Δευτέρα

"Μάθε Linux" και άλλες ελληνικές π@π@ρίτσες

Δευτέρα

Updated 18-1-11 [scroll down to the end]
Το ΕΑΠ συνεπές στην άγνοια οργανωτικής δομής εκπαίδευσης εξ'αποστάσεως, μου ζητά να παραδώσω εντός είκοσι ημερών εργασία , προγραμματίζοντας σε Linux.
Δε θα εξεταστώ στις εξετάσεις μου σε αυτό αλλά σε άλλη ύλη, παρόλα αυτά η εργασία πρέπει να παραδοθεί ώστε να μπορέσω να πάω σε εξετάσεις.

Κατά τα γνωστά έχω παραλάβει βιβλία από το ΕΑΠ κι έχω αγοράσει [κατόπιν οδηγίας του] δυο τρία ξένα, τα οποία όμως δεν αναφέρονται σε οποιαδήποτε μορφή εκπαίδευσης στο Linux [ψέμματα/ ένα αναφέρεται αλλά δεν έχει λύσεις ασκήσεων/ σαν να λέμε " θα γράψω παρακάτω ωροσκόπια και βρείτε εσείς σε ποιο ζώδιο αναφέρομαι κάθε φορά".

Με δεδομένο πως βρίσκομαι στο τρίτο έτος, έχω μάθει να ανταπεξέρχομαι στον πανικό του "μαθαίνω μόνη και εξετάζομαι χωρίς να διδάσκομαι" κι εκτός αυτού είμαι fuckin good στις εργασίες που αντιστοιχούν στην βιβλιογραφική ύλη [το 9 με άριστα το 10 είναι καλός βαθμός] οπότε σκέφτομαι what the heck..μπορώ πάντα να μη παραδώσω μία εργασία.

Έλα όμως που ανήκω στους abnormal που επιμένουν να μάθουν..
Go Go Google λοιπόν αναλογιζόμενη πως ..δε μπορεί..θα βρω υλικό..how to ..τόσος ντόρος γίνεται με την ιαχή "μάθε παιδί μου linux".

Στα αγγλικά υπάρχει πλήθος βοηθητικών μαθημάτων.
Κι όταν λέω μαθημάτων εννοώ μαθημάτων. Το μόνο κακό είναι πως δεν έχω το χρόνο να μελετήσω αυτά τα μαθήματα [διότι το ΕΑΠ είναι προφανές πως δε θέλει να μάθω/ θέλει απλά να παραδώσω εργασία].

Το προσπερνάμε όμως αυτό και πάμε στην τραγελαφική επιλογή της αναζήτησης "Σελίδες στα Ελληνικά"

ε, ρε γλέντια

Αποσπασματικά κείμενα, forum με απαντήσεις αλλά όχι σειρά βημάτων, παρουσίαση γραφικού περιβάλλοντος αλλά όχι ξεκάθαρες επιλογές [θες linux μαζί με windows; θες linux με στικάκι; θες δύο λειτουργικά; Γράψε ρε άνθρωπε δέκα σελίδες pdf με επιλογές και link. Θα σου πέσει ο κ*λος;]. Τίποτα.

Συνεχίζοντας την πορεία στο άγνωστο των αποτελεσμάτων της αναζήτησης κατόρθωσα να βρω 2-3 πράγματα [και πάλι τίποτα αρκετά κατατοπιστικό εφόσον η εργασία μου δεν αφορά βήματα αρχαρίων] στην 5η ή 7η σελίδα αποτελεσμάτων [όπερ να το βράσω και το SEO σας κι όλα].

Κι ερχόμαστε στην κραυγή "Linux στα σχολεία" και "αγαπήστε τον κόσμο του Linux".
Άλλη μία περίπτωση γκετοποιημένης γνώσης διότι μέσος χρήστης χωρίς καθοδήγηση με φυσική παρουσία προσώπου δε πρόκειται να έρθει στον κόσμο του Linux που να χτυπιέστε κάτω σα χταπόδια.

Και δε θα έρθει διότι εσείς δεν παρέχετε γνώση για τους πολλούς, αλλά γνώση για τους λίγους.
Διότι όπως συμβαίνει και με τον χώρο των social media ο οποίος είναι my territory, δεν ενδιαφέρει να προσελκύσετε τους χρήστες παρά μόνο τους αδαείς πελάτες στους οποίους πουλάτε φύκια για μεταξωτές κορδέλες, δε σας ενδιαφέρει ούτε καν να σας εμπιστευτεί το έμψυχο περιβάλλον σας παρά μόνο σας νοιάζει πώς θα φανείτε "έξυπνοι" και "ειδικοί".

