Τετάρτη
Η Πληροφορική στην Εκπαίδευση
Έκρινε e- diva at 2.2.11 Τετάρτη"Έσκασε" πάλι αυτές τις ημέρες το θέμα της είδησης πως θα καταργηθεί το μάθημα της Πληροφορικής στο Λύκειο.
Οι εκπαιδευτικοί του αντίστοιχου αντικειμένου αντέδρασαν με μία ανοικτή επιστολή στον Πρωθυπουργό και πολλοί από εμάς, αναμενόμενα, ξεκινήσαμε συζητήσεις στα social network.
Στο screenshot φαίνεται η επαγγελματική μου προϋπηρεσία από όλες τις εργασίες μου. Το 80% προέρχεται από διδασκαλία μαθημάτων Πληροφορικής [χωρίς όμως να θεωρούμαι Πληροφορικός-as a matter of fact εκείνο το τεράστιο βιβλίο που φαίνεται στο βάθος είναι ένα από τα δεκάδες βιβλία του μεταπτυχιακού μου στα Πληροφοριακά Συστήματα]
Τα παραπάνω ελπίζω πως αποδεικνύουν πως δεν είμαι ένας απλός παρατηρητής της Πληροφορικής στην Εκπαίδευση και με αυτή την αποδεδειγμένη πρόταση προχωρώ.
1. Ορθώς υπάρχει έστω συντεχνιακών συμφερόντων διαχωρισμός στους Πληροφορικούς.
Αν σκεφτεί κανείς πως κάποτε διορίζονταν Θεολόγοι για να διδάξουν Πληροφορική, πολύ σωστά οι πτυχιούχοι των συναφών σχολών θέλησαν να περιφρουρήσουν τα δικαιώματα τους.
Αυτό όμως δε σημαίνει πως ο διαχωρισμός έγινε το ίδιο συνετά και από τις κυβερνήσεις που άλωσαν η κάθε μια με τον δικό της τρόπο τον τομέα της Παιδείας χωρίς κανένα απολύτως εξαιρετικό αποτέλεσμα.
2. Η Πληροφορική είναι ένας τεράστιος κλάδος με πολλά επίπεδα και πολλές διαφορετικές εξειδικεύσεις. Κατ'εμέ δεν υφίσταται ο όρος Πληροφορικός. Προτιμώ να γνωρίζω και να αναγνωρίζω την ειδικότητα του καθενός σε αυτό το υπερμεγέθες σύμπαν της Τεχνολογίας.
3. Η Τεχνολογία [διότι περί αυτής ομιλούμε] δεν είναι χρυσόσκονη με την οποία μπορείς να πασπαλίσεις έναν ερειπωμένο πύργο και να τον βαφτίσεις μηχάνημα τεχνητής νοημοσύνης [sic].
Η Τεχνολογία είναι Κουλτούρα, Γνώση, Εναλλακτικές, Επιλογή, Χρήση, Πειραματισμός.
Υπό αυτή την έννοια η Τεχνολογία όχι μόνο πρέπει να κατέχει ειδικό χώρο στον τομέα της Εκπαίδευσης αλλά να αποτελεί σπουδή εκ των ων ουκ άνευ.
Τα στάδια της οφείλουν να ενταχθούν κατάλληλα σε αντίστοιχα μαθήματα στις κατάλληλες ηλικίες με συγκεκριμένους σκοπούς από συγκεκριμένης γνώσης [όχι ειδικότητας] εκπαιδευτικούς.
4. Είχα την τύχη και την τιμή να διδάξω πρωτοετείς φοιτητές του ΤΕΙ Σερρών - προ αμνημονεύτων ετών- σε μάθημα γλώσσας προγραμματισμού υπολογιστών, επί πέντε έτη. Όσοι από αυτούς δεν είχαν διδαχθεί το μάθημα της Ανάπτυξης Εφαρμογών σε Προγραμματιστικό Περιβάλλον της Γ' Λυκείου [τεχνολογική κατεύθυνση] βρίσκονταν για αρκετό διάστημα σε κατάσταση σοκ.
