Παρασκευή

Οδηγίες για Παρουσιάσεις

Παρασκευή



Δεν είχα ασχοληθεί πολύ με το θέμα των παρουσιάσεων μέχρι πρόσφατα. Έχω υποστηρίξει όμως στο παρελθόν πως οι παρουσιάσεις πρέπει να αποτελέσουν σημαντικό στοιχείο στην εκπαιδευτική διαδικασία και μάλιστα από τις πρώτες τάξεις του σχολείου διότι σου μαθαίνουν:
1. Να οργανώνεσαι
2. Να εκφράζεσαι σύντομα
3. Να μιλάς με θάρρος μπροστά σε κοινό
4. Να εκφράζεσαι άνετα προφορικά
5. Να αποκτάς αυτοπεποίθηση


Η επαγγελματική μου ζωή μέχρι πρόσφατα δεν απαιτούσε εργασία με παρουσιάσεις. Το διαδίκτυο ήταν αυτό που με έβαλε στο μονοπάτι της ιδιαίτερης αυτής έκφρασης εφόσον αναπόφευκτα κάποια στιγμή ο γραπτός λόγος σε ένα post χρειάζεται μία εναλλακτική.
Αυτή πιστεύω πως είναι και η αιτία που βρήκε τόσο μεγάλη ανταπόκριση το twitter των 140 χαρακτήρων.
Για να μη πω πως για κάποιον που διαβάζει επί χρόνια κείμενα σε μια οθόνη, η ανάγκη για ελαχιστοποίηση πλήθους λέξεων ώστε να αντιληφθεί το μήνυμα, είναι επιτακτική.
Η οικονομία χρόνου είναι εκ των ων ουκ άνευ πλέον.


Πριν λίγο καιρό έπρεπε να ετοιμάσω την παρουσίαση της διπλωματικής μου. Κι αυτό σήμαινε πως έπρεπε να κάνω ό,τι καλύτερο μπορούσα όχι μόνο στην δημιουργία της αλλά και στην εκτέλεση της προφορικά και οπτικά.
Άρχισα λοιπόν να αναζητώ οδηγίες που θα μου έμοιαζαν σοβαρές και αν μη τι άλλο ένιωθα πως πρέπει να δω μερικά παραδείγματα ώστε να μην κάνω του κεφαλιού μου.

Από την στιγμή αυτής της απόφασης μέχρι την στιγμή της εκτέλεσης, κατόρθωσα να πετύχω μεγάλες αλλαγές στον τρόπο που αντιλαμβανόμουν το ζήτημα των παρουσιάσεων αλλά συνειδητοποίησα και πολλά άλλα σημαντικά που δεν εντόπισα σε κανένα σύνολο οδηγιών.


Ας ξεκινήσουμε την κατασκευή.

Προσωπικά χρησιμοποίησα Power Point αλλά υπάρχει και η επιλογή του Prezi για όσους έχουν χρόνο να πειραματιστούν.
Στο pc έχω Windows xp [άντεξαν 5 χρόνια πειραματισμών με κάθε είδους πρόγραμμα που δοκίμασα για την μεταπτυχιακή εξειδίκευση στα πληροφοριακά συστήματα] και office 2003, οπότε τα αρχεία του power point αποθηκεύονται με την κατάληξη .ppt
Στο notebook όπου έστησα τις υλοποιήσεις και τελικά δημιούργησα την παρουσίαση, έχω windows 7 και office 2010 οπότε οι παρουσιάσεις αποθηκεύονται ως .pptx [μάθατε τώρα -όσοι δεν γνωρίζατε- τι σημαίνει το tweet μου "του pptx θα γίνει και σήμερα" - lol]

Το .pptx δεν ανοίγει σε έναν υπολογιστή με office 2003. Θα πρέπει να έχετε εγκαταστήσει στον υπολογιστή σας έναν "μετατροπέα". 

Εάν όμως δουλέψετε με αυτή την μετατροπή, είναι πολύ πιθανόν να μην εμφανίζονται οι ωραίες γραμματοσειρές σας και πολλές όμορφες μορφοποιήσεις  οπότε πρέπει να βεβαιωθείτε ποιο office θα έχει ο υπολογιστής στον οποίο θα φορτώσετε τελικά την παρουσίαση ώστε να εργαστείτε αποκλειστικά με αυτόν.


Πάμε στο δημιουργικό κομμάτι τώρα.

Προφανώς έχει σημασία εάν η παρουσίαση σας θα είναι ακαδημαϊκή ή απλά ενημερωτική ή ψυχαγωγική αλλά μία καλή ιδέα είναι να δείτε αλλά και να πειραματιστείτε με τις παρουσιάσεις που υπάρχουν εδώ

Οι καλύτερες οδηγίες που εντόπισα στο διαδίκτυο για το τι πρέπει να περιέχει μία παρουσίαση και με ποιον τρόπο πρέπει να τα επιδεικνύει βρίσκονται στο pdf "Master Thesis Presentation - How To" από το University of Rostock. Πρόκειται, πραγματικά, για Βίβλο οδηγιών. Μελετήστε το και να ανατρέχετε σε αυτό κάθε φορά που νιώθετε πως δεν ξέρετε πώς να προχωρήσετε.

