Τετάρτη

Tutorial στο διαδίκτυο. Ένα δώρο των θεών του ουέμπ.

Τετάρτη


Γολγοθά συνέχεια με συγκρατημένη αισιοδοξία εφόσον κάθε βήμα μπροστά με αναγκάζει να αναζητήσω γνώση δέκα βήματα πίσω αλλά αν μου έλεγε κάποιος πριν 20 χρόνια πως θα μπορούσα να λύνω τέτοιου επιπέδου απορίες και να αποκτώ τέτοιας δυσκολίας γνώσης, δωρεάν από το σπίτι μου, θα του έλεγα πως υπερβάλει ζώντας περιπέτειες επιστημονικής φαντασίας.

Η συγγραφή και παρουσίαση tutorial [=διδακτικών κειμένων= how to= πώς να κάνεις κάτι] και στο διαδίκτυο - όπως και στην αναλογική ζωή - είναι ένας συνδυασμός ταλέντου, εμπειρίας και διάθεσης για προσφορά.

Αυτό τον καιρό ζω κυριολεκτικά μέσα στο Google.
Τις ημέρες που φτάνω να διαβάζω 10 ώρες, περνώ τις 3-4 τουλάχιστον γκουγκλάροντας, βρίσκοντας, δοκιμάζοντας, απορρίπτοντας, αποτυγχάνοντας και άντε πάλι απ'την αρχή.

Το 70% των tutorial βέβαια είναι gtp [αν δεν ξέρετε τι σημαίνει gtp στοχαστείτε ελεύθερα από πού μπορεί να προέρχονται τα αρχικά -εις την ελληνική], αλλά για αυτό το θαυματουργό 30% που σε βοηθά χωρίς να σε πνίγει ,χωρίς να σε δεσμεύει ώρες ατελείωτες και χωρίς να σε απογοητεύει στο τέλος για οποιονδήποτε λόγο, αξίζει όσο χρόνο κι αν μείνεις στο google search.

Πανεπιστήμια, ακαδημαϊκοί, επαγγελματίες, χρήστες με απλά προσωπικά blog όπως το δικό μου, παρέχουν έναν πλούτο εξηγήσεων κι αν είσαι υπομονετικός θα βρεις οπωσδήποτε αυτό που ταιριάζει στην αντίληψη σου για να κατανοήσεις και να προχωρήσεις.


Ένα σωστό tutorial έχει παραδείγματα βήμα βήμα.
Δεν σε στέλνει να κατεβάσεις προγράμματα με δοκιμαστική λειτουργία λίγων ημερών.
Έχει screenshot [=αποτυπώσεις εικόνας].
Δεν θεωρεί δεδομένο πως ξέρεις αλλά πως δεν έχεις ιδέα.
Ένα σωστό tutorial δεν είναι τεράστιο. Παρέχει τα βασικά για να ξεκινήσεις.
Σε προϊδεάζει για αλλαγές που ίσως συναντήσεις σε νέες εκδόσεις προγραμμάτων.
Παρέχει link=συνδέσμους σε ό,τι μπορεί να χρειαστείς.


Οι γονείς πρέπει να μάθουν στα παιδιά να αναζητούν βοήθεια στο διαδίκτυο για όλα τα μαθήματα, για όλα τα ενδιαφέροντα. Πέρα από αντιγραφές.
Να, ένα παράδειγμα που βρήκα πληκτρολογώντας στο google search "ασκήσεις διακρίνουσας".
Να, κι ένα άλλο που "τσίμπησα" τυχαία στην αναζήτηση "ασκήσεις ολοκληρώματα"
Δείτε τα αποτελέσματα στην αναζήτηση "υποδείγματα εκθέσεων"
Δοκιμάστε ό,τι άλλο θέλετε συμπληρώνοντας την λέξη tutorial για να μάθετε ίσως μία γλώσσα προγραμματισμού..
..

Το έτος 2012 είναι ανθρώπινο να μη γνωρίζεις -η γνώση δεν είναι ακόμα..ενέσιμη- αλλά είναι απαράδεκτο να μη θέλεις να μάθεις, να μη ξέρεις πώς ή να νομίζεις πως δε μπορείς.

Εχθές έλεγα σε έναν φίλο πως υπάρχουν χρήστες του διαδικτύου και χρήστες του facebook.
Απολύτως διαφορετικές "ράτσες".
Με ισχυρές γονιδιακές διαφορές στην αντίληψη της δυναμικής τόσο του διαδικτύου όσο και της παρουσίας τους εδώ.


Δημιουργήστε κι εσείς γνώση που να βοηθά. Όχι απλά γνώση που να στέκει σαν ακαδημαϊκός ή ερευνητικός λόγος δυσκολότερος στην κατανόηση του κι από ένα ποίημα γραμμένο στα σανσκριτικά. Ούτε σαν λόγος που ζητά απλά το χειροκρότημα.

Στις δύσκολες οικονομικά και κοινωνικά εποχές που αναγκαζόμαστε να ζήσουμε, η προσφορά γνώσης σε πρακτικά επίπεδα εφαρμογής είναι ένα μεγάλο δώρο. Ένα δώρο που έκαναν και σε εμένα -μεταξύ πολλών άλλων , φαντάζομαι- κάποιοι..μικροί θεοί του ουέμπ. Και τους ευχαριστώ θερμά.

Λίγα από όσα αναζήτησα την τελευταία εβδομάδα και μετά από πολλά απογοητευτικά κλικ, μου άνοιξαν τον δρόμο για να συνεχίσω την μελέτη μου, είναι:


I don't know who u r, but thanks a million guys..