Τετάρτη

Social Media, Αλήθειες και Ψέμματα για μία εξαφάνιση [case study]

Τετάρτη

Στα social network των twitter & facebook έχω πολλές συνδέσεις. Είναι γνωστό πλέον. Με τους περισσότερους από αυτούς δε, διατηρώ μία επαφή [συνομιλίας] αν όχι καθημερινά, συχνά.
Με αυτόν τον τρόπο δεν πείθομαι απλά για την πραγματική αντιστοίχηση ταυτότητας αλλά και για την καθαρότητα της παρουσίας του στο net.
Όποτε κάτι μου φαίνεται ύποπτο δε, συνηθίζω να το επισημαίνω και μάλιστα δημόσια εφόσον θεωρώ τις άσκοπες προσωπικές επικοινωνίες είτε δείγμα βλακώδους PR είτε ενόχληση.

Εχθές το πρωί , μία κυρία η οποία είναι συνδεδεμένη μαζί μου τόσο στο facebook όσο και στο twitter [έχω μιλήσει μαζί της ελάχιστα και αυτό μόνο στο twitter πρόσφατα] μου έστειλε ένα προσωπικό μήνυμα όπου: 1ον μου ζητούσε βοήθεια για την εξαφάνιση του παιδιού της, 2ον. μου ζητούσε να δημοσιεύσω την είδηση με φωτό στο twitter .

Αφού της εξήγησα με ποιον τρόπο θα μπορούσε η ίδια να "δώσει" την φωτογραφία στο twitter , την διαβεβαίωσα πως θα αναδημοσιεύσω τόσο τη φωτό όσο και την είδηση στους χώρους μου.

Μέχρι αυτού του σημείου θεωρώ πως έπραξα σε ένα σημείο σωστά και σε ένα λάθος.
- Σωστά έπραξα διότι θα ήταν ιδιαίτερα άστοχο να ανεβάσω τη φωτό σε δικό μου χώρο.
- Λάθος έπραξα διότι δε φρόντισα να διασταυρώσω πρώτα - σε όποιο σημείο μπορούσα-την πληροφορία.

Η διαδραστικότητα όμως στο web, όπως υποστηρίζω πολύ συχνά, είναι το καταλυτικό στοιχείο και συχνά μία μορφή θείας δίκης.

Το πρώτο τέταρτο ήδη πολλοί είχαν αναδημοσιεύσει την είδηση [μαζί με φωτογραφία] στο facebook και κάποιοι εξέφραζαν δημόσια την αμφισβήτηση τους.
Αυτό οδήγησε την μητέρα στην δημοσίευση τηλεφώνων αστυνομικών τμημάτων στα οποία δήλωσε την εξαφάνιση.
Μπορούσα λοιπόν, πολύ γρήγορα να διορθώσω το "λάθος" μου. Τηλεφώνησα σε ένα από τα αστυνομικά τμήματα [συγκεκριμένα στο ΑΤ Σαμοθράκης] όπου ο αστυνομικός ευγενέστατα κι αφού ξεπέρασε την έκπληξη πως του τηλεφωνούσα από Σέρρες για διασταύρωση στοιχείων στο..διαδίκτυο, μου επιβεβαίωσε την δήλωση εξαφάνισης και μάλιστα μου ζήτησε να του στείλω τη φωτό με φαξ εφόσον δε μπορούσε να την λάβει με email [το οποίο και τελικά έκανα].

Μέσα σε μισή ώρα λοιπόν κι ενώ ήδη είχε αρχίσει να πλημμυρίζει τόσο το facebook όσο και το Twitter από τις αναδημοσιεύσεις, εγώ είχα αν μη τι άλλο μία μικρή επαλήθευση..

Όταν επέστρεψα στα social network μετά από αρκετές ώρες, αντιμετώπισα τα εξής ευτράπελα.