Είναι πολύ πιθανό να ξεκινήσετε με 70 διαφάνειες διότι θα σας φαίνεται πως δεν χωράνε όλες οι πληροφορίες αλλά ακολουθώντας τις οδηγίες του pdf και έχοντας υπόψη σας πως παρουσιάζετε τα σημαντικά στοιχεία και κυρίως το έργο σας εάν υπάρχουν υλοποιήσεις, θα μπορέσετε να μειώσετε τις διαφάνειες τουλάχιστον στις 35.

Η παρουσίαση που έκανα στην διπλωματική μου έπρεπε να διαρκεί αυστηρά 20 λεπτά. Όσες πρόβες κι αν έκανα όμως, διαπίστωσα πως όταν πρόβαρα την παρουσίαση μπροστά σε άλλους πάντα έλεγα περισσότερα - μόλις έβλεπα κάποια απορία στο πρόσωπο τους - κι έτσι ξέφευγα τουλάχιστον 5 λεπτά στον χρόνο που θεωρούσα δεδομένο.
Όταν κάνετε λοιπόν Χρονισμό με δοκιμή στην παρουσίαση λάβετε υπόψη κι ένα έξτρα πεντάλεπτο που μπορεί να προκύψει.
Η δική μου παρουσίαση ήταν 35 διαφάνειες και διήρκεσε 18 λεπτά αλλά στα 15 λεπτά μου έκαναν νόημα κι έτσι αναγκάστηκα να "τρέξω".
Υπολογίστε λοιπόν περίπου 30 διαφάνειες το πολύ για ένα 20λεπτο [εγώ μπορώ και μιλάω πολύ γρήγορα όμως - και πολύ, γενικώς:-].


Ας δούμε το θέμα της δημοσίευσης της παρουσίασης.

Εάν αποφασίσετε να δημοσιεύσετε την παρουσίαση σας στο διαδίκτυο, προτείνω ανεπιφύλακτα το slideshare μόνο που εκεί παρατήρησα το εξής πρόβλημα. Όταν δημοσίευα το pptx συνέβαιναν πολλές αλλοιώσεις στην εμφάνιση οπότε ένας φίλος  πρότεινε να μετατρέπω τα αρχεία μου σε .pdf και ύστερα να τα δημοσιεύω.
Το Office 2010 επιτρέπει την "Αποθήκευση ως" ενός power point αρχείου με τύπο .pdf κι έτσι δεν υπήρχαν αλλοιώσεις μετά την δημοσίευση.


Θα ολοκληρώσω αυτό το βοηθητικό post με μερικές οδηγίες επί των διαδικαστικών.

Εάν πρέπει να ετοιμάσετε την παρουσίαση σας για την διπλωματική σας, συνιστώ να αρχίσετε να την δημιουργείτε μόλις θεωρήσετε πως έχετε ολοκληρώσει την εργασία σας αλλά πριν την καταθέσετε τελειωτικά κι αυτό επειδή η κατασκευή της παρουσίασης, ακριβώς επειδή θα σας εξαναγκάσει σε μία οργάνωση, είναι πολύ πιθανό να εμφανίσει κενά που υπάρχουν στην εργασία  ή ακόμα και λάθη που δεν είχατε αντιληφθεί.
Μέχρι και 3 ημέρες πριν καταθέσω την διπλωματική μου, εντόπισα μία παράλειψη επειδή την ώρα που δημιουργούσα την παρουσίαση αποφάσισα πως ήθελα να επιδείξω κάτι το οποίο όμως όταν επιχείρησα να το "τρέξω" δεν λειτουργούσε!
Ακόμα και όταν, τώρα πρόσφατα, δημιούργησα μία παραλλαγή της παρουσίασης της διπλωματικής μου δίνοντας επιπλέον λεπτομέρειες και δημοσιεύοντας την στο διαδίκτυο, εντόπισα σημεία στα οποία θα μπορούσα να έχω επέμβει δημιουργώντας ένα καλύτερο αποτέλεσμα.
Η παρουσίαση πρέπει να δομείται παράλληλα με τον έλεγχο της εργασίας. Αυτό θα σας κρατήσει στο σωστό μονοπάτι.


Να επισημάνω φυσικά πως δεν έχω γίνει εξπέρ στις παρουσιάσεις αλλά οπωσδήποτε έχω κάνει μεγάλα βήματα βελτίωσης και πλέον αντιλαμβάνομαι την "επίδειξη της δουλειάς και του εαυτού μου" πολύ διαφορετικά από ότι πριν.

Δύο πρόσφατες παρουσιάσεις μου που μπορείτε να δείτε είναι:
1. Η παραλλαγή της παρουσίασης της διπλωματικής μου εδώ
2. Μία πρώτη παρουσίαση για το διαδίκτυο στην δραστηριότητα που έχουμε οργανώσει με την Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Σερρών, εδώ

Τώρα ετοιμάζω:
1. Την παρουσίαση για το ICODL 2013 και
2. Την δεύτερη παρουσίαση για την δραστηριότητα με την ΔΚΒΣ

οπότε.. stay tuned :-)







2 Τόλμησαν:

armonia είπε...

Μπράβο ediva πολύ καλές συμβουλές

diva είπε...

Ευχαριστώ πολύ :-)