Το μάθημα της Ανάπτυξης Εφαρμογών είναι ένα έξυπνο και απλό μάθημα που διδάσκει Προγραμματισμό Σκέψεων. Βηματισμό κινήσεων. Κατ'εμέ είναι ένα από τα λίγα μαθήματα που αποδεικνύει έμπρακτα πολύ σύντομα στο μαθητή πως πρέπει να βάζει σε τάξη τις σκέψεις του. Αυτή είναι η πρωτογενής του δυναμική. Διδάσκει στον υποψήφιο "ενήλικα" που θα μεταβεί στη φοιτητική ζωής της ανεξαρτησίας πως η όχληση [το μπάχαλο] μπορεί να μπει σε τάξη. Του διδάσκει την ύπαρξη επιχειρήματος στο λόγο [κάτι που ούτε καν το μάθημα της Έκθεσης δε κατορθώνει εφόσον μπουκώνει τους πάντες με τα ίδια κείμενα πανομοιότυπων λόγων]
Ακολούθως τον προετοιμάζει για μία ομαλή προσγείωση σε μία γλώσσα προγραμματισμού από τις τόσες που υπάρχουν. Και το κάνει αβίαστα. Χωρίς κόπο. Η ψευδογλώσσα διδάσκει το νου και δίνει αυτοπεποίθηση στην έκφραση του λόγου.
5. Ο γνώστης των πρωταρχικών σταδίων της τεχνολογίας δεν είναι απαραίτητα έτοιμος ή ικανός εκπαιδευτικός. Το ίδιο πιθανότατα ισχύει για κάθε ειδικότητα εκπαιδευτικού ίσως αλλά νομίζω πως όσο πιο ευρύ είναι το φάσμα ενός αντικειμένου τόσο πιο σημαντικός είναι ο εκπαιδευτικός διαχωρισμός από τον επαγγελματικό τίτλο.
Εν ολίγοις υπάρχουν άνθρωποι που μπορούν να διδάξουν και άνθρωποι που δε θα μάθουν ποτέ να διδάσκουν.
Καμία διαδικασία , είτε σε επίπεδο σπουδών είτε σε επίπεδο διορισμών δεν έχει κατορθώσει μέχρι στιγμής να βρει το κατάλληλο πλαίσιο επιλογής.
[Έχω επιτύχει τρεις φορές σε διαγωνισμό ΑΣΕΠ χωρίς να έχω διοριστεί. Λέτε να τολμά κανείς να μου πει πως δε ξέρω να διδάσκω; Μα, θα είχα πεινάσει αν δεν ήξερα εφόσον οι υπόλοιπες εργασίες μου αν και διαφορετικών συχνά αντικειμένων δε στάθηκαν ικανές να με βοηθήσουν να επιβιώσω με αξιοπρέπεια]
6. Η επαναστατική ιαχή ΄Τεχνολογία στην Εκπαίδευση Τεχνολογία στη Ζωή δεν συνάδει με καμία κυβέρνηση [sic] με την σκέψη να καταργηθεί το μάθημα της Πληροφορικής στο Λύκειο. Είναι τραγελαφικά οξύμωρο ακόμα και ως σκέψη. Πόσω μάλλον ως απόφαση.
7. Το Υπουργείο Παιδείας δίνει [σε μένα τουλάχιστον] την εντύπωση μίας ομάδας ανθρώπων που έχουν απόλυτη άγνοια για την ελληνική εκπαιδευτική διαδικασία.
