιλίας από συγκεκριμένα άτομα με στόχο την "παρακολούθηση" η οποία έφερε αρκετά στοιχεία stalking ή κουτσομπολιού κι έτσι άμεσα πλέον απομακρύνω τα αδιάκριτα τίποτα.
Με αυτό τον τρόπο λοιπόν προστατεύω όσο μπορώ τον δικό μου λόγο και τον λόγο των φίλων μου - οι οποίοι στην πλειοψηφία τους δηλώνουν το ονοματεπώνυμο τους και εκθέτουν το πρόσωπο τους.
Παρόλα αυτά , έχω ήδη οχτακόσιους φίλους. That's surely a "crowd".

Επίσης τώρα τελευταία σχολιάζω αρκετά συχνά σε status άλλων. Τα status των άλλων στην πλειοψηφία τους είναι ανοικτά. Αυτό σημαίνει πως ό,τι γράφω με ονοματεπώνυμο εκεί μπορεί είτε να αποτυπωθεί εσαεί σε ένα screenshot είτε να αναπαραχθεί/συζητηθεί όχι μόνο από τους φίλους του "φίλου" μου αλλά και από οποιονδήποτε άλλο "πατήσει" πάνω στο wall του συγκεκριμένου profile. That's surely one hell of a crowd.
-additional example: Κάποιος δήλωσε στο status του κάποια στιγμή πως έφαγε μία νόστιμη σαλάτα σε ένα εστιατόριο. Κάποιος άλλος σχολίασε από κάτω "είχε και viagra μέσα;". Θεώρησα το σχόλιο βλακώδες. Γνωρίζω αυτόν που το έγραψε. Ήθελα να σχολιάσω "Πόσο ηλίθιος μπορεί να είσαι-αν όχι αγενής και κοινωνικά αμόρφωτος;". Δεν το έκανα. Λίγα λεπτά αργότερα πρόσεξα πως το σχόλιο είχε αφαιρεθεί. Είτε από τον ίδιο είτε από τον ιδιοκτήτη του status. Ναι, αλλά εγώ και αρκετοί φίλοι του "οικοδεσπότη" είδαμε ήδη την εμετική δήλωση νόησης του συγκεκριμένου σχολιαστή-

Σε αυτό το μεγάλο πεδίο του Δημόσιου Διαδικτυακού Λόγου μπορεί να ανοίξει μία άλλη μεγάλη συζήτηση. Αυτή της λογοκλοπής ή ιδεο-κλοπής/ κάτι που υπήρχε σαν αγκάθι στα blog και τώρα εξαπλώνεται μεταλλαγμένο και στα υπόλοιπα social network.
Η απόδοση credit δεν είναι εύκολη υπόθεση.. κι εδώ σταματώ για να συνεχίσω το θέμα στο επόμενο divcast εντός των επόμενων ημερών.
[Θα συμφωνήσω πάντως με τον κύριο εδώ ο οποίος σε κάποιο σημείο, ευθαρσώς δηλώνει: Εάν δεν θέλεις να σε αντιγράφουν, μη γράφεις. Απλά πράγματα]

Εχθές το βράδυ -επίσης στο facebook- προχώρησα σε ένα Share ενός βιβλίου το οποίο φιλοξενείται από το scribd με τίτλο Τεχνολογία Υποταγής Συνειδήσεων.

Παραθέτω τρεις σχολιασμούς μου.
1. Περί scribd
Το scribd σας δίνει τη δυνατότητα ανάγνωσης ακόμα και ολόκληρου βιβλίου αρκεί αυτό να έχει φορτωθεί έτσι. Επειδή έχω λογαριασμό εκεί και το έχω δουλέψει σας λέω πως είναι πανεύκολο να εγγραφείτε και να ανεβάσετε πολυσέλιδα κείμενα τα οποία θα μπορείτε ακόμα και να δημοσιεύσετε -όπως ένα βίντεο- στο μπλογκ σας.
Μία επιπλέον εξαιρετική δυνατότητα είναι πως μπορείτε να κατεβάσετε το αρχείο στον υπολογιστή σας [από ό,τι είδα μόλις τώρα η επιλογή download ενεργοποιείται με τον fb λογαριασμό ή με τον scribd λογαριασμό]
2. Περί "Λιακοπουλικής" ομοιότητας
Ας αναφέρουμε πάντως πως για την ψυχολογία της μάζας δεν μίλησε πρώτος κάποιος γραφικός [και όχι απλά φιλόδοξος τύπος] αλλά ο εξάδερφος -εάν δεν κάνω λάθος - του Φρόυντ με την βοήθεια του Σίγκμουντ.
Επίσης το ανατρεπτικό σε αυτό το βιβλίο [το οποίο μπορεί να είναι μπούρδα- δεν το τελείωσα ακόμα] είναι ο τίτλος.
Ξέρετε τι σημαίνει η τιτλοφόρηση με τον χαρακτηρισμό Τεχνολογία;
Πως "φύγαμε" από το επίπεδο όπου η εμπειρική εφαρμογή θεωριών παρήγαγε και κατέγραφε απλώς τα επιτυχή αποτελέσματα μελετώντας επαναληπτικότητα φαινομένων και περάσαμε στην Μεθοδευμένη νέτη σκέτη "επιστημονική" εφαρμογή διαπιστωμένων συμπερασμάτων.
3. Περί Hacking
Τεχνολογία Υποταγής Συνειδήσεων. Το Hacking του μέλλοντος.