Αλλά αν δέκα μιλούν και χειροκροτούνται μόνοι τους, τότε έχουμε γκέτο δεν έχουμε society κι αν θέλουμε να προσελκύσουμε κοινό πρέπει να δώσουμε το χέρι με τον απέναντι να εμπιστεύεται να το πιάσει και να στηριχτεί κι ό,χι να πετάμε κομφετί.

Εν κατακλείδι, στην Ελληνική Διαδικτυακή Νοοτροπία το λάβαρο "ξέρω ρε" είναι μακράν ισχυρότερο του "μάθε βρε" κι εγώ υπό αυτό το πρίσμα έχω πάψει να θεωρώ ανέκδοτο το Linux αλλά ευθαρσώς χαρακτηρίζω αστείους αυτούς που προσπαθούν να το "επιβάλλουν".

Διότι η γνώση καλά μου παιδιά θέλει αγάπη. Κι αν δε με κάνεις να αγαπήσω τον κόσμο σου δε θα έρθω ποτέ σε αυτόν.

Got it?


Κατόπιν άπειρων συζητήσεων τόσο εδώ όσο και στο fb profile μου, δημοσιεύω όλους τους συνδέσμους που μου δόθηκαν:


  • Σχολίνουξ [πολύ καλή προσπάθεια αλλά δεν είμαι μαθήτρια δημοτικού και δεν έχω άπειρο χρόνο στη διάθεση μου για πειραματισμούς]- Δείτε και αυτό
  • Forum.Ubuntu [εξαιρετικά γεμάτος χώρος αλλά ανοργάνωτος / φυσικό αν σκεφτεί κανείς πως πρόκειται για forum/ θα προτιμούσα μία εκπαιδευτική κατηγοριοποίηση θεμάτων "για μαθητές", "για χομπίστες", "για απλούς χρήστες που θέλουν να γνωρίσουν τον κόσμο του open source", "για φοιτητές" κλπ/ download ubuntu δεν είδα πουθενά αλλά είμαι σίγουρη πως κάπου θα υπάρχει...]
  • Κατέβασα από εδώ το wubi περιμένοντας δύο ώρες περίπου να "φτάσει" αλλά ενώ μου το εμφάνιζε ως επιλογή δε με άφηνε στην επανεκκίνηση να επιλέξω λειτουργικό , don't know why, οπότε και το απεγκατέστησα. Δε ξέρω αν θα αφιερώσω άλλες δύο ώρες για να το ξαναδώ.
  • Athens Linux user group [είτε με εγγραφή είτε χωρίς, οι Ερωτήσεις των μαθημάτων δεν ανοίγουν-δουλεύω με chrome]
Και πάμε στα...ξένα

Συμπέρασμα

  • Έχω περίπου 20 ημέρες στη διάθεση μου να μελετήσω 100+ σελίδες ύλης στην οποία γνωρίζω [σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα μελέτης του ΕΑΠ] πως θα εξεταστώ στο τέλος της ακαδημαϊκής χρονιάς. Σε αυτές τις 20 ημέρες πρέπει παράλληλα να παραδώσω μία εργασία η οποία δεν σχετίζεται άμεσα με την ύλη που πρέπει να μελετήσω. Επιλέγω να μη χάσω τη σειρά μελέτης μου οπότε δε θα ασχοληθώ με το Linux [εργασία] εάν δεν τελειώσω την ύλη εξετάσεων που αντιστοιχεί σε αυτή την περίοδο μελέτης.Αν περισσέψει χρόνος [που το αποκλείω] ίσως επιχειρήσω να λύσω κάποιο υποερώτημα απλά και μόνο για να μη παραδώσω κενή εργασία. 
  • Εάν ποτέ αποφασίσω να ασχοληθώ με Linux μπορώ να μάθω από τα παραπάνω link [είναι φανερό σε ποια αναφέρομαι] αλλά δε νομίζω πως αυτό θα συμβεί ποτέ.7 Τόλμησαν:

ο δείμος του πολίτη είπε...

Δεν ξέρω για σένα, αλλά παλαιότερα που άκουγα καλά λόγια για το Linux και επιχείρησα να το μάθω, σκόνταψα. Με τα υπάρχοντα προγράμματα τα κατάφερνα τόσο καλά, γρηγορότερα και πιο αποτελεσματικά και δημιουργικά. Εγκατέλειψα κάθε προσπάθεια...

diva είπε...

