Δευτέρα

Βλέπουν όλοι οι φίλοι σου αυτά που γράφεις στο facebook; Χμ.. όχι.

Δευτέρα


Η ερώτηση του τίτλου εντάσσεται σε αυτές τις μικρές λεπτομέρειες που ελάχιστοι γνωρίζουμε εκτός και αν προβληματιστούμε γιατί κάτι δεν συμβαίνει έτσι όπως το φανταζόμαστε.

Εγώ, φερ'ειπείν, έχω στο facebook περίπου 4800 "φίλους". Βλέπω άραγε στο home feed μου όλα όσα γράφουν όλοι αυτοί;
Προφανώς δεν γράφουν όλοι μαζί ταυτόχρονα αλλά και πάλι...είναι δυνατόν λέτε να εμφανίζονται όλα μα όλα τα status που δημοσιεύουν καθημερινά;

Η απάντηση λοιπόν είναι: Όχι.
Δεν βλέπουν όλοι οι "φίλοι" μας όλα όσα γράφουμε στο facebook, όπως επίσης ούτε εμείς βλέπουμε όλα όσα γράφουν αυτοί για τον απλούστατο λόγο πως κάτι τέτοιο θα ήταν αδύνατο.

Τι συμβαίνει λοιπόν;
Αυτό που συμβαίνει είναι πως το facebook εμφανίζει όσα προκύπτουν λαμβάνοντας υπόψη διάφορες παραμέτρους και λειτουργεί αυτό τον "υπολογισμό" βάσει ενός αλγόριθμου, ενός προγράμματος δηλαδή.

Είναι αυτός ο αλγόριθμος "αντικειμενικός";
Η απάντηση είναι πως δεν τίθεται θέμα αντικειμενικότητας εφόσον είναι πολλές οι παράμετροι που προσμετρώνται, όπως για παράδειγμα αν διαδραστικοποιούμαστε συχνά με κάποιους "φίλους" ή καθόλου.
Αυτό που όντως τίθεται και μάλιστα ιδιοφυώς κατά την άποψη μου είναι πως η επιχείρηση του facebook σκέφτηκε έναν ωραίο τρόπο να κερδίσει χρήματα από αυτή την διαδικασία.

Πριν συνεχίσω δίνοντας και άλλες πληροφορίες, πρέπει να σας πω πως στο διαδίκτυο είναι απείρως πολλοί οι δείκτες που μπορούν να "πειραχθούν".
Μπορούν να "πειραχθούν" τα Like σε ένα ποστ και να φαίνονται χιλιάδες, μπορεί να "πειραχθεί" το πλήθος των επισκέψεων, μπορεί ακόμα και να γίνει μία έξυπνη διαχείριση [το γνωστό SEO] ώστε ένα ποστ ή μία σελίδα να ικανοποιεί κάποια ιδιαίτερα κριτήρια εμφάνισης της στα αποτελέσματα των μηχανών αναζήτησης.
Όλα αυτά λοιπόν, ηθικά ή όχι "πειράζονται" από χρήστες ή επαγγελματίες ειδικούς.

Το Facebook όμως σκέφτηκε πολύ πιο έξυπνα.
Αντί να δώσει αυτή την ελευθερία στους χρήστες και τους επαγγελματίες, αποφάσισε να *πουλήσει* το ίδιο αυτή την..εξυπηρέτηση.

Έτσι, σε κάθε τι που δημοσιεύεται πλέον σε ένα Facebook Page εμφανίζεται κάτω δεξιά ένα κουμπάκι προώθησης [Boost] όπου με ένα δεδομένο χρηματικό ποσό μπορεί να ενισχυθεί η εμφάνιση του δημοσιευμένου ποστ. Διότι ούτε όλοι οι fans ενός facebook page βλέπουν κάθε τι που δημοσιεύεται στο Page.

Για ευνόητους λόγους αυτό έχει εκνευρίσει κάποιους "επαγγελματίες" διότι όχι μόνο τους αφαιρέθηκε η δυνατότητα να επεμβαίνουν οι ίδιοι με κόλπα στην εμφάνιση μίας δημοσίευσης αλλά ο χώρος που τους φιλοξενεί δωρεάν [το Facebook, that iz] τους ζητά να πληρωθεί όχι για να τους επιτρέψει να κάνουν τα κόλπα τους αλλά για να αποφασίσει το ίδιο να κάνει το κόλπο για αυτούς.
Ιδιοφυές, in my opinion :-)

Για τις επαγγελματικές παρουσίες στο facebook που - επαναλαμβάνω - εκμεταλλεύονται τον χώρο *δωρεάν* προφανώς αυτό είναι ένα επιπλέον κόστος αλλά business χωρίς κόστος, δεν είναι business. Σωστά;
Για τους απλούς χρήστες που προσπαθούν να προωθήσουν το περιεχόμενο που παράγουν [όπως εγώ, για παράδειγμα] είναι μάλλον μία πρόκληση παραπάνω να ελέγξουν κατά πόσο αξίζει να διαμοιράζουν ή και να παράγουν στην τελική το όποιο περιεχόμενο.

Πριν δύο ημέρες και μετά από ένα χρόνο απουσίας λόγω φόρτου μελέτης, έκανα ένα νέο divcast το οποίο και δημοσίευσα στο Facebook Page του divcast.
Το βίντεο διαμοιράστηκε από πάρα πολλούς και η σήμανση έδειξε πως εμφανίστηκε στο home feed σχεδόν τριπλάσιου πλήθους λογαριασμών από αυτό που αποτελεί τους fans της σελίδας [οι fans είναι περίπου 880 και παρόλα αυτά χωρίς να πληρώσω για έξτρα προώθηση, μετά από 30 περίπου share το ποστ εμφανίστηκε σε τριπλάσια home feed από αυτά στα οποία στόχευα].

Βεβαίως αυτό δεν σημαίνει πως όλοι όσοι είδαν να περνά το ποστ από μπροστά τους έκαναν κλικ και είδαν το βίντεο αλλά στα Κοινωνικά Δίκτυα και ειδικά στο θέμα δημοσίευσης υλικού, έχει μεγάλη σημασία σε τι εύρος κοινού εμφανίζεται μία δημοσίευση.
Για αυτό το λόγο και ο τετραπέρατος Μαρκ Ζούκερμπεργκ αποφάσισε πως: ή θα δημοσιεύεις καλό και έξυπνο Περιεχόμενο και θα σε βοηθούν οι Χρήστες, ή θα πληρώνεις εμένα για να σε βοηθώ με κόλπο. :-)


Σας ευχαριστώ πολύ για την θετική ψήφο εμπιστοσύνης. 





UGC σημαίνει User Generated Content, 
δηλαδή Περιεχόμενο Παραγόμενο από Χρήστη 
και όχι Επαγγελματικό περιεχόμενο.