Τρίτη

Απαιτώ αθώωση για όποιον δείρει ποδηλάτη

Τρίτη

Όταν ξεκίνησε πριν 2-3 χρόνια όλη αυτή η ..πρεμούρα να χρησιμοποιεί ο κόσμος ποδήλατα, ΦΥΣΙΚΑ και δεν υποστήριξα ούτε στήριξα την κίνηση. 
Και δεν το έκανα , διότι είμαι αρκετά συνειδητοποιημένη ώστε να αναγνωρίζω πως είναι απολύτως ΗΛΙΘΙΟ και ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΟ να προωθείται μία μαζική χρήση χωρίς βασικές προϋποθέσεις όπως αυτές των οδικών σημάνσεων, ζωνών αλλά και της πολυλογισμένης αντίστοιχης κουλτούρας η οποία δεν είναι χρωματόσωμα φίλε αναγνώστη ούτε υπόθετο αλλά απόρροια συνετής οργανωμένης και ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΈΝΗΣ μάθησης που παίρνει χρόνο, κόπο και ΑΠΑΙΤΕΙ έλεγχο σε κάθε στάδιο εφαρμογής όποιου έργου.

Βλέπω συχνά πυκνά στο ουέμπ να παραπονιούνται για την επισφαλή κίνηση ποδηλατών αλλά επειδή σήμερα κόντεψα στην κυριολεξία να σκοτώσω έναν υπερήλικα και ένα δεκάχρονο όταν σε διαφορετικούς μονόδρομους όπου δεν έτρεχα αλλά έστριψα οδηγώντας με την αυτοπεποίθηση που θα είχε οποιοσδήποτε οδηγός τους είδα μπροστά μου αντίθετα στο μονόδρομο να έρχονται κατά πάνω μου και μάλιστα στο κέντρο του δρόμου, έγινα τόσο έξαλλη που ήθελα πραγματικά να κατέβω εκείνη τη στιγμή και να τους πλακώσω στις κλωτσιές!

Όταν ηρέμησα κάπως δίνοντας τόπο στην οργή [ΚΑΚΩΣ] σκέφτηκα πως ήταν μέγα λάθος μου, όχι που δεν τους πλάκωσα αλλά που δεν τους επέπληξα με όση αυστηρότητα θα μπορούσα να επιδείξω και μάλιστα ούτε κανείς άλλος από όσους τους έβλεπε αντέδρασε με όποιο τρόπο.

Στις εξωτικές Σέρρες όπου ζω , έχουμε την περιοχή του κολυμβητηρίου, την Κοιλάδα. Κάθε απόγευμα [και άλλες ώρες τις ημέρες αλλά κυρίως τα απογεύματα] πάρα πολύς κόσμος ανεβαίνει για τρέξιμο και περπάτημα. Δεν είναι απολύτως περιποιημένο το μέρος αλλά δεν είναι και παραμελημένο. Είναι μια μακρά διαδρομή δέντρων με ποταμάκι που αν αντέξεις να περπατήσεις σε ανεβάζει σε πάρκο κι από εκεί σε μία λίμνη μαγική. 
Στην Κοιλάδα λοιπόν και σε ένα μεγάλο μέρος της διαδρομής έξω από τα δασάκια, υπάρχουν δύο λωρίδες κυκλοφορίας . Αυτές για όσους περπατούν ή τρέχουν και αυτές για όσους κυκλοφορούν με ποδήλατα.
Χρειάζεται να πληκτρολογήσω τι γίνεται στη λωρίδα των ποδηλάτων;

Κι όμως ουδείς μάγκας Έλληνας που είναι συνήθως έτοιμος για καυγά, δεν έκανε ποτέ παρατήρηση σε κανέναν.
Διότι είναι σαφές πως ούτε να προστατεύουμε να ξέρουμε αλλά ούτε και να διεκδικούμε.

Στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης, στην παραλία συναντάς άλλη παράκρουση. Πώς να κυκλοφορήσεις με ποδήλατο όταν η ζώνη των πεζών κατακλύζεται συχνά από τους γραφικούς εμπορίσκους;

Έξω από το σπίτι μου προχθές μπαμπάς, μαμά στα ποδήλατα βγήκαν βόλτα. Τι όμορφη εικόνα , σκέφτηκα. Μάλλον θα ανεβαίνουν στην κοιλάδα. Μέχρι που είδα το 5χρονο μπροστά από τον μπαμπά στο ίδιο ποδήλατο.

Ε, λοιπόν να με συγχωρείτε αλλά ζητώ αθώωση για όποιον δείρει τέτοιους ποδηλάτες.13 Τόλμησαν:

pølsemannen είπε...

H Ελλάς χρειάζεται περισσότερους Ολλανδούς πολιτικούς μηχανικούς και ποδηλάτες/κατοίκους.

Επίσης και μερικές Ολλανδικές πεδιάδες γιατί πολλή ορθοπεταλιά ρε παιδί μου η Πατρίς.

Scared είπε...

Εγώ από την άλλη, είμουν από τους βλάκες που υποστήριζαν τη "μόδα". Κυριώς, γιατί πίστευα ότι θα ξέρουν να προστατεψουν τον εαυτό τους.
Μου πέρασε ένα βράδυ, στη Β. Σοφίας όταν είδα ποδήλατα στην αριστερή, χωρίς ούτε φανάρια, κράνη κλπ. Το λέω ξανά, στην αριστερή. Ο αέρας και μόνο από το ΙΧ, θα τους πέταγε στο αντίθετο. Στη Β. Σοφίας.

Glavkos είπε...

Όσο προκλητικότερος ο τίτλος τόσο περισσότερα τα views. Για τα επιχειρήματα θα πω μόνο ότι είναι πολλαπλά αμφιλεγόμενα:
#δεν θα περιμένουμε τις υποδομές για να κάνουμε ποδήλατο. Αν περιμέναμε θα μέναμε σπίτι μας
#οι οδηγοί θα πρέπει να προσέχουν και τους ποδηλάτες όπως προσέχουν τους πεζούς κι ο καθένας καλό είναι να προσαρμόζεται στο περιβάλλον του
#το αυτοκίνητο είναι αυτό που θα προκαλέσει τη ζημιά στην τελικά και το βρίσκουμε συνέχεια παρκαρισμένο σε ποδηλατόδρομους και πεζοδρόμια. Γιατί δεν δέρνεις αυτούς γι'αρχή
#στην τελική το αυτοκίνητο είναι αυτό που θα σκοτώσει ..δεν έχω ακούσει ποδηλάτη να προκαλέσει θανατηφόρο τροχαίο ...ίσως να καλμάραμε τα νευράκια μας και να οδηγούσαμε πιο ήρεμα...

Φιλικά και να προσέχετε

diva είπε...

Σεβασμιότατε Πολσεμάνογλου δεν ξέρω για την Ελλάς αλλά ο Έλλην χρειάζεται δυο σκαμπίλια να μάθει πως η δυνατότητα δεν είναι δικαίωμα.

diva είπε...

Γιώργο δεν μπορούμε να μιλάμε για μόδα όταν θέτουμε τους εαυτούς μας αλλά και τους άλλους σε κίνδυνο.
Πολλοί ποδηλάτες δεν αντιλαμβάνονται τι μπορεί να προκαλέσουν.

diva είπε...

Γλαύκος
- χωρίς υποδομές και κουλτούρα γινόμαστε επικίνδυνοι
-ο οδηγός ακολουθεί τον ΚΟΚ, ένας μονόδρομος δεν παύει να είναι μονόδρομος επειδή κυκλοφορούν ποδηλάτες
-το ατύχημα προκαλείται από μία κατάσταση, όχι από ένα αντικείμενο

Τα επιχειρήματα σου είναι πρώτης δημοτικού κι αυτό είναι δική σου επιλογή. Εάν όμως προκαλέσεις ατύχημα εμπλέκοντας έναν οδηγό, το δικό σου νοητικό ή όποιο άλλο πρόβλημα θα γίνει μέγα πρόβλημα και για άλλους. Μήπως κάποια στιγμή σύντομα να ενηλικιωθείς;

pølsemannen είπε...