Άνθρωποι ιδιαίτερα ενεργητικοί στο web αμφισβήτησαν την εξαφάνιση :
1ον επειδή κάθε share photo στο facebook φέρει το όνομα αυτού που κάνει share [το δικό μου π.χ.] και μόνο αν κλικάρεις την εικόνα βρίσκεσαι στην "πηγή", οπότε μου έλεγαν "πλάκα μου κάνεις; όλοι έχασαν το ίδιο παιδί;" [duuuhhh] κι έτσι έπρεπε να τους εξηγήσω πώς λειτουργεί το share image στο fb
2ον επειδή κάποια RT από mobile συνήθως δε γίνονται με το γνωστό RT από μπροστά αλλά με "εισαγωγικά" κάποιοι μου είπαν : "πλάκα μας κάνεις; κι η άλλη λέει πως έχασε το παιδί της!" [duuuh again] οπότε και πάλι έπρεπε να τους εξηγώ ότι τα εισαγωγικά σημαίνουν RT και πως αν έκαναν τον κόπο να ακολουθήσουν το link της φωτογραφίας θα κατέληγαν στην "πηγή" [ το οποίο επιβεβαιώνει πως ορθά έπραξα και "ανάγκασα" τη μητέρα να ανεβάσει τη φωτό σε δικό της χώρο και όχι σε δικό μου].

Μέχρι το απόγευμα , το ελληνικό web κυριολεκτικά είχε πνιγεί από αναδημοσιεύσεις με ποικίλα σχόλια κι όπου μπορούσα διαβεβαίωνα για όσα ήμουν σίγουρη.

Τελικά αργά, ανακοινώθηκε από την μητέρα ότι το παιδί βρέθηκε., κάτι το οποίο είχε mention σε εμένα οπότε και το αναδημοσίευσα άμεσα.
Παρόλα αυτά μέχρι το βράδυ έβλεπα αναδημοσιεύσεις για την εξαφάνιση [δε μας αρέσει και πολύ το κλικ για να ενημερωθούμε για πρόσφατες εξελίξεις, έτσι;]

Ας καθίσουμε τώρα από τη μεριά του συνηγόρου του διαβόλου.
Ήταν αληθινή η εξαφάνιση;
Όπως απάντησα και στο Twitter , εφόσον επιβεβαίωσα την δήλωση εξαφάνισης, όφειλα να βοηθήσω ακόμα κι αν είχα αμφιβολίες.
Γιατί ο κόσμος διατηρούσε τόσες επιφυλάξεις;
Τόσο η φωτογραφία της μητέρας όσο και του παιδιού ήταν θολές. Αυτός πιστεύω πως ήταν ο βασικός λόγος.
[Εγώ προσωπικά θα προσέθετα και άλλους]

Ποια είναι τα "διδάγματα";
- Όταν μπορείς να διασταυρώσεις πληροφορία, το κάνεις.
- Όταν μπορείς να βοηθήσεις, επίσης το κάνεις.
- Εάν κάτι δεν σου "κάθεται" καλά οφείλεις να το δηλώσεις με επιχείρημα αν όχι με απόδειξη. 
- Εάν βρίσκεσαι στο διαδίκτυο με καθαρή ταυτότητα [φωτογραφία, όνομα] είναι ευκολότερο να σε πιστέψουν οι χρήστες ειδάλλως είσαι "θολή" παρουσία και οι κινήσεις σου πάντα θα αμφισβητούνται [και πρέπει να αμφισβητούνται].
- Πριν αμφισβητήσεις κάτι, ακολούθησε κάποιο link.
- Μάθε πώς αναδημοσιεύεται κάτι στα Social Network.


Τα ερωτηματικά στην υπόθεση αυτή , είναι πολλά. Μη θαρρείτε πως εγώ δεν τα έχω σκεφτεί.
Αν όμως έπρεπε να ξαναγίνει όλο αυτό από την αρχή ,είμαι βεβαία πως θα ενεργούσα με το ίδιο τρόπο και το κυριότερο για τον ίδιο προφανή λόγο: κάποιος ζήτησε βοήθεια. 
6 Τόλμησαν:

Pany είπε...

Σε ένα ιδανικό κόσμο θα έπρεπε να έχει θεσμοθετηθεί τρόπος αντίδρασης σε τετοια γεγονότα και στα social media.
Ομως ο κόσμος και σε αυτά δεν είναι ιδανικά πλασμένος.
Νομίζω με όποιον τρόπο ακόμα και με αμφισβητήσεις πρέπει να αναμεταδίδουμε εξαφανίσεις ακόμα και αν τύχει να εκτεθουμε.
Μια ανρθωπινη ζωή σιγουρα δεν μπορεί να συγκριθεί με τυχον reputation.
Αρα καλώς έπραξες και όλοι πρέπει να είμαστε ευαισθητοποιημένοι σε αυτά.

adaeus είπε...

