Κυριακή

SOPA/PIPA [vol.2]

Κυριακή

Προφανώς με απασχολεί το θέμα ιδιαίτερα εφόσον διατείνομαι πως μελετώ το ουέμπ και οπωσδήποτε το divcast που ανέβασα και στο οποίο εξηγώ πόσο ρεαλιστική είναι η ανάγκη για την ύπαρξη αντίστοιχων νόμων, δεν καλύπτει όλες τις πτυχές του θέματος το οποίο είναι τόσο μεγάλο που πιθανότατα δε μπορεί να το αντιληφθεί ο απλός χρήστης.

Τα περισσότερα άρθρα δε που διαβάζω είναι τα γνωστά τρομολαγνικά που κραυγάζουν "θα φιμωθεί το ίντερνετ" οπότε με απόλυτη ευκολία οδηγείται ο κάθε χρήστης να αναφωνήσει stop sopa χωρίς να έχει ιδέα πώς να το δικαιολογήσει πέραν ίσως από το επίσης σύνηθες "τα μεγάλα οικονομικά συμφέροντα" ή "διακυβεύονται πολλά άλλα" κλπ.

Διάβασα πάρα πολύ, παρακολούθησα βίντεο και προσπάθησα να ..διανοηθώ τι θα σήμαινε η ύπαρξη αυτών των νόμων , οι οποίοι αν και αμερικανικοί θα μας επηρεάσουν παγκόσμια.

Επειδή λοιπόν στο divcast είπα πως για ό,τι νεότερο θα ενημερώσω, συνεχίζω με αυτό το post και ίσως υπάρξει και επόμενο.

1. Δεν πιστεύω πως θα ψηφιστούν τα νομοσχέδια SOPA/PIPA [τα οποία ουσιαστικά επιτρέπουν τη δημιουργία μαύρης λίστας σελίδων που διακινούν παράνομο υλικό -υλικό όπου δεν τους ανήκουν τα πνευματικά δικαιώματα- όπως επίσης δίνουν μία μεγαλύτερη δύναμη στις κυβερνήσεις και τις μεγάλες εταιρίας media να στοχεύουν και να "εκτελούν"]. Δεν πιστεύω λοιπόν πως θα ψηφιστούν για τον απλούστατο λόγο πως είναι προτιμότεροι οι παράνομοι χρήστες [=κατεβάζουν παράνομα ταινίες+ μουσική αλλά =ψήφοι] από ό,τι οι εταιρίες media  με τις οποίες ούτως ή άλλως οι πολιτικές ηγεσίες διατηρούν ποικίλες συνεργασίες.

2. Κάθε απόπειρα εξειδικευμένης νομοθέτησης επί διαδικτυακών θεμάτων θα σκοντάφτει στον σκόπελο της ελευθερίας της άποψης κι έτσι , ακόμα κι αν υφίσταται ανάγκη νομοθέτησης, αυτή δύσκολα μπορεί να διαμορφωθεί θεσμοθετημένα.

3. Τα μεγάλα social network προφανώς εναντιώνονται στα προσχέδια νόμου SOPA/PIPA διότι, όπως το σκέφτομαι, το facebook φερ'ειπείν θα πρέπει να είναι top στη μαύρη λίστα εφόσον όχι μόνο επιτρέπει τη διακίνηση υλικού media αλλά διακινεί και υλικό που παράγουν οι χρήστες και το οποίο εμπεριέχει υλικό των media. Σκεφτείτε π.χ. να είχαν τα divcast μου κάποιο χαλάκι από τραγούδι της Pink. Αν ανέβαζα τα βίντεο μου -όπως κάνω συνήθως- σε σέρβερ, τότε το divcast.gr θα έμπαινε στην black list. Αν το ανέβαζα στο YouTube και του διέφευγε η μουσική υπόκρουση -διότι και τώρα αν συμβεί κάτι τέτοιο, μπορεί να κόψει τη μουσική ή να κατεβάσει το βίντεο- θα έμπαινε στην black list και το Youtube. Φυσικά θα ακολουθούσε και το facebook εφόσον και αυτό επιτρέπει την αναπαραγωγή ενός user generated content μεν, το οποίο όμως θα είχε μουσική της οποίας πνευματικά δικαιώματα δε θα είχαν πληρωθεί από εμένα δε. [btw για αυτό το λόγο δεν έχω μουσική στα divcast]