8. Η Εκπαίδευση δε μπορεί να διορθωθεί από πάνω προς τα κάτω. Πρέπει να επανα-δομηθεί από κάτω προς τα πάνω. Γεμίζοντας τα κενά, διορθώνοντας τις θέσεις, προσθέτοντας και αφαιρώντας συνετά τα κομμάτια που λείπουν, πλάθοντας στέρεες βάσεις μιας νέας κοινωνίας και όχι ωθώντας βράχους από την κορυφή ή ρίχνοντας τεράστια κομμάτια χρυσού τσιμέντου διότι έτσι ό,τι στάξει ή ξεφύγει από την κορυφή θα χτυπήσει τα κεφάλια των "μικρών" και θα καλύψει τα μυαλά των νέων , κυρία Υπουργέ.
Συχνά στους χώρους μου εξαίρω [...] την ευήθεια της Κυβέρνησης ΠΑΣΟΚ αλλά αυτό εντάσσεται στα πλαίσια του Βήματος που διατηρώ ως Φωνή Πολίτη και περισσότερο συναγκαλίζεται με την σάτιρα και όχι τόσο με την κατηγορία [διότι για να κατηγορήσεις μία διαδικασία πρέπει να συμμετέχεις σε αυτή].
Στο θέμα της Εκπαίδευσης όμως κύριε Πρωθυπουργέ , είναι σαφές πως έχετε χάσει κάθε αίσθηση της πραγματικότητας και οι σπασμωδικές κινήσεις του Υπουργείου είτε πρόκειται για εντυπωσιασμούς είτε για στρατηγικές αποφάσεις, όσο περνά ο καιρός αφανίζουν όλο και περισσότερο την πιθανότητα να προσφέρετε κάτι άξιο και ευγενές σε αυτό το τοπίο.
Εάν οι άνθρωποι σας δε γνωρίζουν από εκπαίδευση αλλάξτε τους. Η Παιδεία αυτής της χώρας ουδέποτε χρειαζόταν μπιχλιμπίδια. Η Ελληνική Ψυχή έχει Ικανότητα και Ευγένεια Μάθησης [αναλογιστείτε μόνο πόσα αντέχουμε και πόσο προσπαθούμε να προσαρμοστούμε ακόμα και με τον τίτλο του κοιμισμένου να κρέμεται από πάνω μας]. Οι Έλληνες κύριε Πρωθυπουργέ έχουν το έδαφος για Παιδεία. Χρειάζονται όμως τους σπόρους από τους κατάλληλους γεωργούς. Μη τους αλλάζετε τα φώτα με ακραία τεχνητά καιρικά φαινόμενα. Θα γίνουν βάλτος.
Labels: Education, Personal, Politics
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
9 Τόλμησαν:
Και μόνο η σκέψη κατάργησης του μαθήματος Πληροφορικής στα σχολεία αποτελεί ολίσθημα για να μην πώ τίποτα άλλο.
Στην εποχή μας η πληροφορική υπάρχει, η τεχνολογία τρέχει και δεν είμαστε στο '80 που η πληροφορική υπήρχε μόνο μετά, σε υποτυπώδεις τότε υποδομές και τεχνολογία νηπιακού επιπέδου σε σχέση με σήμερα.
Σήμερα πρέπει οι μαθητές να διδάσκονται σοβαρά πράγματα απο νωρίς. Να διδαχτούν, να έχουν γνώση γιατι μετά δεν υπάρχει ουτε μία στις 100 περίπτωση να μην χρειαστεί τις γνώσεις αυτές στο μέλλον.
tzonakos
καταρχήν δε πρόκειται για απόφαση αλλά για έντονους ψιθύρους οι οποίοι όμως ούτε έχουν επιβεβαιωθεί ούτε έχουν διαψευσθεί από το αρμόδιο υπουργείο.
Υποθέτω πως αν ληφθεί μία τέτοια απόφαση θα υπάρξει ανακοίνωση η οποία θα εξηγεί τους λόγους όπως και τις προθέσεις αλλαγής.
Εγώ φοβάμαι κάτι άλλο. Πως θέλουν να καταργήσουν το συγκεκριμένο μάθημα αλλά να εντάξουν κάτι άλλο πιθανότατα πιο εντυπωσιακό [..] αλλά που ίσως επικυρώσει τους φόβους μου περί "πασπαλίσματος" με χρυσόσκονη ..