Το Linux είχα να το πιάσω από τότε που πρωτοεμφανίστηκε ως Suse.
Το βρήκα το ίδιο "εχθρικό".
Αυτό δε που με εξόργισε είναι η αδυναμία μετάδοσης γνώσης με τον σωστό τρόπο.
Όσοι ασχολούνται με το Linux καλά θα κάνουν να λάβουν υπόψη τους κραυγές όπως η δική μου διότι αυτό σημαίνει πως παρότι ξέρουν, ασχολούνται και πιστεύουν σε αυτό..δεν το παρουσιάζουν όπως πρέπει στον κόσμο κι αυτό είναι εναντίον τους.

ο δείμος του πολίτη είπε...

Για τον τρόπο μετάδοσης της γνώσης, δεν μπορώ να πω τίποτε περισσότερο. Μου θυμίζει καθηγητές στο σχολείο που ζητούν από παιδιά να βρουν πληροφορίες στο διαδίκτυο χωρίς ποτέ να τους έχουν εξηγήσει νωρίτερα το πώς. Και πώς άραγε να κάνει εργασία ένα παιδί χωρίς το know how. Έτσι κι εσύ.

Konstantinos Togias είπε...

Diva, δεν μας λες ποιο είναι το θέμα της εργασίας για να καταλάβουμε τι σου βάλανε να βρεις σχετικά με το linux. Υπάρχουν πολλά πράγματα που μπορεί κάποιος να ονομάσει "προγραμματισμός σε linux": Από perl και shell scripts για διαχείριση συστήματος και C kernel programming για συγγραφή drivers για τον πυρήνα του λειτουργικού, μέχρι προγραμματισμό εφαρμογών σε Mono που δεν διαφέρει σχεδόν καθόλου με το .Net των windows. Όποιο και να είναι το θέμα πάντως, είναι πολύ δύσκολο να μην βρεις πληροφορίες στο διαδίκτυο, είτε ψάχνοντας στο google, είτε ρωτώντας μέλη των διαφόρων κοινοτήτων που σχηματίζονται γύρω από το ΕΛΛΑΚ.

Όσοι έχουν γνώσεις σχετικά με το Linux, δεν γεννήθηκαν με αυτές τις γνώσεις, ούτε σπούδασαν το αντικείμενο σε κάποιο εξειδικευμένο πανεπιστήμιο. Ενδιαφέρθηκαν, έψαξαν, διάβασαν, ρώτησαν, πειραματίστηκαν, εντάχθηκαν σε κοινότητες και έμαθαν. Δεν νομίζω να υπάρχει κάποιος λόγος που εμποδίζει κι εσένα να κάνεις το ίδιο.

Όσον αφορά το ότι θα έπρεπε το πανεπιστήμιό σου να είναι σε θέση να σου δώσει κάποιες αρχικές κατευθύνσεις και πληροφορίες για τη μελέτη σου, σε αυτό συμφωνώ. Ρώτησες τον καθηγητή που σου έχει βάλει την εργασία για σχετικές πηγές και κατευθύνσεις; Μου φαίνεται αρκετά απίθανο να μην έχει υλικό ή κατευθύνσεις να σου δώσει για το αντικείμενο με το οποίο σου ζητά να ασχοληθείς.

Ως μέλος αρκετών κοινοτήτων ΕΛΛΑΚ και Linux, αλλά και ως εμπλεκόμενος με το ΕΑΠ (κάνω το διδακτορικό μου στο ΕΑΠ), χαίρομαι που κάποιοι καθηγητές φαίνεται να ξεκολλάνε από τις παγιωμένες πρακτικές της περασμένης δεκαετίας και ασχολούνται με καινοτόμα, εναλλακτικά και προοδευτικά θέματα όπως το Linux. Ελπίζω μόνο να μην το κάνουν με λάθος τρόπο φέρνοντας τα αντίθετα από τα προσδοκώμενα αποτελέσματα.

ΥΓ. Χωρίς να ξέρω ποιο είναι το θέμα της εργασίας σου σε παροτρύνω να ρωτήσεις σχετικά με τις απορίες σου στα forum, blog και irc chatrooms των διάφορων ελληνικών κοινοτήτων που δραστηριοποιούνται γύρω από το linux. Εκεί σίγουρα θα βρεις άτομα πρόθυμα να σε βοηθήσουν, να σε κατευθύνουν και να σε βοηθήσουν να λύσεις τις απορίες σου - αρκεί βέβαια να μην ζητήσεις να κάνουν την εργασία αντί για εσένα - .

diva είπε...