4. Εκτός αυτών των παραδειγμάτων κι επειδή με εντυπωσίασε το "άκυρο" εκ πρώτης όψεως αυτού του site που ουσιαστικά δείχνει πως μετά τα SOPA/PIPA θα συρρικνωθεί το ίντερνετ πιθανότατα κατά το ήμισυ, προσπαθούσα να βρω τους λόγους, να βρω αντικίνητρα στην βεβαιότητα μου πως πρέπει να υπάρξουν νόμοι. Εν ολίγοις προσπαθούσα να αντιληφθώ τι ήταν αυτό που τρόμαζε τόσους πολλούς παράνομους ή όχι....

5. Σε αυτή την ανάρτηση , για παράδειγμα, έχω αναρτήσει μία εικόνα. Θα μπορούσα - δηλαδή το blogspot μου δίνει αυτή τη δυνατότητα- να την δημοσίευα χωρίς να την έχω αποθηκεύσει πρώτα στον υπολογιστή μου, οπότε αν κάνατε κλικ στην εικόνα θα βρισκόσασταν στο site από το οποίο την έκλεψα. Διότι την έκλεψα. Δε ξέρω ποιος είναι ο φωτογράφος. Δε ξέρω αν μου επιτρέπει να την δημοσιεύσω. Πιθανότατα κι αυτός από τον οποίο την έκλεψα έκανε το ίδιο.Εάν λοιπόν εφάρμοζαν τα SOPA/PIPA και με δεδομένο πως πρέπει να έχω πάνω από 1000 ποστ σε αυτό το ιστολόγιο και άρα αντίστοιχο αριθμό φωτογραφιών, θα έμπαινα σε black list κι εγώ κι όσοι είχαν τις φωτό στα δικά τους site , από όπου και τις πήρα κι όλοι όσοι τις είχαν πριν από αυτούς κλπ. Ντόμινο. 

6. Υποθέτω πως θα ανέκυπτε σοβαρό θέμα και με τα API στα οποία στηρίζονται όλοι οι web developers για τις social εφαρμογές τους, λαμβάνοντας από τους χρήστες όχι μόνο προσωπικά δεδομένα αλλά και προσωπικά ενδιαφέροντα ...

7. Και κάτι άλλο. Κάθε review προϊόντος ή και υπηρεσίας στο οποίο θα αποδοκιμάζαμε το προϊόν , θα μας καθιστούσε ενόχους. Τόμπολα η ελευθερία της έκφρασης. [Η οποία σαφέστατα έχει σοδομηθεί ολοσχερώς από την ανικανότητα μας ..στην έκφραση, yet, όπως προείπα η ελευθερία της άποψης στο ουέμπ διαφυλάττεται ως κόρη οφθαλμού κι ας καταστρατηγείται. Εμείς του ουέμπ μπορούμε να πληγώνουμε όσο θέλουμε το ουέμπ. Οι άλλοι, όχι. Παράλογο; Ίσως.] 

Αυτό λοιπόν που θα προκαλούσαν αντίστοιχοι νόμοι θα ήταν μία κραυγαλέα αναταραχή στο υπάρχον διαδίκτυο το οποίο είναι ήδη απείρως τεράστιο για να περιμένει κανείς πως δε θα προκληθούν ανεπανόρθωτες βλάβες στην λειτουργία του.

Επιμένω πως τα SOPA/PIPA είναι ρεαλιστικά και αναγκαία, αντιλαμβάνομαι όμως πως πιθανότατα είναι ανεφάρμοστα. Εκτός κι αν επιθυμούν να προκαλέσουν μία δεύτερη μακράν πιο ηχηρή οικονομική κρίση αλλά και κρίση στην παγκόσμια ψηφιακή κουλτούρα που έχει εδραιωθεί προ πολλού.

