Σάββατο

Περί Αξιόπιστης πληροφορίας

Σάββατο



Ετοιμάζω μια μελέτη αυτό τον καιρό με θέμα την Αξιοπιστία στο διαδίκτυο και μέσα στα δεκάδες pdf που βρήκα, ανακάλυψα τον Robert Wachbroit [δεν είχα ιδέα ποιος είναι αλλά όταν τον "γκούγκλαρα" εντυπωσιάστηκα με το αντικείμενο των ερευνών του] ο οποίος έγραψε μεταξύ άλλων το 2000 [!] στο Reliance and Reliability: The Problem ofInformation on the Internet πως "ο σκοπός δεν είναι να πάψουν να υπάρχουν αναξιόπιστες πηγές - αυτές θα υπάρχουν πάντα∙ ο σκοπός είναι να υπάρχουν αξιόπιστες".


Το 2000 όμως δεν υπήρχαν κοινωνικά δίκτυα.

Τα κοινωνικά δίκτυα ουσιαστικά πρόσθεσαν δύο εξαιρετικά φίλτρα αξιοπιστίας στο διαδίκτυο:

1) Το φίλτρο της διαδραστικότητας [π.χ. σχολιασμοί, αναφορές, παραπομπές, αναπαραστάσεις διάψευσης ή αμφισβήτησης]
2) Το εξελιγμένο φίλτρο της επιλεγμένης σύνδεσης, το οποίο μας επιδίδει δύο δυνατότητες: α) να επιλέγουμε τους χρήστες με τους οποίους συνδεόμαστε αλλά και αυτούς που με τους οποίους επιθυμούμε κάποια στιγμή να διακόψουμε την σύνδεση και β) να επιλέγουμε το περιεχόμενο που θα διακινούμε αλλά και το περιεχόμενο το οποίο θα αποφασίζουμε να αποδυναμώσουμε [π.χ. διαγραφή μίας δημοσίευσης μας]





Ο σκοπός λοιπόν σήμερα δεν είναι αν θα παρασυρθούμε να δημοσιεύσουμε μία ψευδή είδηση- ο καθένας από εμάς μπορεί να παρασυρθεί ή να βαρεθεί να γκουγκλάρει ώστε να διασταυρώσει μία πληροφορία∙ ο σκοπός είναι να έχουμε τα ίδια αντανακλαστικά δημοσίευσης και ως προς την διάψευση.


Όσοι διαμοιράσατε την ψευδή είδηση του θανάτου του Α.Β. εχθές, κάνετε ένα δώρο στο διαδίκτυο των επαφών σας λοιπόν και διαγράψτε την. 





Στην ίδια εργασία που ανέφερα στην αρχή, ο Robert Wachbroit επισημαίνει:

"Για να παρασυρθείς από μία πληροφορία στο ίντερνετ χρειάζονται δύο πράγματα: α) αναξιόπιστη πληροφορία και β) ευπιστία
Η πληροφορία αυτή καθεαυτή δεν έχει σημασία παρά μόνο αν την πιστέψεις."

Σήμερα, η [αναξιόπιστη] πληροφορία αυτή καθεαυτή δεν έχει σημασία παρά μόνο αν την διατηρήσεις.


Ο R. David Lankes έγραψε το 2007 [!] στο Trusting the Internet: New Approaches to Credibility Tools:
"Η αξιοπιστία βρίσκεται μέσα στην απόφαση του ατόμου και δεν αποτελεί εγγενή ιδιότητα της πληροφορίας που μεταφέρεται. Άρα απαίτηση δεν είναι μόνο η αξιοπιστία αλλά και η ικανότητα αξιόπιστων κρίσεων".

Σήμερα αξιόπιστη κρίση δεν είναι μόνο πώς επιλέγουμε να δημοσιεύσουμε αλλά και πώς επιλέγουμε να διαγράψουμε, όπως επίσης και πώς επιλέγουμε να πάψουμε να καταναλώνουμε περιεχόμενο από πηγές που αποδεικνύονται κατ'επανάληψη αναξιόπιστες.

Εμείς επιλέγουμε. Κατανοητό;