Κυριακή

Ας μιλήσουμε, μεταξύ άλλων , για ΚΕΦΑΛΑΙΑ

Κυριακή

Εχθές είχα την τελευταία ΟΣΣ του μεταπτυχιακού μου. Σε λίγο καιρό θα δώσω εξετάσεις στην τελευταία μου θεματική ενότητα και ύστερα έχω μπροστά μου ένα χρόνο για την διπλωματική μου.

Ποτέ δεν σκέφτηκα, ή μάλλον δεν αποφάσισα να αφιερώσω ποστ στην ύλη των θεματικών μου, υποψιάζομαι επειδή ανέκαθεν με ενδιέφερε να γράφω για πράγματα που αφορούν πολλούς κι όχι εξειδικευμένο κοινό. Ίσως πάλι απλά δεν είχα το χρόνο εφόσον οι εργασίες έπεφταν βροχή και περισσότερο με ενδιέφερε να κατανοήσω εγώ και όχι να μεταδώσω.

Στο χθεσινό μάθημα όμως, μεταξύ άλλων, αναφερθήκαμε και στην σύνταξη κειμένων στο διαδίκτυο κι επειδή πολλές φορές καταφέρομαι εναντίον των χρηστών που είτε γράφουν κεφαλαία, είτε γράφουν πολύ μεγάλα fb status είτε γράφουν πολύ μεγάλα post βασισμένη στην εμπειρία μου τόσο ως χρήστη όσο και ως συντάκτριας εντύπου για χρόνια, βρήκα την ευκαιρία  να σας μεταφέρω μερικές επισημάνσεις από τις σημειώσεις του μαθήματος ώστε να ενισχύσω το κύρος της άποψης μου αλλά και να υπενθυμίσω σε όλους πως όταν κάτι ενοχλεί δεν είναι επειδή ο αποδέκτης είναι ιδιόρρυθμος, αλλά επειδή πράγματι αυτό που συμβαίνει είναι ενοχλητικό.


Σε κάποιες από τις παραγράφους των 200 διαφανειών που έχω μπροστά μου, αναφέρονται τα εξής:



Η συγγραφή κειμένου ιστοσελίδων απαιτεί ένα στυλ δημοσιογραφικού χαρακτήρα, όπου οι πρώτες γραμμές κάθε παραγράφου πρέπει να έχουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον και συμπυκνωμένες ιδέες, ώστε να επιτύχουν να κερδίσουν την προσοχή του χρήστη και να τον έλκουν ώστε να διαβάσει τη συνέχεια της παραγράφου. 
[*μη γράφετε τεράστια κείμενα, είτε είστε δημοσιογράφος είτε όχι]




 H ανάγνωση κειμένου από την οθόνη του υπολογιστή είναι μια κουραστική και αργή διαδικασία Συνεπώς πρέπει να χρησιμοποιούμε πιο λιτή και περιεκτική γραφή από ότι για έντυπο κείμενο.




Σχετική μελέτη της συμπεριφοράς χρηστών διαδικτύου των [Morkes-Nielsen97] έδειξε το 79% των χρηστών ρίχνουν μια γρήγορη ματιά αναζητώντας λέξεις-κλειδιά και μόνο 16% διάβαζαν λέξη-προς-λέξη το περιεχόμενο




O τονισμός ενός πολύ μεγάλου ποσοστού του κειμένου στερείται νοήματος αφού έχει σαν συνέπεια την απώλεια της ζητούμενης έμφασης. 



 Κάθε link δεν πρέπει να καλύπτει περισσότερο κείμενο από το απολύτως απαραίτητο (φαινόμενο link overload). 
[*εδώ, υπάρχει link overload ανεξάρτητα με το ότι δε μπορούσα να το αποφύγω]



Πολλοί χρησιμοποιούν στις επικεφαλίδες κεφαλαία. Το αποτέλεσμα είναι εντυπωσιακό αλλά η αναγνωσιμότητα είναι πολύ μικρή.



Η ταχύτητα ανάγνωσης από έντυπο υλικό είναι 200-300 λέξεις ανά λεπτό



Η αναγνωσιμότητα από την οθόνη είναι κατά 30% μειωμένη σε σχέση με το έντυπο υλικό.


Λέξεις με ΚΕΦΑΛΑΙΑ ΓΡΑΜΜΑΤΑ είναι κατά 20% πιο δυσανάγνωστες από τις ίδιες λέξεις με μικρά.
[*καταλάβατε γιατί δε πρέπει να γράφετε με κεφαλαία γράμματα; - εκτός αυτού είναι γνωστό σχεδόν σε όλους πως τα κεφαλαία γράμματα σημαίνουν shouting , πως φωνάζετε]



Αριθμός των λέξεων ανά γραμμή. 8-15 λέξεις ανά γραμμή το κείμενο θα πρέπει να χωρίζεται σε παραγράφους μεγέθους 3-5 γραμμών. 
[ *καταλάβατε τώρα γιατί φωνάζω πως fb status άνω των 5 γραμμών είναι fail?]


Οι συγκεκριμένες επισημάνσεις προέρχονται από διαφάνειες του Αναπλ. Καθηγητή Σπύρου Συρμακέση. Ελπίζω να με συγχωρήσει για την αντιγραφή.