... συμφωνώ απολύτως μαζί σου. Άλλωστε και εγώ το επαναδημοσίευσα... Δεν αφήνεις τίποτε αναπάντητο, με την εξαιρετική διαλεκτική σου σκέψη...
(Θα μπορούσα να γράψω πολλά για τη λογική και την τεκμήριωσή σου, αλλά θα φανεί διαφήμιση ή γλύψιμο).
Εγώ δε θα μπορούσα να το κάνω πάντως, καθόσον έχω παραιτηθεί προ καιρού των εξηγήσεων περί του αυτονόητου.
Κουράστηκα πια να έχω τύψεις και ενοχές για την τεμπελιά και ανεπάρκεια των άλλων.....

VP είπε...

¨Εμενα απλά όλο αυτο με δικαιώνει.Ήμουν τυχερή που βρεθηκες ΕΣΥ να εξηγήσεις αλλιώς θα με είχαν κατασπαραξει!Όχι πως με νοιάζει δηλαδή για όλους αυτούς τους ανιδεους,με πειραζει όμως που άθελα μου και εξαιτίας όλων αυτόν μπορει να προσθεσα πόνο σε έναν άνθρωπο που είχε ΧΆΣΕΙ το παιδι του...Το λιγοτερο που μπορω να σου πω, ειναι ενα μεγάλο ευχαριστω!Βικτωρι@

Giagos Stokas είπε...

Ορθώς έπραξες και δίχως λάθη. Το γεγονός ότι η αστυνομία μας, ζει στο προκάμβριο αυτό είναι ένα άλλο ζήτημα. Όχι ότι φταίνε αυτοί, για το ότι δεν έχουν ένα ρημαδο-μαιλ.
Αυτό που μου έκανε εντύπωση χθες, είναι το ότι όσο το τουιτ διαδίδονταν, σα να τροποποιούνταν και λίγο... Κάποια στιγμή έφτασε σε μένα χωρίς το account της μάνας πχ.
Εύχομαι πάντα όλα αυτά να έχουν αίσιο τέλος.

fvasileiou είπε...

Υπάρχει προηγούμενο η κυκλοφορία στα social media μιας τέτοιας έκκλησης (για εξαφάνιση ή για αίμα και αιμοπετάλια, που έρχονται συχνά) να είχε πραγματικό αποτέλεσμα;

diva είπε...

Pany, στα social media "θεσμοθετούνται" κανόνες βάσει της κοινής λογικής και των προσωπικών αρχών του καθενός. Όσο περνούν τα χρόνια, απεχθάνομαι τις υπερβολές και σίγουρα αμφισβητώ ευκολότερα αλλά και δε μπορώ να σαρώνω τα πάντα μηδενιστικά. Για αυτό άλλωστε έγραψα και το συγκεκριμένο ποστ.adaeus, όπως έγραψα και στο ποστ υπάρχουν θολά σημεία και ίσως κάποια πράγματα δεν έγιναν σωστά ή τουλάχιστον όχι όπως θα έπρεπε αλλά εδώ δεν είμαστε για να κρίνουμε την "ποιότητα" μιας γονεϊκής συμπεριφοράς.
Εκτός αυτού εγώ έχω στην κατοχή μου προσωπικά στοιχεία της μητέρας που δεν τα έχουν άλλοι.
Επίσης δε θεωρώ πως στέκει το επιχείρημα ότι ήθελε να τραβήξει προσοχή διότι και αυτή και εγώ ζήτημα να "κερδίσαμε" 5 followers από αυτό τον σαματά.


Victoria, ναι αυτό έπρεπε να διευκρινιστεί. Εντυπωσιάστηκα από την αδαημοσύνη τόσο ενεργών χρηστών..


Iagos, δε μπορώ να κρίνω την αστυνομία και ούτε είμαι σε θέση να γνωρίζω τι και πώς. Δεν είναι αυτό το θέμα άλλωστε.
Το tweet δεν τροποποιούνταν απλά με τα RT κάποιοι χαρακτήρες δεν χωρούσαν. Τα λινκ οδηγούσαν πάντα στο χώρο της στο twitpic με το username της. Αυτό έχει σημασία.


Φώτη εγώ δεν γνωρίζω στον ελληνικό χώρο κάποια επιβεβαιωμένη βοήθεια πλην μίας περίπτωσης πολύ παλιά όπου ζήτησα εγώ αίμα για δικό μου άνθρωπο και πράγματι κάποιος από το web έδωσε και με ενημέρωσε.