Πέμπτη

Social Media και Εκπαίδευση - πράγματα που πρέπει να λάβουμε σοβαρά υπόψη

Πέμπτη



Πρόσφατα "αναγκάστηκα" να μελετήσω αρκετές εργασίες και άρθρα σχετικά με το θέμα "Social Media και Εκπαίδευση" με σκοπό να συνθέσω μία δική μου εργασία. 
Το θέμα δεν μου ήταν εντελώς άγνωστο εφόσον ήδη έχω γράψει ένα post με τίτλο Social Media και Εκπαίδευση, συν την παρουσίαση Social Media, συν το βίντεο Το διαδίκτυο στην Εκπαίδευση

Εκτός όλων αυτών έχω μία αρκετά μεγάλη βιωματική εμπειρία η ίδια σε θέματα online εκπαίδευσης εφόσον οι μεταπτυχιακές σπουδές μου ήταν στο Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο καθώς και ένα σεμινάριο για την διδακτική των μαθηματικών που ολοκλήρωσα αυτές τις ημέρες ήταν επίσης online. Για την ..βιωματική εμπειρία μου στα social media γενικά, νομίζω πως δεν χρειάζεται απόδειξη. Με βλέπετε. Ξέρετε πού βρίσκομαι, τι κάνω και για πόσο καιρό. 

Επειδή λοιπόν τα social media, ο τρόπος επικοινωνίας και προβολής μέσα από περιβάλλοντα ηλεκτρονικής συμμετοχής, εξελίσσονται αναπόφευκτα με την εξέλιξη των τεχνολογικών δυνατοτήτων αλλά και την εξέλιξη των ανθρώπινων συμπεριφορών, θεωρώ δεδομένο πως κατά καιρούς οτιδήποτε αφορά social media αναβαθμίζεται και πρέπει να γίνεται μία καταγραφή και επισήμανση αυτής της πορείας αλλαγών. 

Επίσης μετά την ολοκλήρωση των συναντήσεων στη Βιβλιοθήκη Σερρών με θεματικές που αφορούσαν το διαδίκτυο, υπήρξε μία προσέγγιση από εκπαιδευτικούς και φορείς οι οποίοι μου απέδειξαν πως πράγματι υπάρχει μία "δίψα" για γνώση πάνω σε αυτά τα θέματα. 

Έτσι αποφάσισα να δώσω κάποιες επισημάνσεις οι οποίες πιστεύω πως θα φανούν χρήσιμες αλλά και θα προβληματίσουν, διορθώνοντας πιθανόν τάσεις οι οποίες κρίνονται μη λειτουργικές ή ακόμα και επικίνδυνες. 

1. Έχουμε περάσει το στάδιο "Α, να ένα ωραίο διαθέσιμο εργαλείο στο διαδίκτυο. Ας το χρησιμοποιήσουμε". Τώρα βρισκόμαστε στο στάδιο "Πρέπει να αποφασίσουμε Πώς θα το χρησιμοποιήσουμε", εννοώντας για παράδειγμα πως η δυνατότητα που μας δίνει το dropbox να αποθηκεύσουμε online και να διαμοιράσουμε σε όσους εμείς επιλέγουμε, κάποιο υλικό, δε σημαίνει αυτομάτως πως είναι λειτουργική η δημοσίευση εκεί ενός βίντεο 500ΜΒ για τον απλούστατο λόγο πως το αρχείο είναι πολύ μεγάλο για να το «κατεβάσεις» αλλά και για να το παρακολουθήσεις χωρίς διακοπές. 

2. Στην επιβεβλημένη πλέον λογική "Πώς θα χρησιμοποιήσουμε μία δυνατότητα" εντάσσεται και οτιδήποτε έχει να κάνει με τα social network [κοινωνικά δίκτυα]. Δημοσίευσα προχθές ένα facebook status όπου αναφερόμουν σε κάποιους που σκέφτονται να χρησιμοποιήσουν μία facebook εφαρμογή στην εκπαίδευση και διαφημίζουν μάλιστα αυτή την ιδέα τους με την ένδειξη "για όλες τις τάξεις, από το νηπιαγωγείο". Μόνο που ξέρετε.. για να χρησιμοποιήσεις μία εφαρμογή στο facebook πρέπει να έχεις κάνει εγγραφή σε αυτό και η εγγραφή δεν επιτρέπεται στους κάτω των 13 ετών. Αντιλαμβάνεστε λοιπόν το οξύμωρο το οποίο καταλήγει να δεικνύει άγνοια ή και επιπολαιότητα. Και η επιπολαιότητα στο διαδίκτυο είναι εστία επικινδυνότητας. 

