Τετάρτη

Δεν έχεις Περιεχόμενο και το ξέρεις

Τετάρτη

Ένα από τα πιο ..ξεκαρδιστικά θέματα που συζητώνται συχνά σε social media events είναι το θέμα του Περιεχομένου.
Όλα ωραία και τακτοποιημένα στο marketing, στην κατασκευή περσόνων, στα RT της κλίκας, στο χειροκρότημα του "με το ζόρι σημαντικό", στους διαγωνισμούς, στα κουπάνια, όλα καταπληκτικά στο "φτιάχνω δέκα site με άποψη που κατασκευάζουν και καμιά αλήθεια αφού ο χαζο-χρήστης δε θα αναρωτηθεί ποια είναι η πηγή της ιστορίας που αφηγούμαι", όλα σούπερ στο "κάνω ντόρο, σαματά για να ακουστώ" αλλά από Περιεχόμενο αξιόλογο σε διαμοιρασμό, Περιεχόμενο ικανό να διδάξει, να εξηγήσει, να αντέξει στον χρόνο και να απαντήσει απορίες 2 ή 3 χρόνια μετά, ΠΟΥΘΕΝΑ [οι εξαιρέσεις επιβεβαιώνουν τον κανόνα].

Χωρίς να παραβλέπω το γεγονός πως το χιούμορ συντηρεί το socializing και δημιουργεί συνθήκες συμπάθειας [αλλά όχι φυσικά απαραίτητα και εμπιστοσύνης] και χωρίς φυσικά να απαρνούμαι τον σημαντικό παράγοντα του εντυπωσιασμού στο διαδίκτυο, καταγράφω τα εξής:

Δεν έχεις Περιεχόμενο και το ξέρεις, όταν:

1. Το facebook page σου είναι γεμάτο με συνδέσμους ξένων άρθρων
2. Όταν το site σου έχει μεταφράσεις ενός ξένου άρθρου και όχι ερευνητικό άρθρο με αναφορά σε πολλές πηγές
3. Όταν κάνεις RT τις καλημέρες [σίριουσλι;!]
4. Όταν στα hashtag των event βρίσκεις και πάλι την ευκαιρία διατηρήσεις τα connection σου συμφωνώντας με όλους και με όλα αντί να μιλήσεις για τις επαγγελματικές σου εμπειρίες
5. Όταν η επιτυχία της social media καμπάνιας σου στηρίζεται σε διαγωνισμούς και κουπόνια
6. Όταν χλευάζεις το πλήθος των Like αλλά κάνεις κρα για να μαζέψεις μερικά παραπάνω
7. Όταν στα "εφημεριδάκια" σου δεν περιλαμβάνεις το βίντεο για Τα Δεδομένα ή για τα OER αλλά το Πανηγυρίζω που έδωσα κάποια στιγμή στο twitter...
και άλλα πολλά που πιθανότατα μπορείτε να φανταστείτε και μόνοι σας.

Το Περιεχόμενο καλά μου παιδιά είναι απείρως δύσκολο πράγμα. Κι εγώ ειδικά το γνωρίζω πολύ καλά αυτό.
Ακόμα και η διάχυση 500 λέξεων ατάκτως με στόχο να ελκύσουν κάποιον να τις διαβάσει, απαιτεί χρόνο, κόπο και πιθανότατα ταλέντο στην ..παραπλάνηση.

Ακόμα κι αυτό εδώ το άναρχο κείμενο που συντάσσω αυτή τη στιγμή, χωρίς πλάνο, χωρίς επανέλεγχο, απλά δοσμένο ως έκφραση εκτόνωσης μερικών σκέψεων, απαιτεί χρόνο και κόπο στην καταγραφή του. Ακόμα και στην εμφάνιση του.
Και το κάνω "δώρο" σε όσους με τιμούν με χρόνο ανάγνωσης απλά γιατί πιστεύουν, γιατί τους έχω πείσει [και πάλι με πολύ κόπο κι είναι απολύτως λογικό] πως κάτι έχουν να μάθουν από αυτό εδώ το post.

Έχω γράψει χιλιάδες κείμενα στη ζωή μου [και δεν εννοώ μόνο στο ουέμπ] και όλα εξυπηρετούσαν κάποιους στόχους. Άλλα να διασκεδάσουν, άλλα να ενημερώσουν, άλλα περιείχαν την άποψη μου, άλλα επιχειρούσαν να μορφώσουν κι άλλα απλά να εκτονώσουν την δική μου ψυχολογική κατάσταση.
Ήταν όλα αυτά Περιεχόμενο;
Όχι.

Περιεχόμενο στο ουέμπ είναι οτιδήποτε μπορεί να προσφέρει κάτι σημαντικό σε αυτόν που το διαβάζει, κάτι που φέρει έστω και σπόρους αξιοπιστίας και κάτι τελικά που ίσως πείσει τον αναγνώστη πως κάποιος ξόδεψε λίγη από την ψυχή του για αυτό.

Οτιδήποτε άλλο δεν είναι Περιεχόμενο. Είναι Παραπλάνηση ενός Αδαούς και πιθανότατα Τεμπέλικου μυαλού...


Και μία προσωπική εξομολόγηση για το τέλος.
Πριν ένα χρόνο θα το έγραφα με πικρία και παράπονο αλλά τώρα το αναφέρω με μεγάλη υπερηφάνεια.
Ζήτημα να ήταν ένας ή δύο οι επαγγελματίες των social media που έκαναν share το post που αναφέρω εδώ και το οποίο , από ό,τι βλέπω τώρα στο fb page του divcast, έχει 32 share.
Περίπου 30 share δηλαδή έγιναν από "απλούς" χρήστες, οι περισσότεροι εκ των οποίων δεν με γνωρίζουν και πιθανότατα δεν με έχουν διαβάσει ποτέ από το 2001 που γράφω έχοντας κοινό.
Είναι αυτοί οι χρήστες που δε θα έχουν ποτέ την ευκαιρία να φωνάξουν σε μία εκδήλωση πως "Content iz The King" [το περιεχόμενο είναι βασιλιάς] κι ας είναι οι μόνοι που μπορούν να επικυρώσουν αυτή την τεράστια αλήθεια.

Να παράγεις Περιεχόμενο λοιπόν είναι δύσκολο. Και να το εκτιμάς, ακόμα δυσκολότερο.
Κι όσοι περισσότεροι χρήστες αποκτήσουν κριτήρια για αυτό το δεύτερο, τόσο πλουσιότερο θα είναι το διαδίκτυο που θα κληροδοτήσουμε σε αυτούς που έρχονται.