Κυριακή

Το Αιρετικόν [1]

Κυριακή

Σε ένα από τα σχόλια που ανέφερα στο τελευταίο divcast ["γιατί δεν αγοράζουμε περιοδικά"] , αναφερόταν πόσο διαφορετικά γράφουμε και διαβάζουμε πλέον εξαιτίας της έντονης ενασχόλησης μας με το διαδίκτυο.
Οι συνθήκες ενός νέου περιβάλλοντος στο οποίο κινούμαστε, αναπόφευκτα επηρεάζει τον τρόπο συμπεριφοράς ..σε κάθε άλλο περιβάλλον κι αυτό είναι μη αναστρέψιμο σύμφωνα με τον Nicholas Carr με τον οποίο και θα συμφωνήσω.

Με αυτή την αφορμή σκεφτόμουν πόσο έχουν αλλάξει τα πράγματα την τελευταία πενταετία και συγκεκριμένα από την καταγραφή της κατάστασης που είχα επιχειρήσει στο Time to Blog Beyond our Silly Nose and Mone On.
[Άγνωστη ακαδημαϊκός που τότε διατηρούσε βήμα σε "γνωστό" ειδησεογραφικό πόρταλ , με μηδενική συμμετοχή σχολίων, σήμερα είναι σκηνοθέτης .. εκπαιδευτικής τηλεόρασης του Υπουργείου Παιδείας και υποθέτω "ηγείται" του αντίστοιχου facebook page στον τίτλο του οποίου έχει κολλήσει κι ένα digital media ..έτσι.. για να είναι in]
Επίσης την εποχή εκείνη σπάνιζαν οι απόψεις στα ειδησεογραφικά πόρταλ αλλά ακόμα κι αυτά τα κείμενα ελάχιστη αξία είχαν, πόσω μάλλον αναγνωρισιμότητα από τον ευρύτερο χώρο των bloggers/ personas.

Με τον καιρό λοιπόν υπήρξε μία αλλαγή στις ισορροπίες εφόσον ο στόχος ήταν και είναι η μάζα και..η μάζα , είτε θέλουμε να το παραδεχτούμε είτε όχι, βρίσκεται εκτός web.
Άρα, το target lock έπρεπε να γίνει στα παραδοσιακά μέσα αλλά όχι με τη μορφή επίθεσης. Με τη μορφή συμμαχίας και μάλιστα επίμονης υποστήριξης.

Έτσι, ξαφνικά άρχισε ένας ανηλεής διαμοιρασμός παραδοσιακής αρθρογραφίας, ο οποίος είτε συμβαίνει ορθά είτε όχι, άλλαξε και τον τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίζει ο κόσμος του διαδικτύου εαυτόν αλλά άλλαξε και τον τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίζει η παραδοσιακή αρθρογραφία στο διαδίκτυο τον τρόπο προβολής της και οπωσδήποτε την επιλογή θεμάτων της.
Θυμηθείτε την αρχή του κειμένου.
Όταν αλλάζουν οι συνθήκες στο περιβάλλον , αλλάζει και η συμπεριφορά σε αυτό.
Κι όχι μόνο η συμπεριφορά προς εκεί που έχουμε στοχεύσει αλλά η συμπεριφορά γενικότερα.
Άλλοτε συνειδητά και άλλοτε όχι.

Ένα άλλο στοιχείο που αναπόφευκτα επηρέασε συμπεριφορές ήταν η ευκολία πλέον σύνδεσης, επαφής, προσέγγισης με το χώρο των διαφημιστών και των εταιρειών δημοσίων σχέσεων.
Ξαφνικά ένας επαγγελματικός χώρος ως σύνολο ανθρώπων που οι συμπεριφορές τους είναι όσο περισσότερο είναι δυνατόν πειθαρχημένες με την επαγγελματική έννοια, άρχισε να "διδάσκει" επίσης άλλοτε συνειδητά και άλλοτε όχι, σχήματα συμπεριφορών.

Τα παρατηρώ όλα αυτά και τα επικυρώνω κυρίως μέσα στο περιβάλλον του facebook. Όσο κι αν επιμένουν να διατηρούν το twitter ως social media έδαφος πιστεύω πως στην Ελλάδα τουλάχιστον , αυτή η δυναμική έχει αναχαιτιστεί [αυτοκαταστραφεί μάλλον αν όχι ..αυτοκτονήσει].

Η μελέτη πλέον , η καταγραφή, η παρατήρηση γίνεται φυσικά εκτός blogs [άλλη μία αναπόφευκτη μεταφορά δυναμικής εφόσον ελάχιστοι άντεξαν να συνεχίσουν να γράφουν αλλά και ακόμα λιγότεροι ξεκινούν τώρα να αρθρογραφούν σε κάποιο ιστολόγιο].
Η σχεδόν ηδονική και ιδανική δυνατότητα να δημοσιοποιήσουμε τη σκέψη ή την άποψη μας σύντομα [όπως συμβαίνει στο facebook] είναι η πιο ισχυρή απόδειξη αλλαγής στον τρόπο με τον οποίο γράφουμε, διαβάζουμε και τελικά επικοινωνούμε.

Κι όταν περνά κανείς το στάδιο της συνειδητοποίησης πως το περιβάλλον έχει αλλάξει τον τρόπο με τον οποίο επικοινωνεί...μετά.. είναι πολύ εύκολο να αρχίσει να καταγράφει ενδεικτικά τις ..εύπλαστες- θα πω και όχι "δήθεν"- δηλώσεις ..παρουσίας ντυμένης τον μανδύα της υποστήριξης, του φλερτ ή της κολακείας .

Στο σταθερό διαδικτυακό φέρεσθαι κανείς δεν είναι αθώος και σπάνια κάτι είναι όπως φαίνεται.
Το διαδικτυακό φέρεσθαι είναι πλέον απόδειξη σχεδόν στρατιωτικά πειθαρχημένης συμπεριφοράς.
Μίας συμπεριφοράς που έχει στόχο, πλάνο και στρατηγική αλλά και μίας συμπεριφοράς που τώρα ευκολότερα από ποτέ άλλοτε μπορεί να απογυμνωθεί μπροστά στην απλοϊκή ορθολογική σκέψη "βλέπω τι κάνεις και τώρα πια ξέρω γιατί το κάνεις".


To be Continued..
2 Τόλμησαν:

ο δείμος του πολίτη είπε...

Πολύ ενδιαφέρουσα άποψη. Μάλλον από τα καλύτερά σου κείμενα (από άποψη μεταφορών, λεξιλογίου και θέσεων συνολικών). Αναμένω τη συνέχεια.

diva είπε...

Ευχαριστώ Δείμε μου!