Ούτε οι Έλληνες οδηγοί, ούτε οι Έλληνες πεζοί έχουν (κατά κανόνα) σωστή κυκλοφοριακή αγωγή, ή και σκέτη αγωγή πολλοί από αυτούς. Οπότε επόμενο είναι οι Έλληνες ποδηλάτες να συμπεριφέρονται (κατά μέσο όρο) ανάλογα.

Πάντως για τις πεδιάδες επιμένω. Δεν αντέχεται η ορθοπεταλιά, ακόμα και με πρώτη ταχύτητα. :-P

diva είπε...

Δε χρειαζόμαστε πεδιάδες εμείς Σεβασμιότατε. Εμείς είμαστε Χελίνς. Σκίζουμε τους δρόμους με το βλέμμα μας. [πανάθεμα μας]

NISPELL είπε...

!.....................:-)

ο δείμος του πολίτη είπε...

Δε συμφωνώ απόλυτα...

Το ποδήλατο είναι βασικό μεταφορικό μέσο που μάθαμε να το κοιτάμε ως παιδικό παιχνίδι. Η ευθύνη πάντα βαραίνει το αυτοκίνητο και σωστά. Πρωτίστως εμείς ως οδηγοί πρέπει να έχουμε το νου μας σε πεζούς και ποδήλατα. Εμείς γιατί το αυτοκίνητο είναι δυνητικά ένα όπλο που δολοφονείται. Κι όποιος παίζει με τα όπλα πρέπει να αναλαμβάνει και τη σχετική ευθύνη.

Από την άλλη, έχω μία σοβαρή ένταση στη χρήση ποδηλάτου από παιδιά. Θα έπρεπε να γνωρίζουν βασικά στοιχεία του ΚΟΚ για τη δική τους αυτοπροστασία. Στοιχεία του ΚΟΚ που να διδάσκονται στο σχολείο ακόμα.

Σέρρες είπες; Όταν έρθεις κατά δω, χτύπα ένα μήνυμα καλέ...

diva είπε...

Το ποδήλατο είναι ΟΧΗΜΑ.
Οι ποδηλάτες ΟΦΕΙΛΟΥΝ να ακολουθούν τόσο κανόνες αυτοπροστασίας [κράνη, επιγονατίδες] όσο και να συμμορφώνονται με τον ΚΟΚ.

Πιο απλά και ώριμα, δε γίνεται.

ο δείμος του πολίτη είπε...

Δεν είναι τόσο απλό. Τα ποδήλατο νομικά δε θεωρούνται βάσει ΚΟΚ οχήματα και φυσικά δεν έχουν όριο ηλικίας. Ο νόμος (πολύ παλιός) έχει χρόνια που αχρηστεύτηκε και αντιβαίνει τις αειφορικές αρχές του παρόντος. Βέβαια, για λόγους αυτοπροστασίας πρέπει να γνωρίζουν τον ΚΟΚ οι ποδηλάτες κλπ (που συμφωνώ).

Από την άλλη, ο οδηγός αυτοκινήτου έχει μεγαλύτερη ευθύνη και δικαιως γιατί οδηγεί ένα δολοφονικό εν δυνάμει όπλο. Μεγαλύτερη ευθύνη -δικαίως- φέρει ο νταλικέρης και ακόμα μεγαλύτερη -δικαιότερα- ο οδηγός λεωφορείου.

diva είπε...

Προσωπικά βρίσκω αυτή τη λογική επικίνδυνη. Δε ζούμε στους αγρούς και τα λιβάδια.
Κι όπως έγραψα και πιο πάνω σε κάποιο σχόλιο, ο μονόδρομος δεν παύει να είναι μονόδρομος επειδή κυκλοφορούν ποδηλάτες.