Παρασκευή

Μη κάθεσαι ακίνητος. Θα σε πετύχουν.

Παρασκευή


Την 1η του μήνα έγραψα ένα στάτους στο facebook όπου έλεγα πως "Μας πυροβολούν που μας πυροβολούν, αν καθίσουμε ακίνητοι θα μας πετύχουν".

Αν εξαιρέσω μία σύντομη περίοδο της ζωής μου όπου κόντεψα να βουλιάξω κυριολεκτικά στην απραξία, ανέκαθεν ήμουν άνθρωπος με πολλές δραστηριότητες.
Ήθελα να είμαι απασχολημένη. Να μαθαίνω. Να δοκιμάζω.
Κι όποτε μου δίνονταν τέτοιες ευκαιρίες σπανίως υπολόγιζα το κόστος. Διότι πάντα υπάρχει κόστος.

Κάπως έτσι αποφάσισα κάποτε πριν 13 χρόνια να αρχίσω να γράφω για διαδίκτυο και τελικά κατέληξα να αρθρογραφώ σε έντυπο.
Κάπως έτσι βρέθηκα να εργάζομαι σε χώρους διαφορετικούς αυτών των σπουδών μου.
Κάπως έτσι αποφάσισα να ξοδέψω 5 χρόνια από την ζωή μου και αρκετά χρήματα για να ολοκληρώσω την μεταπτυχιακή εξειδίκευση στα πληροφοριακά συστήματα και κάπως έτσι βρέθηκα να γκουγκλάρω μέρες, μήνες ατελείωτους αναζητώντας και αποκτώντας γνώσεις που ουδέποτε φανταζόμουν πως θα κατανοήσω.

Οι σπουδές μου πλέον έχουν ολοκληρωθεί και πίσω έχει μείνει ένας τεράστιος όγκος γνώσης σε σημείο που να εκμυστηρεύομαι σε φίλους ότι το "εξαιρετικό" της διπλωματικής μου εργασίας είναι πως σε αυτή μπορεί κανείς να βρει πράγματα που δεν υπάρχουν στο google διότι τα ανακάλυψα μετά από άπειρες δοκιμές και λάθη.

Έτσι όπως το βλέπω, έχω υλικό περίπου για είκοσι ποστ όπου θα μιλώ για το liferay, το d2rq, τις sql expressions, τις παρεμβάσεις σε portlets, το semantic web, το e-trust, την αξιοπιστία, τις οντολογίες.. και άλλα πολλά που ούτε καν ήταν σχετικά με την εργασία μου αλλά αναγκάστηκα να τα μελετήσω ώστε να αποφασίσω πως όντως δεν είναι σχετικά.

Σε όλη αυτή την ιστορία το κόστος ήταν μεγάλο ως προς τα οικονομικά αλλά κυρίως ήταν τεράστιο ως προς τα προσωπικά ζητήματα.
Και δεν αναφέρομαι μόνο σε συναισθηματικές σχέσεις αλλά κυρίως σε διαπροσωπικές και κοινωνικές, τίμημα πολύ μεγάλο εάν σκεφτεί κανείς πως είμαι άνθρωπος που θέλει να δοκιμάζει, να πράττει..

Τέλος πάντων τώρα έχω πάλι αυτή την μικρή πολυτέλεια του ελεύθερου χρόνου τον οποίο μπορώ να διαθέσω για να κινητοποιηθώ σε πεδία που πριν ήταν απαγορευμένα.

Πέρα από τα ποστ που σκοπεύω να γράψω ώστε να τιμήσω με την σειρά μου όσους διαμοιράζουν στο διαδίκτυο τις γνώσεις τους και ήταν αρκετοί αυτοί που με βοήθησαν με αυτό τον τρόπο στις σπουδές μου, θα επανέρθω με τα βίντεο [τα λεγόμενα divcast] τα οποία όσο και αν δεν το αντιλαμβάνεστε απαιτούν τεράστιο χρόνο δημιουργίας [πέρα από το τίμημα της έκθεσης ειδικά όταν αυτή η έκθεση επιδεικνύει "γυναίκα" και μάλιστα "γυναίκα που εκφράζει άποψη" για αυτό και χρειάζομαι τώρα περισσότερο από ποτέ την στήριξη σας] και είμαι στην ευχάριστη θέση να ανακοινώσω και μία άλλη δραστηριότητα που ξεκινώ σε συνεργασία με την Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Σερρών για μία σειρά συναντήσεων με θέμα την πραγματικότητα του διαδικτύου.

Περισσότερες λεπτομέρειες μπορείτε να διαβάσετε εδώ.


Ξέρετε, με τον 10χρονο πλέον ανιψιό μου έχουμε ένα σύνθημα.
Κάποτε που ήταν πιο μικρός μου τηλεφώνησε από το σπίτι της μητέρας μου κι είχα καιρό να τον δω κι αυτός ήθελε να με καλοπιάσει να του αγοράσω κάτι και.. του είπα "Κάτσε εκεί που είσαι. Βάζω τα αθλητικά κι έρχομαι τρέχοντας".
Από τότε έγινε το συνθηματικό μας το "βάλε τα αθλητικά και έλα τρέχοντας" κι αυτό είναι το πρώτο πράγμα που μου λέει όποτε επικοινωνεί μαζί μου.

Έτσι νιώθω γενικά αυτή την εποχή λοιπόν.
Πως πρέπει να "βάλω τα αθλητικά και να πάω τρέχοντας".

Η ακινησία είναι θάνατος. Κυριολεκτικός.

2 Τόλμησαν:

alekos είπε...

Αν θυμάμαι καλά σπουδάσατε στο ανοικτό πανεπιστήμιο, πως θα την περιγράφατε την εμπειρία; Υπάρχει μια στοιχειώδεις οργάνωση και συνεργασία ή θυμίζει κλασσικό ελληνικό πανεπιστήμιο όπου περνάς ώρες ατελείωτες αναζητώντας τον διδάσκοντα.

diva είπε...

Προσωπικά ήμουν τυχερή. Όλοι οι καθηγητές μου [σε 4 θεματικές ενότητες και ένας πέμπτος για την διπλωματική] ήταν κάτι παραπάνω από εξαιρετικοί. Υπήρξαν όμως και περιπτώσεις παραπόνων σε άλλα τμήματα για κάποιον καθηγητή. Μεμονωμένες περιπτώσεις πάντα θα υπάρχουν.
Ούτως ή άλλως στο τέλος μπορείς να κάνεις αξιολόγηση καθηγητή και από ό,τι κατάλαβα πραγματικά λαμβάνεται υπόψη.