Έτσι, όταν βελάζετε ή κραυγάζετε Stop Sopa τουλάχιστον να αντιλαμβάνεστε, πως δίνετε άφεση αμαρτιών σε ένα τεράστιο εύρος παρανομίας, απλά και μόνο επειδή η ..Ζάιον=web είναι τεράστια, βρίσκεται στα θεμέλια του Μάτριξ και κανείς μα κανείς δε θα ήθελε  να την δει να καταποντίζεται.. 

6 Τόλμησαν:

NISPELL είπε...

!..'7'....ta..leii..ola..k'apo..emena..vathia..ypoklinomai...mesevasmo..sti..pennnna..Sas...:-)

diva είπε...

Είσαι πάντα ευγενής Nispell
Σε ευχαριστώ πολύ!

ο δείμος του πολίτη είπε...

Εν πολλοίς δε θα διαφωνήσω. Αφενός μεν επιβάλλεται να βρεθούν κάποιοι όροι για την αξιοπιστία και την ελεύθερη διακίνηση ιδεών, αλλά όχι στο πρότυπο του clopy-paste. Αφετέρου δε θα μείνουν ανεφάρμοστοι οι περισσότεροι νόμοι και επειδή μιλάμε για σύνολο κρατών και πάντα θα υπάρχει κάποιοι που δε θα υπογράψει. Ωστόσο, η εναντίωση σε τέτοιους νόμους είναι οραματική και δείχνει ακριβώς τη δυναμική του διαδικτύου, όπως αποτυπώθηκε κι εκλογικά στη Γερμανία και σκανδιναβικές χώρες με τους "πειρατές".

alekos είπε...

Αν και λίγο ετεροχρονισμένα μια μικρή άποψη και από εμένα. Πρώτα από όλα τα κάθε είδους SOPA/PIPA (το γελοίο που ακούγεται στα ελληνικά) αποτελούν σπασμωδικές κινήσεις ανθρώπων που μάλλον είτε δεν έχουν καμιά απολύτως εικόνα του internet είτε με πρόσχημα την υπεράσπιση των πνευματικών συμφερόντων προσπαθούν να προωθήσουν άλλους σκοπούς. Φαντάζομαι πως ο καθοριστικός ρόλος που έπαιξε το internet στην λεγόμενη αραβική "άνοιξη" (λέμε τώρα) έκανες πολλούς ισχυρούς να θορυβηθούν. Από την άλλη τα παραδοσιακά media θα πρέπει να προσαρμοστούν σε νέα δεδομένα και κυρίως θα πρέπει να κερδίσουν την εμπιστοσύνη του κοινού. Media εξαρτώμενα από κυβερνήσεις και το κεφάλαιο πλέον δεν συγκινούν τον κόσμο. Από την άλλη το Hollywood και οι δισκογραφικές θα πρέπει να προσαρμοστούν σε ένα νέο μοντέλο και να πάψουν να βλέπουν τον πελάτη ως την χρυσή αγελάδα για άρμεγμα. Το πρώτο βήμα το είχα κάνει ο μακαρίτης ο Jobs ο οποίος ανάγκασε όλες τις εταιρίες να πουλάνε τα τραγούδια τους προς 0.99 στο itunes. Πλέον ο πελάτης δεν ήταν αναγκασμένος να σκάει 20 Euro για ένα σάπιο CD από όπου θα ήθελε μόνο ένα τραγούδι. Έχουν εκατομμύρια δολάρια και χιλιάδες υπαλλήλους ας στρωθούν να σκεφτούν νέους τρόπους προώθησης των προϊόντων τους και ας πάψουν να προτείνουν ανεφάρμοστα πράγματα. Στην τελική ας βρουν τρόπο να στρέψουν την πειρατεία υπέρ τους.

diva είπε...

Δείμε σε παραπέμπω στη συζήτηση στα σχόλια του αντίστοιχου divcast.

diva είπε...

Αλέκο σεβαστή η άποψη του -συμφωνώ δε συμφωνώ- αλλά καταλήγεις σε ένα ελαφρύ και επικίνδυνο συμπέρασμα.
Δηλαδή αν ληστέψουν ένα σπίτι λες: αφήστε ήσυχους επιτέλους τους κλέφτες και δείτε πώς θα τους δίνετε με καλύτερο τρόπο όσα έχετε;
Ντόινγκ.