3. Ένας οργανωμένος χώρος στα Κοινωνικά Δίκτυα όπου εμπλέκονται μέλη μίας εκπαιδευτικής κοινότητας, είτε θα είναι επίσημος εκπαιδευτικός χώρος είτε θα είναι εξω-σχολικός χώρος. Εάν είναι επίσημος εκπαιδευτικός χώρος απαιτείται η ύπαρξη μίας Social Media Πολιτικής [μιλώ για social media policies στο βίντεο Το διαδίκτυο στην Εκπαίδευση] ενώ εάν ο χώρος είναι εξω-σχολικός… oh wait. Κανένας χώρος συνύπαρξης εκπαιδευτικών μελών μίας εκπαιδευτικής ομάδας δεν είναι εξω-εκπαιδευτικός χώρος! Όταν ένας χώρος χρησιμοποιείται με εκπαιδευτικούς σκοπούς είναι όπως μία εκπαιδευτική εκδρομή. Βρίσκεσαι εκτός τάξης αλλά δεν αίρονται οι εκπαιδευτικοί ρόλοι. Δεν γινόμαστε "φιλαράκια" ούτε επιτρέπουμε τα πάντα. Ούτως ή άλλως απαιτείται λοιπόν μία Social Media Πολιτική η οποία θα προδιαγράφει περιορισμούς τόσο στους εκπαιδευτικούς όσο και στους μαθητές. Οι ίδιοι οι γονείς πρέπει να το απαιτήσουν αυτό.

4. Ακόμα και οι "ξένοι" φαίνεται να συγχέουν πολλά πράγματα στο θέμα Social Media και Εκπαίδευση, με αποτέλεσμα πολλά άρθρα με αυτό τον τίλο να καταλήγουν να εξηγούν πώς να διδάξεις social media ενώ το ερώτημα είναι πώς να διδάξεις γενικά χρησιμοποιώντας social media. Όταν κάθισα και το σκέφτηκα όμως όλο αυτό αντιλήφθηκα πως αποτελεί εκ των ων ουκ άνευ απαίτηση πρώτα να μάθεις να διδάσκεις social media και ύστερα να τα χρησιμοποιείς για να διδάξεις οτιδήποτε άλλο. Σκεφτείτε για παράδειγμα να σας μάθαινε οδήγηση κάποιος που δεν ξέρει να οδηγεί ο ίδιος ή που νομίζει πως ξέρει να οδηγεί :-)

Για εμένα, το πιο σημαντικό είναι να έχουμε κατά νου το πλέγμα: 
Ασφάλεια – Ιδιωτικότητα – Ρόλοι – Λειτουργικότητα. 

Εάν αυτά τα στοιχεία δεν έχουν διευκρινιστεί, αποσαφηνιστεί και διασφαλιστεί και αν οι ίδιοι οι εκπαιδευτικοί και οι γονείς δεν αντιληφθούν πως Δεν επιτρέπονται τα πάντα, κάθε απόπειρα χρήσης του διαδικτύου στην εκπαίδευση θα καθίσταται εστία επικινδυνότητας. 

Τις επόμενες ημέρες θα κάνω ένα βίντεο όπου θα αναφέρω την βιωματική μου εμπειρία από online σπουδές και θα επισημάνω με συγκεκριμένα παραδείγματα θέματα που πιστεύω πως πρέπει να αντιμετωπιστούν άμεσα. Εκεί θα δείτε πως η προβληματικότητα [πλέον] δεν εντοπίζεται στο "Τι να χρησιμοποιήσω" αλλά στο "Πώς θα το χρησιμοποιήσω".