Εν αναμονή επίσημης απάντησης , άλλως μπορούμε απλά να κάνουμε εικασίες και να εκφέρουμε γενική άποψη..
Αυτό το κατεβατό θα το σχολιάσω αύριο. Σύντομα (αν ξεχάσω να μπω αύριο):
α) όλοι είναι ικανοί να διδάξουν, αρκεί να ξέρουν το αντικείμενο και να κατέχουν κάτι από παιδαγωγικές αρχές, αλλιώς χ.μ.
β) έχεις δίκιο στα περισσότερα.
γ) θα έπρεπε όλα τα αντικείμενα να συνδέονται με την πληροφορική (διαθεματικά).
Θα διαφωνήσω.
Δε μπορούν να διδάξουν όλοι. Να αποκτήσουν γνώσεις και να μιλήσουν για αυτές, ναι. Να διδάξουν, όχι.
Η Πληροφορική είναι εκ των ων ουκ άνευ. Τα'παμε τα συμφωνήσαμε :-)
Ρε συ, τόσα χρόνια διδάσκω. Ο κακός καθηγητής δεν είναι κακός επειδή δε γεννήθηκε έτσι. Είναι κακός επειδή είναι αδιάφορος και δε θέλει να προσεγγίσει τα παιδιά με τρόπους παιδαγωγικά (και ψυχολογικά βέβαια) αποδεκτούς. Εκείνος που νοιάζεται για τη δουλειά του θα βρει τον ορθό τρόπο του. Τώρα, τα συμφωνήσαμε :)
Μάλλον είσθε αναρχική. Σε λίγο θα ζητήσετε να μαθαίνουν και γράμματα στο σχολείο
ε, ποτέ!
πόσα χρόνια έχετε να μου αφήσετε σχόλιο;!
πάω να φέρω το κόκκινο χαλί.
αναρχική αναρχική αλλά για ένα στυλ ζούμε!
:-D
Diva μου, διδάξω χρόνια, κυρίως σε μεγάλους. Διδάσκω γιατί μ΄αρέσει και γιατί τους αρέσει το πώς διδάσκω. Μικρούς δεν δίδαξα, αλλά από τα παιδιά μου κατάλαβα ότι ο μόνος γόνιμος τρόπος να διδάξεις πληροφορική στα σχολεία είναι ο... αναρχικός: Με πρόκληση τα "χάκευμα" καταστάσεων, να τα οδηγείς στον πειραματισμό, στην πρόκληση για ξεψάχνισμα και με έπαθλο την καινοτομία. Μπες σε ένα φόρουμ μετατροπέων βιντεοπαιχνιδιών, να καταλάβεις τι εννοώ. Εγώ, επιβεβαιώθηκα χθες, όταν ο γιός μου και ένας συμμαθητής του (Α' Λυκείου - χωρίς ποτέ να τους διδάξω προγραμματισμό), μου ζήτησαν να μάθουν 3DStudio και Mathematica!
...Αλλά τέτοια καλούδια δεν μπορούν να τα διδάξουν καθηγητές παγιδευμένοι σε άκαμπυα διδακτικά πλαίσια, ή με γνώσεις μόνον Office. Πόσο μάλλον οι... κομμωτές, στους οποίους έδωσε το δικαίωμα διδακαλίας Η/Υ ο ανεκδιήγητος πρώην της Παιδείας Λυκουρέτζος! (πρώην πωλητής μας, στο Computer Για Όλους...)
Κύριε Καφαντάρη θα συμφωνήσω απόλυτα μαζί σας.
Τα παιδιά έλκονται από τον πειραματισμό αλλά το σύστημα είναι γεμάτο κουρασμένους ή ναρκωμένους δασκάλους..
Δημοσίευση σχολίου