Δευτέρα

erofili synopsis

Δευτέρα


Δεν μπορώ να πω πως έχω κάποια ιδιαίτερη σχέση με το θέατρο. Παρόλα αυτά, πέρασα τα πρώτα παιδικά μου χρόνια στο Ναύπλιο κι έτσι η πρώτη μου επαφή με το θεατρικό σύμπαν έγινε μέσα από την Επίδαυρο.
Μία τέτοια έναρξη στη ζωή σε μαθαίνει με έναν αυτόματο τρόπο να σέβεσαι καταρχήν τον χώρο. Ακολούθως την προσπάθεια και τέλος την ερμηνεία και την αισθητική.

Εχτές επιλέξαμε με μία φίλη να ρισκάρουμε [απορώ πώς δεν σκέφτηκα καν να γκουγκλάρω πληροφορίες για την παράσταση] και να παρακολουθήσουμε την παράσταση Erofili Synopsis από την Εταιρεία Θεάτρου Χώρος σε συνεργασία με το Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου που επισκέφθηκε την πόλη μας.

Καταβάλω προσπάθεια να διαγράψω από την μνήμη μου τον πανύβλακα που έφερε μωρό στον χώρο το οποίο φυσικά άρχισε να ουρλιάζει μόλις ξεκίνησε η παράσταση με ένα πρώτο τρομακτικό σκηνικό, την πανηλίθιο πίσω μας που αποφάσισε κατά την διάρκεια της παράστασης να την συζητά χαμηλόφωνα με την διπλανή του και ύστερα να γελά μέχρι που ξεκουμπίστηκε κι έτσι δεν τον δείραμε, την βλαμμένη που έπαιζε με το χαρτάκι της καραμέλας τσίκι τσίκι στην πιο συγκλονιστικά δραματική στιγμή της παράστασης και κάποια άλλη που θεωρούσε πως το φως του κινητού της όταν το άνοιγε καθόλου δεν βίαζε την σκοτεινή ατμόσφαιρα [α, και τον κλασικό βλάκα που άφησε ανοικτό το κινητό και χτύπησε],

καταβάλλοντας προσπάθεια να υπερνικήσω λοιπόν όλες αυτές τις βίαιες επιδρομές, μπόρεσα να αφεθώ και να συγκλονιστώ κυριολεκτικά από το λιτό πλην δραματικά επιβλητικό σκηνικό, τον χορό που σε οδηγούσε σε μία άλλης πραγματικότητας οπτική* , τον λόγο της Κρητικής Αναγέννησης όπως έμαθα σήμερα με κάποια αναζήτηση πληροφοριών, δύσκολο λόγο, ρυθμικό σαν ράπισμα, τις μάσκες που δέσμευαν την λογική στην οπτική μίας άλλης αλήθειας, ενός κόσμου άλλου από αυτό που νόμιζες πως παρακολουθείς.

Διαβάζω σήμερα, που ακόμα δεν έχει ατονίσει η αισθητική που μας κυρίευσε, πως
"Ο Σίμος Κακάλας παρουσιάζει μια νέα εκδοχή της «Ερωφίλης» του Γεωργίου Χορτάτση" και πως "Δημιουργήθηκε ένα σχεδίασμα παράστασης επικεντρωμένο στην ρυθμική κατανόηση θα λέγαμε του δεκαπεντασύλλαβου με όχημα συγκεκριμένους χορούς και μουσική της Κρήτης" [πηγή]


Η φράση:
"Τρεις γυναίκες επί σκηνής - Tρεις μάσκες - Tρεις συγκλονιστικές ερμηνείες" [πηγή]
είναι η αλήθεια στον απόλυτο και ίσως βίαιο ολοκληρωτισμό της.

Η παράσταση erofili synopsis δεν είναι για όλους. Όπως δεν είναι απαραίτητα για όσους θεωρούν πως έχουν λάβει έστω ακατέργαστα οποιαδήποτε θεατρική παιδεία.
Η παράσταση erofili synopsis είναι για όσους είναι έτοιμοι να συγκλονιστούν από τον σεβασμό που προκαλεί η σκληρή δουλειά, η ακατάπαυστη ένταση ποιότητας και το σκηνικό που σε καθηλώνει μέσα σε μία δημιουργική υπερ-συνείδηση. .

Σε όλους τους συντελεστές ένα τεράστιο Μπράβο και Ευχαριστώ.
* Η φωτογραφία είναι από την δεύτερη πηγή που δίνω μέσα στο κείμενο. Εκεί μπορείτε να βρείτε άλλες δύο εικόνες. Σε αυτή την εικόνα που δημοσιεύω, η γυμνή γυναικεία πλάτη με την μάσκα στο κεφάλι δημιουργεί την παραίσθηση ενός άντρα...