Σε αυτή την Τεχνολογία Χειραγώγισης Συνειδήσεων, δεν είμαστε άμοιροι ευθυνών, ξέρετε.
Το γεγονός πως πολλά διακριτά υψηλά iq μηδενίζουν το άθροισμα του συνόλου τους δεν ακολουθεί μόνο την μεθοδευμένη εκμετάλλευση της ψυχολογίας της μάζας.
Το γεγονός πως σχολιάζουμε πολύ εύκολα με μια οργή που θυμίζει Σύνδρομο Τουρέτ ή επίσης πανεύκολα και τάχιστα, εφορμούμε για ένα διασκεδαστικό σχόλιο αλλά όχι για ένα σχόλιο που θα ενημερώσει και θα ταλανίσει το νου πιθανότατα ώστε να τεκμηριώσει [add on - έδωσα του τίτλους και το link για τις δύο επόμενες θεματικές μου ενότητες στο μεταπτυχιακό ώστε να λάβω κάποια πληροφορία από "ειδικούς" κι έτσι να επιλέξω πιο συνειδητοποιημένα αλλά ουδείς -πλην ενός με καλή διάθεση- απάντησε, ενώ υποψιάζομαι πως αν ανέβαζα status που αφορά τον γάμο της Μαριέττας πολλά tech boys θα έσπευδαν να βαυκαλιστούν μαζί μου]- τι έλεγα; α, ναι- το γεγονός λοιπόν πως μηδενίζουμε την νόηση μας επιτρέποντας της να φιλτραριστεί μέσα στον σαχλό χυλό της μάζας που διψά για προσοχή και τίποτε άλλο, είναι η κερκόπορτα για αυτό το hacking του μέλλοντος. Let's try and keep that in mind.




1 Τόλμησαν:

CyberEddie είπε...

Το επόμενο μεγάλο στοίχημα είναι η ενοποίηση ψηφιακής και κανονικής ζωής, με ή χωρίς augmented. Ειναι απαραίτητο βήμα εξέλιξης. Το έχω συνειδητοποιήσει καιρό και θα κάνει παρέα με το cloud computing σε πιο προχώ μορφή αλλά και με την semantic αντίληψη των δεδομένων. Είναι μια νέα γενιά διαχείρησης δεδομένων και παροχής πληροφορίας και θα δούμε εντυπωσιακά software στα smartphone, γιατί περί αυτού πρόκειται, εξου και ο πολεμος των λειτουργικών στα κινητά.

Οσον αφορά την κοινωνικοποίηση στο web, το εχω πει και το ξαναλέω, για να επιβιώσεις στην αρένα των web λεόντων, όσο και να το κρύβεις αν είσαι βλάκας θα φανεί, αν σου κόβει επίσης. Οσο και να θες να είσαι πτυχιούχος χωρίς πτυχίο και έξυπνος με ηλίθια κρίση, μετά από κάποιο σημείο, εκτίθεσαι. Γι αυτό πολλές φορές βλέπω άτομα να έχουν ελάχιστη συμμετοχή και προτιμούν web τηλεγραφήματα.

To scribd να πω την αληθεια μου είναι ένα μέρος παρθένο ακόμα για μένα. Απλά εχω καταλάβει τι κάνει αλλά δεν του έχω βρει εφαρμογή στην καθημερινότητα μου.

Οσον αφορά τις θεματικές σου ενότητες, καλό κουράγιο. Παίζε μπάλα.