Δείμε μου τελικά με τα πολλά, μαζεύτηκαν μερικά αρκετά "γεμάτα" λινκ , κανένα βέβαια με εκπαιδευτική "πρόθεση" σε ενήλικες σαν και του λόγου μου που κατατρέχονται από την ελληνική ακαδημαϊκή υστερία "μάθε όπως όπως κι άιντε",
πάραυτα υπήρξε μία συγκέντρωση γνώσης στα ελληνικά κι αν ποτέ αποφασίσω στη ζωή μου να αυτοκτονήσω θα ασχοληθώ με το linux.
Νομίζω πως το πιο συνετό που κατόρθωσα να γράψω σήμερα μέσα στον πανικό και την οργή μου ήταν "καλά, δε ξέρουν οι ubunteros πώς μας πηδά το ΕΑΠ; δεν θα έπρεπε ήδη να έχουν ετοιμάσει κάτι ώστε να μας "αρπάξουν" αντί να μας βλέπουν να φεύγουμε τρέχοντας;"
Αυτά.
Εγώ με Linux δεν πρόκειται να ασχοληθώ. Δεν βλέπω κανέναν απολύτως λόγο.

diva είπε...

Κύριε Τόγια καταρχήν σας ευχαριστώ πολύ για το ενδιαφέρον [και το σχόλιο]
Την εργασία μου δε μπορώ να την συζητήσω. Το ξέρετε.
Ούτε φυσικά επιθυμώ να κάνει κάποιος άλλος την εργασία μου. Αντιλαμβάνεστε πως αν ήμουν αυτής της φιλοσοφίας θα έβρισκα κάποιον σιωπηλά [είμαι καιρό around , θα έβρισκα] και δε θα έλεγα κουβέντα.
Η οργή μου ήρθε από τον πανικό και το αίσθημα αδικίας.
Να πληρώνω τόσα χρήματα, να αγοράζω ξένα βιβλία [του ΕΑΠ τα λαμβάνουμε αλλά δεν τα διδασκόμαστε] και να παραδίδω εργασία σε ύλη και άσχετη από τα βιβλία και άσχετη της ύλης των εξετάσεων;
Όσον αφορά τους συντονιστές, εγώ προσωπικά δεν έχω απολύτως κανένα παράπονο.
Ανά πάσα στιγμή μας δίνουν δεκάδες λινκ , εάν αυτό ζητηθεί [..]
Εν πάση περιπτώσει κι επειδή πραγματικά είμαι απίστευτα κουρασμένη και απογοητευμένη,
κρίνω με όσο νου έχω πως:
α) αν ήθελα να μάθω μόνη μου ρωτώντας θα μάθαινα χωρίς να πληρώνω εξαποστάσεως εκπαίδευση
β) μέσα σε 20 ημέρες ακόμα κι αν βρω λύσεις και πάρω έναν ικανοποιητικό βαθμό θα έχω απλώς επικυρώσει την φοιτητική παράδοση "μάθε όπως όπως"

Αντιλαμβάνεστε πως τα πράγματα θα ήταν πολύ διαφορετικά [και θα τα χειροκροτούσα πρώτη εγώ] αν
α) εξαρχής μου έλεγαν να αγοράσω βιβλίο για λίνουξ κι ας παρέδιδα δέκα εργασίες επάνω σε αυτό
β) μπαίνοντας σε ελληνικό φορουμ έβλεπα θέμα "φοιτητές εαπ σε πανικό cool down"

Πιστεύω στη δυναμική της τεχνολογίας και της γνώσης αλλά απογοητεύομαι από την απουσία εκπαιδευτικής φιλοσοφίας.

Αυτή είναι η δια βίου εκπαίδευση που μπορούμε να προσφέρουμε;
Νοιώθω βαθύτατα απογοητευμένη..αυτό είναι όλο..

tk είπε...

Ενώ η microsoft και η apple φροντίζει να μεταδίδει τη γνώση..Αυτό είναι το λιγότερο αστείο.Ποιο κλειστές εταιρείες δεν θα μπορούσαν να υπάρξουν.Το "ελληνικο" υλικό για linux στο διαδίκτυο είναι επαρκές και καλά δομημένο.Σε 20 ημέρες όμως όχι linux δεν μαθαίνεις αλλά ούτε μακαρόνια να φτιάχνεις σωστά..Θέλει δουλειά, υπομονή και επιμονή..Σε κάθε άλλη περίπτωση είσαι ελεύθερη να χώνεις τα χρήματα σου στην microsoft και στην apple για να σου πασάρουν χαμηλότερης ποιότητας λογισμικό..